Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pääkirjoitus: Vanha videopelivuosi ovesta ulos ja uusi sisään

Päättynyt vuosi 2011 oli videopelaajan juhlaa. Markkinoille tuli kaksi uutta käsikonsolia. Electronic Artsin Battlefield 3:n ja Activisionin Modern Warfare 3:n välillä käydyn kaksintaistelun voitti jälkimmäinen, joka nappasi samalla itselleen kaikkien aikojen suurimman viihdejulkaisun tittelin. Vuoden aikana ilmestyi monia muitakin kovia nimikkeitä: Batman: Arkham City, The Elder Scrolls V: Skyrim, L.A. Noire, Portal 2, Mortal Kombat, Crysis 2… Ja mikä uskomattominta, Duke Nukem Forever näki vihdoin päivänvalon!

Sonyn vuoteen mahtui suuria vastoinkäymisiä, jotka tiivistyvät sanaan Geohot. George Hotz nimittäin mursi PS3:n suojauksen ja julkaisi laitteen salausavaimen verkossa. Sony ja Hotz kävivät oikeutta koko alkuvuoden ajan ja – moninaisten vaiheiden jälkeen – sopivat asian oikeuden ulkopuolella. Heti tämän jälkeen Sony joutui sulkemaan hakkereiden kohteeksi joutuneen PlayStation Networkin noin kuukaudeksi, kun 77 miljoonan käyttäjän henkilökohtaiset tiedot varastettiin. Mutta ei pahaa ilman jotain hyvääkin: yksinoikeudellisesti vuosi oli lihava, ja PS3 sai nauttia sellaisista laatupeleistä kuin Uncharted 3, Killzone 3, Resistance 3 ja Little Big Planet 2. Alustalle ilmestyi muutenkin runsaasti nimikkeitä, vaikkakin Movelle tuli Kinectiä vähemmän pelattavaa.

Microsoftin vuosi käynnistyi huikeat kahdeksan miljoonaa kappaletta kahdessa kuukaudessa myyneen Kinectin siivittämänä. Kinect-vetoinen markkinointistrategia jatkui pitkin vuotta, ja Xbox 360:lle julkaistiin sellaisia suitsutusta saaneita nimikkeitä kuin Dance Central 2, The Gunstringer ja Child of Eden, mutta toisaalta joukkoon mahtui myös aivan tarpeeksi keskinkertaisia ja huonoja tekeleitä. Ehkä liiallinenkin Kinectiin keskittyminen saattoi tehdä jonkin verran hallaa muulle pelitarjonnalle. Ainakin yksinoikeusrintama oli Sonyn vastaavaa selvästi heikompi, kun kovimmiksi nimikkeiksi jäivät Gears of War 3 ja Forza Motorsport 4. Kinect oli joka tapauksessa Movea menestyneempi ja paremmin tuettu lisälaite.

Nintendo aloitti vuotensa heikosti mutta petrasi loppua kohden. Uuden käsikonsolin julkaisu epäonnistui, koska yhtiö jätti omat nimikkeensä tietoisesti vähemmälle eivätkä muut kehittäjät onnistuneet täyttämään heille jätettyä aukkoa. 3DS:n myynnit jäivät odotettua huonommiksi, samoin kuin Wii-myynnit, joiden pienuutta selittää osaltaan alustan vähäinen pelitarjonta, joka hävisi kirkkaasti HD-konsoleille. Nintendo reagoi tilanteeseen laskemalla toukokuussa Wiin ja elokuussa 3DS:n hintaa. 3DS:n myynnit lähtivät hinnanalennuksen jälkeen nousukiitoon, ja Wiikin sai kovasti kaipaamansa piristyspiikin loppuvuonna julkaistusta Skyward Swordista.

Alkava vuosi on päättynyttä laihempi yksinoikeuspelien osalta. PS3:lle on tulossa The Last Guardian, The Last of Us ja Twisted Metal, X0:lle Halo 4 ja Fable: The Journey; näillä nimikkeillä ei etenkään PS3:n osalta lyödä laudalta viime vuoden yksinoikeuksia. Kovan luokan monialustapelejä kummallekin konsolille on sitä vastoin tulossa runsain määrin: Mass Effect 3, Metal Gear Solid: Revengeance, Bio Shock Infinite, Final Fantasy XIII-2, Far Cry 3, Max Payne 3, Grand Theft Auto V… Wiin pelivalikoima on tehokoneisiin verrattuna tänäkin vuonna köyhänlainen, ehkä jopa viime vuotta huonompi, sillä ainoa näköpiirissä oleva AAA-julkaisu on Dragon Quest X.

Huonolta näyttävää Wii-tilannetta paikkaa hyvässä nosteessa oleva 3DS ja julkaisuaan odottava Wii U, joka vetää ensimmäisenä seuraavan sukupolven konsolina varmasti huomion joksikin aikaa itseensä. Käsikonsolirintamalla Nintendon haastaa Sonyn high end -laite Vita, joka julkaistaan Euroopassa ja USA:ssa helmikuussa. Kaiken lisäksi viime aikoina on liikkunut huhuja siitä, että Microsoft olisi kehittämässä hyvää vauhtia seuraavaa konsoliaan, hengittäähän PS3 myynneissä jo aivan X0:n niskaan. Vuoteen 2012 lähdetään siis sangen jännittävistä asetelmista. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten eri alustojen pelitarjonta ja uudet pelikoneet vaikuttavat kolmen konsolijätin välisiin voimasuhteisiin.

Kommentit

Laihaltahan tämä vuosi näyttää viime vuoteen verrattuna, mutta onhan Wiille tulossa Euroopan markkinoille vielä The Last Story ja Pandora's Tower.

Se on X360 tai pelkkä 360,mietin vähän aikaa, että mitä mahtaa tarkoittaa X0

Kyllähän tuo X0 on ainakin nettitermistössä se kaikkein vakiintunein, ja omasta mielestäni vieläpä kaikkein onnistunein lyhennelmä.

Kyllähän tuo tuleva vuosi hyvältä näyttää, etenkin kun vielä ei voida loppuvuoden pelinimikkeistä sano oikein mitään. Eihän mennytkään mikään tajunnanräjäyttäjä ollut. Paljon hyviä ja erittäin hyviä, mutta jeesuspelit jäivät aika vähiin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi