Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Wiin muistowiikko: Merkittävimmät pelijulkaisut

Wiille on julkaistu vuosien saatossa jos jonkinlaista nimikettä, mutta vain osa voi jäädä historian lehdille. Seuraavassa käydään lyhyesti läpi Nintendon ja muiden kehittäjien merkittävimmät julkaisut.

Nintendo

Wii Sports / Wii Sports Resort

Peli, joka määritteli oman konsolisukupolvensa. Audiovisuaalisen tykityksen sijaan pelattavuuteen ja hauskaan pelikokemukseen satsanneet nimikkeet muuttivat pelaamisen luonnetta kertaheitolla, minkä jälkeen mikään ei ollut enää entisellään. Wii Sports johdatti yleisön liiketunnistuksen ihanaan maailmaan ja Wii Sports Resort hioi laajemmalla lajivalikoimallaan kapulanheiluttelun huippuunsa.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Linkin suuressa seikkailussa on taianomainen tunnelma. Mieleenpainuvat hahmot, tunteisiin vetoavat tapahtumat ja monet pienet yksityiskohdat nostavat tarinan huikeisiin sfääreihin. Kaiken tämän taustalla on elävä, toimiva maailma, jossa tekemistä riittää. Twilight Princess on silkkaa parhautta.


Super Mario Galaxy 1 & 2

Missä on ylös, missä alas, mikä on vasen, mikä oikea? Tämä on se miljoonan dollarin kysymys Super Mario Galaxyssä, jossa mahdotonkin on mahdollista. Painovoimalla leikittely ja todellisuuden taivuttelu ovat näissä peleissä päivän sana, minkä seurauksena intergalaktinen putkimiehemme melkeinpä hyppää 3D:stä 4D:hen. Kaikkialta tihkuu täydellisyyden tuntu, kun toinen toistaan uskomattomammat mielikuvitusmaailmat seuraavat toisiaan. Tämä on tasohyppelynirvanaa täydellisimmillään.

Super Smash Bros. Brawl

Monipuolinen, haastava, sisältöä pursuava, viimeistä piirtoa myöten hiottu... Sitä kaikkea ja vielä enemmänkin on Super Smash Bros. Brawl. Maskottimätkintä on hauskan nautinnollinen ja tarkkaan tasapainotettu peli, joka viihdyttää pelaajaa taatusti pitkään.


New Super Mario Bros. Wii

Tervetuloa hyppelemään tasohyppelytaivaissa! New Super Mario Bros. Wii on tiukkaakin tiukempi retropläjäys, joka tarjoilee pelaajalle samaa uusvanhaa 2D-täydellisyyttä äärimmilleen viritettynä. Tästä ei retrokokemus parane.

Donkey Kong Country Returns

Donkey Kong palaa tasohyppelyjuurilleen haastavassa vanhan koulukunnan 2D-pelissä, josta ei vauhtia ja villejä tilanteita puutu. Kaikki vanhat hyvät asiat ovat tallella: banaanit, tynnyrit, liaanit, apinamaiset tasot ja alkuperäispeleille uskollinen musiikki. Tästä(kään) ei retrokokemus parane.


Wii Fit / Wii Fit Plus

Ylös, ulos ja lenkille ei enää päde, sillä Wiillä kuntoilu onnistuu sisätiloissakin. Wii Fitillä voi harrastaa joogaa, aerobicia ja voimaharjoitteiden tekemistä. Balance Boardilla tasapainoilu aloitti kuntoilupelien aallon, mikä on kansanterveyden kannalta vain ja ainoastaan hyvä asia. Wii Fit -pelit tekevät treenaamisesta mukavaa ja miellyttävää.


Metroid Prime 3: Corruption

Samus Aranin edesottamukset jatkuvat mukaansa tempaavassa ja haastavassa toimintaseikkailussa, jossa on räiskintää, tutkimista ja kevyttä pulmanratkontaa juuri oikeassa suhteessa. Pelattavuus on pelissä kohdallaan ja metroidmainen tunnelma vahvasti läsnä. Corruption on Prime-trilogian kunniakas päätös.


Kirby's Epic Yarn

Mukaansa tempaava mielikuvitusmatka pastellimaailman syvyyksiin. Graafinen tyyli ei ole ällösöpöilyn ainoa vahva osa-alue, vaan myös pelattavuus osuu oivasti kohdalleen ja tasosuunnittelu on ainutlaatuisen erinomaista. Kirby's Epic Yarn on pinkin palleron vahva paluu.


The Legend of Zelda: Skyward Sword

Nintendon viimeinen suuri Wii-julkaisu, jolla konsolijätti osoittaa kykynsä luoda mielikuvituksekkaita maailmoja. Skyward Swordissa liikeohjaus on kehittynyt lähelle täydellisyyttä ja kaikki toimii sulavasti. Peliin on tuotu uusia elementtejä ja siinä on laaja ja eeppinen pelimaailma, joka houkuttelee suuriin seikkailuihin kerta toisensa jälkeen. Nintendo-taikaa parhaimmillaan.

Muut julkaisijat

Monster Hunter Tri
Kehittäjä: Capcom

Hirviönmetsästystä erinomaisen toteutuksen ja hyvän tunnelman kera. Tämä peli on palkitseva, koukuttava ja visuaalisesti viehättävä. Monster Hunter Tri on myös fantastinen online-moninpelikokemus.


Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure
Kehittäjä: Capcom

Liiketunnistuspainotteinen seikkailupeli hyvillä puzzleilla kuorrutettuna on aina tervetullut asia, etenkin kun vaihtelua riittää ja pelin toteutus on mietitty viimeistä piirtoa myöten. Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure on hellyttävä, hauska ja lämminhenkinen ilmestys.


No More Heroes 1 & 2
Kehittäjä: Grasshopper Manufacture

Hyvältä maistuvaa valosapelimättöä esteettisesti miellyttävissä kuosissa. Näin voi tiivistää Goichi Sudan taidonnäytteen. No More Heroes -peleissä on hyvin käsikirjoitettu tarina ja omaperäinen visuaalinen tyyli. Lisäksi toimintaseikkailut on varustettu mukavan humoristisella asenteella.


Xenoblade Chronicles
Kehittäjä: Monolith Soft

Lienee kohtalon ivaa, että tämän sukupolven paras japsiroolipeli julkaistiin Wiille, jolla ei ole ollut ropeista varsinaista ylitarjontaa. Xenoblade Chroniclesissa taivalletaan laajassa avoimessa maailmassa halki maalauksellisten maisemien ja nautitaan joka hetkestä täysin rinnoin. Pelin mielenkiintoiset ominaisuudet, kiehtova tarina ja vahva visuaalinen tyyli imaisevat mukaansa pelaajan kuin pelaajan.


Red Steel 2
Kehittäjä: Ubisoft

Länsi kohtaa idän tässä omintakeisessa spagettiwesternin ja samuraileffan yhdistelmässä, joka häikäisee graafisella tyylillään ja uniikilla mies vastaan maailma -tunnelmallaan. Red Steel 2 korjaa kaiken, mikä ykkösosassa oli vialla: Motion Plussan avulla huippuunsa hiotun ohjauksen ansiosta liikkeet osuvat kohdalleen just eikä melkein ja taistelu todella tuntuu taistelulta.


Golden Eye 007
Kehittäjä: Eurocom

Pelaaja hyppää suosikkiagenttimme housuihin ja seikkailee monissa hyvin jamesmaisissa paikoissa. Golden Eye 007 sekoittaa hyvin toteutettua ammuskelua seikkailullisten elementtien kanssa, mutta ei silti ravista seokseen mitään toimimattomia ainesosia. Wiin paras FPS-peli.


Boom Blox / Boom Blox Bash Party
Kehittäjä: Electronic Arts

Kuinka johonkin peliin voi päästä näin helposti sisään, mutta silti haastetta löytyy niin pitkäksi aikaa? Boom Bloxeissa ei tehdä muuta kuin heitellään, ammutaan ja muuten vain liikutellaan palikoita, ja kuitenkin innovatiivisuutta ja hauskuutta on vaikka muille jakaa. Sokerina pohjalla on realistinen fysiikkamallinnus ja nerokkaat puzzlet. Yksinkertainen on kaunista.


Mad World
Kehittäjä: Platinum Games

Ääriväkivaltainen ja äärityylitelty mätkintäpeli saa taatusti jokaisen pelaajan reagoimaan jollakin tavoin. Pelissä riittää sincitymaista asennetta ja taistelusysteemissä löytyy syvyyttä, jos verellä lotraaminen ei häiritse. Graafiselta tyyliltään Mad World on Wiin nimikkeistä ehkä ainutlaatuisin.


Epic Mickey
Kehittäjä: Junction Point Studios

Disneyn varhaishistoriasta ammentava Epic Mickey on tyyliltään ja luonteeltaan omaperäinen yksilö. Warren Spectorin suunnittelema teos on tasohyppelyn ja toimintapelin ristisiitos, jossa liiketunnistus pääsee oikeuksiinsa taikapensselillä piirreltäessä.


Dragon Quest X
Kehittäjä: Square Enix

Japanin suosituimman pelisarjan uusin vesa jäänee samalla myös Wiin viimeiseksi suureksi julkaisuksi. Dragon Quest X on sarjansa ja myös Wiin ensimmäinen MMORPG-peli. Roolipelissä seikkaillaan ihanan avoimessa ja aidossa maailmassa muihin ropeltajiin tutustuen ja moninaisia tehtäviä suorittaen.

Wiin muistoartikkelit jatkuvat huomenna, jolloin aiheena on Wiin perintö tuleville konsolipolville.

Kommentit

Tarkoituksenani oli siis listata artikkelia varten Nintendon ja 3rd partyn top-tenit. Nintendon itsensä merkittävimmät julkaisut valikoituivat suhteellisen helposti (vaikka joidenkin mielestä esimerkiksi Mario Kart Wii tai Wii Play pitäisikin sisällyttää listaan).

Third partyn top-teniin olikin sitten selvästi enemmän hyviä ehdokkaita, joten jouduin harjoittamaan tiukkaa valintaa. Hyviä listan ulkopuolelle jääneitä pelejä ovat Little King's Story, Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars, Just Dance ja The Last Story. Saattaisipa joku vaatia, että myös Rayman Origins, Resident Evil 4, Okami ja de Blob sekä jotkin bändi/musiikkipelit ansaitsisivat olla listalla. Makujahan on monenlaisia...

Ei yhtään hullumpi lista! Mielestäni The Legend of Zelda: Skyward Sword ei ole varsinaisesti Wiin paras peli. Se on kuitenkin juuri se peli, joka määrittelee koko konsolin. Laitteelle ilmestyi vuosien aikana erinomasia teoksia, mutta Skyward Sword otti viimein kaiken irti liikkeentunnistusohjauksen potentiaalista! On vain kovin sääli, että peli ilmestyi niin myöhään. Jos tuon tason Wii-miekkailu olisi ollut todellisuutta jo konsolin elinkaaren alkuaikoina, olisi pelaava yleisö kenties säilyttänyt mielenkiintonsa laitetta kohtaan paremmin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi