Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Arvostelu: Action Replay 2 versio 2Englantilainen Datel on valmistanut erilaisia lisäominaisuuksia sisältäviä moduuleja ja ohjelmistoja jo kultaisista Commodore 64-ajoista lähtien. Datelin filosofiana on ollut laitevalmistajan laatikosta tarjoamien ominaisuuksien lisääminen ja parantelu. Uusin Action Replay 2:n versio 2 sisältääkin paljon uusia lisätoimintoja myös aiempiin Action Replayn PS2-versioihin nähden.


Ei enää vain huijareille


PS2:n Action Replay on ollut tunnettu lähinnä huijaus-ominaisuuksistaan. Action Replayn mukana tulevilla tai webistä päivitettävillä koodeilla on ollut mahdollista avata pelien salaisuuksia tai lisäkenttiä. Uuteen AR2:n kakkosversioon on lisätty mielenkiintoisia uusia muistikorttitoimintoja ja siihen on yhdistetty myös RegionX:stä tutut DVD-toiminnot. Uudessa Action Replayssä on edeltäjänsä tavoin oma muistikortti-suojausdongle pelikoodeja ja ohjelmiston kopiointisuojausta varten. Donglen kanssa onkin käyttäjillä ollut ongelmia, sillä se pitää painaa tukevasti pohjaan asti, muuten ohjelmisto ei suostu käynnistymään.


Vanhan Action Replayn käyttöliittymä ei intuitiivisuudellaan loistanut, mutta onneksi parannusta on uuden version myötä tullut. Käyttöliittymää ei voi vieläkään sanoa erinomaisen hyväksi mutta vanhoihin verrattuna se toimii. Uusien koodien syöttö onnistuu siedettävämmin jo peliohjaimella ja ilman USB-näppäimistöäkin. Hieman kehnon käyttöliittymän lisäksi myös pakollinen suojaus-dongle hankaloittaa ohjelmiston käyttöä ikävästi.


Peleissä huijaaminen on siis entistä helpompaa ja uusien pelien koodeja ilmestyy kiitettävän nopeasti codejunkies-web-sivustolle. Mukana tulee kiitettävä määrä koodeja sekä vanhaan tapaan myös lisälevy joka sisältää tuhansia vanhojen psx-pelien koodeja. Peleissä jumiin jäämisen lisäksi pelaajaa nyppii joidenkin pelien uskomattoman kokoiset tallennustiedostot. Yhdelle 8MT muistikortille ei mahdu esimerkiksi kovin monen EA:n urheilupelin tallennustiedostoja. Onneksi tähänkin ongelmaan on keksitty parannusta tallennustiedostojen pakkauksen muodossa.


Pakkaamalla lisätilaa muistikortille?


Pakkaustoiminnolla päästään jopa prosenttien kokoon alkuperäisestä pelitallennuksesta riippuen tallennuksen sisällöstä. Muistikorttien tallennustilan kanssa tappelevalle toiminnosta on siis todella hyötyä. Ikävä kyllä pakattuja pelitiedostoja ei pysty lataamaan peleihin suoraan, vaan ne on ensin purettava, jonka jälkeen ne ovat käytettävissä peleissä normaaliin tapaan. Pieneksi harmiksi pelintekijät eivät toistaiseksi ainakaan tue Datelin pakkaustiedostoja. Tällaisenaan pakkaustoiminto soveltuu lähinnä pelitallennusten arkistointiin muistikorteille.

Pakkauksen lisäksi AR2v2 tuo lisätoimintona PS2:n omiin muistikorttitoimintoihin pelitallennuksen siirron (move) suoraan muistikortilta toiselle. Nimenomaan tähän toimintoon liittyen pieni pettymys oli myös multitap-tuen puute. Koneeseen saa siten kiinni enimmillään vain kaksi muistikorttia ja sekin vaatii AR:n suojausdonglen irrotuksen siirtotoimintojen ajaksi. Jotta AR:n muistikorttitoiminnoista saa kaiken irti on hankittava lisävarusteeksi myös Datelin Zip-asema tai X-port.

DVD ei enää viherrä


Datelin RegionX on parantanut PS2:n DVD-ominaisuuksia mahdollistamalla sekä kaikkien alueiden elokuvien katselun että RGB-kaapelin toiminnan ilman kuvan vihertämistä. Nyt nämä tarpeelliset ominaisuudet ovat myös Action Replay 2:n uusimman version käyttäjällä ilman erillisen RegionX:n hankintaa. Peleissä terävän kuvan mahdollistavaa RGB-kaapelia käyttävien ei siis tarvitse vaihtaa koneeseen komposiitti tai s-video-kaapelia DVD-elokuvia katsoakseen.


Valitettavasti myös DVD-toimintojen käyttö vaatii suojausdonglen asettamisen koneeseen, toisin kuin erillisessä RegionX:ssä. AR2v2-levyn käynnistyksen jälkeen valitaan valikosta haluttu DVD-alue, levykelkka aukeaa ja toisto alkaa. Ikävä kyllä Action Replay toimii vain ykkösportissa olevan ohjaimen kanssa. Eli jos pidät ykkösportissa peliohjainta ja DVD-kaukosäätimen infrapuna-palikka on kakkosportissa et pysty langattomasti kahlaamaan AR2:n valikkoja vaihtamatta ensin ohjaimia. Sama koskee myös joitain pelejä, joten tiedossa on hieman ikävää rumbaa muistikorttien, donglejen ja ohjaimien kanssa.


AR2v2 tuo paljon kaivattuja lisäominaisuuksia PS2:n päivittäiseen käyttöön, mutta miinuspisteitä tulee ominaisuuksien hieman heikosta käytettävyydestä. Suojausdonglesta voi syyttää typeriä modi-pellejä, jotka kopioivat kaiken mikä liikkuu, mutta multitap-tuen puutteen ja käyttöliittymän kankeuden voi kaataa Datelin niskaan. Kaiken kaikkiaan kuitenkin käyttökelpoinen tehopaketti lisäominaisuuksia kaipaaville.


Codejunkies koodi-sivusto:http://www.codejunkies.com/


Maahantuoja:Sanura Suomi OY


Jälleenmyyjiä:


 • Anttila Megastore, Asematunneli, Itäkeskus, Myyrmanni
 • Cruz Broker
 • Game House Future, Tampere
 • Player One, Tampere
 • www.konsolinet.fi
 • www.filmifriikki.fi
 • Viihdepysäkki, Turku & Raisio
 • Veljekset Keskinen


  sekä muut hyvinvarustetut pelikaupat ympäri maata.

  Kiitokset Sanuralle ja Samuli Laitiselle testikappaleen toimittamisesta.

 • Kirjaudu kommentoidaksesi