Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Redant VGA-box PS2/PSX
Vihdoin ja viimein saimme käsiimme suoraan maahantuojalta VGA-boxin kokeilukappaleen. Mikä ihmeen VGA-box? VGA-boxilla voit käyttää tietokoneen VGA-näyttöä PS2:n näyttönä. Silloin tällöin ilmenee myös käyttöä PS2:lle paikassa jossa ei ole televisiota tai videomonitoria pelailua varten. Datavideotykin käyttäjää kiinostaa varmasti myös mahdollisuus saada PS2:sta RGB-muodossa kuva datatykin VGA-liitäntään s-video- tai komposiitti-videoliitäntöjen sijaan.

Redant on taiwanilainen elektroniikkayritys joka valmistaa myös muita konsolitarvikkeita, esim. yleiskäyttöistä composite/s-video VGA-boxia sekä vastaavia purkkeja myös DC:lle ja GameCubelle sekä VCD-korttia PSX:ään. Tulossa on myös VGA-boxi X-Boxille. Taiwanilaisuus paistaa läpi heti ohjeistuksessa joka löytyy vain laatikon takakannessa ja melko käsittämättömällä englannilla kirjoitettuna.

Redantin tummanharmaa läpikuultava purkki ei ole pelkkä VGA-kaapeli, vaan se sisältää myös tarvittavat läpiviennit laitteille vähentämään kaapelinvaihtorumbaa. Laitteesta löytyy liitännät esim. PC:stä tulevalle VGA-signaalille, kuulokeplugi-liitin äänen läpivientiä varten ja tietysti kaapeli PS2:a varten ja PS2 multi-av out. Samaa VGA-boxia voi käyttää sekä PSX:n että PS2:n kanssa. Laatikon mukana tulee myös kuulokeplugein varustettu äänijohto ja VGA-kaapeli joka valitettavasti on suojaamaton ja heikkolaatuinen. Laitteen mukana tullut kaapeli aiheutti haamuja PC:n kuvaan. Virtalähdettä ei tarvita sillä laite käyttää PS2:n muistikorttipaikkaa virranottoon.

Ohjeistus on sangen sekava ja source-nappulan olisi ilman ohjeita lukematta luullut vaihtavan kuvaa pc:n ja PS2:n välillä, mutta source onkin tarkoitettu matalaresoluutioisen materiaalin pehmennykseen esim. psx-pelit tai vcd:t, joita voi katsoa redantin psx:lle valmistaman kortin avulla (ei toimi ps2:ssa).

Yllätys seurasi heti alussa kun videotykin kanssa kokeillessani huomasin etteivät elokuvat vihertäneetkään vaikkei RegionX-levyä ollut ladattu koneeseen. Kuvittelin VGA-boxien käyttävän RGB-signaalia ja juovatuplaamalla muuttavan signaalin VGA-näytölle sopivaksi. Tarkastus Redantin www-sivustolta osoitti kuitenkin että purkki käyttää komposiitti- ja s-video-signaaleja eli laitteesta ei ole iloa aidon RGB-signaalin saamiseksi esim. datatykkiin mikä on suuri sääli. Tosin eipä tarvitse RegionX:ää tai RGB-modifikaatiota katsoakseen elokuvia VGA-putkella.

Ensiksi testatulla HP:n 19" VGA-näytöllä oli myös ongelmia jotka huomasin jo aiemmin videotykkiä säätäessä. Kirkkautta ja kontrastia piti ruuvata normaalista poikkeaviksi enkä videotykillä saanut oikein säätämälläkään väreiltään ja kontrastilta yhtä hyvää kuvaa kuin s-video-kaapelilla. Vastaavaa vertailua ei näytöllä pystynyt tekemään kun ei löytynyt näyttöä joka olisi VGA-signaalin lisäksi ottanut s-videon sisään. Myöhemmin kytkin VGA-boxin Sonyn 19" 420GS-näyttöön jossa kuva oli säätämällä merkittävästi parempi kuin HP:n näytössä.

Kuvanlaatu VGA-boxilta on kohtalainen. Boxi ottaa signaalin PS2:lta s-videona ja tekee sille juovatuplauksen sekä RGB-muunnoksen. Kuvaan ilmenee hieman ylimääräistä vilkkumista ja häiriöitä tietyissä tapauksissa esim. terävien reunojen ja kontrastien paikalla. Kuvasignaali ei siis ole paras mahdollinen mitä PS2:sta lähtee, joten boxia kannattaa käyttää vain jos sitä todella tarvitsee esim. kytkeäkseen PS2:n vain VGA-sisääntulolla varustettuun laitteeseen. Testattuihin Philipsin ja Infocuksen tykkeihin sai paremman kuvan käyttämällä S-video-kaapelia.

Läpiviennit ovat laitteessa hyvä asia, mutta laitteen läpi vietyyn PC-kuvaan ilmestyy pientä haamua hyvälläkin VGA-kaapelilla. Samoin kirkkaus/kontrasti säädöt joutuu PS2:lle ja PC:lle säätämään eri asetuksiin hyvään kuvaan tähdättäessä. VGA-boxi tekee kuitenkin sen mitä lupaakin eli VGA-näytöllä voi käyttää PS2:a. Kaikenkaikkiaan edullisen hintansa ansiosta hankinnan arvoinen laite, jos PS2 on kytkettävä VGA-näyttöön. Kiitokset verkkokauppa.comille testikappaleen toimituksesta.

Kirjaudu kommentoidaksesi