Analyytikot: Riccitiello jättää jälkeensä terveemmän EA:n

Electronic Artsin toimitusjohtajan John Riccitiellon vetäytyminen on kirvoittanut mielipiteitä monelta suunnalta. Tämä ei ole ihme, sillä pelimyynniltään EA on maailman kolmanneksi suurin Nintendon ja Activision Blizzardin jälkeen.

Arvioitaan Riccitiellon työstä ovat antaneet niin median edustajat kuin studioiden ja julkaisijoidenkin johtajat. Uutissivusto Kotaku julkaisi kollaasin Riccitielloa piikittelevistä Twitter-viesteistä, mikä sai EA:n operatiivinen johtajan, ärhäkkäänä tunnetun Peter Mooren laatimaan kiukkuisen vastineen. Moorea pidetään potentiaalisena seuraajana Riccitiellolle.

Sijoitusanalyytikoiden ensimmäiset arviot Riccitiellon päättyneestä kaudesta ovat olleet varovaisen positiivisia. Pelialaa seuraavan Doug Creutzin mukaan EA on nyt huomattavasti paremmalla tolalla kuin se oli Riccitiellon ottaessa ohjat vuonna 2007.

”Riccitiellon ensimmäinen ja suurin virhe oli aliarvioida EA:n syvälle juurtunut mädäntyneisyys. Emme usko että hänen seuraajansa kohtaa samaa ongelmaa”, Creutz ohjeisti sijoittajia. ”Nähdäksemme Riccitiellon kauden ensimmäistä puoliskoa vaivasi virheellinen strategia, kun taas jälkimmäistä epätasainen toteutus”.

Electronic Artsin osakkeen arvo on pudonnut alle puoleen siitä, mitä se oli Riccitiellon aloittaessa toimitusjohtajana. Yhtiö on alittanut useasti itselleen asettamansa tavoitteet, ja menettänyt samalla valta-asemansa Activision Blizzardille.

Riccitiellon saavutuksiin voi laskea EA:n piristyneen digitaalisen myynnin. PC:llä Steamin kanssa kilpaileva Origin-palvelu on kasvanut, ja EA on menestynyt myös mobiilipelien parissa. Creutzin mukaan on myös positiivista, että EA on karsinut rönsyjä pelikatalogistaan. Näin yhtiö pystyy keskittymään luotettaviin nimikkeisiin.

Vuonna 2007 EA hankki itselleen Biowaren ja Pandemic Studiosin. Pandemic päädyttiin sulkemaan vuonna 2009, mutta Biowaren myötä EA sai haltuunsa Mass Effectin ja Dragon Agen vahvat brändit. Vuonna 2011 myös pikkupeleistään tunnettu PopCap Games päätyi EA:n omistukseen. Riccitiellon rohkein liike oli vuoden 2008 yritys ostaa pelijulkaisija Take-Two studioineen kahdella miljardilla dollarilla. Kauppa jäi kuitenkin toteutumatta.

Riccitiello saa kiitosta myös julkkisanalyytikko Michael Pachterilta Twitterin välityksellä: ”Ihailen John Riccitielloa suuresti, ja jään kaipaamaan häntä. Mielestäni EA on hyvässä kunnossa, sen digimyynti kukoistaa ja menestys on pedattu uudelle johtajalle.”

Galleria: 

Kommentit

Jotenkin söpöä, miten Mooren kipakka vastinekin pyörii lähinnä alan rahan ympärillä. Eikös EA pieneksi toviksi saanut jopa soihtutalikkojengiltä entiset syntinsä anteeksi (Mirror's Edge, ensimmäinen Dead Space, jne.) mutta vuosien varrella on luisuttu takaisiin entisiin uomiin. Noh, onneksi jatkossa suunta on selvä ja fokus pysyy tiukasti ns. luotettavissa nimikkeissä...

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi