FFXIII ja PS3 kärjessä Japanissa

Kuten jo aikaisemmin ehdittiin uutisoida, nosti yli 1,5 miljoonaa myynyt Final Fantasy XIII PlayStation 3:n myynnin uuteen ennätykseen Japanissa. Media Createn kokoamalla listalla toiselle sijalle pudonnut New Super Mario Bros. Wii kasvatti myyntiään kolmannella listaviikollaan ja lisäsi myös konsolin myyntiä.

FFXIII:n ohella kärkikymmenikön toinen uutuus oli manga- ja anime-sarjaan perustuva Queen's Blade: Spiral Chaos -PSP-taistelupeli, jossa ei tissejä säästellä.

Japanin pelimyynti ajalta 14. - 20.12.09:

 1. (-) Final Fantasy XIII (PS3, 1 501 964)
 2. (1) New Super Mario Bros. Wii (Wii, 567 890)
 3. (3) Friend Collection (NDS, 165 575)
 4. (6) Pokemon Heart Gold / Soul Silver (NDS, 111 454)
 5. (8) Wii Fit Plus (Wii, 92 561)
 6. (13) Inazuma Eleven 2 - Fire / Blizzard (NDS, 71 085)
 7. (9) PokePark Wii: Picachu's Great Adventure (Wii, 70 750)
 8. (11) Professor Layton and The Devil Flute (NDS, 54 128)
 9. (7) Phantasy Star Portable 2 (PSP, 50 466)
 10. (-) Queen's Blade: Spiral Chaos (PSP, 49 728)

Japanin konsolimyynti ajalta 14. - 20.12.09:

 1. PS3 (237 086, ed.vko 75 086)
 2. Wii (191 915, ed.vko 135 898)
 3. DSi (95 227, ed.vko 68 184)
 4. PSP (79 194, ed.vko 71 885)
 5. DSiLL (75 241, ed.vko 58 006)
 6. DSL (12 879, ed.vko 11 376)
 7. X360 (8 965, ed.vko 10 646)
 8. PSPgo (3 260, ed.vko 3 077)
 9. PS2 (2 982, ed.vko 2 463)
Galleria: 

Kommentit

Miksi en ole yllättynyt siitä, että Queens Blade on Top 10:ssä?

Mitä se Mahe mustamaalas ettei ff myy mitään, hyvältähän tuo näyttää.

PSPgo:n listasijoitus on napakymppi.

Kuluttajat ovat onneksi tietoisia omista oikeuksistaan ja omistuksistaan. Kesään mennessä koko vehje lienee kuopattu.

Eiköhän se pspgo jää kummittelemaan tuonne listoille boxin tavoin kunnes psp2 tulee markkinoille.

Nikki, heikoin Final Fantasy -sarjan pääpelin aloitusviikko 15 vuoteen. Ei sellainen keskimäärin puolen miljoonan pudotus ole näilläkään luvuilla mikään ihan pikkujuttu. Kyllä Squarella taatusti katsotaan tilannetta ja mietitään että mitäs nyt.

Mahewcoro: Noin 250k pudotusta kymppiin joka oli viime sukupolvessa ensimäinen FF peli. Äläpäs vedä niitä numeroita hatusta. Ja en sitten tiedä olisiko tämä Wii:llä sen paremmin myynyt, kun katsoo miten Tales of Graces floppasi verrattuna vuoden myöhässä tulleeseen Vesperian PS3 porttaukseen.

Tuure, vertailun vuoksi: New Super Mario Bros Wii on myynyt nyt noin 2 miljoonaa kappaletta, ja on parhaiten myynyt Mario-peli kotikonsolilla noin _15 vuoteen_ (Mario 64 on jo ohitettu). Kummallista sattumaa...

Ja lisäksi: FFX julkaistiin Japanissa vähän yli vuosi PS2:n julkaisun jälkeen. FFXIII julkaistiin kolme vuotta PS3:n julkaisun jälkeen. Sitäkin voi arvuutella, kuinka paljon tästä myöhästymisestä johtui itse PS3:sta. Ja vertaatko oikeasti Tales of Gracesia Final Fantasyyn?

Ja itse otat vertaukseksi NSMB Wiin joka ei ole edes samassa genressä.(kaikenlisäksi vertaat 2D marion myyntejä 3D marioon).Kyllähän Wii tietysti casual pelejä myy enenmän kuin aiemmat Nintendon konsolit, koska sillä on suuri laitekanta. Suuri laitekanta vaikuttaa juuri eniten casual peleihin. Itse otin Tales pelit vertaukseen sen takia, koska ne ovat JRPG pelejä kuten FF ja kuitenkin kohtuu suuri sarja Japanissa. Kertoo kuinka paljon laitteella on JRPG fanikuntaa. Ja miten tuolla on mitää merkitystä asian suhteen että FFX tuli PS2:n ensimäisen vuoden aikana ja XIII PS3:n kolmannen? Vaikka PS3 olisi myynyt 30milj. Japanissa ei se pelin kehitystä olisi nopeuttanut.

"Vaikka PS3 olisi myynyt 30milj. Japanissa ei se pelin kehitystä olisi nopeuttanut."

Jepjep, ihan varmasti ei olisi... Ei sitä työvoimaa palkkaamalla saa ja Squarella ei olisi ollut mikään kiire julkaista FF13:a 5 miljoonaa ensimmäisenä vuonna myyneelle PS3:lle... ;)

Mitä ihmettä oikein höpiset "casual"-peleistä? :D

Wiin ropetilanne on siitä hankala verrata, että mitään todella isoa ropea laitteelle ei yksinkertaisesti ole vielä julkaistu. Mutta jos haluat vertailuja nimenomaan ropegenressä, esim. Dragon Quest: Yangus (PS2) ja Dragon Quest Swords tulivat molemmat DQ8:n jälkeen, ja vaikka eivät olekaan samantyylisiä, DQS myi 200 000 kappaletta enemmän kuin Yangus. Dragon Quest X:stä odotetaan luonnollisesti sukupolven parhaiten myynyttä kotikonsoliropea.

Läheltä liippaavasta genrestä Monster Hunter G taas myi saman verran kuin PS2:lla, ja Monster Hunter 3 myi paremmin kuin yksikään aikaisempi kotikonsoliversio.

FF12:ta kehitys kesti 5 vuotta vaikka se kehitettiin PS2:lle. Eipä heillä tuntunut olevan kiire senkään kanssa, vaikka se olisi ehkä myynyt ehkä paremmin, jos olisi ilmestynyt PS2:n elinkaaren parhainpina päivinä (2003/2004).

Tarkoitin casual pelillä sitä että NSMB Wii uppoaa sekä tosipelaajiin että casual pelaajiin. Nyt kun Nintendon konsolilla on pitkästä aikaa selvä markkinajohto ja ote casual markkinoista niin tietysti se myy enenmän kuin edelliset osat. Sitä paitsi 2D mariot ovat suositumpia kuin kolmiulotteiset veljensä joten vertailu Mario 64:n kanssa on hiukan vääristävää. (esim Super Mario World 20milj vs Mario 64 12milj)

Dragon Quest: Yangus tuli konsolille, jolla oli kaikki mahdolliset ropet ja mainline DQ peli jo kaupoissa. Wiin spin off DQ tuli konsolille jolla ei ollut vielä oikeastaan yhtäkään laadukasta ropea ja kaikenlisäksi Swords oli ensinmäinen DQ peli Wii:lle. Ja tietysti DQX:stä odotetaan tämän sukupolven parhaiten myynyttä kotikonsoliropea (Japanissa), koska DQ on ollut suositumpi sarja joka sukupolvessa kuin FF. Aika huolestuttavaa on jos DQX ei tuohon tavoitteeseen yllä.

Monster Hunterin vertaaminen on taas täysin turhaa. PS2:n Monster Hunterit tulivat ennen PSP versioita jotka vasta räjäyttivät sarjan suosion Japanissa joten tottakai MH3 myi enenmän kuin edelliset osat. Huolestuttavaa olisi jos se ei näin olisi tehnyt.

Tuure2,

Oletko uusi jäsen? Ei ole olemassa tilastoa, totuutta, näkökulmaa tai mielipidettä jolla saisit Mahewin olemaan kanssasi samaa mieltä. On vain yksi Totuus ja Tie, haaskaat turhaan aikaasi tässä väittelyssä.

Mahewcoro: Tietenkin voitaisiin verrata Tales of Gracesin tilalla Final Fantasy: Crystal Chroniclesiin. Sehän floppasi täydellisesti Japanissa myyden ainoastaan 60000. Kyseessä toki on spinoff, mutta aiempi FF:CC Gamecubella myi Japanissa 350000 (peli ilmestyi ainoastaan GC:llä, ei PS2:lla).

Nintendon peleihin on täysin järjetöntä verrata, lisäksi japanilaiset eivät ikinä ole piitanneet 3D Mariosta (Mario 64:kin myynnit olivat heikkoja verrattuna aiempiin sarjan peleihin Japanissa). Japanilaisilla 2D Mario on ainoa oikea Mario, 3D Mario on pelkkä spinoff. Esimerkiksi Super Mario Galaxy myi hädin tuskin miljoonan Japanissa, eli vain puolet Mario 64:sta.

Lisänä vielä äskeiseen... Final Fantasyn suosio on laskenut hitaasti, mutta varmasti FF7:n jälkeen, joten myynnin vähentyminen oli täysin odotettavissa. DQ:n suosio sen sijaan on ollut nousussa. Eli pelin myynti tuskin olisi ollut kovin paljon parempaa Wiillä, pelisarja vain on menettänyt suosiotaan.

Motuna, FF12:n aloitusviikko PS2:lla oli lähellä 2 miljoonaa. Mitä veikkaat, olisiko FF13 ollut PS2:lla edeltäjiensä tasolla, vai 1,5 miljoonassa niin kuin PS3:lla?

Crystal Bearers floppasi täysin, mutta kyseessä on toisaalta länsimaiseen makuun suunniteltu toimintaroolipeli, joka menee aika kauaksi perinteisistä roolipeleistä, toisin kuin Dragon Quest Swords. Pelin tuottaja Kawazu mainitsi yhdeksi esikuvakseen GTA:n. FF13 on melkein päinvastainen tapaus: Shibuya-muotia, anime-tyylistä tarinankerrontaa ja perinteistä taistelua, vaikka pelin rakenne onkin muuttunut.

Vertaus New Super Mario Bros Wiihin on paitsi sopiva myös ajankohtainen, kun se nyt sattuu olemaan se joulukuun myyntien vahvin yllättäjä. Ei peliltä ennen julkaisua odotettu tämänkaltaista menestystä - ainoa keino nähdä se oli julkaista peli.

Mahewcoro: Epäilen vahvasti että XIII olisi myynyt sen paremmin PS2:lla tänä päivänä. PS2 on jo kuollut konsoli Japanissa.

Edelleenkin, peli ei olisi kestänyt PS2:lla kehittää näin kauaa. Final Fantasy XII oli erikoistapaus, kun tuottaja Matsuno erosi projektista ja se oli keskeneräisenä pitkän aikaa.

Voisin veikata että olisi ollut toinen ääni kellossa jos peli olisi tullut vain wiille. Hirveä poru ja koko teos ole länsimaihin vielä edes tullut, ei varmaan ole kenenkään meidän pussista pois jos myy miljoonan pari vähemmän kun edeltäjänsä, sarja ei varmasti kuole vielä vuosiin mihinkään.

Toisella puolella hirveä puolustelu ja selitellään miten ei johdu PS3:sta vaan sarjan suosio on laskenut ja ei se FFX:kään niin hyvin myynyt ja niin edelleen. ;)

LOL!!! Jännä että ihmiset jaksaa miettiä jonkun pelin myyntilukuja ja kinastella niistä. Naurettavaa haaskata aikaa tommoseen ja vaivata päätään sillä. Minä en henkilökohtasesti välitä paskaakaan mitä se peli myy. Ainoa asia mistä pitäs välittää on onko se peli hyvä jne.

LOL!!!

Kyllä sinäkin välität. Ehkä sitten siinä vaiheessa kun peli ei myy ja pelisarja siirretään toiselle alustalle.

Hehe, mitä kommentteja. Vai ei muka myy, kuka tahansa olisi ylpeä noista lukemista jotka FFXIII iski. Mitä hiton järkeä vertailla pelien myyntiä eri vuosilta eri tilanteista kun siitä ei hyödy mitään muuta kuin hauskan kaavion jossa menee värikkäitä viivoja?

ja moni on varmaan kyllästyny jo näihin paikalle jämähtäneisiin emo japsi peleihin jotka on jokainen melkeen kuin samasta muotista valettuja

frozen9999: Ja länsimäiset räiskinnät eivät ole samasta muotista valettuja? Päivän naurut.

frozen9999: Ja länsimäiset räiskinnät eivät ole samasta muotista valettuja? Päivän naurut.

ja nyt ei ollutkaan puhe mistään räiskinnöistä

http://www.destructoid.com/bioware-co-founder-jrpgs-suffer-from-lack-of-...

frozen9999: Mutta mitenpä niitä muuttaisi? Toki tarinan sisällön ei tarvitsisi olla niin japanilaisittain kliseinen kuin monessa nyky JRPG:ssä on, mutta Japanilaiset pitävät niistä ja sielläpä ne pääasiassa myydään (FF on poikkeus). Eipä niitä oikein voi muuttaa muuten kuin WRPG:n suuntaan eli vähemmän lineaarisuutta ja suurempi painoarvo itse pelaamiseen, mutta sitten ne eivät ole enään eri genreä. Yleensä JRPG:n pätee sääntö että niistä joko pitää tai sitten ei. Itselleni ne ovat mukavaa vaihtelua ja pidän molemmista genreistä lähes yhtä paljon.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi