Internetissä leviää tieto PSN-viestistä, joka voi jumiuttaa koko konsolin. Yhdeksi keinoksi välttyä uhkalta tarjotaan yksityisviestien estämistä kokonaan, ja vahingon tapahduttua ainoaksi korjauskeinoksi väitetään tehdasasetusten palautusta, jolloin menetetään kaikki konsolilla olevat asetukset ja pelitallennukset.

Redditissä on julkaistu ruutukaappaus vaarallisesta viestistä:

Virhe aiheutuu tietyn unicode-merkin käsittelyvirheestä. Esimerkiksi puhelimen PS-viestisovelluksessa merkki näkyy kysymysmerkkinä, mutta viestin lukeminen PS4:llä ajaa konsolin ikuiseen käsittelysilmukkaan, josta toipuminen edellyttää erityistoimenpiteitä.

Suojautuminen

Viestin lukeminen ei jumiuta koko järjestelmää, vaan ainoastaan viestin vastaanottaneen käyttäjän tilin. Konsolia voi siis käyttää normaalisti, mikäli käyttäjiä on määritelty useampia, eikä viestin vastaanottanut tili avaudu automaattisesti käynnistyksessä.

Kunnes Sony ilmoittaa virheen korjaamisesta, todennäköisesti käyttöjärjestelmäpäivityksellä, kannattaa olla normaalia varovaisempi viestien kanssa. Niiden lukemiseen voi käyttää esimerkiksi my.playstation.com-sivustoa tai puhelinsovellusta. Edellä esitetyn näköiset viesti kannattaa poistaa lukematta niitä PS4-konsolilla. Mikäli viesti on selkeästi pahoissa aikeissa lähetetty, voi olla aiheellista raportoida se Sonylle ennen poistamista.

Viesteiltä voi suojautua myös muokkaamalla omia yksityisyysasetuksia, ja sallimalla viestit joko pelkästään ystäviltä tai ei keneltäkään. Tätä asetusta pääsee muokkaamaan niin ikään my.playstation.com-sivustolla Profiili-välilehden tietosuoja-asetuksista, tai PS4-konsolilla.

Korjaaminen

Mikäli pahin tapahtuu, ja konsoli jää jumiin, ei kannata panikoida, vaan ensin sulkea konsoli ja sitten poistaa viesti edellä mainituilla tavoilla. Tehdasasetuksia ei ole syytä palauttaa, vaan tietokannan uudelleenrakentaminen riittää!

Toimi seuraavasti:

1. Sammuta PS4 painamalla etupaneelin virtapainiketta. Virran merkkivalo vilkkuu hetken ja sammuu sitten.

2. Kun konsoli on sammunut, pidä virtapainiketta pohjassa, kunnes kuulet kaksi piippausta: ensimmäinen kuuluu heti kun painat painikkeen pohjaan ja toinen seitsemän sekuntia myöhemmin.

3. Liitä ohjain konsoliin USB-kaapelilla ja paina PS-näppäintä.

4. Valitse vikasietotilan valikosta kohta 5, Rebuild Database (eli rakenna tietokanta uudelleen).

Tietokannan uudelleenrakentaminen voi kestää pitkäänkin, mutta se ei poista tietoja, joten pysyvää vahinkoa ei ole tapahtunut.

Kirjaudu kommentoidaksesi