Night in the Woods -kehittäjä Alec Holowkan lauantainen kuolema on herättänyt paljon kiivasta keskustelua verkossa.

Väittelyn keskiössä on pelinkehittäjä Zoe Quinn. Useat henkilöt syyttävät häntä Holowkan ajamisesta itsemurhaan.

Osa ihmisistä taas kokee, ettei tapaukseen ole muita syyllisiä kuin Holowka itse.

Quinn julkaisi viime viikon maanantaina Twitter-tilillään tekstin, jossa hän esitti useita vakavia syytöksiä Holowkasta. Quinnin mukaan Holowka oli muun muassa käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen.

Night in the Woodsin kaksi muuta kehittäjää Scott Benson ja Bethany Hockenberry kertoivat keskiviikkona pelin virallisella Twitter-tilillä, etteivät he aio enää olla tekemisissä Holowkan kanssa.

Benson ja Hockenberry kertoivat myös peruvansa kokonaan seuraavan pelinsä, jonka kehitystyössä Holowka oli mukana.

Lauantaina Holowkan sisko Eileen Mary Holowka ilmoitti Twitterissä veljensä kuolemasta.

Hän ei paljastanut Alec Holowkan kuolinsyytä suoraan, mutta monet tulkitsivat, että kyse oli itsemurhasta.

"Yritimme parhaamme mukaan tukea Alecia, mutta loppujen lopuksi hän koki menettäneensä liian paljon", Eileen Mary Holowka kirjoitti.

Hän kertoi myös, että Alec Holowka oli tapellut koko elämänsä ajan mieliala- ja persoonallisuushäiriöiden kanssa.

"En aio teeskennellä, ettei hän [Alec] olisi itsekin aiheuttanut vahinkoa, mutta syvällä sisimmässään hän oli ihminen, joka halusi vain pitää muista huolta ja osoittaa hyväntahtoisuutta muita kohtaan. Häneltä vei hetken tajuta, miten hän sen tekisi", Eileen Mary Holowka muisteli veljeään.

Alec Holowka ei itse kommentoinut ahdistelusyytöksiä julkisuudessa millään tavalla.

Hänen siskonsa esitti kuitenkin viimeisessä aihetta käsitelleessä viestissään toiveen, ettei kuolemaa käytettäisi "tekosyynä ihmisten vainoamiselle".

"Alec erikseen sanoi, että hän toivoo parasta Zoelle ja muille", Eileen Mary Holowka kirjoitti.

Zoe Quinn ei ole puhunut tapauksesta sen jälkeen, kun tieto Holowkan kuolemasta tuli julkisuuteen.

Kollegat: Syytösten todenperäisyys vahvistettu myös muista lähteistä

Siskon toive ei toteutunut. Kuolemaa seuranneiden päivien aikana varsinkin Quinnille on annettu verkossa paikoin hyvin aggressiivista palautetta, mutta osansa ovat saaneet myös Holowkan kollegat Benson ja Hockenberry.

Useilla sosiaalisen median alustoilla on myös yleisellä tasolla kritisoitu ihmisten syyttämistä verkossa ilman todisteita.

Osa kommentoijista taas on kertonut pitävänsä hyvänä asiana, että vastaavat väärinkäytökset tuodaan julki.

Suurin osa tapauksen osapuolista on vetäytynyt julkisuudesta sen jälkeen, kun tieto Holowkan kuolemasta levisi maailmalle. Esimerkiksi Quinn poisti kokonaan oman Twitter-tilinsä.

Benson sen sijaan kommentoi Holowkan kuolemaa tiistaina iltapäivällä Night in the Woodsin Twitter-tilillä.

"Olemme järkyttyneitä. Tapaus on monimutkainen. Liian monimutkainen Twitterin viestiketjussa käsiteltäväksi."

Benson liitti twiittiinsä linkin Reddit-viestiin, johon on hänen mukaansa koottu hyvä tiivistelmä tapahtumista. Mukana on myös hänen oma tekstinsä, jonka hän julkaisi pelin Kickstarter-sivulla ennen Holowkan kuolemaa.

Pitkässä kirjoituksessaan Benson vakuuttaa, etteivät kehittäjät katkaisseet välejään Holowkaan yksittäisen Twitter-viestin tai yhteisön luoman paineen vuoksi.

Bensonin mukaan päätöstä kritisoivat ihmiset ovat "tietämättömiä kokonaiskuvasta" ja tarkastelevat tilannetta "äärimmäisen rajoittuneesta näkökulmasta".

Benson kertoo, että hän on saanut vahvistuksen Quinnin väitteille eri lähteistä.

Hän myös painottaa, että Quinnin tarinaa pitää uskottavana joukko ihmisiä, jotka ehtivät tuntea Holowkan vuosien ajan ja olivat tutustuneet tähän eri yhteyksissä.

Tukensa Quinnille ovat antaneet muun muassa Towerfall Ascensionin ja Celesten kehittäjä Matt Thorson sekä Celesten toinen kehittäjä Noel Berry. He kertoivat uskovansa syytöksiä omien kokemustensa perusteella.

Pelinkehittäjä Albertine Watson puolestaan kertoi Holowkan kohdelleen häntä asiattomasti aiemmin tänä vuonna. Tätä Benson pitää esimerkkinä siitä, ettei Holowka ollut parantanut tapojaan vuosien saatossa.

"Asiat, joita Alec teki huonoina hetkinään, olivat pahempia kuin luulimme. Lisäksi hän käyttäytyy vieläkin väärin läheisiään kohtaan. Emme tienneet. Tunnemme itsemme idiooteiksi. Tunnemme itsemme petetyiksi. Olemme surullisia ja vihaisia", Benson totesi.

Tällaisia Quinnin syytökset olivat

Quinn kuvaili Twitterissä julkaisemassaan tekstissä Holowkan väitettyjä tekoja paikoin hyvin tarkasti.

Quinnin mukaan Holowka oli kutsunut hänet vuosikymmenen alkupuolella luokseen Winnipegiin toipumaan Quinnin aikaisemmassa suhteessa kokemasta hyväksikäytöstä.

Hän kertoi, että Holowka oli luvannut maksaa paluumatkan lentolipun, koska Quinnilla itsellään ei ollut siihen varaa.

Hänen mukaansa Holowka ei kuitenkaan lopulta hankkinut lippua. Quinn kertoi jääneensä käytännössä ansaan Holowkan asuntoon noin kuukauden ajaksi.

Quinnin mukaan Holowka ei päästänyt häntä yksin ulos ja käyttäytyi paikoin töykeästi ja väkivaltaisesti.

"Hän työnsi sormensa sisääni ja kävelytti minua ympäri taloa, kun sanoin, että se teki kipeää", Quinn kirjoitti.

Hän kertoi päässeensä lopulta takaisin kotiinsa Torontoon ystävänsä avustuksella.

Quinn selitti tuoneensa tapauksen julki Nathalie Lawheadin tuoreen kirjoituksen innoittamana.

Lawhead syytti omassa kirjoituksessaan muun muassa The Elder Scrolls -pelien säveltäjänä tunnettua Jeremy Soulea raiskauksesta. Soule on kiistänyt syytökset.

Quinn oli keskeisessä roolissa myös pelimaailmaa ravisuttaneessa Gamergate-kohussa vuonna 2014. Gamergaten alkuna pidetään Quinniin ja pelitoimittaja Nathan Graysoniin kohdistunutta syytöstä, jonka mukaan Grayson olisi kirjoittanut kehuvan arvostelun Quinnin pelistä heidän seurustelusuhteensa aikana. Syytös todistettiin sittemmin valheelliseksi, mutta kohu jatkui silti vielä pitkään.

Kirjaudu kommentoidaksesi

Studiot: 
Julkaisijat: