Samsung: Blu-raylla enää viisi vuotta jäljellä

Samsungin brittijohtaja Andy Griffiths antaa PlayStation 3:n käytämälle blu-ray -formaatille enää viisi vuotta aikaa, kunnes sen tilalle tulee uusi formaatti tai teknologia.

– Luulisin blu-raylla olevan viisi vuotta jäljellä, en ainakaan usko kymmeneen vuoteen. Sen menestys tulee kuitenkin olemaan valtava ja meilläkin on paljon tilauksia jonossa, Griffiths kertoi Pocket-lint -sivun haastattelussa ja sanoi lisäksi uskovansa vuoden 2008 olevan blu-rayn vuosi.

Sony on suunnitellut vuonna 2006 julkaistulle PlayStation 3:lle kymmenen vuoden elinkaarta markkinoilla.

Galleria: 

Kommentit

Mistä näitä idiootteja sikiää.

"Mistä näitä idiootteja sikiää."

Amerikasta, tietysti!

Ja joissakin tapauksissa, kuten tässä, Briteistä!

Meinasin sanoa ihan samaa. Eiköhän blu-ray ala olla viiden vuoden päästä ohittanut dvd:n suosiossa. Voisi ehkä sanoakin, että dvd:llä enää viisi vuotta jäljellä.

Joo niimpä. Miten sillä voi olla enää viisi vuotta jäljellä kun ei ole edes yleistynyt mitenkään... Onko siitä nyt vuosi vai pari kun uusia leffoja ei enää tehty VHS:lle.

Aika kiirus tuntuu britin miehellä olevan.

hmm.. nyt en oikein ymmärrä. lähdelinkin takana griffiths puhuu siitä kuinka heillä on tulossa upea uusi oled tv joskus tulevaisuudessa (2010?), joka korvaisi lcd television. eikö se pysty tukea blu-rayta vai mikä tämä läppä b-r:n kuolemisesta on?

tv kylläkin näytti huikealta. pistää miettimään kannattaako sitä full hd lcd telkkaria ostaa ollenkaan =) toisaalta niitä irtoaa tällä hetkellä niin halvalla, että pitänee semmoinen käydä kääntämässä ... sori ot

N äinhän se on nykysuuntaus, kaikki on lyhytikäisempää, yritetään kehittyä koko ajan nopeammalla tahdilla, ihankuin se ihmisen hyvinvointia jotenkin parantaisi...ahneus on vienyt voiton kaikesta..

Kyllä kyllä.. mutta kuka haluaa enään sellaista pysähtyneisyyden tilaa, joka vallitsi pitkällä VHS -kaudella? Mielummin jatkuvassa kehityksessä. Laitetaan sisältö digitaaliseen jakeluun, niin päästään näistä levyformaateista.

Tuossa oletetussa uudessa formaatissa on vain se ongelma, että ihmisiltä alkaa loppua seinäpinta-ala kesken. Itse katselen 84" kuvaa vajaasta kolmesta metristä, ja se on käsittääkseni aika lähellä optimia FullHD-tarkkuudella. Jos tuosta nyt vielä pikselimäärä kasvaa, täytyy alkaa purkaa seiniä että saa tarpeeksi leveän kankaan mahtuman kämppään.

Nimenomaan, normikuluttajia kiinnostaa varmaan todella valtavasti joku BD:tä "parempi" formaatti. Sellasen julkaseminen 5 vuoden sisään on ehkä typerin idea ikinä.

Ei se välttämättä ole mikään formaatti tai optinen media mikä ajaa BD:n ohi. Suorajakelu ja etenkin USA:ssa yhteyksien nopea kasvu uhkaa yhä enemmän.

Aika vain näyttää miten käy. Vaikea sitä on nyt sanoa mitä 5 vuoden päässä tapahtuu. Saahan ne samsungin ukot miettiä mitä haluavat koska eihän sitä ikinä tiedä :)

Noita OLED-telkkareitakin on povattu jo muutama vuosi, ja meinasin itsekin sellaista jäädä odottelemaan, mutta onneksi ostin FullHD LCD:n jo 1,5 vuotta sitten. Saa siitä varmasti vielä muutaman vuoden nauttia, kunnes OLED-telkkarin saa järkevään hintaan (Sonyn 11-tuumainen ei-HD OLED maksaa nyt 2500 dollaria).

Itsekään en kyllä povaisi BluRaylle mitään kovin pitkää tulevaisuutta. Massamarkkinat ovat ainoa kantti mistä tätä kannattaa katsoa, ja niille DVD on vasta vajaa 10 vuotta vanha tuttavuus. VHS:iäkin vuokrattiin enemmän kuin DVD:eitä vielä muutama vuosi sitten. Nyt kun DVD:t ovat joka kodissa, ei ne sieltä tule liikahtamaan pitkään aikaan.

Mutta kun ollaan valmiita parempaan, niin missä tilanteessa Blu-Ray silloin on? Ainakin mielikuvasodassa jotain 2160p:n vaatimaa uutta tallennusmuotoa vastaan, kenties sitten sitä suorajakelua. Hififriikit ainakin hylkäävät BluRayn heti kun parempaa on saatavilla. Massat taas haluavat halpaa aina tiettyyn pisteeseen asti, joten voi olla että DVD vastustaa BluRayta aina sinne seuraavaan formaattiin asti. Jolloin tarjolla on ehkä jotain VHS->DVD tason loikkaa, eikä vain DVD->BD askelta?

No, jos näkisi sen eron BDn ja tuon tulevan formaatin välillä...

finngamer missä asut ja olethan tietoinen että on vuosi 2008???

"VHS:iäkin vuokrattiin enemmän kuin DVD:eitä vielä muutama vuosi sitten" mikä on käsitteesi muutamasta vuodesta koska kaupungissa josta itse olen kotoisin ei ole vhs tarjontaa (makuuni,filmtown) edes ollut viimeiseen 4-vuoteen ja vielä 2-vuotta sitä ennen se oli vain murto-osa dvd vuokra luvuista.

"mielikuvasodassa jotain 2160p:n vaatimaa uutta tallennusmuotoa" Ja mitä tulee tuohon seuraavaan "sukupolveen" niin en jaksa uskoa että nuo kuvatarkkuudet ovat ne asiat joilla lähdetään kilpailemaan. Kuten jo joku tuossa aikaisemmin viittasikin niinn seuraava askel tulee olemaan oled-telvisiot jolloin niihin saadaam mm.parempi kirkkaus, pienempi virrankulutus ja pienempi paksuus. Ja jos nyt halutaan sitten lähtee siitä etiäpäin miettimään niin eiköhän se ole tuo Hollywoodin kaavailema uusi teatteriformaatti 3D joka tulee olemaan seuraava hullutus.=)

"eikä vain DVD->BD askelta" ja tähän on vielä ihan pakko puuttua. Teen töitä eräässä kodinkoneliikkeessä koulun ohella ja toimin pääsääntöisesti kodin viihde-elektroniikka puolella. Joten on tullut tässä viimeisen 2-vuoden aikana nähtyä n.100 eri telvisio mallia ja kymmeniä dvd malleja ja nyttemmin muutama B-ray soitin. Mutta testi käytössä pyörittelen edelleen PS3 koska se on nopein b-ray soitin demoamiseen. Ja voin kertoa että b-rayn ja dvdn välillä on niin valtaisa ero (kun on käytössä kunnon töllö ja kunnon kaapelit) että alta pois. Ja tarkoitan myös verrattuna dvd-pyörittimiin joissa on up-scaling aina 1080p asti.

Ei millään pahalla mutta pistää aina sapettamaan kun täällä puhutaan omista käsityksistä ja mieltymyksistä faktoina. Tässä vain pientä oikaisua ei muuta.=)

"Ei millään pahalla mutta pistää aina sapettamaan kun täällä puhutaan omista käsityksistä ja mieltymyksistä faktoina. Tässä vain pientä oikaisua ei muuta.=)"

Eli puutut tilanteeseen tekemällä aivan samaa itse?

""eikä vain DVD->BD askelta" ja tähän on vielä ihan pakko puuttua."

No joo, minä sentään kuulun siihen ryhmään joka eron näkee. Vanhempani ja kihlattuni eivät eroa huomaa ellei sitä suoraan kerro mitä nyt katsotaan. Tämä on yksi suurimmista syistä miksi DVD on voimissaan vielä kauan.

Mutta suurin etuhan VHS:lta DVD:lle siirryttäessä ei suinkaan ollut kuvanlaatu, vaan se että levyjä ei tarvitse kelata ja että levyt eivät kulu käytössä.

""VHS:iäkin vuokrattiin enemmän kuin DVD:eitä vielä muutama vuosi sitten" mikä on käsitteesi muutamasta vuodesta"

Käsitteeni on 3-5 vuotta. Itse olin Filmtownissa töissä tuohon murrosaikaan. Wikipediassa taas sanotaan näin:
"Euroopassa (Suomi mukaan lukien) tilanne on ollut parin vuoden viiveellä sama; suurin osa elokuvavuokrauksista oli DVD-formaatissa jo vuonna 2005."

Tuo "jo" sana ei tietenkään tuohon kuulu, eiköhän se kaikkien mielestä pitäisi olla "vasta vuonna 2005".

"Ei millään pahalla mutta pistää aina sapettamaan kun täällä puhutaan omista käsityksistä ja mieltymyksistä faktoina. Tässä vain pientä oikaisua ei muuta=)"

No mitäs ihmiset sitten sanoisivat kuin oman mielipiteensä asioista.Ja kyllä täällä aika monet hienosti asiansa ilmoittavat.Aika usein näkee viestin edessä "minun mielestäni".Ei täällä kyllä minun mielestäni esitetä mielipiteitään ainakaan mitään häiritsevän paljon faktoina.

Yllättävän pitkään pysyy bluray markkinoila.

Ihme pellejä kyllä tuolla ulkomailla ovat, toikin ukko "uskoo".
Mä en todellakaan usko mihinkään kuviteltuun jumalaan saati jonkun newöhööd analyytikon henkilökohtaisiin mielipiteisiin.

UHD jos/kun tulee joskus 10v. päästä, niin sitten se tulee.
Ja Suomi on sellainen peräpohjola online yhteyksissä ettei edes jonknu HD reson videovuokraus letkua pitkin näillä näkymin tule yleistymään kuin korkeintaan parissa kaupungissa Suomessa.

Maailmalla "nopea" yhteys tarkoittaa 100Mb, täällä Suomessa 8-12Mb. Maailmalla "perus" yhteys on ~10Mb, kun täällä Suomessa se on 1-2Mb.

Resoluutiot telkkareissa kasvavat vaikka OLED tuo pelkästään yksinään huiman lisän tarkkuuteen (Omin silmin katsottuna ero on huima). Mutta 1080p on vasta alku ja loppua ei ainakaan vielä näy. Demotuksia on tehty 4 kertaa tarkemmalla kuvanlaadulla ja asiantuntijoiden mielestä se tulee vielä kasvamaan.

Mitä kauemmin PS3:n on se paras BD-soitin ja massamarkkinoille ei tuoda halpaa vastinetta niin ei suurta suosiota voi ainakaan helpolla ennustaa ihan lähitulevaisuudessa. Esim. HD:n suurin hyöty suomessa on elokuvat ja maksukanavat (vain osa). Niin kauan kuin yle+muut hidastavat HD-lähetyksien tuomista sitä turhempaa on tuhlata rahojaan vaan parempi on odottaa esim. OLED näyttöjen tulemista. Pelaajalle HD telkku on jo selkeä vaihtoehto tykin tai HD-ready telkan kanssa.

Itse vaihdoin HD telkan isoon TFT:n. En kadu vaihtoani. Ja jään odottamaan mitä se tulevaisuus tuo. BD:n kohtalo on tärkeä asia, koska sen kuolema voi merkitä optisten medioiden käytön vähenemistä.

Oma netti 50/50mb todellinen nopeus vähän vähemmän (vituttaa tuo ainainen lupaus maksiminopeudesta mitä ei ikinä saavuta).

Taitaa tuo netistä latailu olla aika marginaali puuhaa sekin. Euroopan kattava levityskin on melko mahdoton haaste. Nettileffat tuskin alessa ovat kun eivät ole missään varastossa tilaa uusilta tilaa viemässä. Tuskin edes ovat uusina levy-sisaruksiaan halvempia. Pelkän ilman ostaminen ei oikein hotsita. Kun sen on ladannut, ei sillä ole mitään arvoa toisin kuin DVDllä tai BDllä. Levyllä on kaikki lisämateriaali valmiina. Netistä ladattavissa elokuvissa niitä ei pahemmin ole.

Jos tavallinen pulliainen ei edes BDtä ota heti omakseen, niin kuinka sitten paljon hankalamman lataussysteemin?

"Jos tavallinen pulliainen ei edes BDtä ota heti omakseen, niin kuinka sitten paljon hankalamman lataussysteemin?"

Jenkeissähän on jo latauspalveluita olemassa ja niitä ihan oikeasti käytetään. Euroopassa se on vaan vähän vaikeampia toteuttaaa, koska on niin monta eri maata ja joka maassa omat lainsäädännöt. Kyllähän se on helpompi ladata leffa kätevästi kovolle ja katsella sitten parin napin painauksella se. Eiköhän ne latauspalvelut saada tehtyä erittäin helpoiksi taviksille.

Itse uskon, että Blue-ray on viimeinen optinen formaatti. Kaikki tavara siirtyy nettiin ladattavaksi. Se vaan on nykyaikaa ja helpompaa muutaman vuoden päästä. Kuinka nopeasti se sitten yleistyy on eri asia. Varmasti Euroopassa tullaan jälkijunassa tässäkin asiassa.

Minä taas vastustan henkeen ja vereen jotain latauspalveluita, ehkä joskus jotain voisi tosin vuokrata.

Kyllä pelit ja leffat ostan fyysisinä tuotteina niin kauan kuin niitä tarjotaan. Vaikka maksaa enemmänkin, niin ainakin tietää mistä maksaa.

finngamer sanoi: "Minä taas vastustan henkeen ja vereen jotain latauspalveluita, ehkä joskus jotain voisi tosin vuokrata.

Kyllä pelit ja leffat ostan fyysisinä tuotteina niin kauan kuin niitä tarjotaan. Vaikka maksaa enemmänkin, niin ainakin tietää mistä maksaa."

Juuri näin, sillä itsekin haluan ostami leffat/pelit fyysisinä tuotteina. Ja onhan se paljon mukavampaa kerätä kokoelmaa hyllyyn kuin kovalevylle. Vai kumpaa esittelisit mielummin, hyllyä täynnä leffoja/pelejä vai isoa kovalevyä täynnä tiedostoja. :D

No itselläni ei nyt niin hirveästi ole väliä, jos viiden vuoden päästä blu-ray ei saa vahvempaa asemaa markkinoilla, mutta jos saa niin turha sitä formaattia on taas vaihtaa.

"Juuri näin, sillä itsekin haluan ostami leffat/pelit fyysisinä tuotteina. Ja onhan se paljon mukavampaa kerätä kokoelmaa hyllyyn kuin kovalevylle. Vai kumpaa esittelisit mielummin, hyllyä täynnä leffoja/pelejä vai isoa kovalevyä täynnä tiedostoja. :D"

puhumattakaan siitä että ne fyysiset pelit ja leffat voi myydä pois tai vaihtaa toisiin.
tuohan se syy onkin miksi pelintekijätkin hehkuttaa tuota digitaalista jakelua.

ne kun ei saa lanttiakaan niistä peleistä mitä ihmiset ostaa toisiltaan.

Aivan kummallinen kommentti Andy Griffitsiltä, "Luulisin blu-raylla olevan viisi vuotta jäljellä, en ainakaan usko kymmeneen vuoteen. Sen menestys tulee kuitenkin olemaan valtava." Eli viidessä vuodessa valtava menestys mutta sitten BR kuitenkin yhtäkkiä kuolee?

Mutta löytyypä sieltä lisääkin samaa tavaraa. "In 2012 we will be in a true HD world. Everything from your television to your camcorder will be offering you pictures in high-definition," hän sanoo, vaikka elämme sentään jo vuotta 2008 ja HD:llä on yhä vaikeuksia lähteä käyntiin televisioissa, saati sitten esim. mainituilla kannettavien videokameroiden markkinoilla. On tainnut tyypillä mennä hypekoneisto rikki.

"Aivan kummallinen kommentti Andy Griffitsiltä..."

Alkuperäisessä jutussa kaveri povaa tämän vuoden olevan blu-rayn, eli menestys olisi nyt "valtava", ei vasta viidessä vuodessa.

Nyt kyllä roiskui kahvit pahemman kerran näppikselle...

Arvaushan tuo on. Harmi vaan että väärin meni :D

"Minä taas vastustan henkeen ja vereen jotain latauspalveluita, ehkä joskus jotain voisi tosin vuokrata.

Kyllä pelit ja leffat ostan fyysisinä tuotteina niin kauan kuin niitä tarjotaan. Vaikka maksaa enemmänkin, niin ainakin tietää mistä maksaa."

Itse ostan tuotteet mieluiten fyysisinä, kuten varmasti moni muukin. Ellei sitten leffojen hinnoissa päästäisi jossakin utopiassa viiden euron alapuolelle fyysisten tallenteiden hintojen pysyessä tarjouksissakin lähellä 20e ja kuvanlaadun ollessa molemmissa hyvälläkin laitteistolla sama. Näin ainakin vähän epävarmempien julkaisujen kohdalla, laatuleffat tietysti hyllyyn.

Vuokrauksen hoitaisin kuitenkin mieluusti latauspalvelun kautta, mikäli taaskaan kuvan- ja äänenlaadusta ei tingitä fyysisiin tuotteisiin verrattuna ja saadaan Suomeenkin oikeasti nopeita yhteyksiä paperilla olevien hämmentävän suurien lukujen ohella. Jos kunnon 1080p tai joskus tulevaisuudessa suuremman resoluution leffan pystyy streamaamaan netistä, niin ei siitä haittaa ainakaan ole. Ei tarvitsisi ainakaan kirota sitä että suunnittelemasi leffa ei ole saatavilla, koska joku vei sen viisi minuuttia sitten tai sitä ei ole palautettu ajoissa. Netistä ostaessa voisi positiivisena puolena olla myös mahdollisuus vastaavaan palveluun kuin PStoressa pelien kanssa, lataat uudelleen myöhemmin jos tarvetta tulee. Tätähän ei ole fyysisellä tuotteella jos kissa/koira/lapsi/naapuri päättää pirstaloida levyn. Kiinteähintainen vuokrapalvelu kiinnostaisi myös.

Viidessä vuodessa Blu-ray nyt ei taida lähteä markkinoilta kokonaan millään. Löytyyhän kaikenlaisia erikoisuuksia vieläkin kaupoista ja uusia julkaisuja monille näistä tulee edelleen.

Omasta mielestä niin kauan kuin leffat BR-levyllä maksaa yli 10e, niin harva tavallinen pullainen tulee siihen päivittämään. Dvd:n etu on tällä hetkellä hinta. Vaikka ero kuvanlaadussa on nähtävissä, ei se merkitse läheskään niin paljoa sen perusostajan näkökulmasta kuin hinta.

Myös BR-soittimien hinnat pitää olla samassa luokassa kuin perus-dvd:n, eli siinä 50-80e. Turhan yksioikoisesti voisi melkeinpä sanoa, että niin kauan kuin dvd-soittimia myydän enemmän kuin br-soittimia, niin dvd-levyjäkin myydään enemmän. Ja mielestäni jos sanotaan että joku voi osta PS3:n ja levyjä vaikka ei BR-soitinta ostakaan, niin samalla tavalla PS2:sta käytetään dvd-soittimema ilman että ostetaan dvd-soitinta. Eli dvd- ja br-soittimien myyntien kappalemäärät kertovat aika paljon tavallisen pulliaisen suuntautumisesta tai sen muuttumisesta.