Sony joutuu vastaamaan oikeudessa PlayStation Storen hinnoittelupolitiikasta, joka kantajan mukaan hyödyntää epäreilulla tavalla hallitsevaa markkina-asemaa ja loukkaa kuluttajan oikeuksia.

Kuluttajaoikeuksien puolesta aiemminkin kampanjoinut Alex Neill vaatii Sony Interactive Entertainmentilta jopa 7,23 miljardin euron (6,3 Ison-Britannian puntaa) vahingonkorvauksia. Neill ilmoittaa edustavansa lähes yhdeksää miljoonaa Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaista, jotka ovat ostaneet pelejä tai pelisisältöä digitaalisesta kaupasta.

Neillin mukaan Sony väärinkäyttää hallitsevaa asemaansa tarjoamalla digitaalista sisältöä ainoastaan omassa kaupassaan, minkä vuoksi se pystyy pitämään hintatason kohtuuttoman korkealla verrattuna kilpaillumpaan tilanteeseen.

Sonyn lakimiesten mukaan juttu on ääriään myöten viallinen, eikä tuomioistuimen pitäisi edes ottaa sitä käsittelyyn. Lontoon kilpailuoikeus (Competition Appeal Tribunal) päätti kuitenkin tiistaina, että juttu voi edetä käsittelyyn. Tosin haasteen jättämisen jälkeen ostoksia PSN-kaupassa tehneet käskettiin jättämään kanteen ulkopuolelle.

Neill totesi, että päätös on ensimmäinen askel sen varmistamiseksi, että "kuluttajat saavat takaisin sen, mikä heille kuuluu". Sony ei ole kommentoinut asiaa.

Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta ei olekaan enää Euroopan unionin jäsenmaa, eikä oikeuden ratkaisu täten vaikuta EU:ssa, kyseessä voi olla kansainvälisesti merkittävä ennakkotapaus, josta voi seurata vastaavia oikeusjuttuja myös Euroopan talousalueella. Ei siis ole mahdotonta, että joskus tulevaisuudessa Sony joutuu tarkastelemaan toimintaansa Suomessakin.

Kirjaudu kommentoidaksesi