Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pandemian aikana suomalaisille tutuksi tullut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ilmaissut huolestuneisuutensa pelien yllätyslaatikoista.

Tutkimuspäällikkö Sari Castrén kertoo tutkimusten osoittavan, että usein oikealla rahalla ostettavat loot boxit aiheuttavat vastaavantyyppisiä käyttäytymisongelmia kuin uhkapelit. "Yllätyslaatikoista kyseenalaisimpia ovat ne, jotka ovat alaikäisille markkinoiduissa peleissä ja joiden toimintamekanismi muistuttaa rahapelaamista ja altistaa alaikäiset mahdollisesti kokeilemaan rahapelaamista herkemmin", Castrén toteaa.

Paikallisena ongelmana Suomessa on hajautunut lainsäädäntö, jonka vuoksi videopelien maksullisen sisällön valvonta ei ole selkeästi yhdenkään viranomaisen vastuulla. Koska yllätyslaatikoista ei saa suoraa rahallista hyötyä, niitä ei tällä hetkellä säädellä samalla tavalla kuin esimerkiksi arpajaisia.

Erityisesti vanhempien olisi hyvä ymmärtää videopelejä ja niihin liittyviä ilmiöitä, jotta he voivat puuttua ongelmiin ennen kuin ne muuttuvat vakaviksi. THL onkin julkaissut infopaketin yllätyslaatikoista, jotta kasvattajat tietävät, mistä puhutaan.

Kirjaudu kommentoidaksesi