Tutkimus: Saavutukset parantavat pelien menestystä

Saavutusmerkinnöillä on vahva yhteys pelien tuottavuuteen, paljastaa yhdysvaltalaisyhtiö Electronic Entertainment Design and Researchin tuore tutkimus.

Tutkimuksessa analysoitiin vajaan kahden vuoden aikana yli 4600 saavutusta lähes 200 pelistä ja luokiteltiin saavutukset 16:een eri luokkaan.

Vajaa kolmannes saavutuksista palkitsee pelaajaa yksinkertaisesti vain jonkin kohdan läpäisystä, joten kaikki eivät hyödynnä järjestelmää parhaalla mahdollisella tavalla.

- Kuluttajat haluavat peleihinsä runsaasti monimuotoisia saavutuksia, kertoo tutkimusyhtiön operatiivinen johtaja Geoffrey Zatkin.

Tulosten perusteella tutkimusyhtiö arvelee monimuotoisten saavutusten parantavan pelaajan viihtyvyyttä ja sitä kautta arvostelumenestystä, mikä puolestaan heijastuu myyntiin.

- Tutkimuksemme osoittaa, että saavutusten kaltaiset kannustimet vaikuttavat ostopäätöksiin, kuten minkä pelin ostaisi ja mille alustalle. Ne myös parantavat uudelleenpelattavuutta.

Tutkimuksen mukaan sellaiset pelit, jotka sisällyttävät saavutuksiinsa verkko-ominaisuuksia, tuottavat 50 % paremmin kuin muut pelit. Pelaajilta piilotettujen salaisten saavutusten puolestaan havaittiin heikentävän tuottoa.

Saavutukset ovat käytössä Xbox 360:lla ja uusimmissa Games for Windows -peleissä.

Molemmista alustoista vastaavan Microsoftin mukaan yhtä Xbox 360 -konsolia kohden on keskimäärin myyty enemmän pelejä kuin kilpaileville alustoille samassa ajassa.

Galleria: 

Kommentit

Aliarvioimatta saavutuspisteiden voimaa, voi omalta kohdalta mainita sen ettei voisi vähempää kiinnostaa tässä muodossa. Kun toinen peli antaa niitä pelkällä läpipeluulla 1000 kpl, vaatii toinen paljon suuremman työn. Näin vertailu kokonaispisteillä menettää merkityksensä, tai ainakin laimentaa sitä.

Parempi ratkaisu olisi palkita muuten, mutta silti näkyvästi, joka taas kannustaisi kokemaan teos kuten tekijät ovat sen suunnitelleet, mutta kertoisi paremmin mitä on tehty ja missä.

Ehkä tuleva (?) Microsoftin virtuaalimaailma tekee sen.

Kokonaispisteiden vertailu on turhaa. Mutta saman pelin saavutuksia on kiva vertailla kaverin kanssa. "Onkos sulla jo se ja se saavutus?"

"Parempi ratkaisu olisi palkita muuten, mutta silti näkyvästi"

Halo 3 palkitsee muutenkin kuin Gamerscorella. Uusia armoreita saa unlockattua tiettyä Achievementiä vastaan.

Itse asiassa saavutuksissa pisteet ovat vain osa kokonaisuutta.

Tänään käytin järjestelmää oman pelikokemuksen parantamiseen E4:ssä tarkistamalla mahdollisen online-vastustajan saavutukset. Jos kaveri oli saanut kaikkein vaikeimmatkin saavutukset, etsin suosiolla paremmin omaa tasoani vastaavan vastustajan.

Toki jotkut jahtaavat kokonaispisteitä, mutta minulle nimenomaan yksittäisten saavutusten pistäminen rinnakkain eri peleistä on ollut järjestelmän hyödyllisin puoli.

Ja käytännön hyötyjen ulkopuolella se "blib" kuulostaa pelissä aina niin mieltä lämmittävältä. Erityisesti se on korostunut huonoja pelejä arvioidessa -- jäipähän niistä edes jotain käteen. ;)

No olipa uutta että nettipeli ja lisäpalkinnot lisäävät pelin suosiota. Itse painotan hyviin moninpeleihin koska kun ne yksinpeli jutut on vedetty pari kertaa läpi niin kiinnostus loppu ja kun muistaa kaiken mapista ulkoa. BF:t PC:llä ja WarHawk PS3 on kivaa koska niissä on saavutuksia ja aina jotakin uutta tapahtuu eikä pelit ole yleensä samanlaiset. Toi loppu teksti taas on tommonen "kehu" teksti omalle konsolille. Kertokaapas että miltä ajalta nämä peli jutut on otettu. XO on vähän enemmän pelejä kuin muilla. Itse kyllä tiesin nämä jutut jo entuudestaan mutta ihan tutkimus siitäkin piti tehdä. Hieman turha tutkimus itsestään selvästä asiasta.

Saavutus pisteet eivät voisi vähempää kiinnostaa.
Se että pelaamalla saa avattua uusia aseita, videoita ja pukuja ym. on paljon mielen kiintoisempaa ja palkitsevampaa.

> Ehkä tuleva (?) Microsoftin virtuaalimaailma tekee sen.
jne...

Toivottavasti ei tee!
Jos vaihtoehtona on saada habbohotellin huoneeseen pokaalinkilluttimia, tai hassu hattu ja jäniksenkorvat omalle avatarille, niin ei kiitos.
:P

Mikä voisi kertoa paremmin mitä on tehty ja missä, kuin pelikohtaiset saavutusten tekstimuotoiset kuvailut pienen kuvakkeen kera. Parhaimmillaan voi mieltä lämmittäen muistella pelikokemusta missä saavutti ko. palkinnon.

Kumulatiivinen gamescoren kasvaminen on jollain tapaa tyydyttävää seurattavaa, ja saa tunteen että on saavuttanut jotain. Ei kai sen gamescoren tarkoitus ole ollakaan mikään absoluuttinen pelaajan skill-levelin mittari.

"Ja käytännön hyötyjen ulkopuolella se "blib" kuulostaa pelissä aina niin mieltä lämmittävältä."

Sen verran täytyy periaatteista tinkiä ja myöntää, etteikö tämä ääni ja ilmoitus ruudulla antaisi jotain tyydytystä. Turhalta se kuitenkin tuntuu silloin, kun sen saa monotonisesta levelin suorittamisesta.

Parhaimmat fiilikset ovat syntyneet verkkopelissä, kun satumaisen onnen ansiosta on päässyt jostain syystä jouluttamaan liian hyvin ja siitä palkitaan tällä kenties tavaramerkin asemaan nousseella äänimerkillä :)

"Mikä voisi kertoa paremmin mitä on tehty ja missä, kuin pelikohtaiset saavutusten tekstimuotoiset kuvailut pienen kuvakkeen kera."

Pienemmälle yleisölle se tämä informaatio jää, kuin sellainen jonka näkisi heti päältä kuten saavutusta kuvaavana pokaalina virtuaalisessa palkintokaapissa. Tekstin ja grafiikan yhdistäminen kenties paras ratkaisu tässä yhteydessä?

Jotenkin tuo tulos itsestään selvyys. Kyllähän aina ennemmin tollainen peli kiinnostaa, kuin peli ilman saavutuksia.

> Pienemmälle yleisölle se tämä informaatio jää, kuin sellainen
> jonka näkisi heti päältä kuten saavutusta kuvaavana pokaalina
> virtuaalisessa palkintokaapissa. Tekstin ja grafiikan yhdistäminen
> kenties paras ratkaisu tässä yhteydessä?

Teksti, ääni ja grafiikkahan tässä XO:lla onkin yhdistetty! nerokasta vai mitä :D.

Ja se pieni yleisö mun tapauksessa kattaa mut itteni, en tunne erityisesti tarvetta esitellä mun saavutuksia koko kansalle. Mutta jos joku haluaa tsekata ne niin fine, ei siinä mitään. Nehän ovatkin suhteellisen helposti katsottavissa, ja vertailtavissa(!) XO:n käyttöliittymästä pelaajakortin kautta. Väitän kyllä että tässä muodossa ne ovat helpommin ja havainnollisemmin nähtävissä, myös hakemallesi suuremalle yleisölle, kuin jonkun virtuaalimaailman viimeisimmän sopukan palkintokaapissa.

Itse olen ainakin jäänyt koukkuun saavutuksiin, on vähän sellanen "kerää ne kaikki"-fiilis. Esim. Dead Rising on pelattu jo läpi, mutta edelleen tulee hakattua sitä paljon koska haluan saada kaikki pelin saavutukset. Saavutukset avaavat myös uusia pukuja ja aseita peliin, mutta se ei nyt niin hirveästi kiinnosta ;)

Ai tästä se hiivatun trendi tulee tunkea noita saavutuksia jokaiseen peliin ärsyttämään ja kiusaamaan. Erityisesti ärsyttää lisäfeaturet, joiden avaaminen vaatii jotain stuntteja - eikä läpi peluu riitä.

o/ Koukussa saavutuksiin. Juuri tällä hetkellä Crackdown työn alla ja ne kolme rikollispomoa tapettuani Gamerscorea pelistä jotain alle 500/1250, ja paljon saavutuksia jäljellä kikkailtavaksi. ---> pakko pelata lisää. Ilman saavutuksia peli olisi varmasti jo lähdössä kiertoon mutta nythän homma on vasta alkanut.

Vaikea se on ulkopuolisten ymmärtää, mutta kyseessä on yllättäen tämän sukupolven parhaita uusia ominaisuuksia, sillä se on koko teollisuudelle hyödyllistä ja tuo peliin (joillekin myös elämään) lisää sisältöä. Siitä olen samaa mieltä, että joissakin vanhoissa peleissä saavutukset on tehty joko liian helpoiksi saavuttaa tai sitten muuten vain heikosti. Aivan selkeästi uusissa peleissä on asiaan panostettu aivan eri lailla kun saavutusten merkitys on ymmärretty.

Katsokaapa vain, PS3:lle tulee varmasti vastaava systeemi. Sen verran nerokkaasta keksinnöstä puhutaan.

Huono on vaan noiden Live saavutusten kanssa saada niitä tehtyä, kun pelin keski-ikä alkaa olla vanha, kun ei löydy peliseuraa. Muutenkin minusta nuo Live puolen achievementit saisi olla paljon realistisempia. Ei mitään tapa ziljoona vastustajaa head-shotilla.

Itse olen pahassa koukussa... En ole yhtään peliä kyllä ostanut pelkkien saavutusten takia(vai olenko?). Ne saavutukset vituttavat jotka antava alle 10 pistettä. Se jotenkin tuntuu turhan vähältä, mutta silti monet saavutukset haluan saada vaikka antaisikin sen 5 pistettä.

Kaiken kaikkiaan saavutusten tuleminen on lisännyt omaa kiinnostuneisuutta pelaamista kohtaan. Joissain peleissä tuntuu saavutukset olevan niin kiven alla, että vaikka sen olisi pelannut läpi, niin saavutuksia on kertynyt vasta 1/4. Ei kovin palkitsevaa. PGR4 on hyvä esimerkki hyvin suunnitelluista suorituksista ja ainahan se mieltä lämmittää kun jotain saa aikaiseksi.

Vielä kun Microsoft keksisi achievementeistä kertyneille pisteille jotain käyttöä Livessä, esim. alennusta ostotapahtumaan tms.

Silloin kun achievementit ovat todellakin hauskoja, eivätkä rasittavan tuskaisia saada (esim. GOW, tapa 100 vastustajaa x aseella). Jassoo. Halo 3:ssa ainakin nautin achujen keräämisestä, vaikka osa niistä onkin hankalia. Muttei liian.

Kyllä aatsit on aika mukava tapa saada porukkaa koukkuun ja tekemään kaikenlaista ylimääräistä pelissä. Halossakin piti niitä pääkalloja metsästää. 1000 pisteen raja peleissä saavutuksille on hyvä, mutta saavutusten määrä saisi olla suurempi. Varsinkin vertailu pelikohtaisesti kavereiden kanssa on mukavaa ja guiden kautta sekin onnistuu helposti. Itse ajattelen niin, että peli on läpikohtaisesti pelattu, kun siitä saa viimein sen 1000 bojoa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi