Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan väkivaltainen kuvasto saattaa tehdä aggressiivisesta käyttäytymisestä hyväksyttävämpää teini-ikäisille.

Tutkimuksessa 22:lle 14-17-vuotiaalle pojalle näytettiin tusinoittain väikivaltaisia elokuva-, televisio- sekä videopelipätkiä ja aivokäyrät osoittivat heikkeneviä reaktioita.

Tohtori Jordan Grafmanin mukaan tämä saattaa merkitä sitä, että jatkuva altistuminen väkivaltaiselle kuvastolle voi turruttaa nuoren väkivallalle ja tehdä siitä hyväksyttävämpää. Samalla väkivaltiasta käyttäytymistä jarruttavat tunteet heikentyvät ja agressiivinen käyttäytyminen on todennäköisempää.

Toisaalta professori David Buckingham totesi, että tutkimustulokset osoittavat, että ajan kuluessa ihmiselle saattaa kehittyä jonkinlainen sietokyky väkivaltakuvastolle ja mittaustuloksissa voi olla kyse vain tylsistymisestä.

Väkivaltaviihteen vaikutuksista on käyty keskustelua jo kauan ennen videopelejä, mutta mitään lopullista vastausta ei ole saatu. Professori Buckinghamin mukaan median syyttelyn sijaan olisi järkevämpää tutkia, mikä motivoi väkivaltaan tosielämässä.

Galleria: 

Kommentit

En halua kuullostaa videopelaamisen puollustajalta, mutta hyvin pitkälti minkä tahansa pätkityistä pätkistä kyhätyn filkan tuijottaminen ilman punaista lankaa saa kaiken ikäisten aivokäyrät laskuun. Voi noita 22 -lapsiparkaa. Heidän lapsuutensa taisi päättyä vailla suurempaa tieteellistä arvoa. :(

A Clockwork Orange

Tietysti tuollaisessa olisi pitänyt olla verrokkiryhmä, jolle näytetään vain kukkia ja kissanpentuja. Ei sitä parin tunnin jälkeen varmaan jaksa enää joka kuvan kohdalla olla hirveissä IHQ-fiiliksissä.
Ja taas voitaisiin vetää johtopäätöksiä, että nykynuoriso tuhoaa kukkapellot ja hukuttaa kissanpennut heti kun silmä välttää.

Joo ja porno alentaa raiskauksien tekemisen kynnystä. :)

kerrankin fiksun kuuloinen tutkimus... Ne kun ovat yleensä tyyliin OH MY GAWD SOMEBODY THINK OF THE CHILDREN!!1

Mielestäni on absurdia väittää, että mikään ei vaikuta ihmisiin. Totta kai ympäröivä väkivaltakulttuuri vaikuttaa lapsiin ja ympäristön vaikutus ihmiseen lienee psykologinen tosiseikka.

Turha tutkimus jälleen kerran. Väkivaltainen(sekä kaikenlainen muukin) käyttäytyminen riippuu muiden ihmisten esimerkistä ja ympäristöstä. Jos katsotaa afrikkaa jossa ei videopelejä ole olemassakaan, heimot tappavat toisiaan vieläkin ihan surutta. Eikä tarvitse edes mennä merta edemmäs kalaan kun katsoo miten meille normaali pilakuva voi laukaista joillakin suunnattamon vihan. Sen sijaan että videopeleistä etsitään syyllistä, kannattaisi suunnata katse uskontoihin ja mitä se tekee lasten maailman kuvalle kun kaikki opetukset ovat "totta" eikä omalle tulkinnalle jää varaa kuten fiktiivisessä aineistossa. Itse olen sitä mieltä että mieluummin uskonnot pannaan ja vasta 16-18 -vuotiaana voisi päättää alkaako uskomaan johonkin.

Rubines: "Mielestäni on absurdia väittää, että mikään ei vaikuta ihmisiin. Totta kai ympäröivä väkivaltakulttuuri vaikuttaa lapsiin ja ympäristön vaikutus ihmiseen lienee psykologinen tosiseikka."

Vaikutustahan tuossa ei varsinaisesti kielletä, mutta väkivaltaviihde tuskin on perimmäinen syy yhteenkään väkivallantekoon. Laukaiseva tekijä se voi tietysti olla, mutta kyllä yksilön elämässä on mennyt siinä vaiheessa jo paljon muutakin vikaan.
Ainakin viime vuonna Jenkeissä väkivaltarikokset laskivat, vaikka varmasti viihdettä oli yllinkylin tarjolla: http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2009/11/01/lama-vahensi-yllattaen-r...

Ja brittien mielestä kannattaa pysyä erossa myös karkeista: http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Liiallinen+karkin+sy%C3%B6n... ;)

Sanotaanko näin, jos asiat eivät ole mallillaan tai on päässä vikaa, video pelit voivat silloin alentaa kynnystä. Paras tapahan agressiivisen käytäytymisen estämiselle olisi potkia ihmisten itsetunnot alas, agressiivinen käytäytyminen lisääntyy silloin kun henkilöllä on itsevarma olo. Eli ei kun potkimaan vaan, niin saadaan agressiot pois! :D

"Paras tapahan agressiivisen käytäytymisen estämiselle olisi potkia ihmisten itsetunnot alas, agressiivinen käytäytyminen lisääntyy silloin kun henkilöllä on itsevarma olo."
Eikös se ole toisinpäin??
Eihän itsevarman ihmisen tarvitse käyttäytyä aggressiivisesti ja esittää kavereilleen miten joku hakataan tai ainakin yritetään sitä.
Itse olen erittäin rauhallinen ja rauhaa rakastava luonne ja itsevarmana ihmisenä tunnen itseni, niin hyvin ettei minun tarvitse hermostua muiden sanomisista tai pienistä tuuppimisista. Tällöinhän huonon itsetunnon omaava henkilö hermostuu, kun toinen on rauhallinen kuin buddha temppelissä :D

"Eikös se ole toisinpäin??
Eihän itsevarman ihmisen tarvitse käyttäytyä aggressiivisesti ja esittää kavereilleen miten joku hakataan tai ainakin yritetään sitä.
Itse olen erittäin rauhallinen ja rauhaa rakastava luonne ja itsevarmana ihmisenä tunnen itseni, niin hyvin ettei minun tarvitse hermostua muiden sanomisista tai pienistä tuuppimisista. Tällöinhän huonon itsetunnon omaava henkilö hermostuu, kun toinen on rauhallinen kuin buddha temppelissä :D"

Ei ole. Sitä luulisi että se on juuri noin päin, mutta ei ole. Itsevarma ihminen käytäytyy agressiivisesti helpommin, koska hän "kehtaa" niin tehdä. Ja agressiivisyys miehellä tarkoittaa yleensä "tilan haltuun ottamista". Nämä koulukiusaajat ovat aika itsevarmoja ihmisiä, hehän kehtaavat olla aikamoisia idiootteja avoimesti ja kehuskella omia kykyjään. Kun taas nämä ihmiset joilla on se huono itsetunto, yleensä vain jupisevat jotain selän takana takaisin. He yleensä räjähtävät lopulta jos eivät pura agressiotaan mitenkään, kyllä. Mutta silti, he eivät ole lähellekkään niin agressiivisiä kuin hyvän itsetunnon omaavat. :)

Ja jos tilanne vaatii, jos sinulla on hyvä itsetunto todella käytäydyt varmasti agressiivisesti. Agressio ei ole aina negatiivinen asia, vaan perusvietti.

Honkkistutkimuksen mukaan vaalikeskustelun kuunteleminen saattaa tehdä
valehtelemisesta hyväksyttävämpää.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi