Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ubisoft: 3D on uusi stereo

Ubisoft Monteralin johtaja Yannis Mallat kertoo yhtiön uskovan vakaasti siihen, että pelaamisen tulevaisuus on 3D-teknologiassa.

– 3D on kuvalle sitä, mitä Dolby Stereo oli äänelle. Kukaan ei halua siirtyä takaisin monoon, Mallat sanoi.

Ubin ensimmäinen 3D-peli on perjantaina julkaistava James Cameron's Avatar: The Game, joka perustuu Cameronin uutuuselokuvaan. 3D-ominaisuuksia varten tarvitaan lasit, jotka ilmeisesti tulevat pelin mukana, sekä HDMI-liitäntäinen FullHD-televisio, jonka virkistystaajuus on vähintään 120Hz.

Mallatin mukaan Ubi ei olisi vaivautunut laittamaan teknologiaa peliin, ellei yhtiössä uskottaisi monien kuluttajien hankkivan siitä nauttimiseen tarvittavaa laitteistoa.

Galleria: 

Kommentit

Ymmärränkö väärin, mutta eikö PAL-alueella riitä 100Hz-telsu? Eikö tarpeena ole se, että pitää pystyä näyttämään kaksi eri kuvaa ja PAL-standardissahan virkistystaajuus on 50Hz. NTSC-standardissa se on 60Hz, josta siis tuo 120Hz vaatimus 3D-kuvalle.

Ubi ei jostain syystä ole antanut selviä speksejä siitä, mitä tuo 3D tosiasiassa vaatii ja nuokin tiedot ovat viime kesäkuun E3-messuilta.

Avatarin kohdalla kyseessä tuntuu olevan enemmänkin tapa puffata leffan hifi-imagoa kuin mitään muuta. Lasien käyttöä olohuoneessa (jossa on usein myös muita katsojia) on vaikea kuvitella, kun ei se ole käytännöllistä PC:lläkään. Eivätkä muutkaan vaatimukset kevyitä ole.

Ah, muistan kun 90-luvulla oli myös tämä upea 3D buumi ja kaikille kaupattiin pelilaitetta, jonka sanottiin olevan pian normi. Samoin 50-luvulla kun 3D yritti ensimmäistä kertaa nostaa päätään ja sanottiin, että se on pian normi elokuvissa. Eipä vaan tunnu oikein ottavan pysyäkseen.

Markkinamies keksinyt taas hyvän syyn käynnistää uusi kierros kodin viihde-elektroniikan päivittämisessä. HD on out, nyt tulee 3D :D

No, voi tuossa olla ihan oikeasti jotain lisäarvoa. Annetaan tuomio kun peliä ilmestyy.

Ei jaksa uskoa tuohon 3D:hen. Pari leffaa teatterissa katsoneena, onhan tuo ihan hauska kikka hetken aikaa mutta ei lasit päässä istuminen pidemmän päälle kiehdo ja vielä vähemmän kotioloissa.

"Avatarin kohdalla kyseessä tuntuu olevan enemmänkin tapa puffata leffan hifi-imagoa kuin mitään muuta. Lasien käyttöä olohuoneessa (jossa on usein myös muita katsojia) on vaikea kuvitella, kun ei se ole käytännöllistä PC:lläkään. Eivätkä muutkaan vaatimukset kevyitä ole."

Kyllähän tämä PC-puolellakin tarvitse lasit. Nvidian 3D-systeemiä olen koittanut (tämän hetken ainoa) niin tarvitsi olla päässä 3D-lasit :) http://www.jimmspc.fi/tuote/942-10701-0001-200 Siinä vielä pientä piilomainontaa kyseisistä laseista.

Noi leffateatterin lasit on ainakin aivan syvältä. Sai jatkuvasti korjata lasien asentoa, kaikenlisäksi painoivat nihkeästi. Rillit itellä joissa on suorat sangat, eivät todellakaan ole yhteensopivat noiden 3D lasien kanssa.

Uudet 100Hz telkut eivät vastaa millään tavalla 100Hz kuvaputkitelkkuja. Kaikki HD pelit on 60Hz pelejä, joten telkun 3d:ssa on kyettävä periaatteessa ottamaan 120Hz kuvaa vastaan ( jota yksikään telkku ei tee nyt) Toki jos uhrataan virkistystaajuudessa ja kuvalaadussa voidaan antaa 30X2Hz kuvaa sisään jolloin voidaan tehdä 3d:tä ihan joka telkkarilla, joka tukee 60Hz kuvaa.

Jotta kuvalaatu ei putoa, on kummallakin silmälle tehtävä kuvat erikseen täydellä resolla. Lisäksi jos FPS:tä ei haluta tinkiä tulee homma suorittaa 60Hz taajudella/silmä. 120Hz telkut auttavat tässä tavallaan laskemalla väliframet 30fps kuvaan ja se näyttää sulavalta 60Hz kuvalta. Tämä johtaa pelikäytössä yleensä sietämättömän suureen input lagiin (+100ms)

Johtopäätös: Nykykonsolit eivät kykene tuottamaan 3D-kuvaa ilman kuvalaadun tai FPS:n uharauksia -> HC-pelaaja tuskin edes tavoittelee 3d-ominaisuuksia ilman tehokkaampia konsoleita.

"jota yksikään telkku ei tee nyt"

Faktat kuntoon.

Sony Bravia KDL-70XBR3
JVC LT-37X987
Panasonic TC-32LX700 LCD HDTV

Noista tosin Sony on ainoa, joka puskee ulos 1080p kuvaa. Hinnat kanssa on aika kurjat, joten ei ihan joka kodissa noita nähdä. Demokoneena itse olen yhden tuollaisen kokenut ja olihan se hieno, mutta ei NIIN hieno, että luopuisin omasta tykistäni tuollaisen 40-tuuman postimerkin tuijottamiseen.

Tarkoitin inputtina 120Hz kuvaa. Katsoppas tarkempaan mitä signaalia ottaa sisään. Noi tekee 60Hz kuvasta 120Hz prosessoinnilla.

Raitzi: PC-monitoreissa 120Hz tukevia sekä inputtina että outputtina kuitenkin on jo useampia, eivätkä hinnatkaan ole huimia (alle 300€ 22 tuuman monitorista, joka tukee 120Hz). TV-puolella niitä ei tosiaan taida olla, mutta TV-puolihan on aina tekniikassa reilusti PC-monitoreja jäljessä.

"TV-puolihan on aina tekniikassa reilusti PC-monitoreja jäljessä."

No sanoisin kyllä että TV:t on edellä aivan kaikessa paitsi pelaamiseen liittyvässä :) (toki on ymmärrettävää että tekniikka kehittyy hintahaitarin yläpäässä ensiksi (local dimming led backlight, mcfi etc)

"PC-monitoreissa 120Hz tukevia sekä inputtina että outputtina kuitenkin on jo useampia, eivätkä hinnatkaan ole huimia (alle 300€ 22 tuuman monitorista, joka tukee 120Hz). TV-puolella niitä ei tosiaan taida olla, mutta TV-puolihan on aina tekniikassa reilusti PC-monitoreja jäljessä."

Mutta eikös 3D:ssä ole ideana yrittää päästä osaksi "ympärillä" tapahtuvaa esitystä (peliä tai leffaa). Monitorikoon näytöt ovat lähinnä vitsi kun jotain tällaista yritetään saavuttaa. 22 tuumaa ei oikein riitä täyttämään koko näkökenttää...

Yliarvostettua huttua koko 3d. Ei uppoa ainakaan minulle, saavat minun puolestani pitää 3D:n siihen saakka kun tulee hologrammit. :D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi