Yhdysvaltain Luonnonvarojen puolustusneuvosto NRDC kehottaa konsolivalmistajia asettamaan energiansäästöasetukset oletusarvoksi.

NRDC:n tutkimusten mukaan PlayStation 5 ja Xbox Series X kuluttavat kumpikin reilut 160-200 wattia sähköä, mikä on aiempia konsoleita enemmän. Energiankulutusta voi verrata vaikkapa 50 tuumaisen LED-television 100 wattiin.

Organisaatio ruotii raportissaan erityisesti Xboxin instant-on-tilaa, joka on oletusarvoisesti käytössä asiakkaan ostaessa konsolin. Tämä pikakäynnistystila mahdollistaa laitteen nopeamman käynnistämisen, konsolin herättämisen äänikomennolla ja TV:n tai digiboksin käynnistämisen yhdessä konsolin kanssa.

"NRDC:n vuoteen 2025 saakka suorittaman mallinnuksen perusteella tämä Microsoftin näennäisesti merkityksetön päätös voisi johtaa yhden suuren (500 MW) hiilivoimalan vuotuisen sähköntuotannon kaltaiseen kulutukseen ja maksaa uusille yhdysvaltain Xbox-omistajille noin miljardi dollaria sähkölaskuissa", NRDC:n vanhempi tutkija Noah Horowitz kirjoittaa.

NRDC selventää, että uusimpien konsoleiden virrankulutus oli erityisen suuri seuraavan sukupolven pelejä pelatessa, mutta "huomattavasti pienempi, kun pelataan vanhemmille konsoleille suunniteltuja pelejä ja ne ovat taaksepäin yhteensopivia". Xbox Series S oli virrankulutukseltaan maltillisin.

Lisäksi NRDC nostaa esille TV-ohjelmien tai elokuvien suoratoiston aiheuttaman suuren virrankulutuksen, joka on korkeimmillaan siirryttäessä pelin pelaamisesta ohjelman suoratoistoon.

"Olemme toistuvasti kehottaneet Sonya ja Microsoftia sisällyttämään konsoliinsa oman matalatehoisen sirun videotoistoa varten, ja tämä pyyntö on vieläkin tärkeämpi tänään, kun otetaan huomioon mahdollisuus pitkiin katselusessioihin konsolin kautta", raportissa todetaan.

Koko Luonnonvarojen puolustusneuvoston raportti testituloksineen on luettavissa NRDC:n sivuilta.

Kirjaudu kommentoidaksesi