Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ensipuraisu Battlefield 4:n yksinpeliin

EA:n lähettämä pressikutsu ei ehtinyt kerätä pölyä kovinkaan montaa sekuntia pelimedioiden postilaatikoissa, kun huhut jo levisivätkin maailmalle: aika on kypsä Battlefield 4:lle. DICEn seuraavan räiskintäpelin ”virallinen” esittelytilaisuus järjestettiin Game Developer Conferencessa San Franciscossa, mutta eurooppalainen lehdistö kerättiin Tukholmaan katsomaan samaista esitystä jo aiemmin samana päivänä. Kentällä kuultu arvio noin 300 eri median osallistujamäärästä on toistaiseksi vahvistamaton tieto, mutta silmämääräisesti katsottuna Radisson Blu Waterfront -hotellissa ei taida juuri muita kuin pelihenkisiä henkilöitä olla tällä erää. Vaan viimein asiaan: miltä Battlefield 4 näyttää, tuntuu ja vaikuttaa?

Skandia Teaternissa DICEn pomo Karl Magnus Troedssonin ja pääsuunnittelija Lars Gustavssonin esittelemänä näytetty noin 17 minuuttia pitkä pätkä ei jätä mitään arvailun varaan. Battlefield 4 on kuvankaunista ensimmäisen persoonan räiskintää, jossa upeat yksityiskohdat seuraavat toinen toistaan: rakennukset räjähtävät, hiekka pöllyää ja hahmot näyttävät uskottavilta. Täysin aidoksi pelikuvaksi sanottu video on toki PC-raudalla pyöritettyä, mutta ulkoasu saa silti haukkomaan henkeä. Battlefield 4:n ulkoasu on se raja, johon kilpailijoita vastaisuudessa verrataan. Vaikka julkaisualustoista ei pihahdettu sanaakaan, noin yksityiskohtaisen silmäkarkin ilmestyminen nykykonsoleille vaikuttaa melkoisen utopistiselta ajatukselta – ainakaan ilman grafiikan yksityiskohtien roimaa alasajoa.

Komean ulkoasun taustalla on uusi Frostbite 3 -pelimoottori. DICEn kehittämän tekniikan pohjana on ollut paitsi tulevien konsoleiden, mutta myös nykyisten moniytimisten prosessorien maksimaalinen hyödyntäminen. Sotatantereen laajuuden lisäksi olennainen asia uuden konehuoneen taustalla ovat mahdollisuus pelikehityksen reaaliaikaisiin muutoksiin sekä fysiikoiden parantaminen. Hahmomallien fysiikat pohjautuvat Battlefield 4:ssä muun muassa EA Sportsin urheilupelisarjoista tuttuihin ratkaisuihin. Ainakin puheissa uuden raudan luvataan mahdollistavan entistä realistisempaa liikkumista, tekoälyä sekä varusteiden elehdintää. Sen tarkempaa kuvaa näiden toteutuksesta oli vaikea saada kiihkeätempoisen esittelyn aikana, mutta ensisilmäyksellä hyppäys Frostbite 3:een enteilee hyvää. Sanoipa kehittäjä uuden pelimoottorin poistaneen kaikki esteet tekijätiimin vision tieltä. Kannattaa pitää sanat mielessä, mikäli lopputulos ei onnistuisikaan häikäisemään.

Verkkoon levinneessä kutsussa huomiota herättänyt sateinen ja synkkä värimaailma ei näy ensipuraisussa laisinkaan. Bakussa sijaitsevat maisemat sisältävät monipuolisia alueita, joiden yhteisenä tekijänä on onneksi elävä ja värikäs maisema. Tyylillisestä suunnasta vastaavat edustajatkin kertoivat asian olevan tietoista, sillä ylenpalttisen harmaa ja masentava miljöö käy pidemmän päälle tylsäksi. Tottahan se on: esimerkiksi erinomainen The Road -elokuva kärsii pidemmän päälle äärimasentavasta väripaletin käytöstä, eikä sellaisen parissa jaksa viihtyä liian usein. Hetkellinen visiitti paikalliseen raunioituneeseen koulurakennukseen tarjoaa toki passelia vaihtelua avoimien tilojen taisteluille, mutta valoisuus on yhä mukana.

Vaikuttavan ulkoasun ohella silmiinpistävää on etenemisen kiihkeys. Aiemmin Battlefield-sarjalle ominainen taktisuus ei saanut esittelyssä juurikaan ruutuaikaa. Toiminta on räjähtävää ja suojasta suojaan -tyylistä menemistä, jossa luodit lentävät puolelta toiselle. On toki luonnollista, että julkaisuvideossa painotetaan toimintaa eikä niinkään rauhallista hiippailua, mutta kaikella on silti rajansa. Toiminnan komeasta ulkoasusta huolimatta loppua kohden meinaa iskeä väsy, sillä uusia kikkoja ei tunnu piisaavan. Toivottavasti pidemmän päälle yksinpeliä tasoitellaan hetkellisillä suvantovaiheillakin, jottei ähky pääse yllättämään liian nopeasti.

Kehittäjätiimin puheissa pelaajan etenemistä ei ole haluttu rajata liian tiukasti yhteen muottiin, vaikka se siltä omaan silmään näyttikin. Toisaalta etenemiskeinot mahdollistavat kulkuneuvojen käytön, seinien tai rakennusten räjäyttelyn sekä suojasta kykkimisen. Samalla kuitenkin esitelty miljöö näyttää kuitenkin sen verran kapealta, ettei intissä opittuja jääkärileikkejä pysty täysipainoisesti soveltamaan. Elokuvamaisuus tuntuu kuitenkin olleen päivän sana, kun peliä suunniteltiin.

Yksinpelikampanjan juonesta ei vielä kummoisia paljastuksia pääse tekemään, joskin mitä ilmeisimmin Kiinan ja Venäjän yhteistyö saa poliisivaltio USA:n puntin tutisemaan. Vähemmän ennenkuulumattomasti tekijät hehkuttivat tarinan hahmovetoisuutta. Trailerissa pääsankarin ohella kolme muuta sotilasta sotivat rinta rinnan, mutta tavanomaisesta poiketen taistelutovereiden välillä tuntuisi olevan oikeasti kemiaa. Nationalistista tähtilippu liehuu -fiilistä on toki vaikea kiistää, mutta samalla dialogista huokuu sopivassa määrin veljellinen naljailu. Hahmojen osalta on vielä pakko sanoa, että KonsoliFINin The Wire -fanikerho on taatusti ylpeä kuullessaan yhden jantterin olevan mallinnettu Omarina tunnetun Michael Kenneth Williamsin näköiseksi. Ei ole häpeä ottaa mallia maailman parhaasta.

Battlefield 4:n esittelytilaisuus jätti hivenen kaksijakoisen fiiliksen. Yhtäällä kyseessä on järisyttävän komeaa sotimista, mutta samalla muut osa-alueet eivät tunnu ottaneen vastaavanlaista harppausta. Vaikka ensimmäisen persoonan räiskintää on tietysti genrenä äärimmäisen vaikea keksiä uudelleen, olisi silti toivonut jonkinlaista mielenräjäyttänyttä paljastusta. Samalla eräs kohtaus vaikuttaa hienoiselta shokkiarvolla ratsastamiselta, kun sodan rujuutta ja rajuutta yritetään tuoda pelaajan koettavaksi.

Toinen kiinnostava huomio on asiat, joita ei paljastettu. Julkaisuajankohdasta tai -alustoista ei mainittu sanallakaan. PC on tietysti DICEn historian tuntien turvallinen veikkaus, samoin kuin Frostbite 3:n tähtäimessä olevat tulevat konsolit. Vieläkö seuraavaa Battlefieldia viitsitään heikentää niin roimasti, että nykyisetkin alustat sitä pyörittäisivät? Kolmas toistaiseksi pimentoon jätetty alue on pelisarjan faneja varmasti eniten kiinnostava, eli moninpeli. Sen aika on myöhemmin, joten yrittäkäähän pysyä housuissanne. Eiköhän kesän messut tee hulluista viisaampia.

Kiitos EA:lle esittelytilaisuuden järjestämisestä.

Galleria: 

Kommentit

Noh, eipä tässä kauheasti uutta tullut, kun pääsitte kerran näkemään vain tän saman pätkän, minkä mekin tänään. Tosin alustathan on nyt tiedossa ja niihin ei lukeudu (onneksi!) nykyinen sukupolvi. Eivät siis pääse jarruttelemaan muita alustoja.

EDIT: Jaa, eipäs tiedetäkkään. V2.fi mainitsi uutisessaan, että EA:n lehdistötiedotteessa alustoiksi mainitaan PC, PS4 ja "muut seuraavan sukupolven konsolit", ei mitään muuta. Mut sit Battlefield.com:issa nettikaupassa voi ennakkotilata PC-, PS3- ja Xbox 360 -versioita pelistä...

Paskaa.

@Execta: Paitsi jos EA Origin -nettikauppaan on luottaminen, jossa alustoiksi sanotaan PC, PS3 ja X360. :)

Omar coming! Paras uutinen :)

Omar walking :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi