Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Gamescom: Pelisarjan juuret näkyvät ja tuntuvat uudessa XCOMissa

Mythos Games ja MicroProse kehittivät ensimmäisen XCOM-pelin jo vuonna 1994. Peliä seurasi useampi jatko-osa lajityypin ja kehittäjän vaihtuessa, mutta ne eivät onnistuneet saavuttamaan ensimmäisen osan suosiota. Tulevan XCOM: Enemy Unknownin taustajoukoissa vaikuttaa edelleen yksi MicroProsen perustajista, joten kunnioitusta alkuperäisteokselle sopii odottaa. Peli myös tuntuu lunastavan sille asetetut odotukset.

XCOM: Enemy Unknown on sarjan uudelleenkäynnistys mutta samalla ensimmäisen osan uusinta. Konsepti on täysin sama: ulkoavaruuden otukset hyökkäävät maapallolle ja ylivoimaisen uhkan edessä XCOM-projekti aktivoidaan. Ihmiskunnan parhaimmat joukot haalitaan taisteluun muukalaisia vastaan. Vaikka juonen lähtökohdat ovat kovin perinteiset, taktisempi lähestymistapa tekee pelaamisesta mielenkiintoista. Tarinalla tuskin suuria palkintoja voitetaan, mutta maapallon laajuisen uhkan ja yksittäisten tehtävien välinen suhde tuntuu toimivan loistavasti.

XCOM: Enemy Unknown luottaa ensimmäisestä osasta tuttuun vuoropohjaiseen sotimiseen. Strategiset elementit kuten näkökenttä, korkeuserojen vaikutus ja erilaiset ympäristön tarjoamat suojat ovat vahvasti läsnä. Pääasiassa isometrisestä kuvakulmasta kuvattu toiminta soljuu sulavasti eteenpäin. Maan kamaralle lähetettyä iskuryhmää on helppo käskyttää. Muun muassa liikkuminen, aktiivisen sotilaan valitseminen ja kuvakulman tai aseen vaihtaminen onnistuvat näppärästi. Muutaman tehtävän perusteella on vaikea sanoa pelin vaikeustasosta mitään oleellista, mutta ensimmäisen osan tapaan kuolleet sotilaat eivät palaa henkiin. Oman lempisoturinsa kanssa on siis oltava tarkkana. Tunneside vahvistuu entisestään tehtävissä ansioituneen sotilaan ylennysten myötä. Uudet natsat avaavat uusia ominaisuuksia taistelijan käyttöön.

Tehtävien välillä aikaa kulutetaan komentokeskuksessa, joka tarjoaakin paljon pientä näperrettävää. Maasta löydetyt varusteet ja muukalaisrodun jäänteet voi viedä laboratorioon tutkittavaksi. Aseiden kehittäminen hoituu niin ikään komentokeskuksen kautta kuin myös sotilaiden varustuksen päivittäminen seuraavaa tehtävää varten. Maapallohologrammista näkee muukalaisinvaasion laajuuden. Jokaista maapallon kolkkaa ei ehdi auttaa, joten pelaajan on valittava sen hetkisistä kriiseistä tärkein. Eri maanosien paniikkitasot nousevat, jos ne jättää huomioimatta. Joukkojen ja resurssien managerointi tehtävien välissä tarjoaa mukavasti vaihtelua toiminnan oheen.

XCOM: Enemy Unknown moninpeli jatkaa kampanjan viitoittamalla tiellä. Tällä kertaa ryhmäänsä voi kuitenkin värvätä myös muukalaisia. Ennen taistelutantereelle rynnimistä iskujoukon varustukseen pääsee vaikuttamaan. Tarjolla on runsaasti erilaisia aseita, pukuja ja muita varusteita. Joukkoaan voi varustaa sallitun pistemäärän rajoissa, joten optimaalisen kokoonpanon löytäminen tuo oman mielenkiintoisen lisänsä. Taistelutantereella mittaa otetaan perustappomatsin voimin. Yksinpelistä ammennetut opit ja karttojen tuntemus nousevat arvoon arvaamattomaan, kun kuuden hengen taisteluporukka pyrkii eliminoimaan vihollisensa. Vuoropohjaisuus antanee anteeksi verkkoviiveen ongelmat, kun taas kello pitää huolen siitä, ettei pelaaja käytä vuoroonsa muutamaa minuuttia kauempaa.

XCOM: Enemy Unknown luottaa perintöönsä ja toimiikin kaikin puolin mallikkaasti. Peli tuntuu loppuun asti mietityltä kokonaisuudelta. Erityisesti sarjan ensimmäinen osa on kaikesta päätellen tarjonnut niin hyvän pohjan, että uudistuksilla ollaan vain viilattu jo ennestään toimivaa konseptia. Taktisen toiminnan ystäviä uusin XCOM tuskin jättää kylmäksi.

XCOM: Enemy Unknown julkaistaan 12. lokakuuta Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja PC:lle.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi