Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

KonsoliFIN testaa: Sound Blaster Recon3D -äänikortti

Pelien äänimaailmaan on alettu viime vuosina kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. DTS- ja häiriöttömät PCM-raidat ovat toistaiseksi olleet harvinaisia vaihtoehtoja peleissä, mutta ilman ylimääräisiä bittejäkin laadukas ääni tarvitsee toistoon pystyvät vermeet, lähinnä hyvät kaiuttimet ja vahvistimen. Kunnon kotiteatteri vie rahan ohella reilun tilan pelihuoneesta, eikä kuulokkeissa ole useimmiten tarpeeksi tehoja hyödyntämään lähdemateriaalia. Creative tuo varsinkin jälkimmäiseen ongelmaan helpotusta parantamalla minkä tahansa laitteiston ulosantia pienellä Sound Blaster Recon3D -äänikortilla.

Koko ei ratkaise

Sound Blaster Recon3D on ensimmäinen USB-pohjainen äänikortti, joka soveltuu tietokonekäytön lisäksi konsoleille. Kämmenen kokoinen mötikkä sisältää neliydinprosessorin, jonka avulla laite pystyy käsittelemään samanaikaisesti ja nopeasti useita digitaalisia signaaleja sekä lisäämään äänenlaatua parantavia ominaisuuksia suoraan lennosta. Sisäänrakennetut THX TruStudio Pro -äänenparannustekniikka ja Dolby Digital -dekooderi laajentavat äänialuetta ja mahdollistavat 5.1-monikanavaäänen jopa stereokuulokkeilla.

Tietokoneeseen kiinnitettäessä Recon3D kuljettaa sekä äänisignaalin että virran USB-kaapelia pitkin. Konsoleihin kytkettynä äänikortti tarvitsee lisäksi pakkauksen mukana tulevan optisen kaapelin äänidataa varten. USB-kaapeli toimii tällöin vain virtalähteenä. Omat kuulokkeet tai kaiuttimet liitetään suoraan laitteeseen. Creativen omien Tactic3D Omega -kuulokkeiden kanssa on mahdollisuus luoda yhteys langattomasti ostamalla Tactic Link -moduuli laitteeseen. Pikanäppäimet yleisimmille toiminnoille ovat kätevästi laitteessa itsestään.

Puhdasta laatua

Recon3D:n ydin, THX TruStudio Pro, laajentaa jo vakioasetuksilla äänitaajuuksia niin ylä- kuin alapäässä, korostaa bassoa ja parantaa surround-maailmaa. Rikkaampi äänimaailma kuulostaa heti paljon eläväisemmältä. Muhkea alapää sointuu ihailtavan pehmeänä mutta tarpeeksi napakkana, peittämättä kuitenkaan hienovaraisempia yksityiskohtia allensa. Detaljit saavat uudenlaista puhtia äänitaajuuksia laajentavan Crystalizer-tekniikan avulla, minkä vuoksi korostuneesta bassosta huolimatta yläpää toistuu puhtaana ja selvästi. Parannusten avulla äänenlaatu on huomattavasti monipuolisempi niin pelikäytössä kuin musiikkia kuunnellessakin.

Digitaalisesti luotu monikanavaääni onnistuu vakuuttamaan tilantunnussa jopa stereokuulokkeilla. Äänien paikannus onnistuu paitsi suunnan myös etäisyyden suhteen vaivattomasti. Jopa kuuntelijan ylä- tai alapuolelta kulkeva ääni toistetaan onnistuneesti. Pelatessa tarkentunut tilaerottelu on omiaan, mutta 5.1-mukaelma ja Dolby Digital -dekooderi toimivat yllättävän hyvin elokuvakäytössä. Pelastakaa sotamies Ryanin alun kaoottinen maihinnousu ei kuulosta enää pelkältä epäselvältä kakofonialta vaan aidolta sodalta. Tuntuvat matalat taajuudet ja tarkka tilaerottelu luovat esimerkillisen luontevan monikanavamiksauksen, minkä toisto stereokuulokkeilla on häkellyttävän hyvää jälkeä.

Pelikäyttöä ajatellen Recon3D lanseeraa myös erillisen Scout Mode -toiminnon. Se lupaa antavansa edun taistelukentällä korostamalla pelaajalle oleellisia ääniä muiden kustannuksella. Käytännössä Scout Mode luo eräänlaisen äänikuplan, jonka sisällä matalat taajuudet on minimoitu ja yläpää korostettu helpottaakseen muun muassa laukausten paikantamisessa. Toiminnon hyödyllisyys tuntuu olevan tosin pelikohtainen. Call of Duty -sarjan peleissä etu on huomattavin, sillä muunneltu äänimaailma mahdollistaa vihollisten paikantamisen jo pelkän latausäänen perusteella pelottavan tarkasti. Sen sijaan Battlefieldeissä toiminto ei helpota radikaalisti pelaamista mutta särkee sen sijaan yläpäätä toistuvasti.

Mukana tulevan ohjelmiston avulla äänikortin asetuksia pystyy hienosäätämään haluttuun suuntaan. Crystalizer-, Surround- ja Bass-säätöjen lisäksi myös puheeseen pystyy vaikuttamaan kiitettävän monipuolisesti. Kaiuneston, taustamelun poiston ja taajuuskorjaimen ohella omaa ääntään pystyy muokkaamaan valmiiksi tehdyillä efekteillä. Jos on aina halunnut kuulostaa tytöltä tai vanhukselta, nyt siihen tarjotaan mahdollisuus.Tietokoneella tehdyt säädöt pystyy tallentamaan Recon3D -äänikorttiin, jolloin asetukset siirtyvät sellaisenaan konsolikäyttöön.

Kallis tikki

Sound Blaster Recon3D antaa tuntuvan lisän äänimaailmaan. Laajempi taajuusalue ja äärimmäisen muhkea basso tuo uusia ulottuvuuksia tuttuihin kuvioihin ja parantaa muutoinkin kuuntelukokemusta niin pelien kuin musiikinkin parissa. Pelikäyttöä ajatellen erinomainen tilaerottelu on myös lyömätön etu, jota pystyy korostamaan erillisen Scout Mode -toiminnon avulla.

99 euron kuluttajahintaan Recon3D on kuitenkin yksikseen turhan kallis investointi, joka tarvitsee rinnallensa silti myös laadukkaat kuulokkeet tai kaiuttimet. Mikäli jälkimmäisiä ei vielä omista, kannattaa katse suunnata Creativen 249,99 euroa maksavan Recon3D ja Tactic3D Omega -kuulokkeiden yhteispakkaukseen, jolloin äänikortin hinnaksi jää vain 50 euroa. Kylkiäisenä mukaansa saa vielä äärimmäisen laadukkaat kuulokkeet.

KonsoliFIN kiittää Sound Blaster Recon3D -äänikortin testikappaleesta maahantuoja Pan Visionia.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi