Luukku 15: Wiin vaivalloinen vuosi


Päättymässä olevaa Wii-vuotta kuvaa yksi sana: kuivuus. Alustalle ilmestyvien pelien määrä on vähentynyt merkittävästi aiemmista vuosista, ja kovan luokan julkaisut ovat loistaneet poissaolollaan. Laitemyynnitkin ovat jatkaneet laskuaan. Onko pelaajakuntaa laajentanut, kasuaalipelimarkkinat räjäyttänyt ja pitkään myyntitilastojen kiistattomana ykkösenä komeillut laite hiipumassa?

Wiin third party -tuki ei ole ollut enää viime aikoina niin vahvaa kuin Xbox 360:llä ja PlayStation 3:lla, mutta etenkin tänä vuonna se on heikentynyt selvästi. Kun vielä viime vuonna Wii sai nauttia sellaisista nimikkeistä kuin Monster Hunter 3, Golden Eye, No More Heroes 2, Red Steel 2, Epic Mickey ja Sin & Punishment: Successor of the Skies, tämän vuoden kovimpaan kärkeen ovat kuuluneet de Blob 2 ja Conduit 2. Muita maininnan arvoisia yksilöitä ovat olleet Call of Duty: Modern Warfare 3, Just Dance 3, Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games sekä Rayman Origins, jotka eivät nekään ole olleet alustallaan varsinaisia messiaspelejä ja joiden

arvostelumenestyskin on jäänyt Rayman pois lukien vaatimattomaksi. Kaiken kaikkiaan melko säälittävä esitys third partyltä.

Konsolijätti itse ei ole suoriutunut vuodesta mainittavasti muita paremmin, koska senkin julkaisut ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta olleet Nintendo-peleiksi suhteellisen matalan profiilin nimikkeitä: pelivuoden anniksi ovat jääneet Wii Play: Motion ja Kirby’s Return to Dream Land. Kumpaakaan niistä ei voi kutsua kovan tason nimikkeeksi. Vertailun vuoksi viime vuonna alustalla nähtiin muun muassa Super Mario Galaxy 2, Donkey Kong Country Returns ja Metroid Other M. Tämän ja viime vuoden julkaisut painivat selvästikin eri sarjoissa.

Zelda tulee ja pelastaa

Mutta marraskuussa se vihdoin ilmestyi, kauan ja hartaasti odotettu

The Legend of Zelda: Skyward Sword, joka pelastikin loppuvuoden: esimerkiksi USA:ssa pelistä tuli Zelda-sarjan nopeimmin myynyt yksilö, jota ostettiin viikossa yli 600 000 kappaletta. Voinee sanoa, että ilman Zeldaa Wii-vuosi 2011 olisi ollut täysi pannukakku; joidenkin arvioiden mukaan vuosi on tosin ollut totaalinen pettymys Zeldan kanssakin, koska sekin on loppujen lopuksi vain yksi peli, vaikka erinomainen peli onkin. Toisaalta Skyward Sword jos mikä on peli, joka myy koneita, ja sen ansiosta laitemyynnit ovatkin nyt ainakin hetkellisesti piristyneet.

Nintendo on ryhtynyt toimiin konsolinsa myyntien lisäämiseksi. Alkuvuodesta yhtiö ilmoitti hinnanalennuksesta, jonka tultua voimaan toukokuussa Wiin hinta laski noin 150 euroon. Samalla yhtiö lanseerasi Nintendo Selects -pelisarjan, jossa konsolin tunnetumpia nimikkeitä julkaistaan uusintapainoksina alhaisella hinnalla. Sarjassa ovat ilmestyneet muun muassa Wii Sports, Super Paper Mario, Punch-Out ja Animal Crossing: Let’s Go to the City. Loppuvuonna on julkaistu nopeaan tahtiin joukko uusia Wii-bundleja eri väreissä ja kokoonpanoissa: markkinoille ovat tulleet valkoinen Wii Family Edition, sininen Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games sekä mustat Mario Kart-, New Super Mario Bros Wii- ja Wii Fit Plus -bundlet.

Pelattavan puute on pantu merkille muun muassa eri keskustelufoorumeilla. Osatekijänä Xenoblade Chroniclesin, The Last Storyn ja Pandora’s Towerin Amerikan-julkaisua vaativaan ruohonjuuritason Operation Rainfall -kampanjaan saattoi olla juuri pelaajien tyytymättömyys alustan heikkoon pelitarjontaan. Nintendo olisi voinut paikata tilannetta lokalisoimalla aiemmin julkaistuja pelejä niitä vailla oleville markkina-alueille: kolmen kovasti kaivatun roolipelin lisäksi Disaster: Day of Crisis ja Another Code R eivät ole nähneet päivänvaloa Yhdysvalloissa; Eurooppaan ei puolestaan ole vielä saatu Mario Super Sluggersia; Fatal Frame IV, Zangeki no Reginleiv ja Captain Rainbow taas ovat jääneet kokonaan julkaisematta Japanin ulkopuolella. Näistä kaikista nimikkeistä Nintendo on tuomassa ainoastaan Xenoblade Chroniclesin uudelle markkina-alueelle Yhdysvaltoihin.

Kuivin vuosi koskaan

Kulunut vuosi on kaiken kaikkiaan ollut Wiin heikoin tähän mennessä – yksi heikoimmista millekään Nintendo-konsolille ikinä. Pelattavaa on ollut niukanlaisesti, ja ainoa varsinainen valonpilkahdus nähtiin vasta loppuvuodesta. Lihavien vuosien 2006–2009 jälkeen konemyynti aloitti vuonna 2010 jyrkän laskun, joka on jatkunut tänä vuonna, jolloin alustalle ei ole tullut enää merkittäviä nimikkeitäkään. Laihan pelivuoden sadosta ainoaksi AAA-hedelmäksi jäi Skyward Sword, joka koituikin joulumyynnin siunaukseksi mutta ei silti pysty yksinään kannattamaan laitetta loputtomiin.

Tällä hetkellä tuleva Wii-vuosi ei näytä päättyvää vuotta valoisammalta. Alkuvuoden 2012 julkaisuaikataulu ei lupaa pian alkavasta vuodesta pelillisesti parempaa. Lisäksi ensi vuonna julkaistaan Wii U, joka noussee pelinkehityksessä etusijalle vanhan konsolin jäädessä kakkoskoneeksi. Jos laitemyyntejä ei saada enää nousuun ja uusia pelejä ilmestyy jatkossakin yhtä harvakseltaan tai vielä vähemmän kuin tänä vuonna, voidaan kysyä, kuinka kauan Wii vielä jaksaa?

Galleria: 

Kommentit

Hyvä kirjoitus, olen huomannut myös että tämä vuosi on ollut hiljainen.

Just Dance 3 on erinomainen peli, sarjan paras. Tänä vuonna on ilmestynyt myös sellaisia pelejä kuin FAST, MotoHeroz ja Xenoblade Chronicles - mutta selvästi kehitysresurssit ovat jo siirtyneet 3DS:ään ja Wii U:hun. Suurin ongelma on, että vuoden 2009 Wii Sports Resortin ja Wii Fitin jälkeen Nintendo ei ole tuonut markkinoille mitään vastaavan kaliiberin peliä laajennetulle yleisölle. Vuoden 2010 Wii Party on hyvä peli, mutta ei Wii Sportsin veroinen hitti. Missä on esimerkiksi "Wii Winter Sports"? Kirbyn ja Zeldan kaltaiset pelit eivät vain kiinnosta suurta yleisöä samalla tavalla kuin Wiin alkutaipaleen innovaatiot. Just Dance 3:nkin saa nyt kaikille kolmelle kotikonsolille, vaikka Wii-versio myy yhä ylivoimaisesti eniten.

Tänä heikkonakin vuotena Wii myy enää "vain" samalla tasolla kuin HD-kilpailijansa. Esimerkiksi Japanin viimeisimmällä listalla Wii on jälleen myydyin kotikonsoli, ja ylittää pian 12 miljoonan konsolin rajan. Samalla useat listoilla viikkokausia olleet Wii-pelit kuten Just Dancen japanilainen versio ja Wii Party kasvattavat myyntiään: http://www.eurogamer.net/articles/2011-12-14-skyrim-debuts-at-four-on-ja...

Mutta tuleeko ensi vuonna uusia pelejä Rhythm Paradisen, The Last Storyn, Mario Party 9:n, Boom Streetin, La-Mulanan, Retro City Rampagen ja muiden jälkeen? Se jää nähtäväksi, mutta tuossakin on jo paljon pelattavaa ainakin alkuvuodeksi.

Meidän talouteen tulossa Wii Fit Plus täksi jouluksi. Katsotaas mitä iloa siitä vempaimesta (ja pelistä) irtoaa.

Kova oli aikoinaan (fanipojilla) uho PS2:n myyntien ohittamisesta, mutta haaveksihan tuo näyttää jäävän...

Mutta hienostihan tuo nosti Nintendon pinnalle GameCuben jälkeen.

Wii näyttää myyvän suunnilleen saman verran tai vähän enemmän kuin PlayStation 1. Ei mikään huono saavutus. Tässä sukupolvessa myynnit ovat jakautuneet tasaisemmin eri konsolien kesken kuin PlayStation 2:n sukupolvessa, mutta Wii nappasi aika huomattavan osan niistä PS2-pelaajista.

Miksi Xenoblade Chronicles on jätetty pois laskuista? Yksi tämän vuoden parhaista pelijulkaisuista (euroalueella)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi