Hip hop -musiikki ja videopelit ovat varsin erilaisia viihteenmuotoja, mutta se ei ole estänyt niiden ajoittaista yhdistymistä. Oli kyse sitten peleistä kuten Def Jam: Fight for NY tai kappaleista, joihin on lainattu melodioita pelisävellyksistä.

Hip hop -musiikki onkin iät ja ajat käyttänyt hyväkseen sampleja, eli äänipätkiä, melodioita ja muita koukkuja muista sävellyksistä. Vaikutteita on otettu monista eri lähteistä, eivätkä videopelit ole suinkaan poikkeus, kuten tämä artikkeli viimeistään valottaa. Ohessa on viisi kappeletta, joissa kuullaan pelimusiikkia joko sellaisenaan tai samplen muodossa. Mukana on astetta isompia nimiä, joten tuntemattomammat MC Ovenpönkkä -artistit eivät listalle mahtuneet.

Huomattavaa lienee, että vain kaksi oheisesta viidestä kappaleesta on julkaistu virallisilla albumeilla. Muut listalla tavattavat tuotokset ovat joko yksittäisrykäisyjä tai ne on kuultu mixtapeilla, jotka ovat niin sanotusti epävirallisia julkaisuja. Tämän vuoksi niissä on voitu käyttää sampleja vapaammin, ilman että niille pitäisi kysyä lupaa tahi maksaa niiden käytöstä.

1. Childish Gambino - Eat Your Vegetables x Donkey Kong Country

Donald Glover, artistinimeltään Childish Gambino, on tuttu kaveri sekä elokuvista että musiikkipuolelta. Mies on julkaissut tukun kehuja kerännyttä musiikkia niin albumeiden kuin mixtapejen muodossa. Tämän artikkelin puitteissa kuultava Eat Your Vegetables ei kuitenkaan ole osana mitään laajempaa julkaisua, vaan se julkaistiin irtonaisena miehen nettisivuilla. Kappaleella tulevan Tähtien Sota -tähden voi kuulla riimittelevän Donkey Kong Countrysta tutun Aquatic Ambience -sävellyksen päällä.

Lopputulos ei ole hullumpi, kuten alta voi kuulostella. Kertosäe olisi ehkä voinut tarvita enemmän työstöä.

2. Kool G Rap & Prinz - We G's x Final Fantasy VII

Kool G Rap on kohtuullisen legendaarinen mies hip hopin saralla, sillä hän on ollut aktiivinen jo 1980-luvun puolivälistä lähtien. We G's lienee ainoa kerta, kun häntä on kuultu videopelivaikutteisen instrumentaalin päällä. Riimittelykumppaniksi DJ Green Lanternin Alive On Arrival -mixtapella kuultuun kappaleeseen saatiin hieman nimettömämpi Prinz. Taustalle pätkityn teoksen luulisi olevan tuttuakin tutumpi monille pelaajille, sillä se on kenties Final Fantasy VII:ssä eniten kuultava sävellys. Kyseessä on tietenkin taistelumusiikki Fighting.

Green Lanternin huutelulla varusteltu versio on kuultavissa alta. Ja sanokaa mitä sanotte, soveltuu taistomusiikki varsin hyvin räppi-instrumentaaliksi.

3. Lil' Flip - Game Over x Pac-Man & Mrs. Pac-Man

Välillä pelien samplaaminen kannattaa, vaikka siitä joutuisikin vaikeuksiin. Lil' Flip tuli kaiken kansan tietouteen Game Over -kappaleella, joka osoittautui kunnon hitiksi. Styge tosin lainasi ääniefektejä peleistä Pac-Man ja Mrs. Pac-Man – vieläpä ilman kunnon lupia. Houstonin kasvatti sekä kappaleen tuottanut Nick Fury saivat vähemmän yllättäen haasteen Namco-pelistudiolta, mutta lakitupaan asti kiistassa ei päädytty. Asiasta päästiin näet sopuratkaisuun ennen varsinaisia oikeudenkäyntejä.

Pac-Man-ääninäytteitä sekä videopelivaikutteita voit katsastaa alemman videon avulla. Alkaapa kyseinen liikkuva kuva Xboxin pelaamisella.

4. Indo G feat. Lord Infamous & Gangsta Boo - Throw Them Thangs x Goldeneye 007

Älä anna oheisen levynkannen hämätä, sillä kyseinen kappale on parempi kuin mitä kuvamateriaali antaa ymmärtää. Indo G:n Throw Them Thangs nimittäin lainaa käytännössä koko taustansa Goldeneye 007 -räiskinnän paussimusiikista. Tekele kuulostaa varsin erikoisella tapaa toimivalta.

Game Overin ohella Throw Them Thangs on listan ainoa kappale, joka on päätynyt viralliselle albumijulkaisulle. Näin ollen musiikkilainalle olisi pitänyt selvittää luvat, mutta lieköhän näin koskaan tehty? Tämä kappale ja Angel Dust -levy ovat peräisin vuodelta 1998, jolloin samplejen luvitukset eivät ehkä olleet niin ykkösasioita?

5. D.R.A.M. - Cha Cha (originaaliversio) x Super Mario World

Vuonna 2015 saimme kuulla ensimmäisen kerran artistista nimeltään D.R.A.M. Suurelle yleisölle ensikohtaaminen koostui Cha Cha -kappaleesta, joko alkuperäismuodossaan tai virallisena sinkkujulkaisuna.

Cha Cha nimittäin kuulosti alunperin todella pelimäiseltä Super Mario World -tasoloikasta lainattuine melodioineen ja kolikonkeräysäänineen. Lopputulos kuulostaa kaikin puolin esittäjältään, sillä D.R.A.M. tuntuu muulla tuotannollaankin olevan koko ajan hymy naamallaan. Virallisesta sinkkulohkaisusta kaikki Mario-viitteet karsittiin.

Alkuperäisversiosta kuvattiin myös musiikkivideo, joka on nyttemmin poistettu Youtubesta. Vimeon puolelta sitä voi toki vielä ihmetellä, mikäli haluaa.

------

Oletko tyytyväinen kuulemaasi vai saavatko kappaleet veresi kiehumaan? Kerro mielipiteesi meille kommenteissa.

Kirjaudu kommentoidaksesi