Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Langattomat nappikuulokkeet ovat vallanneet markkinoita pari viime vuotta, eikä tarjonnasta ole pulaa. Epos GTW 270 Hybrid -mallit pyrkivät miellyttämään video- ja mobiilipelien ystäviä, sillä ne on suunniteltu erityisesti pelaamista silmällä pitäen.

Tyylikkään toimivat

Firmat panostavat nykyisin huomattavasti tuotepakkausten esillepanoon. Eposin tummanpuhuva laatikko onkin yksinkertaisen tyylikäs, ja sisältö aukeaa käyttäjän etenee siistissä järjestyksessä. Paketti sisältää itse kuulokkeiden ohella harmaan latauskotelon, johon nappikuulokkeet napsahtavat magneettien avulla. Lisäksi mukana on USB-C-latauskaapeli, erillinen lähetin ja sille adapterikaapeli sekä ohjekirjanen. GTW 270 Hybrid -malli erottuu kilpailijoistaan yhdellä selkeällä tavalla: mukana tuleva aptX-lähetin mahdollistaa nappien käyttämisen myös muiden kuin bluetooth-laitteiden kanssa.

Harmaa kotelo ei sisällä lähettimelle paikkaa.

Ergonomisesti suunnitellut napit istuvat hyvin korvaan. Mukana tulee kolmet erikokoiset silikonipehmusteet, joista voi valita itselleen parhaat. Parin viikon käytön jälkeen ei istuvuuden tai toimivuuden suhteen ole ollut huolia, vaan GTW:t tekevät juuri sitä mitä lupaavat. Akun kesto vastaa luvattua viittä tuntia, ja lisäaikaa saa aina kahteenkymmeneen tuntiin asti käyttämällä nappeja säilytyskotelossa latautumassa. Itse koteloa ladataan USB-C-kaapelilla esimerkiksi tietokoneen USB-portista. Olisin tosin kaivannut latauskoteloon säilytyspaikkaa pikkuruiselle lähettimelle, sillä nyt USB-dongle pyörii taskun pohjalla.

Kotelon takana on latauspiuhalle paikka.

Oikeassa korvanapissa ei ole painikkeita lainkaan, vasemmassa vain yksi. Yksi painallus jatkaa tai pistää kappaleen tauolle, kaksi hyppää seuraavaan raitaan ja kolme kappaleen taaksepäin. Puheluissa painalluksella vastataan ja suljetaan linja, kun taas nappia kolme sekuntia pohjassa pitämällä mikrofoni mykistetään. Hipaisutoimintoja Epos ei pidä sisällään, eikä malli tue aktiivista vastamelutoimintoa. Ne peittävät siitä huolimatta suhteellisen hyvin taustahälinää.

Molemmat korvanapit toimivat myös mikrofonina. Kuulokkeet tukevat yhden korvanapin käyttöä, eli vasemman parin voi ottaa pois ja laittaa lataustelakkaan oikean jatkaessa toimintaa. Vasen sen sijaan ei taivu itsenäiseen käyttöön.

Vain osalle pelaajista

GTW 270 Hybrid tukee kaikkia bluetooth-laitteita sekä PC-alustoja, PlayStation 4:ää ja Nintendo Switchiä paketin mukana tulevan aptX-lähettimen avulla. Switchiin pikkuruinen lähetin istuu suoraan USB-C-porttiin, PlayStationilla pitää käyttää adapteria. Uuden sukupolven konsolien omistajat joutuvat etsimään muita kuulokevaihtoehtoja, ellei tukea päivitetä myöhemmin softalla. Erikoinen päätös, varsinkin kun PlayStation 5- ja Xbox Series S|X -konsolit yleistyvät nopeaan tahtiin.

Mainospuheiden mukaan bluetoothin viive saattaa olla jopa 200 millisekuntia, vähäviiveisen aptX-tekniikan avulla vaste putoaa aina 30-60 millisekuntin luokkaan. Testeissä ääniviivettä ei ollut nimeksikään Hitman 3:n taikka Animal Crossing: New Horizonin parissa. Monien pelien tunnelmat hyötyvät juurikin kuulokkeilla pelaamisesta, vaikka ruudulla ei pyörisikään räiskintä tai muu reaktiohippa.

Viisi led-valoa kotelon etulaidassa esittävä lataustason.

Mutta samalla kun yhteen suuntaan kumartaa, toiseen pyllistää. AptX ei hyödynnä puhekanavaa, joten lähettimen kanssa mikrofoni ei toimi ollenkaan. Kilpapelaamiseen suunnittellut moninpelit, kuten Call of Duty, hyötyvät eniten viiveettömästä ja reaaliaikaisesta äänimaailmasta, mutta samaiset nimikkeet nojaavat myös vahvasti kommunikointiin tiimikavereiden välillä. Käytännössä nappikuulokkeiden soveltuvuus omaan käyttöön kannattaa punnita tarkasti, sillä mikin toimimattomuus lähetintä vaativilla alustoilla on todella ikävä tekninen yksityiskohta.

Vasemmassa korvanapissa on yksi hyvin pieni nappula.

Kun puhekanava on auki, mikrofoni toimii mallikkaasti ja ääni kuuluu puhtaasti juttukaverille. Mikit ottavat jonkin verran taustahälinää mukaan, mutta sitä on oikeastaan mahdotonta estää nappimallisilla kuulokkeilla. Äänipuoli on muutenkin kunnossa, sillä niin kirkkaat, korkeat äänet kuin matalat bassot kuulostavat hyvältä äänenvoimakkuudesta huolimatta. Työkäytössä sekä podcastien kuuntelussa napit osoittautuivat hyvinkin päteviksi, ja pääsinpä Switchinkin ärsyttävistä kuulokepiuhoista eroon sängynpohjalla pelattaessa.

Ominaisuuksiensa summa

Kevyttä vesisadetta kestävät Epos GTW 270 Hybrid -napit herättävät ristiriitaisia tunteita. Toisaalta tekniikka toimii moitteettomasti, napit istuvat hyvin korviin, eikä äänenlaadussakaan ole moitittavaa. Jos arvostelussa otettaisiin vain kyseiset ominaisuudet huomioon, yleisfiilis jäisi huomattavan positiiviseksi. Samaan aikaan rajoitukset mikrofonin käyttöön aptX-lähettimen kanssa rajaavat käyttökohteita, eikä tuetut alustatkaan ole täysin ajan tasalla tulevaisuutta silmällä pitäen – ainakaan vielä. Bluetooth-laitteiden kanssa samaa ongelmaa ei tosin ole.

Nappikuulokemarkkinoilla on tunkua, joten Epos yrittää erota joukosta tarjoamalla laajempaa tukea kuin moni muu. Pelaamiseen suunnatut GTW 270 Hybrid -mallit eivät silti ole vastaus kaikkien pelaajien huutoon – parinsadan euron investoinnilla kannattaa harkita tarkkaan omia käyttötarpeitaan. Muutaman kympin halvemmat GTW 270 -mallit jättävät aptX-lähettimen pois paketista.

Kirjaudu kommentoidaksesi