Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

FIFA 14

Nahkakuula vierii sukupolvelta toiselle niin oikeilla viheriöillä kuin virtuaalikentilläkin. Suomalaisten konsolisporttaajien harmiksi Ignite-moottorilla siunattu Änäri odotuttaa itseään ensi syksyyn asti, mutta haikailevan itkun tihrustamisen sijasta PlayStation 4:n supertehot voi valjastaa FIFA 14:n parissa.

Arvostelijakollega Healtti pureutui lokakuussa EA Sportsin tuoreimman futiksen PlayStation 3 -versioon todeten tekeleen osittain jopa torsoksi. Valitettavasti seuraavan sukupolven FIFA ei kummoisesti eroa pikkuveljestään, sillä viimevuotista osaa aikansa tahkonneelle tuorein painos ei vain onnistu tuomaan oikein mitään sellaista konkreettista lisää, jotta sen hankinta olisi mitenkään rationaalisin syin perusteltavissa.

Muutoksen tuulet eivät täällä puhalla

Oleellisimmat muutokset menneeseen ovat grafiikkahuoneen puolella. Yleisö näyttää huomattavasti paremmalta kuin koskaan aiemmin, animaatiot pyörivät sulavasti ja stadioneissa on jylhää komeutta. Samalla lataustaukojen vartomiseen ei tarvitse varata enää aikaa kuin muutama hassu sekunti, joten haastetehtävien suorittaminen aikarajan puitteessa on jo saavutus sinällään. Onkin siis todettava, että teknisesti FIFA 14 on ehdottomasti sarjansa edistynein tekele. Toinen näkyvä mullistus on valikkorakenneuudistuksessa, joka kumartaa modernin täppäriajan isoille laatikoille ja usean välilehden sekamelskaan. Siinä missä alkuun ratkaisu tuntuu sekasotkuiselta kaaokselta, pidemmän päälle se toimii varsin kelvollisesti.

Tutuista pelimuodoista tarjolla on joukko erilaisia vaihtoehtoja aina yksittäisen pelaajan urasta managerointiin valmiin joukkueen tai korttipohjaisen Football Ultimate Team -jengin peräsimessä. Harjoitustilakin osoittautuu yllättävän kiintoisaksi, vaikka muuan keskitysharjoitus ei luonnistunutkaan tuntien pään seinään hakkaamisesta huolimatta. Hienoisena yllätyksenä turnaustila loistaa poissaolollaan. Toisaalta ihmekös tuo, sillä näin arvokisavuosina on tavannut ilmestyä maksullisen päivityspaketin tai tyystin kokonaisen pelin muodossa urheilujuhlan arvoinen julkaisu. Kaiken kaikkiaan tekemistä riittää, mikäli eläköityneen Sir Alex Fergusonin saappaiden täyttäminen tai verkkopelien dominoiminen jaksaa yhä kiehtoa. Oman FUT-tiimin kohottaminen sarjaportaan tai pari ylemmäs viihdyttää aikansa, mutta samalla homma kuitenkin maistuu syystä tai toisesta puulta huomattavasti nopeammin kuin menneellä kaudella. Pelilliset uudistukset kun ovat likipitäen nollassa.

Toiminta viheriöllä on sulavampaa kuin aiemmin, mutta samalla muutamat ominaisuudet ärsyttävät tosissaan. Esimerkiksi rajaheittoa vartoessa pallon saaminen astetta nopeammin vaikkapa pallopojan avittamana olisi ihan mukava piirre. Toivottavasti kehittäjätiimi ei hoksaa laittaa seuraavassa osassa veskaria hakemaan nahkakuulaa katsomon ylärivistöstä. Toinen hämmentävä tosiasia on tekoälyn viattomuus, sillä vapareiden saaminen hyökkäysalueelta – saati sitten pelivälineen vieminen pilkulle – tuntuu kutakuinkin yhtä todennäköiseltä kuin Jari Litmasen siirtyminen Barcelonan avauskokoonpanoon tammikuun siirtoikkunassa. Viimeisimpänä nillityksen aiheena voisi mainita sarjan painopisteen muuttumisen liian syöttelyä tukevaksi, sillä asetusvalikon perussäädöillä sellaista hyökkääjäsonnia ei olekaan, että edes eläkepäiviä lähestyvän puolustajan ohitse pääsisi jalkaisin, vaikka theowalcottmaisella vikkelyydellä siunattu kärkimies rynnisi jo valmiiksi täydessä vauhdissa. Onneksi slaiderit ovat tehty liikuteltaviksi.

Hajuttoman perusvarma

Valituksen aiheista huolimatta FIFA 14 on hyvä jalkapallopeli, joka vain tarjoaa liialti sitä samaa vanhaa kuin edellisetkin osat. Muutokset ovat lähinnä kosmeettisia, joten kokemus ei tunnu eroavan juuri lainkaan muutaman vuoden takaisista julkaisuista. Pari uutta animaatiota siellä täällä, uudistettu soundtrack sekä päivitetyt mutta sitäkin laajemmat lisenssit. Vuosipäivityksen kriteerit täyttyvät niin että heilahtaa. Lyhyempiä lataustaukoja sentään tervehtii lämmöllä. Viimevuotista osaa kahdella eri konsolilla pelanneena huomasin tylsistyneeni uudistusten puutteeseen ennen kuin Arsenalin alkukauden suonenveto ehti loppua, joten FIFA 14 jää auttamattomasti pölyyntymään hyllyyn. Tuorein Pro Evolution Soccer kun tuntuu ilman fanilasejakin katsottuna huomattavasti kiinnostavammalta ja pitkäkestoisemmalta huvilta virtuaalipallon liikutteluun. EA Sportsin näkemys huippufutiksesta saa tältä erää pitää parin vuoden tauon ennen seuraavaa morjestamista.

Galleria: 

Kommentit

Niin no, järkiperäinen syy päivittää FIFA:a on se, että EA tappaa edellisten osien verkkopelit myydäkseen saman pelin uudelleen.

Edellinen omistamani FIFA totteli vuosikertaa 2003 (kannessa Davids, Giggs ja Roberto Carlos) ja alustana Gamecube, joten ilmeisesti jotain muutosta tullut :D Tuolloin pelin kaksi parasta ominaisuutta olivat laitalinkkien lähettäminen liikkeelle liipasimesta (mahdollisti todella tarkat ja tehokkaat murtautumiset puolustuslinjojen taakse) sekä minipelimäiset vapaapotkut (mahdollisti sentin tarkkuudella kohdilleen napsahtavat vapaapotkut ala Beckham, Ronaldo jne...). Nämä karsittiin seuraavissa pois ja PS3 aikakauden FIFAt eivät iskeneet kertaakaan.

Joten... Futista tekisi mieli ja ehkä sitä pystyy elämään epätarkempien vapaapotkujen ja patalaiskojen joukkuekavereiden kanssa. Vituttaa vaan edelleenkin, että pelaajan pitää itse luoda kaikki aktiivisuus kentällä...

Vai onko tähän jotain slideria?

Baron: Pelistä kyllä löytyy slaideri sille, kuinka aktiivisesti oman puolen tietokoneohjasteiset pelaajat hakevat juoksuja eteenpäin, joka ainakin jonkun verran auttaa tuohon mainitsemaasi asiaan. "Huijaavalle" tekoälylle ei valitettavasti ole mitään slaideria, vaan se päättää edelleen, saatko sinä tehdä maalin vaiko et. Sama pätee myös toiseen suuntaan tietenkin, jos kone päättää, että se tekee ottelussa 2 maalia, niin se myös ne tekee.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi