Giana Sisters: Twisted Dreams

Wii U:n laadukas tasohyppelytarjonta saa oivallisen vahvistuksen vuoden takaisesta Giana Sisters: Twisted Dreamsista. Alun perin Commodore 64 -tietokoneella alkanut sarja ammensi vaikutteensa Nintendon lempimaskotilta Mariolta. Kyseessä ei ole trendikäs uudelleenjulkaisu paremmilla grafiikoilla, vaan oma täysiverinen seikkailunsa, jossa yhtäläisyydet putkimieheen on pyritty häivyttämään olemattomiin. Onkin mukava huomata, että Black Forest Gamesin hengentuote seisoo tukevasti omilla jaloillaan.

Kierot unet

Pelin nimikkosankarittaren sisko Maria kidnapataan unimaailmaan, jossa iso ja ilkeä lohikäärme pitää häntä vankinaan. Veri on vettä sakeampaa, joten teini-ikään päässeen Gianan täytyy matkata untenmaille pelastusretkelle. Onneksi neitonen on oppinut hallitsemaan uniaan, joten edessä siintävä urakka ei tunnu täysin mahdottomalta. Gianan erikoisuus on hyppiä kahden eri unen välillä, mikä muokkaa ympäristön lisäksi myös häntä itseään. Toinen on painajaismaisen synkkä ja siinä Giana on kuin kuka tahansa söpö naapurintyttö. Siirtymä vaihtoehtoiseen todellisuuteen avaa pelaajan eteen seesteisen kauniiden näkymien lisäksi myös astetta punkimman version urheasta neidosta. Sankarittaren kumpikin puoli hyödyntää erilaisia kykyjä: Söpömpi Giana saa hyppyihin pituutta leijumalla, kun taas punkkari voi syöksyä lyhyitä matkoja kuin tulipallo konsanaan.

Kaksijakoinen pelimaailma heijastuu myös vihollisiin. Painajaista kansoittavat lähes demonimaiset ilmestykset, kun taas rauhallisissa maisemissa lentelee pöllöjä sun muuta söpöä. Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä taustasta riippumatta viholliset ovat kuolettavan vaarallisia. Unimaailman vaihto ei ole pelkästään kosmeettinen ominaisuus: Monet etenemistä estävät pulmat ratkaistaan yhdestä napista tapahtuvan muutoksen avulla. Tasoissa on myös paljon salaisia paikkoja, jotka voi saavuttaa mekaniikalla kikkailemalla. Toisinaan ympäristön vaihto täytyy suorittaa kesken ilmalennon - ohjattavuus on siis syytä hallita.

Kaksiulotteiseksi tasohyppelypeliksi Giana Sisters: Twisted Dreamsin kentät ovat suhteellisen pitkiä. Etenkin seikkailun loppupäässä tasot laajenevat ja muuttuvat entistä monimutkaisemmiksi. Siitä huolimatta suunnistus ei ole erityisen vaikeaa, mutta hetkittäiset vaikeuspiikit aiheuttavat jonkin verran turhautumista. Pelaaminen ei kuitenkaan missään vaiheessa tunnu tuskalliselta, ja kiperistä tilanteista selviäminen kannustaa jatkamaan syvemmälle unien suurrealistiseen maailmaan.

Haastavat hypyt

Giana Sister: Twisted Dreams on haastava peli, mutta ei missään nimessä epäreilu. Vaaralliset kohdat vaativat tarkkaa ohjausta, joten kuolemista saa syyttää ainoastaan omaa huolimattomuutta. Kenttiin ripotellut tarkistuspisteet helpottavat urakkaa, eikä turmapaikalle ole yleensä pitkä matka hengen lähdön jälkeen. Tason loputtua pelaajan suoritusta arvioidaan läpäisyyn kulutetun ajan ja kerättyjen timanttien perusteella. Virtuaalipippelien vertailijoille riittää siis puuhaa omien tulosten parantamisessa. Muutoinkin Gianan seurassa viihtyy tunnin jos toisenkin, joten rahoilleen saa oivaa vastinetta.

Gianan uniseikkailu on kaunista katseltavaa kaikin puolin. Kahden maailman vaihtelu luo sopivaa kontrastia jo yksittäisissä kentissä, minkä johdosta kokemus ei käy tylsäksi. Taustoissa on rutkasti pieniä yksityiskohtia, joita on helppo jäädä ihailemaan. Musiikki muuttuu ympäristöjen mukaan ja ajaa asiansa moitteetta, vaikka pienemmälläkin määrällä tympeää hevikitaraa pärjättäisiin. Yhtä kaikki, audiovisuaalinen puoli on erittäin hyvässä kunnossa. Teknistä puolta varjostaa lähinnä vain turhauttavan pitkät latausajat.

Wii U:n ohjainta hyödynnetään melko marginaalisesti. Peliä voi pelata gamepadin näytöltä, mutta täysin ongelmatonta se ei ole. Peliin ryöminyt pahemman puoleinen bugi eliminoi äänet ohjaimen näytöltä pelatessa, mikä vaikeuttaa seikkailuun keskittymistä huomattavasti. Ilman mahdollista korjauspäivitystä ominaisuus on täysin hyödytön, mikä varmasti harmittaa joitakin pelaajia. Tämä on ikävä särö muutoin hiotussa kokonaisuudessa.

Loistavat loikkijat

Jo pelkästään Marion ja Raymanin ansiosta Wii U:n tasohyppelytarjonta on suorastaan loistavaa, mutta silti Giana Sisters: Twisted Dreams lunastaa paikkansa komeasti. Se on kaikin puolin tarpeeksi omaperäinen ilmestys tuomaan vaihtelua perinteisiin kaksiulotteisiin seikkailuihin. Vaikka lajityyppiähky vaivaisi, kannattaa pelille antaa mahdollisuus, varsinkin jos sitä ei ole päässyt kokemaan muilla konsoleilla. Toivoa sopii, että Giana siskoineen lähtee vielä joku päivä kohti uusia seikkailuja.

Giana Sisters: Twisted Dreamsin voi ladata Nintendon sShopista hintaan 14,99€

Galleria: 

Kommentit

Anteeksi tyhmää, mutta olikos tämä PS+ tarjonnassa tässä kuussa? Jäänyt vain Far Cry ja Assassin's Creed kolmosten varjoon, pitää muistaa pelata sopivassa välissä. Ja hiton GTAV kolkuttaa osuuttansa ja NHL14 on muoveissa vielä. Ja PS4kin on tulossa! Mistä saisi lisää tunteja päivään?

Mutta Giana Sistersillä on aina paikka sydämessäni. C64:llä se oli minun vastine NESin Mariolle. Olkoonkin että se oli törkeähkö 1:1 kopio, mutta kuitenkin :) Pitänee tämä priorisoida muiden edelle...

Tuohon PS+ -tarjoukseen en osaa vastata, kun plussattomana käyttäjänä en juuri noihin tarjouksiin kiinnitä huomiota. Vaikka tällä uudella Gianalla ei varsinaisesti ole kovin paljoa yhteistä alkuperäisen kanssa, niin silti suosittelen kyllä kokeilemaan, sillä sen verran näppärä peli on kyseessä.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi