Grand Theft Auto IV

Puheista todeksi

Grand Theft Auto IV:stä on puhuttu. Vuosien kehitystyön ja myöhästelyjen jälkeen tämä yksi kaikkien aikojen odotetuimmista peleistä on lopultakin kaupoissa. Julkaisun ympärille rakennettiin melkoinen salaisuuksien muuri, sillä esimerkiksi pelikuvaa ei ennakkomateriaalista löytynyt. Miljoonat fanit joutuivatkin tyytymään komeisiin välianimaatioihin ja elokuvamaisiin trailereihin. Valtava ennakkohehkutus ja mainoskampanja saattelivat GTA IV:tä, mutta se onnistuu kumma kyllä silti yllättämään positiivisesti. Jatkuvan mediarummutuksen vaarana on tietysti lopullisen tuotteen muuttuminen pannukakuksi, mutta uuden Grand Theft Auton kohdalla sitä ei tarvitse pelätä. Kaikkien aikojen kallein videopeli on täällä.

GTA IV:ssä astutaan itäeurooppalaisen, englantia vahvalla korostuksella puhuvan Niko Bellicin saappaisiin. Tämä saapuu luvattuun maahan ikävät sotamuistot taakkanaan ja haluaa aloittaa uuden elämän. Satamassa häntä vastassa on maitoa ja hunajaa Nikolle luvannut serkku Roman. Todellisuudessa Roman pyörittää mitätöntä taksiyritystä, on velkaa rikollisille, ei menesty naisten kanssa ja asuu kurjassa yksiössä. Alkupeli kuluukin enimmäkseen serkusta huolehtiessa, mutta pian tarina lähtee rullaamaan. Niko ajautuu yhä syvemmälle rikollisuuteen ja tekee hirveitä asioita. Grand Theft Auto IV:n käsikirjoitukseen on panostettu, sillä dialogi ja juoni ovat sarjan parhaita. Toisin kuin edellisissä Grand Theft Autoissa, joissa päähahmot ovat olleet jokseenkin tunteettomia tappajia, Niko Bellic haluaisi lopettaa pahat tapansa, mutta ei pysty. Päähahmon inhimillistäminen on onnistunut liike. Mitä pidemmälle peli etenee, sitä kiinnostavammaksi Nikon tarina muodostuu.

Peli sijoittuu viimeksi Grand Theft Auto III:ssä käytettyyn Liberty Cityyn. Vapauden kaupunki on kuitenkin joutunut peruskorjaukseen, sillä nykymuodossaan se muistuttaa erehdyttävästi New York Cityä aina pilvenpiirtäjiä, keltaisia takseja ja Keskuspuistoa myöten. Kokonaisen kaupungin luominen videopeliin on ollut melkoinen urotyö. Uudistuneessa Liberty Cityssä on nimittäin oma jätehuolto (tietenkin mafian hallitsema), metro ja muutakin elämää. Valtaosa rakennuksista on edelleen pelkkiä kulisseja, eikä niihin pääse sisään, mutta kaikkien aikojen virtuaalikaupungissa riittää silti tutkittavaa. Pelkkä pelialueen läpi ajaminen kestää kymmeniä minuutteja.

Roistoja ja poliiseja

Liberty City kärsii huomattavasta järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kaupungin poliisit ovat ylityöllistettyjä, sillä vähän väliä kaduilla kaahaillaan, tapetaan, ryöstetään, mukiloidaan ja räjäytellään. Ei siis ole mikään ihme, että poliiseilla on liipaisin herkässä. Virkavallan ollessa pelaajan perässä karttaan ilmestyy erityinen vaara-alue, jonka ulkopuolelle Nikon on päästävä. Alue on sitä laajempi, mitä enemmän lainvalvojia on perässä. Yksittäiset poliisiautot näkyvät kartalla vilkkuvina valoina ja näin pelaaja voi valita reittinsä jahtaajiaan vältellen. On vain loogista, että sivukaduilla poliiseja on vähemmän kuin pääteillä. Järjestelmä toimii hyvin ja saa adrenaliinin virtaamaan. Pakoon pääseminen on palkitsevan tuntuinen kokemus.

Päähahmo ei ole enää niin uusavuton kuin edellisissä Grand Theft Autoissa. Tällä kertaa hän pääsee yli aitojen ja muurien kaltaisista esteistä, osaa uida ja suojautua esteiden taakse. Nämä ovat elintärkeitä ominaisuuksia, kun pitää paeta tai taistella. GTA IV:n aidot amerikkalaiset poliisit poistuvat harvoin autoistaan, mutta lähtevät joskus juoksemaan pelaajan perään. Tällöin on mukavaa, ettei lupaava pakomatka tyssää ensimmäiseen polvenkorkuiseen korokkeeseen. Tietokonehahmot käyttäytyvät älykkäämmin kuin edellisissä sarjan julkaisuissa, mutta eivät silti osaa juurikaan suojautua. Myös liikennekäyttäytyminen on mielenkiintoista. Jalankulkijat lähtevät ylittämään tietä, vaikka pelaaja huristelee tiellä tuhatta ja sataa. Autoilijat ryhtyvät hekin vaihtamaan kaistaa taustapeiliin katsomatta. Useimmista tarpeettomista kolareista selviää onneksi sillä, ettei aja päin punaisia. Autoja on helppo ohjata, mutta niiden jarruissa olisi parantamisen varaa. Parhaimmatkin menopelit liukuvat jarrutettaessa pitkiä matkoja ennen pysähtymistä.

Edellisten Grand Theft Autojen pahin ongelma on ollut keskinkertainen pelattavuus. Kankea ohjaus yhdistettynä vaihtelevan tasoisiin tehtäviin on aiheuttanut pelaajille monia harmaita hiuksia. Nämä ongelmat ovat läsnä myös uudessa pelissä, mutta onneksi pienempinä. Kamera ei autoa ajettaessa mene tarpeeksi kauas ja kuvakulmaa joutuu siksi itse jatkuvasti korjaamaan oikealla analogitatilla. Niko Bellic liikkuu hänkin melko robottimaisesti ja kankea kääntyminen johtaa joskus siihen, että mies joutuu vahingossa auton töytäisemäksi. Myös ammuskeltaessa joutuu vaikeuksiin, jos vihollisia on useampi kuin yksi. Tiettyyn vastustajaan pystyy lukittumaan, mutta joskus tähtäyssysteemi ottaa aivan vääriä kohteita, esimerkiksi siviilejä tai kauempana olevia vihollisia. Vaihtoehtoinen manuaalitähtäys toimii hieman paremmin, mutta onneksi suurimmassa osassa tehtävistä ei tarvitse ammuskella väkijoukossa.

Tehtävät ovat parhaita koko Grand Theft Auto -sarjassa. Niko suorittaa rikollisjärjestöille ja yksittäisille henkilöille monia toimeksiantoja. Pelaaja poistaa päiviltä epätoivottuja henkilöitä, ryöstää pankin, toimii henkivartijana ja tekee muutakin mukavaa. Mukaan mahtuu vain muutama järjetön kohta, joissa eteenpäin pääseminen on lähinnä tuurista kiinni. Esimerkiksi takaa-ajotilanteet ovat usein tällaista onnenkauppaa. Niissä kaipaisi mahdollisuutta tallentaa toimeksiantojen aikana. Grand Theft Auto IV tallentaa automaattisesti läpäistyn tehtävän jälkeen. Pääpeli tallentuu turvatalossa, jos voi myös vaihtaa vaatteita ja vetää lonkkaa. Turva-asuntoja on harvakseltaan, mutta Niko voi onneksi käyttää takseja ja huristella niillä hetkessä minne tahansa kartalla. Etäisyyksien hahmottamista auttaa myös uusi satelliittijärjestelmä, jonka avulla minkä tahansa pisteen voi merkitä isolle, valikosta löytyvälle kartalle. Tällöin tuo kohta ilmestyy ruudun pienelle kartalle ja sen mukaan voi suunnistaa ilman pelkoa eksymisestä. Grand Theft Auto IV on muutenkin täynnä hienoja yksityiskohtia. Niihin kuuluvat esimerkiksi miljoonakaupungeista tutut tietullit, mahdollisuus matkustaa julkisilla kulkuvälineillä ja katsoa televisiota. GTA IV:ssä on syvyyttä useammankin pelin tarpeisiin.

Pelihahmon toimien organisointi hoidetaan uudella tuttavuudella, matkapuhelimella. Puhelimella sovitaan tapaamisista niin ystävien kuin kanssarikollistenkin kanssa. Nikon sanoja ei onneksi tarvitse valita, sillä keskustelut hoituvat automaattisesti. Pelaaja voi soittaa kenelle tahansa listassa olevalle nimelle, mutta välillä myös hänelle soitetaan. Puheluiden kautta sovitaan esimerkiksi ryyppyreissuista tai biljardiotteluista, mutta myös vakavammista asioista, kuten suoritettavista murhista. Poliisi ei onneksi kuuntele puheluita, sillä niiden sisällöstä voisi saada todella raskasta todistusaineistoa. Kännykkään voi nykymaailman hengessä myös ostaa soittoääniä ja taustakuvia.

Onnistuneen yksinpelin lisäksi Grand Theft Auto IV sisältää nettipelin. Kyseessä on uusi, onnistunut aluevaltaus. Xbox Liveen pääsee kytkeytymään juuri Nikon matkapuhelimen kautta. Valikkojen kautta voi aloittaa joko oman pelinsä tai liittyä toiseen. Verkkoon kytkeydyttyään pelaaja siirtyy virtuaaliseen Liberty Cityyn, jossa voi rellestää maksimissaan 15 ihmispelaajaa. Internetissä voi vaikkapa taistella toisia vastaan tai huristella autoilla kilpaa. Suurin osa moninpelivaihtoehtoista on onnistuneita variaatioita yksinpelitehtävistä. Pelata voi joko kaikki kaikkia vastaan -kamppailuja tai joukkueotteluja. Suosituin moninpelimuoto on Cops 'n Crooks, jossa toinen puoli ohjaa poliiseja ja toinen rikollisia. Yhteistyötehtäviäkin on muutama, mutta ne eivät valitettavasti ole kummoisia. Moninpeli ei ole täysin vapaa teknisistä ongelmista, sillä peli tökkii hektisimmissä tilanteissa. Kyseessä on silti mainio lisä ennestäänkin käsittämättömän laajaan julkaisuun. Tekijät ovat myös luvanneet tuoda GTA IV:hen myöhemmin lisää pelattavaa Xbox Liven kautta.

Merkkipylväs

Grand Theft Auto IV:n grafiikka on läheltä katsottuna melko suttuista tai rosoista, mutta se on ymmärrettävää pelin laajuuden takia. Mukana on kolme valtavaa saarta, eikä niistä toiselle siirryttäessä ole lainkaan latausaikoja. Peli latailee välianimaatioita jonkin verran, mutta odotusajat eivät ole mahdottomia. GTA IV:n upeaa grafiikkaa voi ihastella parhaiten varastamalla helikopterin ja liitelemällä kaupungin yllä. Ruudunpäivitys ei laske nimeksikään, vaikka ruudulla on rakennusta toisensa perään. Pelimaailman aurinko nousee ja laskee kellonajan mukaan. Liberty City on erityisen kaunis iltavalaistuksessa. Sää vaihtuu sekin. Välillä pelaaja voi saada niskaansa vaikkapa kunnon sadekuuron. Kyseessä ei ole Xbox 360:n komein peli, mutta ehdottomasti laajin, monipuolisin ja realistisimman näköinen.

Erityistä kiitosta ansaitsee GTA IV:n äänimaailma. Elokuvatasoisessa ääninäyttelyssä ja kymmenissä radiokanavissa riittää ihmeteltävää, mutta myös kaupungin äänet huokuvat aitoutta. Parasta Grand Theft Auto IV:ssä on juuri sen uskomaton rikkaus. Jokainen kaupunginosa on suunniteltu huolellisesti ja näin koko Liberty City huokuu uskomatonta tunnelmaa. Prosessoriteho ei ilmeisesti vielä riitä massiivisiin liikenneruuhkiin, kadulla velloviin väkijoukkoihin tai vierailtaviin rakennuksiin, mutta muuten GTA IV:n kaupunki on videopelihistorian merkkipylväs. Pelkkään alueiden tutkimiseen pystyy kuluttamaan kymmeniä tunteja. Varsinainen pelaaminenkin on parasta koko sarjassa. Kiinnostava juoni yhdistettynä paranneltuun fysiikkamoottoriin ja tekoälyyn tekevät tehtävistä mielekkäitä. Pelissä on vielä pieniä ongelmia, jotka estävät täydellisen arvosanan antamisen. Jos edelliset Grand Theft Autot kuitenkin maistuivat, niin neljäs osa räjäyttää tajuntasi.

Galleria: 

Kommentit

Hienoa saada arvostelu... Luen läpi, kommentoin kohta lisää, editoin tähän ihan parin minuutin sisällä jottain kunnollistakin asiasisältöä. Itelle peli vasta tulossa, testailun pohjalta hyvä on. =)

EDIT: Mitä itse olen vähän pelaillut, niin tykkäsin todella (sen takia pelin hommaankin). Uudistettu ajotuntuma, laaja kaupunki, ihmisten realistinen käyttäytyminen. Tietenkin myös ihmisten käytöksessä joitain epäkohtiakin on (kuten arvostelussa sanottiinkin), mutta näin laajassa pelissä kaikkea on vaikea ottaa huomioon. Monilla osa-alueilla ollaan menty eteenpäin, autojen tuunauksen, lentokoneiden, päähahmon laajemman muokkauksen yms poisto harmittaa, mutta ne ovat vain vähemmän tärkeitä sivuseikkoja. Grafiikka on hienoa, niin Xbox 360, kuin PS3 versiossakin. Molempia pelejä vertailun vuoksi pelasin ja kuten monet muutkin itsekin miellyin hivenen enemmän PS3 version graafiseen ilmeeseen. En saanut kuitenkaan yhtä aikaa pelata ja erot niin pieniä, että lopullista tuomiota en osannut antaa. Molemmissa versiossa on puolensa, kumpikaan ei ole huono.

Arvostelusta sen verran, että numero jäi vähän vaisuksi. Pelille oisi hyvin voinut antaa 10- tai 10, sillä tämä vaikutti GTA pelien parhaimmistolta. Omasta mielestä arvosteluissa sanotut heikkoudet eivät riitä lähes numeron pudotukseen maksimista. Toinen asia, minkä haluaisi mainita on noi kuvat. Yrittäkää nyt saada ne johonkin järkevään resoluutioon.

Ja lopuksi... Ois hauska nähdä myös PS3 version arvostelu. Yleensä vastustan, että konsolifin tuhlaisi aikaansa monien versioiden arvosteluun, mutta GTAIV on sen verran suuremman luokan peli, että tohon voisi oikeasti panostaa. ;)

EDIT2: No johan saatiin kuviin joku järkevä reso. Hyvä näin. =)

Mitä enemmän peliä pelailee sen enemmän siitä löytyy samanhenkisiä outoja kauneusvirheitä kuin aikaisemmista osista, mutta jos peliä alkaa muuksi kuin hyväksi väittämään niin ei joko tykkää genrestä tai on jotenkin muuten vialla. Täyttä kymppiä pelille on kuitenkin vaikea antaa vaikka hauskuustekijät olisivatkin jatkuvasti katossa.

Kuvia pitää katsoa. PS3-version arvostelu on sekin tulossa pikapuoliin, kuten myös pieniä lisäarvosteluja muilta ylläpidon jäseniltä.

pelille voi antaa miinusta vain grafiikasta... kyseessä on silti aivan loistava peli :).

"pelille voi antaa miinusta vain grafiikasta... kyseessä on silti aivan loistava peli :)."

...ja ohjauksesta ja kamerasta. Muutenkin niin paljon pikkuvikaa ettei välttävä tarinakaan paljon auta. Mitä enemmän pelaa sen puuduttavammaksi peli on käynyt. Sanoisinko että kovin amatöörimainen peli. Kyllä sitä pelaa mutta hyvä se ei ole.

peli on AIVAN sairaan HYVÄ!!!! 10 peli

"...ja ohjauksesta ja kamerasta. Muutenkin niin paljon pikkuvikaa ettei välttävä tarinakaan paljon auta. Mitä enemmän pelaa sen puuduttavammaksi peli on käynyt. Sanoisinko että kovin amatöörimainen peli. Kyllä sitä pelaa mutta hyvä se ei ole."

Kyllähän sen ymmärtää, etteivät kaikki pidä GTA:sta mutta amatöörimäiseksi peliksi kutsuminen jo vähän ihmetyttää. Peli on kaukana kyllä amatöörimäisyydestä.

Jos GTAIV olisi tällainen: http://uk.youtube.com/watch?v=Pk8qbSISQI4 niin ehkä voisin tuollaiset ymmärtää. ;)

Hyvä vaan, että joku "uskaltaa" antaa jonkun muunkin arvosanan uusimmalle GTA:lle kuin kympin. En vieläkään oikein pysty ymmärtämään, että miten suurimmassa osassa arvosteluja ympäri maailman on jätetty melkein kokonaan huonot puolet mainitsematta ja lätkästy kymppi arvosanaksi. Ehkä se iso hype jäi vielä arvosteluvaiheessakin monelle medialle päälle.

Hyvä peli on kuitenkin kyseessä sitä ei käy kieltäminen, mutta vikoineen päivineen ei vain omasta mielestäni yllä kyllä lähellekään kympin arvosanaa. Ysi onkin sitten tälle pelille oikein oiva arvosana. Sen verran tässä kuitenkin riittää mielekästä tekemistä niin yksinpeliä kuin moninpeliäkin myöten.

Kyllähän tommonen 9+ on realistisempi arvosana kuin useiden antama 10. Vaikka huippupeli onkin, ei missään nimessä lähelläkään virheetöntä (10). Hyvä, ettet ole Esa sortunut hypen tiellä.

Eihän se 10 aina automaattisesti tarkoita ettei pelissä ole mitään virheitä. Virheitä voi aina löytyä kympinkin pelistä, mutta ne nyt vain ovat niin pieniä, etteivät ne arvosanaa alenna. (En kuitenkaan väitä, että minun mielestäni peli olisi täyden 10 arvoinen. Itse antaisin sille sellaisen 9½)

Heh. Melkonen tuo Zuorin linkistä löytyvä taksipeli. :D Ja itse asiaan.. itsekin antaisin GTA IV:lle täsmälleen saman arvosanan tällä teidän asteikolla. Loistava peli, muttei missään nimessä täyden kympin arvoinen.

Hämmentäviä nuo kuvat. Ei peli ainakaan minulla näytä noin suttuiselta ja rumalta..

Aika hyvin omien mielipiteitten kanssa natsaa. Saman verran olisi täältä arvosanaa herunut. Ehkä pykälä vähemmän.

Todella hyvä peli on, vaikka en GTA peleistä paljoa välitä, niin tämä peli on kyllä hauska ja viihdyttävä pienistä ongelmista huolimatta. :)
Olen samaa mieltä Maagiset kanssa, 9 on hyvä arvosana pelille.

Peli olis kyllä ansainnut vähintään 10-! Onkohan arvostelija edes pelannut peliä täysin läpi?

"Jos GTAIV olisi tällainen: http://uk.youtube.com/watch?v=Pk8qbSISQI4 niin ehkä voisin tuollaiset ymmärtää. ;)"

LONDON CAB CHALLENGE

No tuota jos jotain voi ainakin kutsua "haasteeksi"

Nyt muutamia päiviä on vierähtänyt pelin parissa ja pitää sanoa, että jotkin asiat tuntuivat paremmin toteutetuilta Saints Rowssa. Siinä oli sitä pikkutekemistä enemmän tarjolla ja mielestäni puhelimen käyttö oli paremmin tehty. Nyt menee hermo, kun puhelin soi ja olisi tarkoitus juosta.
Arvosana kohdillaan minunkin mielestä, mutta veikkaan, että seuraava lisäosa räjäyttää potin vielä paremmin. Vrt GTA3 > Vice city.

Olen tsinivuon kanssa samaa mieltä tuosta Saint's Rown pikkutekemisen paljoudesta verrattuna GTA:han. Pääjuonen tehtäviä tulee suoritettua kohtalaisen harvakseltaan, joten olisi kiva jos kaikenlaisilla lisäaktiviteeteilla olisi mahdollista hieman parantaa hahmon aseistusta/ominaisuuksia samaan tapaan kuin Saint's Rowssa. Tuo kuitenkin on oikeastaan ainut asia mitä jään GTA:ssa erityisesti kaipaamaan.

Saint's Rowssa oli aivan mahtava juttu juurikin nuo spesiaali tehtäväketjut. Kuten esim. Assassinationit, joilla sai kämpän täyteen kivaa arsenaalia.

Kyllä, loistavaa. Peli ei ole 10 arvoinen. Hypejuna sieltä vain puksuttaa. Peruskaavahan ei ole mitenkään mullistava, soundtrack ihan hyvä, pelimekaniikka hyvä ja juoni loistava, mutta ei se 10 peli ole. Ainoita pelejä joille antaisin 10 olisi Ocarina of Time ja Mass Effect. Onneksi uskalsitte sanoa oman mielipiteenne ettekä kopioida arvostelua Metacriticistä.

Onneksi konsolifin ei sentään tehnyt sitä virhettä, että olisi antanut täyden kympin. Se, kun ei vaan ole mahdollista.

Itse alussa tykästyin peliin melko kovasti, itäeurooppalainen asuinalue oli mielenkiintoinen aloituspaikka. Tämä hämärä tunnelma enteili hieman erityylistä juonta pelin suhteen. No tottakai lopulta kuitenkin päädytään näihin suuren maailman kuvioihin vaikka omasta mielestä kerrankin olisi voitu tyytyä vähäisempään (ei liene mikään spoileri, kyllähän tämä oli tiedossa jo screenshotteja nähtyään).

Päähenkilö Nikosta on tullut itselleni vastenmielinen otus. Ei ne jutut vaan naurata. Itse henkilö on hyvin kirjoitettu - oliko pakko tehdä ärsyttäväksi "vitsinlaukojaksi", mikä on liian väkinäistä kyseiselle kaverille. Vähäsanainen, vakava ja sodan kovettama kylmä, mutta vielä omantunnon omaava asemies olisi ollut parempi.

Muiden hahmojen vitsikkäät heitot ovat hauskoja, he ovat amerikkalaisia alamaailman (pikku)gangstereita joiden suuhun nuo jutut sopii hyvin.

Jotain vakavampaa, realistisempaa ja syvempää kaipasin peliltä. Vähän liian montaa juttua tässä on ehkä taas yritetty. Ei tosin niin räikeästi kuin San Andreasissa, mutta kuitenkin.

Sanotaan vielä, että tarina on loppujen lopuksi GTA-peleissä hyvin vähäisessä osassa kokonaispelaamismäärään nähden itselläni. Tätäkin tulee varmaan tahkottua reilu 100h joten voinhan minä veitsen kanssa heilua sivukujilla narkkeja kouluttamassa, tarinan jälkeenkin. Tällä hetkellä kun olen kyllästynyt juoneen, olen lähinnä nyrkkeillyt vastaantulijoiden kanssa. Ja jos joku todella ärsyttävä tyyppi tulee vastaan niin veitsellä kaulaan pari kertaa :D Todella suuri parannus edellisosiin nämä kamppailu ja ampumis tilanteiden kehttyminen. Tähtäin kyllä välillä saa raivon partaalle mutta aina ei voi voittaa.

Itse peli 9+
Tarina 7-

Snydenthur, jos ei nyt taas tätä naurettavaa pelleilyä 10 ei ole mahdollista... Et vissiin sitten tunne ketään, joka olisi saanut koulussa arvosanaksi 10?

Mahtavaa kun joku edes antaa alle 10 pistettä tälle. Itse antaisin pelille arvosanaksi 9-, koska odotukseni pelistä oli todella suuret ja peli jäi kokonaisuudessaan pieneksi pettymykseksi. Itseäni ärsyttää ainakin nuo hitaat liikkeet esim. autolla ja nikon liikkuminen ja lisäksi kapeahko asearsenaali ja autojen mauttomuus ovat miinusta. Itse tarina ja dialogi kuitenkin nostaa gta iv:n osakkeita. Itselläni on xbox360 joten lisämateriaalia on tiedossa syksyllä. Toivottavasti se korvaa tuon pienen pettymyksen peliin.

Samaa mieltä kun maagiset. Pelattavuuden jättäminen tuolle tasolle on jo virhe jota ei pitäisi antaa anteeksi edes rockstarille, mutta kun muutakin pikkuvikaa on. Mieluumin olisin ottanut myös sulavan ruudunpäivityksen kun suttuisen ja nykivän grafiikan. Ja monta muutakin asiaa on vähän juosten kustun oloista. Olkoonkin, että onhan peli helvetin massiivinen ja hyvä peli omassa genressään.

Arvostelija haukkui muutama vuosi sitten San Adreaksen lyttyyn näkemättä - saati sitten kokeilematta - koko peliä. "Vice City neekereillä!" taitaa olla tarkka lainaus...
Joka tapauksessa GTAIV on pelitekniikan virstanpylväs miltei joka osa-alueella. Huippu peli.

Jos tämä ei ole 10 peli niin ei sitten mikään. Totta on, että jos on pelannut sarjan aikaisempia osia niin onhan tässä varmasti liikaa tuttua.

Mutta kun minä en ole. GTA III ja perilliset kaatuivat mm juuri käsittämättömän ärsyttävään taistelusysteemiin, joka sai minut niin raivon partaalle, että en pystynyt jatkamaan pelin pelaamista. GTA I ja II viehätystä en ymmärtänyt lainkaan.

GTA IV:sta ei voinut olla ostamatta, sellainen hybris sen ympärillä oli ja ensimmäiset arvostelut toivat esiin seikkoja jotka varmistivat päätöksen.

Grafiikka on hienoudessaan jotain ennennäkemätöntä. Rosoisuus, ruudunpäivityksen ongelmat ja kaukana näkyvien kohteiden resoluution lasku ei ole mitään yksityiskohtaisuuden, valaistusefektien, auringon heittämien varjojen, dynamiikan (pimeällä kujalla todella on pimeää ja auringossa silmät palavat)ja pixelshadereiden esimerkillisen käytön rinnalla.

Materiaalin määrä mitä pelin syövereistä löytyy on läkähdyttävä, sitä on niin paljon, että immersio on käsin kosketeltava.

Toki liikkuminen on toisinaan kankeaa, automaattitähtäys toimii toisinaan miten sattuu ja tulitaistelut riistäytyvät välillä kaaokseksi, mutta nämä valinnat tuntuvat perustelluilta pseudorealismia tavoiteltaessa. Kun liikkumiseen on mallinnettu inertia hävitään hahmon kontrollissa aina jotain ja se on vain hyväksyttävä. Ensimmäistä prince of persiaa kannattaa kokeilla jos tämän pelin ohjausta sanoo jähmeäksi. Kaiken kaikkiaan hahmon ohjaus on minusta hyvä kompromissi.

Ja ei peli ei todellakaan ole täydellinen, miksei tehtäviä voi aloittaa ryssittyään suoraan alusta vaan pitää ajella taas paikasta A paikkaan B, miksei hahmo kehity pelin edetessä millään tavalla, miksei sivutehtäviä suorittaessaan saa todellista hyötyä joka motivoisi pilipalitehtävien suorittamiseen. Tulitaistelut aiheuttavat edelleen V-käyrän ekspotenttiaalista nousua, varsinkin kun sopivan kulman takana olevaa hemmoa ei tunnu saavan millään järkevällä tavalla hengiltä kävelemättä suoraan viereen. Positiivisten puolien määrä on kuitenkin niin ylitsevuotava, että täydet pisteet tälle on annettava.

Kun entinen GTA:n vihaaja muuttuu uuden version myötä pelin fanittajaksi on sekin nähtävä saavutukseksi.

Ehkä 1-5 tähteä skaala olisi jollain tasolla järkevämpi kuin numero arvostelu. Pelien keskitason noustua on toki ymmärrettävää, että loppuarvosanaan halutaan enemmän hajontaa. Tosiasillisesti arvostelun tekstihän se on tärkeää ei numero.

Itse läpäisin IV:n jo joitakin päiviä sitten, joten paras fiilis on nyt takana. Ruudunpäivitys on omasta mielestäni tasolla 3/5 asteikolla 0/5, mutta grafiikka on silti tarkkaa. Tehtävät ovat monipuolisia ja Euphorian kanssa on hauskaa leikkiä. Lisäksi mahtava uudistus on, että pelaaja voi vaikuttaa pelin juoneen ja tehtäviin. Lisäksi pelissä on lukuisia muitakin uudistuksia, joita kaikkia en jaksa alkaa listaamaan. Juoni on myös todella mielenkiintoinen.

Paras GTA ehdottomasti tähän mennessä. Suurempi tapaus mielestäni, kuin GTA III aikoinaan.

Itse annan: 10/10.

Itse antaisin täyden kympin, vaikka objektiivisesti tarkasteltuna peli ei välttämättä sitä saisikaan. Peli vaan tuntuu niin mahtavalta, että lähes olemattomat puutteet eivät haittaa

Todella hyvä peli. Arvosanat minulta;

****½ / *****

k+ (v -> t -> h -> k -> e)

9+

Jotenki ei ollut mua varten tämä peli. Tykkäsin vanhoista enemmän.
Noh, kaikesta ei voi pitää.

Olen nyt pelannut GTA IV -pelistä nelisenkymmentä prosenttia, joten jonkinlaista kommenttia jo uskaltaa heittää. En ole koskaan ollut mikään erityinen GTA-fani ja aiemmat kokemukseni sarjasta rajoittuvat GTA III:een ja Vice Cityyn. Nämä uusin GTA päihittää, joskaan ero kolmoseen ei ole järin suuri.

Liberty Cityn laajuudesta huolimatta peli pysyy mukavan tiiviinä, eikä leviä käsiin VC:n tapaan. Juoni on sarjan tähän asti mielenkiintoisin, ja Niko Bellicin hahmo on hyvin uskottava ja hänen rinnallaan tosiaan tuntee elävänsä peliä pelatessaan. Mitään mullistavaa tämä peli ei ainakaan tähän asti ole eteeni tuonut. Aika perus GTA-huttua kaiken kaikkiaan, hienommassa ulkoasussa vain.

Grafiikka ei ole häikäisevä, mutta se on pelin laajuuden vuoksi ymmärrettävää. Autojen räjähdykset ovat näyttäviä, kaduilla kävelevät ihmiset aidontuntuisia, muutenkin kaupunki tuntuu todella realistiselta. Hienoja yksityiskohtia on peli pullollaan. Esim. autot vaihtelevat iältään ja laadultaan riippuen siitä, missä kaupunginosassa liikutaan. Slummialueilla siis ajelee vanhoja louskuja, kun taas neonvalojen tuikkeessa ydinkeskustassa pyyhältää urheilullisia ja nopeita, kiiltäviä menopelejä. Tämä on tosin vain yksi hieno yksityiskohta lukemattomien joukossa.

Tehtävät ovat olleet mukavia ja sopivan haastavia. Ne yleensä pysyvät myös sopivan pituisina. Turhaa ajelua on edelleen liikaa, joskin navigaattoria voi käyttää mihin tahansa kohteeseen siirryttäessä, eikä reittiä tarvitse enää arpoa. Siitä iso plussa. Erilaiset takaa-ajotehtävät ovat yhä täyttä tuskaa, varsinkin moottoripyörän selässä ammuskelu on todella haasteellista.

Yhteenvetona siis, että peli ei GTA-sarjaan tuo mitään ihan mullistavaa uutta, mutta on pelaamistani sarjan peleistä toistaiseksi paras. Ei kovin selvästi, mutta kuitenkin. Arvosana on niukasti kiitettävä eli 9-.

Olen pelannut n. 18 vuoden ajan, amiga 500, pc:llä, ps1, ps2, gamecube, xbox ja nyt xbox 360. Pelejä joita olen pelannut yli 100h ei ole konsoleilla, kyllä noilla kaikilla ollut kuin yksi ja se on tämä GTA IV.

Yli 120h tuli pelattua, juonen pelasin kahdesti läpi eikä peli kyllästyttänyt oikeastaan missään vaiheessa.

Ehkä tässä pelissä jotain puutteita on, mutta kyllä positiiviset puolet ovat kohdallaan, peli vaan tuntuu niin hienolta ja melkeinpä oikealta tapahtumineen. Jo pelin hahmot jäävät positiivisesti mieleen ja peli antaa juuri sen verran valinnanmahdollisuutta, että tapahtumiin ja juoneen voi jossain määrin vaikuttaa.

Ei minua ainakaan kiinnosta kerätä tavaraa, aseita, kiinteistöjä autoja eikä ole yhtään ollut ikävä aikaisempien GTA pelien nysväystehtäviä, vieläkin on se minihelikopteri tehtävä painajaisissa:)

Hieno peli tämä on nimenomaan juonensa takia.

Ei voi muuta sanoa että se on sairaan hyvä peli!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi