Insanely Twisted Shadow Planet (XBLA)

Summer of Arcade -kokoelman kolmas peli on vinkeästi nimetty Insanely Twisted Shadow Planet. Kun muukalaiset syöksyvät ufolla lentävän sankarimme lähitähteen ja muuttavat kaiken sysimustaksi hirvitykseksi, jää pelaajan kontolle palauttaa tähtijärjestelmä takaisin ennalleen. Matka muukalaisten kanssa fuusioituneen tähden ytimeen on tutkittavaa ja vaaroja täynnä.

Tutkimusmatkaajan päiväkirja

Insanely Twisted Shadow Planet muistuttaa rakenteeltaan paljolti klassisia Metroid-pelejä. Yhä syvemmälle tähden ytimeen ajautuva seikkailu kannustaa tutkimiseen. Valtava planeetta kätkee sisällensä monia salaisuuksia, joihin pelaaja ei välttämättä pääse käsiksi ennen kuin oikea työkalu on hallussa. Moneen suuntaan rönsyilevän luolaston kartoittamista ja sen aarteiden metsästystä helpottaa selkeä kartta, joka tallentaa pelaajan havainnot automaattisesti muistiin. Planeetan salojen tutkimista rytmitetään sopivin väliajoin viholliskohtaamisilla, isommilla pomotaisteluilla sekä ilahduttavan monipuolisella ongelmanratkonnalla.

Pelin edetessä pelaajan ohjastama avaruusalus saa uusia ominaisuuksia, joita hyödynnetään jatkuvasti niin vihollisia vastaan kuin lukuisissa pulmissa. Itse ohjattavilla ohjuksilla kiemurrellaan esimerkiksi pienissä koloissa, laserilla kimpoillaan peilipinnoissa ja ääniaalloilla liikutellaan esineitä seinien takaa päästäkseen taas jatkamaan taivalta. Ongelmat eivät liity pelkästään pelaajan työkaluihin. Esimerkiksi valtavien mutterien sisällä koko pelimaailma kääntyy vinoon, jolloin aiemmin pääsemättömiin aukkoihin pystyy nyt lentämään suoraan. Pelin aikana saatujen työkalujen lisäksi aluksen perusasetta sekä suojia pystyy päivittämään planeetalle piilotettuja esineitä keräämällä. Tähden kätköistä löytyy myös kuvataidetta sekä videopätkiä tummanpuhuvien muukalaisten syntyhistoriasta.

Valitettavasti Insanely Twisted Shadow Planetin tarjoama ilo loppuu lyhyeen. Peli on kestoltaan vain muutamien tuntien luokkaa, eikä vaikeutta ole nimeksikään. Rikkaan vaihtelevien maisemien, jatkuvasti uusiutuvine ongelmineen, värikkäine vihollisineen ja ennen kaikkea onnistuneiden pomovastusten vuoksi tarinan pelaa helposti yhdeltä istumalta lävitse, sillä ohjainta ei helli päästää käsistään ennen lopputekstien rullaamista.

Hypnoottisen kaunista

Yksinkertaisesta paletista huolimatta peli on todella kaunis. Tummanpuhuvalla värimaailmalla on saatu luotua yllättävän vaihteleva anti, joka yltää välittömästä läheisyydestä kaukaisuuteen saakka. Pienet yksityiskohdat, kuten alukseen tarttuvat köynnökset, täydentävät kokemusta. Pelin visuaalisuudessa on paljon samaa maagisuutta kuin viime vuonna ilmestyneessä Limbossa, jossa myös varsin simppelillä värityksellä luotiin hyvin omaperäinen ja rikas maailma. Matalavireinen taustahäly ja eriskummalliset äänet tekevät pelin kuvallisen annin kanssa täyteläisen paketin. Taustavideoiden mieleenpainuvista sävellyksistä vastaa norjalainen black metal -bändi Dimmu Borgir.

Yksinpelin ohella Insanely Twisted Shadow Planet sisältää Lantern Run -moninpelin joko saman koneen ääressä tai Liven välityksellä. Enintään neljän kaverin voimin pelattavassa rymistelyssä pitää kuljettaa lyhtyä eteenpäin, ennen kuin takana tulevan lonkerohirviön pimeys saavuttaa pelaajat. Kulkutielle asetetut viholliset ja esteet rytmittävät kokemusta.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Insanely Twisted Shadow Planet on valitettavan lyhyt mutta sitäkin rikkaampi luolastoseikkailu. Lumoavan kauniissa maisemissa tapahtuva tutkiminen onnistuu pitämään menon jatkuvasti tuoreena, eikä pelaaja ennätä kyllästyä näkemäänsä. Pikemmin päinvastoin planeetan saloja jäisi etsimään pidemmäksikin aikaa.

Insanely Twisted Shadow Planet on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kommentit

On kyllä lumoavan upea teos. Ja kun yhtäläisyyksiä kerran löytyy metroidiin niin pakkohan tämä on katsastaa. Kiitos pikkaraiselle hyvästä arviosta.

Joo oikein hyvä arvostelu kyllä. Itselläni ei ollut alunperin tarkoitusta hankkia kyseistä teosta, mutta nyt tulin toisiin aatoksiin:)

J. Pikkaraisen arvostelu oli positiivisempi kuin useimmat lukemani. Jostain syystä monet arvostelijat ovat suhtautuneet nihkeästi tähän ja rankanneet sen muita Summer of Arcaden pelejä heikoimmaksi. Itse olen sitä mieltä, että peli on ehdottomasti ostamisen arvoinen, jos pitää pelityypistä ja demo viehättää. Peli on vaikeustasoltaan demoa helpompi, joten ei kannata säikähtää, jos demossa ei pärjää. Muutamia ärsyttävän vaikeita kohtia on tullut toki vastaan kun olen pelannut suunnilleen puoliväliin mutta kaikista selviää kun jaksaa harjoitella.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi