Klassikko jo syntyessään

Suuren suosion saavuttanut Pillars of Eternity julkaistiin PC:lle, Macille sekä Linuxille vuonna 2015. PlayStation 4 sekä Xbox One saivat omat versionsa elokuussa 2017, ja nyt muutama vuosi ensijulkaisun jälkeen myös Switchin omistajat pääsevät nautiskelemaan Obsidianin roolipelieepoksesta.

Eoran fantasiamaailmaa vaivaa erikoisen julma kirous, jonka vaikutuksesta monet lapset syntyvät ilman sielua. Kaikesta tästä kamaluudesta autuaan tietämätön sankarimme saapuu Dyrwoodiin, ja erikoisten tapahtumien myötä hänelle selviää, että hän on The Watcher: henkilö, joka pystyy näkemään ihmisten edelliseen elämään sekä lukemaan heidän sielujaan. Nyt vastahakoisen sankarin uusine kumppaneineen on etsittävä syypää kiroukseen ja seurattava tätä julmuria pitkin maita ja mantuja.

Kehuja ja ylistystä

Ilmestyessään Pillars of Eternity keräsi ylistäviä kehuja niin kriitikoilta kuin pelaajiltakin. PC-version ainut kompastuskivi oli inhottavan pitkät latausajat, mutta muuta negatiivista sanottavaa isometristen roolipelien ystävillä ei oikeastaan ollut. Konsoliversiossa nuo kaikki ylistetyt ominaisuudet ovat yhä läsnä: graafisesti peli näyttää erittäin kauniilta ja yksityiskohtaiselta, toimivan monisyinen taistelusysteemi saa kärhämät tuntumaan haastavilta, ja jännittävä tarina pitää pelaajan otteessaan aivan alusta lopputeksteihin saakka. Valitettavasti ne huonotkin puolet ovat livahtaneet osaksi tätä pakettia, joten latausikkunoita joutuu tuijottelemaan hetken jos toisenkin.

Nintendo Switchille julkaistu Complete Edition -versio sisältää peruspelin, kaikki DLC:t sekä kaksiosaisen lisärin The White Marchin. Eoreassa seikkaillessa ei vastaan pöllähdä juurikaan teknisiä ongelmia, ja konsoli pyörittää peliä kiitettävästi. Ainoastaan tekstien kanssa ilmenee joskus pientä bugisuutta: välillä teksti muuttuu parin sekunnin ajaksi täysin lukukelvottomaksi siansaksaksi.

Klassikkojen sukua

Jos on tottunut pelaamaan isometrisia roolipelejä hiirellä ja näppäimistöllä, saattaa konsoliversion pelaaminen tuntua hieman nihkeältä. Esimerkiksi osa valikoista on aivan erilaisia kuin PC:llä pelatessa ja niissä suunnistaminen hoituu hieman hankalasti. Ohjaimella pelaamiseen tottuu onneksi nopeasti, ja pian käskyjen antaminen ja muu ohjastaminen sujuu kuin tanssi.

Pillars of Eternity on vielä tänäkin päivänä yksi parhaimmista isometrisista roolipeleistä ja se lukeutuu samaan sarjaan muiden klassikoiden, kuten Baldur’s Gaten sekä Nevewinter Nightsin kanssa. Noin 50 euron hintalappu parin vuoden takaisella pelillä saattaa kuitenkin hieman kirpaista, mutta rahoilleen saa kyllä runsaasti vastinetta jos vain on kyseisen hinnan valmis maksamaan.

Kommentit

Jatko-osan pitäisi ilmestyä vielä tänä vuonna kaikille konsoleille.

Niinhän sen pitäisi! Sitä odotellessa kannattaakin käydä lukaisemassa Pillars of Eternity II: Deadfiren PC-version arvostelu.

Kertakaikkisen upea peli. Tässä on niin paljon pieniä yksityiskohtia todella laajalla rintamalla. Taistelua, keskustelua, juonenkäänteitä, hiiviskelyä, suoraviivaista taistelua, puzzleja, upea maailma tutkittavaksi, yllättäviä sattumia ja monipuolinen kavalkadi jos jonkinlaisia vihollisia. Ensimmäisenä tästä tuli mieleen Diablo-ajat, kun ykkönen ja kakkonen olivat kova sana PC-puolella.

Peli on loottaajan taivas. Vaikeustasoja on hurja määrä, taisi olla jopa seitsemän vaihtoehtoa. Jokaisella valinnalla on merkitystä. Pelintekijät ovat ottaneet ihailtavalla tavalla huomioon pelimukavuutta lisääviä juttuja.

Huom. kirjoitin tämän ennen kuin luin arvostelun (jos sattuu yhteneväisyyksiä arvostelun kanssa).

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi