Lankaisan söpöliinin tuplasti lankaisampi paluu

Ruotsalaisen Coldwood Interactive -indiestudion Martin Sahlin keräsi sympatiapisteet kotiin paljastaessaan piskuisen Unravel-tasoloikintansa vuoden 2015 E3-messuilla. Silminnähden hermostunut miekkonen oli suurella Electronic Artsin lavalla vähintään yhtä hellyttävä tapaus kuin pelinsä tähti, tuo langasta kyhätty Yarny-hahmo. Vuodet ovat vierineet ja on aika tuoda Unravel takaisin tällä kertaa kaverin kera!

E3-messujen yllättäjä

Yllätysjulkaisun taannoisilla E3-messuilla saanut Unravel Two näyttää aika lailla samasta puusta veistetyltä kuin edeltäjänsä (KonsoliFINin arvostelu, täällä). Mikäpä siinä, eihän skandinaavisesta luonnosta ammentavaa, syötävän nättiä ulkoasua kannatakaan pistää liiaksi uusiksi. Haikea ja surumielinen tunnelma on edelleen läsnä, vaikka pienoisia toivonpilkahduksia nähdäänkin nyt aiempaa enemmän.

Lapin kesä

Skandinaavinen luonto vilisee eri eläinlajeja vihaisista metsoista lumpeenlehtiä kaatelevaan loheen saakka. Mönkiipä idyllisen puutalon pihanurmikossa tomera siiliperhekin. On se vain niin ihanan nättiä! Mukaan on heitetty vastapainona pari kaupunki- ja tehdasmaisemiin sijoittuvaa tehtävää. Toki vaihtelu on hyvästä, mutta nämä urbaanit kohtaukset ovat valitettavasti kokonaisuutena seikkailun heikoimpia hetkiä. Tunnelmaa rytmittää minimalistisen tyylikäs, joskin tiukempiin tilanteisiin hienosti mukautuva musiikkiraita.

Tehdäänpäs tämä vielä selväksi: Unravel Two maalailee ruudulle miljöön, joka iskee suoraan tätä nykyä urbaanielämään tottuneen, mutta lapsuutensa Posion maaseudulla viettäneen arvostelijan sydämeen. Ruotsalaisstudio tuntuu löytäneen Unravel-pelien myötä oman uniikin tyylinsä, josta pidetään toivottavasti kiinni myös jatkossa.

Ei aivan yksin

Yarny ei samoile Ruotsin metsissä tällä kertaa aivan ypöyksin, vaan mukana roikkuu koko matkan ajan toinen hellyttävä kaveri. Tähän liittyy Unravel Two’n suurin ja näkyvin pelimekaaninen uudistus: kaksinpeli. Koko seikkailun voi tahkota sulassa sovussa hyvän ystävän kanssa, jolloin langasta kyhätyt protagonistit voivat kätevästi heivailla toisiaan vaikkapa kielekkeiltä toiselle. Valtaosa pulmanratkonnasta nojaa nimenomaan tähän kahden pelaajan hyvin toimivaan ja simppeliin yhteistyöhön – hyvä ratkaisu, joka uudistaa tasohyppelyä juuri sopivasti. Verkkomoodia ei hieman yllättäen ole mukana mutta ei hätää: seikkailu on ehdottomasti parhaimmillaan samalta sohvalta hyvän ystävän kanssa. Ehkäpä moinen on tästä huolimatta tulossa myöhemmin päivityksenä?

Yarny ei samoile Ruotsin metsissä tällä kertaa aivan ypöyksin, vaan mukana roikkuu koko matkan ajan toinen hellyttävä kaveri.

Yhteisiin pelisessioihin ei suinkaan pakoteta, vaikka kimppapelaamisen mekaniikat tuodaan matkan varrella tutuksi myös niille yksinäisille susille. Yarnyn vaihtaminen toiseen luonnistuu yhdellä napinpainalluksella, joten uuttera kaksikko sompailee kenttien läpi kätevästi yhdenkin pelaajan toimesta. Tällöin pulmat tuottavat toki aavistuksen enemmän päänvaivaa, sillä huolena on lisäksi kontrolloitavan hahmon vaihtaminen lennosta. Yhteistyöelementin mukana tulleet mekaaniset ratkaisut toimivat kuitenkin mainiosti, ohjastaa Yarnyja sitten joko yksin tai kaverin kanssa.

Ei se pituus, vaan...

Unravel Two on hellyttävä, jopa minimalistinen peli, joka kulkee tasaisesti matkan varrelle ripotellusta elämyksestä toiseen. Kampanjan kylkiäisiksi on heitetty muutamia reilusti päätarinaa kinkkisempiä haastetehtäviä ja pientä keräiltävää, mutta tästä huolimatta koko seikkailu on nähty yhdessä tai maksimissaan kahdessa illassa. Tämä sopii Unravelin luonteeseen kiitettävästi eikä lisää jää kaipaamaan – ainakaan vielä.

Unravel Two on monessa suhteessa ihastuttavan kiehtova peli, joka jäänee harmittavan pienen yleisön huviksi. Toivottavasti mahdollisimman moni kuitenkin antaa hellyttäville Yarny-lankaotuksille mahdollisuuden – mieluiten yhdessä sen rakkaan läheisen kanssa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi