Mario Kart 7

Liekö maailmassa enää montaa pelaajaa, joille Mario Kart ei olisi jollain tavalla tuttu nimike. Lähes 20 vuotta sitten Super Nintendolla ensiesiintymisensä tehnyt sarja on nykyään suositumpi kuin koskaan. Vaikka rentoutta henkivän kilvoittelun peruspilarit ovat pysyneet muuttumattomina läpi vauhdikkaiden vuosien, on kaahailu ajoittain kokenut pieniä muutoksia mekaniikassaan. Nyt Nintendo on tuonut yhden lempilapsistaan 3DS:lle, mukanaan tervetulleita uudistuksia.

Ovatko vanhat konstit parempia...

Mario Kart 7 ei edelleenkään muuta sarjan peruselementtejä turhan radikaalisti. Jokaisessa kisassa kahdeksan Nintendon peleistä tuttua hahmoa ottaa mittaa toisistaan erilaisilla kartingautoilla, käyttäen apunaan radoilta löytyviä esineitä. Radat puolestaan kiemurtelevat eri pelihahmoihin liittyvissä maisemissa, jotka ovat pääasiassa tuttua kauraa sarjan ystäville – kentät itsessään sentään ovat uusia. Toki viime osien lailla myös aiempien sarjojen radoista on muodostettu omat kisaryppäät, uudistetulla ulkoasulla tietenkin.

Yksinpelin selkäranka koostuu grand prix -osiosta, jossa ajetaan neljän kisan ryppäitä kolmella eri vaikeustasolla. Paahtamista riittää, sillä aiemmista osista kierrätetyt radat mukaan lukien tienpätkiä on 32. Aika-ajoissa tarkoitus on kellottaa paras aika kullekin radalle. Balloon Battle asentaa pelaajan sekä vastustajien autoon kolme ilmapalloa, joita yritetään tuhota taistelun ohessa kerättävillä esineillä. Coin Battlessa tavoitteena on kerätä enemmän kolikoita kuin vastustajat. Peruskilpa-ajon lisäksi kahta viimeksi mainittua pelimuotoa voi tahkota moninpelinä netin kautta tai lähiverkossa. Nettipeleissä ajoittaisia ongelmia aiheutti kisoihin mukaan pääsy, mutta itse pelailu sujui mukavan sulavasti.

...kuin pussillinen uusia?

Ensimmäisenä uudistuksena pistää silmään ajopelien kustomointi. Pelkän auton sijaan pelaaja voi valita myös renkaat, jotka vaikuttavat ajettavuuteen. Lisäksi ajokkiin saa valita yhden lisälaitteen, joista aluksi on tarjolla vain riippuliidin. Moiset härpäkkeet auttavat keräämään ilmassa leijuvia kolikoita tai löytämään oikoreittejä, joita on piilotettu kenttiin kiitettävän paljon. Veden allakin pääsee kaahailemaan, mikä tuo oman vaihtelunsa touhuun. Radoilta kerättävät kolikot aukaisevat lisävaihtoehtoja kustomointiin.

Tavara- ja hahmokaarti on kokenut jonkin verran uudistuksia. Tulikukka ja pesukarhunhäntä edustavat uusia aseita, mutta ne eivät ole ainoita lisäyksiä. Ennen maaliviivaa persauksiin osuva sininen kilpi on edelleen ehdoton ilonpilaaja, johon banaanit eivät pahemmin auta. Pelihahmoista esimerkiksi vauvat ovat taaksejäänyttä elämää, ja tilalle ovat astuneet muun muassa metallinen Mario ja Lakitu.

Graafisesti Mario Kart 7 on kaunista katseltavaa. Taustat ovat värikylläisiä ja 3D-efekti tuo kuvaan syvyyttä, joka helpottaa mutkien hahmottamisessa. Mitään suurempaa silmille hyppivää kikkailua ei tarvitse pelätä. Tällä kertaa maisemia voi ihailla myös puskurikuvakulmasta. Ääniefektit ja musiikit ovat perinteisen nintendomaisia, sekä uusine että vanhoine sävellyksineen. Kaikin puolin näppärä paketti siis.

Maalla, merellä ja ilmassa

Vaikka Mario Kart 7 kaasuttaa samoilla urilla kuin aiemmatkin osat, se tuo mukanaan juuri sopivasti uutta pitääkseen mielenkiinnon yllä. Ohjattavuutta myöten kaikki on loppuun asti hiottua, kuten Nintendolta sopii odottaakin, ja pelattavaa riittää hyväksi toviksi. Myös nettipelin suhteen ollaan menossa selkeästi oikeaan suuntaan. Jos Marion ja kumppaneiden kilpa-ajot ovat viehättäneet tähän asti, on kyseessä turvallinen valinta. Ensikertalaisillekin tätä voi huoletta suositella. Ei siis muuta kuin banaanit taskuun ja kaasu pohjaan!

Galleria: 

Kommentit

Parin Grand Prixin ja nettipeli kokeilun perusteella (kiitti, luokkakaveri!) tämä peli tuntui auttamatta Mario Kart Wiin lypsämiseltä. En ole vieläkään päässyt sen pelin tylsästä säkkidriftistä henkisesti eroon, mutta eipä ainakaan ole mopot tekemässä autoja hyödyttömiksi tällä kertaa.

Kustomointi on kyllä kiva lisä ja se nettipelin yhteisö ominaisuus kuulostaa hienolta.

Arvostelu olisi saanut olla hieman pidempi, mutta mitä sitä mennä pitkittämään tutun kaavan selittämistä. Kiitokset tästä!

Elikkä sama peli kuin aina ennenkin. Mario Kart, jos tykkäät ja omistat konsolin niin eikun hankintaan, mutta jos tämän omistaa ennestään jo Cubella, DS:llä ja Wiillä, niin ei ole yksinään syy 3DS:n hankkimiseen?

Ei tämä ehkä yksinään olisi syy hankkia konsolia, ellei sitten todella ole Mario Kart -fanaatikko. Hyvä peli sinänsä, mutta jos jotain uutta ja mullistavaa tältä odottaa, niin silloin joutunee pettymään. Uudistukset kuitenkin tuovat ihan kivasti vaihtelua sarjan parissa viihtyville.

Mario Kart 7 on ihan paras! :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi