Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Murhaaja odottaa television tuolla puolen

Atlusin Persona 4 Golden on rakastettu JRPG hienolla tarinalla ja hurmaavilla hahmoilla. Pitkän odotuksen jälkeen peli on nyt vihdoin saatavilla myös nykysukupolven konsoleille. Alun perin vuonna 2008 julkaistu seikkailu sai Golden-päivityksen vuonna 2012, jolloin tarinaan lisättiin uutta sisältöä.

Sumun tuoma mysteeri

Kuten muissakin Persona-sarjan peleissä, päähenkilö on vapaasti nimettävä hahmo, joka saapuu vieraaseen paikkaan – tässä tapauksessa uneliaaseen Inaban pikkukaupunkiin – uuden lukuvuoden kynnyksellä.

Jo heti ensimmäisten päivien aikana tapahtuvat selittämättömät kuolintapaukset sysäävät liikkeelle mysteerin, johon päähenkilö vahingossa sotkeutuu. Tilanne mutkistuu, kun hän ystävineen päätyy television kautta rinnakkaiseen todellisuuteen, joka on suoraan kytköksissä kuolemantapauksiin. Päähenkilö herättää ensimmäisenä oman Personansa, sisäisen voiman, jonka avulla voi taistella televisiomaailman varjoja vastaan.

Tarina noudattaa sarjan tuttua kaavaa: vapaa-ajalla opiskellaan, harrastetaan ja kehitetään Social Linkejä ystävien kanssa hengaamalla. Samalla päähenkilö tiimeineen sukeltaa säännöllisesti televisiomaailman syövereihin pelastamaan sinne heitettyjä ihmisiä, tavoitteenaan saada syyllinen kiinni. Pelastusretkillä on kuitenkin aikaraja: jos hommassa vitkuttelee sumun tuloon asti, pelastettava henkilö menehtyy. Tämä aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman, mutta vaihtoehdoksi annetaan myös palata viikkoa ajassa taaksepäin, jotta pelastuksen voi suorittaa. On siis tärkeää aikatauluttaa televisioreissut normaalielämän lomaan.

Persona 4 Goldenin tarina on kevyempi ja hauskempi kuin kolmas ja viides, joista itselläni on kokemusta. Hahmot pöljäilevät ja vitsailevat keskenään, mutta ovat kaikesta huolimatta sitoutuneita riskeeraamaan henkensä muiden pelastamiseksi. Hahmot ovat rakastettavia ja persoonallisia, ja heihin kiintyy heti alkumetrien aikana.

Iän tuomaa karheutta

Vaikka Persona 4 Golden on tuotu uusille konsoleille todella kauniilla ja terävällä grafiikalla, pelin iän kuitenkin huomaa. Ensimmäisellä käynnistyksellä jotkut animekohtaukset nytkähtelivät, mutta eivät enää myöhemmin. Hahmomallit ja grafiikka ovat edelleen vanhempaa tekniikkaa, mutta terävämpinä. Se ei kuitenkaan ole varsinaisesti huono asia, ainakaan tässä pelissä, sillä keskusteluissa näkee selvemmin hahmojen ilmeiden liikkumattomuuden. Keskustelulaatikoissa näkyvät hahmokuvakkeet näyttävät ne ilmeet, joita hahmomalleilta puuttuvat. Ikä näkyy myös hieman mauttomissa vitseissä, jotka eivät enää istu nykymaailmaan.

Pelattavuudessa itsessään ei ole mitään ongelmia. Maailman tutkiminen on helppoa ja taistelut jouhevia, mutta pitkän session aikana rytmitys tuntuu toisinaan tympäisevältä kaavan muuttumattomuuden vuoksi. Sekin kuitenkin rikkoutuu aina tarinan edetessä.

Persona 4 Golden on ansaitusti maineensa ansainnut, ja se oli itselleni myös ensimmäinen kosketus Persona-peleihin. Sarjasta kiinnostuneelle Golden on oikein hyvä paikka aloittaa.

Kommentit

2020 tuli ulos myös PC versio kyseisestä pelistä

https://store.steampowered.com/app/1113000/Persona_4_Golden/

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi