Tetris 99 nostokuva

Varmasti parempi kuin tulevat Tetris-elokuvat

Johan nyt on markkinat. Niin monessa liemessä keitettyyn konseptiin kuin Tetris on vielä mahdollista keksiä jotain uutta.

Tämän todistaa uusia tuulia puhaltava Tetris 99, tuo Switchille julkaistu palikanpyörittely. Nimike on ollut Nintendo Switch Online -jäsenien pelattavana ilmaiseksi jo jonkin aikaa, mutta vain yhden pelimuodon turvin. Arvostelussa on nyt fyysinen versio, joka tuo mukanaan Big Block -lisäsisältöpaketin sekä verkkomoninpelin edellyttämän Nintendo Switch Online -jäsenyyden 12 kuukaudeksi. Näppärää.

Forttetrisgroundsnite

Tetris lienee tuttu jotakuinkin kaikille, mutta kerrataan parin lauseen verran: Homman nimenä on muodostaa ylhäältä tippuvista palikoista, eli tetraminoista, kokonaisia vaakarivejä. Kun rivi on muodostettu, se häviää, ja yläpuolella olevat palikat tippuvat yhtä askelta alemmas. Kun tetraminojen kasa ulottuu ruudun ylälaitaan, on peli ohi.

Oma pelialue keskellä, sivuilla kaikkien muiden

Sama perusperiaate on yhä edelleen käytössä Tetris 99:ssä, mutta 99-pääte tuo mukanaan jotain palikkapeleille täysin uutta. Mukaan näet ympätään nyt niin kovin trendikkäitä battle royale -kuvioita, joiden merkeissä pelaaja asetetaan kisaamaan yhteensä 98 vastustajaa vastaan. Jokainen pelaaja kasailee palikoita omalla ruudullaan, ja kuka on viimeisenä menossa mukana, on voittaja. Kapuloita muiden rattaisiin voi heittää tyhjentämällä omalta ruudulta monta riviä yhtä aikaa tai kasaamalla rivejä nopeasti yksi toisensa perään. Näin kilpakumppanien suuntaan lähetetään ns. roskapalikoita täyttämään ruutua.

Jos onnistuu aiheuttamaan toisen pelaajan tuhon omilla roskapalikoillaan, ansaitsee prenikan. Mitä enemmän näitä kunniamerkkejä on, sitä enemmän roskia vastapelaajille on mahdollista lähettää. Yksinkertaista, mutta niin kovin toimivaa.

Verkkokisailu muita pelaajia vastaan on hauskaa hupia, mikä on jo itsessään iso kehu. Onhan tämä konsepti noin muuten nähty jo niin monet kerrat. Mitä enemmän väkeä tippuu pelistä pois, sitä kiivaammaksi väännöt usein yltyvät. Tarjolla on usein myös pientä taktikoinninpoikasta. Nimittäin, mikäli vastustajalta on tulossa kasa roskapalikoita omalle ruudulle, voi ne vielä torjua poistamalla rivejä omalta pelialueelta. Hautoako lähes valmiita rivejä tulevaa puolustusta varten vai hävittää niitä hyökkäyksen merkeissä?

Mulla on 99 ongelmaa, Tetris ei ole yksi niistä

Menoa höystetään vaihtamalla taustamusiikki uuteen, kun jäljellä on 50 kisaajaa, ja uudemman kerran loppuväännöissä. Kuultavisa on tuttujen Tetris-sävelmien menevämpiä versioita, mutta mikäli näihin kyllästyy, voi erilaisia haasteita suorittamalla avata käyttöön uusia teemoja taustakuvineen ja musiikkeineen. Vaihtoehtoja tarjotaan geneerisistä koristeluista aina 8-bittisen Zeldan kuosilla varustettuun kokonaisuuteen. Avattavaa sisältöä piisaa kohtuullisen verran.

Kas tältä näyttää Kirby-teema

Mikäli valmiit teemat eivät miellytä, niin ei hätiä mitiä. Verkkopeliä on maustettu erilaisilla pitkän viikonlopun pituisilla tempauksilla, joissa on voinut pelata Splatoon-, Fire Emblem: Three Houses- ja Kirby-teemojen merkeissä. Tällöin taustakuvat, tetramino-palikat ja musiikit vaihdetaan vastaamaan kohteena olevaa aihealuetta. Iso peukku pitää antaa etenkin Fire Emblem -tapahtumalle, jonka upeat sävelmät lämmittivät mieltä. Mikäli pelaa tarpeeksi (hyvin) tapahtumien aikana, voi teemat ansaita ikiomaksi. Jos ei päässyt ottamaan osaa aiempiin karkeloihin, niin lisää teemaviikonloppuja pitäisi kuuleman mukaan olla tulossa myöhemmin.

Verkossa pelatessa seuraa on löytynyt käytännössä aina, eikä kilpakumppanien löytymisessä ole yleensä nokka kovinkaan pitkään tuhissut. Tästä isoa peukkua, toivottavasti sama jatkuu.

Moodia on siinä monenlaista

Tetris 99 -moodi verkkopeleineen on siis hauska, mutta mitäs muuta Big Block -lisäsisältö tuo mukanaan? Vastaus kuuluu, että moninpeliä etenkin.

2P Share Battle asettaa kaksi pelaajaa toisiaan sekä 97 tekoälyvastustajaa vastaan. Tässäkin moodissa homman nimenä on olla viimeisenä palikoimassa muiden kaatuessa. Local Arenan merkeissä puolestaan maksimissaan kahdeksan omilla konsoleillaan lähekkäin olevaa pelaajaa voi ottaa yhteen keskenään ja tekoälyn kanssa.

Kaksinpeli käynnissä

CPU Battle puolestaan on kuin pääateria Tetris 99, mutta tekoälyvastustajia vastaan. Konetta vastaan pelaaminen tarjoaa ihan toimivaa ajanvietettä, mutta verkkopeli on silti ajatuksena hieman mielekkäämpi. Marathon puolestaan tarjoilee käytännössä loputonta haastetta joko 150 tai 999 rivin kasaamisen merkeissä.

Nettipelinä muita pelaajia vastaan ei siis päästä kuin pääasiallisessa moodissa, mutta kyllä muistakin pelimuodoista hupia saa useammaksi hetkeksi. Muuuuutta siitä huolimatta Tetris 99 -moodi vie silti voiton. Homman suola ja pippuri on kuitenkin verkkomoninpeli, jossa tietää vastapuolen olevan aito ihmispelaaja.

Vain jäsenille

Kuten todettua, on Tetris 99 julkaistu ilmaisversiona Nintendo Switch Online -jäsenille, joskin vain yhdellä pelimuodolla varustettuna. Mikäli ostaa Big Block -lisäsisältöpaketin tai fyysisen pelin, saa käyttöönsä muut kelpo hupia tarjoavat moodit, jotka ovat kuitenkin loppupeleissä välipaloja pääasiallisen aktiviteetin rinnalla.

Teemoja on monta avattavaksi

Kannattaa muistaa, että verkkopeli vaatii Nintendo Switch Online -jäsenyyden onnistuakseen. Fyysisellä versiolla onkin tähän tarjolla ässä hihassaan, koodi kotelossaan. Tämä versio tuo mukanaan lappusen, jolla voi lunastaa itselleen 12 kuukauden Nintendo Switch Online -jäsenyyden.

Tetris 99 on joka tapauksessa hauska kokonaisuus, jossa on jotain uutta muuten niin tuttuun asiaan ympättynä. Osa pelaajista tuskin "vanhasta tutusta" Tetriksestä jaksaa innostua, mutta osalle palikoiden pyörittäminen on mitä hauskinta puuhaa. Ja miksipä ei olisi. Mukavaa ajanvietettähän tämä.

Tetris 99:n verkkopelaaminen vaatii Nintendo Switch Online -jäsenyyden. Big Block -lisäsisällön voi ostaa myös erikseen digitaalisesti.

Kirjaudu kommentoidaksesi