Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Wii Fit

Olisiko Nintendon tasapainolauta sekä liikunnallisten minipelien ja harjoitteiden kokoelma terveydeksi hyvän ruoan ja oluen ystävälle, jota ei kiinnosta kuntosalit ja lähdevesipullot? Lyhyen ajan sisällä kokeiltuna vastaus on kyllä. Arvostelijan paino on pudonnut Wii Fitin avulla kaksi kiloa kymmenen päivän aikana, vaikkei testiaikana ole mitään muuta liikuntaa (tarkoituksellisesti) harjoitettu. Mutta mikä hauskinta, Wii Fitin parissa ovat arvostelijaakin enemmän viihtyneet vaimo sekä lapset.

Lauta lattialle

Wii Fit sisältää hiukan tavallista henkilövaakaa suuremman tasapainolaudan sekä pelikokoelman, joka on tosin harhaanjohtava tai vähättelevä nimitys. Kokoelmaan kuuluu nimittäin joogaa, aerobisia harjoituksia, lihaskuntoon vaikuttavaa treenausta sekä tasapainopelejä.

Käyttöönotto on helppoa — pelilevy konsolin sisään, neljä mukana tulevaa paristoa laudan sisälle, virta päälle ja lauta lattialle. Peliohjelmisto pyytää valitsemaan ensiksi oman Mii-hahmon, jolle oma kunto-ohjelma voidaan suunnitella. Painotesti ilmoittaa kaunistelematta painon ja pituuden suhteesta mitattavan BMI:n, eli painoindeksin (Body Mass Index). Tässä vaiheessa lienee tarpeellista huomauttaa, että Wii Fitin ilmoittama BMI ei ole niin sanotusti Jumalan sana, vaan todelliseen painoindeksiin voivat vaikuttaa muutkin tekijät. Tästä huolimatta tasapainolauta mittaa painon tarkasti, ja allekirjoittaneen ruudulle ilmoitettava lievä parin kilon ylipaino on antanut uutta puhtia kuntoiluun. Varsinkin kun Mii-hahmo pyöristyi mittauksen jälkeen häiritsevästi.

Kunto-ohjelmalle syötetään painonpudotustavoite valitsemallaan aikavälillä. Yli kymmenen kilon laihduttamista Wii Fit ei hyväksy, vaan suosittelee ennemminkin sopivan hitaaseen ja tätä kautta kestävämpään kilojen lähtemiseen. Halutessaan ohjelmisto luo Wiille oman kanavan, jonka avulla voi mitata painonsa vaikka itse levyä ei olisikaan konsolin sisuksissa.

Hei me heilutaan taas...

Konsolipelaajaa houkuttelevat ensimmäisenä tietenkin tasapainon hallintaa vaativat minipelit. Pallonpuskussa tasapainolauta mittaa kehon painopisteen ja esimerkiksi vasemmalle kallistuttuaan Mii-hahmokin kääntyy samaan suuntaan. Pallot lentävät vauhdilla, mutta ilmassa lentää muutakin: miinuspisteitä aiheuttavat päähän osuttuaan futiskengät ja pandakarhut. Parin minuutin jälkeen hiki valuu. Tämähän taitaa toimia!

Pujottelu ja lumilautailu antavat viitteitä siitä, miten tasapainolautaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää. Laudan päällä kallistutaan siihen suuntaan, minne haluaa laudan tai suksien menevän. Lumilautailussa Balance Board käännetään sivuttain, joten ilmeisesti tämä imitoi snoukkauksen perusperiaatteita. Pelit itsessään eivät ole kovinkaan helppoja, mutta tiukka harjoittelu tuottaa tulosta — niin pelissä kuin epäilemättä oman tasapainon hallinnassakin. Mäkihyppy taas on jokseenkin vaatimaton osuus, mutta illanistujaisiin sitäkin sopivampi tunnelman kohottaja. Parhaimman vauhdin näissä peleissä saa viemällä kehonsa avulla ruudulla näkyvän pisteen oikealle kohdalle. Ja mitä enemmän tasapainoharjoitteita tekee, sitä paremmin pärjää myös peleissä. 

...mutta ei me kaaduta

Tasapainolaudan päällä ei saa hyppiä, mutta kävely on sallittua. Sitä tarvitaankin nuorallakävelyssä, jossa pyritään pitämään Mii-hahmon tasapaino ohuella, kerrostalojen väliin pingotetulla köydellä. Tehtävää vaikeuttavat linnut, höyhenet, kova tuuli sekä vastaantulevat karhunraudat. Niiden yli hypätään kuten mäkihyppypelissä: kyykistymisen jälkeen jalat suoristetaan pikaisesti.

Miit muuttuvat marmorikuuliksi minipelissä, jossa oman kehon ja jalkojen avulla käännellään ruudulla näkyvää lautaa. Kuulat pyritään näin pudottamaan laudassa oleviin reikiin. Neljä ensimmäistä tasoa menee läpi helposti, mutta jo viidennessä uudenlainen, mutta kiehtovan looginen ohjaustapa tuottaa päänvaivaa. Ehkä juuri sen takia peli koukuttaa kummasti.

Kuplan sisälle joutuneen Marion ohjaaminen Super Mario Galaxyn Bubble Breeze -galaksissa muistuttaa Wii Fitin peliä, jossa oma hahmo kuljetetaan samankaltaisen kentän läpi, tasapainottelemalla kuplaa oikeaan suuntaan. Yksinkertainen idea on hauska ja pelattavuudeltaan vetoava. Kakkostasossa kuplan puhkaisevat mehiläiset kiristävät hermoja tosin aika tavalla.

Arktiseen ympäristöön sijoitetussa kalastuspelissä Mii muuttuu pingviiniksi, joka pyrkii jäälauttaa kallistelemalla nappaamaan itselleen merestä ilmaan hyppäävät vedenelävät. Viehättävän näköinen minipeli ei tarjoa kovinkaan pitkään hupia, mutta toimii välipalana kohtuullisesti.

Lopulta rauhoitutaan kynttilän äärellä. Pelaaja istutetaan tasapainolaudan päälle, jossa täytyy pysyä mahdollisimman paikallaan. Pieninkin liikahdus aiheuttaa liekin heilumista ja ennen pitkää kynttilän sammumisen.

Läskeille lähtöpassit ja raajat rennoiksi

Tasapainohallintaan keskittyvien minipelien lisäksi lukuisat aerobiset harjoitteet saavat pelaajan myös liikkumaan kunnolla. Lenkkeilyssä Wiimote-kapula sijoitetaan joko housuntaskuihin tai pidetään kädessä, samalla kun hölkätään paikallaan - ilman tasapainolautaa. Ensiksi harjoitellaan valmentajan kanssa. Edellä juoksevan Miin perässä lenkkeillään tasaista tahtia, jotta rasva palaisi kehosta mahdollisimman tehokkaasti. Ohittamisesta vähenevät pelaajan pisteet ja rynnimisen seurauksena on rähmälleen kaatuminen. Ruudulla, tietenkin. Free Jogging -harjoitteen aikana kuuluvat Wiimoten kaiuttimesta valmentajan ohjeita sekä hölkkäyksen oikea rytmi, jolloin kuntoilija voi katsella samaan aikaan tv-ohjelmia. Jogging-osuus on oiva vaihtoehto vaikkapa perheellisille, joilla ei ole lastenhoito-ongelmien takia mahdollisuutta lähteä pitkälle lenkille.

Hulavanteen pyörittäminen ei ole kankealle suomalaismiehelle kovinkaan luontevaa, mutta äärettömän hauska ja hien pintaan tuova harjoite se kuitenkin on. Laudan päällä heilutetaan lantiota mahdollisimman laajassa kaaressa ja otetaan vastaan muiden Mii-hahmojen heittämät vanteet asettamalla oma paino oikealle puolelle. Varoitus: aiheuttaa tahatonta komiikkaa.

Step Aerobics -osuus mukailee tanssimattojen käyttämää ideaa. Vetävän ja rytmikkään musiikin soidessa ruudulla kerrotaan mille tasapainolaudan kohdalle jalat asetetaan, tai milloin laudalta astutaan pois. Myös Step Aerobics tukee tv-ohjelmien katselua Wiimotesta kuuluvien ohjeiden avulla. Kahden vasemman jalan omistavalle tanssinoviisille varsin mielekäs harjoite.

Wii Sportsista tuttu nyrkkeily saa nyt uusia ulottuvuuksia. Wii Fitissa siirrytään kuntosalille, jossa miehekkäästi "burn that fat!" -huutoja karjuva valmentaja opettaa laudalle tai laudalta pois astuttavat askeleet, lyönnit sekä väistämiset rytmikkään musiikin tahdissa. Bonuksena ansaittava robottinyrkkeilysäkin tyrmäys tuo viimeistään hien pintaan.

Vaikein osuus venyttelyn liian vähäiseksi jättäneelle testaajalle ovat joogaharjoitteet. Onneksi Wii Fit ottaa aloittelijatkin huomioon selkeitä ja havainnollisia ohjeita antavan joogavalmentajan ansiosta. Kymmenen päivän aikana pystyi aistimaan harjoitteiden tuottavan tulosta, vaikka tärkeän tasapainon hallitsemisen kanssa on edelleen omat haasteensa.

Lihasharjoitteet ovat nekin suotuisia aloittelijalle, eikä itseään tarvitse repiä äärimmäisiin suorituksiin. Haastetta kaipaaville Wii Fit tarjoaa kirjaimellisesti mahdollisuuden haastaa virtuaalivalmentaja vaikkapa punnerruskisaan. Joskus valmentajalta loppuu puhti, joten haasteiden pariin palaa mieluusti myöhemminkin, koska voittamisesta ei ole tehty mahdotonta.

Tuttua ja turvallista ulkoista olemusta

Grafiikalla ei hehkuteta, vaan ulkoisesti Wii Fit on tuttua Wii Sports -tasoa. Virtuaalivalmentajat ovat äärimmäisen pelkistettyjä, eivätkä edes huulet liiku puheen kuuluessa. Onneksi valmentajien animaatio on luonnollisen näköistä, joka auttaa havainnollisten ohjeiden käsittämisessä. Mii-hahmojen animoinnissa on käytetty pieniä yksityiskohtia, jotka tuovat hymyn huulille ja pitävät mielen virkeänä. Retropelaajien mieliksi lenkkeilymatkan varrelle on sijoitettu bongattavaksi mm. 8-bittiset Mario ja Luigi.

Äänissä ei ole moitittavaa, sillä valmentajien puheet vaihtelevat miellyttävän asiallisesta aina nyrkkeilyvalmentajan hauskaan, läskejä polttavaan kannustamiseen. Painonmittauksen aikana kuultavat, animesarjojen kimittävät pikkutyttöjen ääninäyttelijät mieleen tuovat "measuring"-ilmoitukset saattavat tosin aiheuttaa negaatioita.

Markkinapuheita vai pidettyjä lupauksia?

Nintendon markkinapuheet vaikuttavat pitävän paikkansa allekirjoittaneen ja lähipiirin kohdalla. Koko perhe on saatu yhden pelin, konsolin ja tasapainolaudan ääreen. Kokonaisuus on toiminut ohjelmanumerona myös lasten synttärikutsuilla ja onpa anoppikin nähty mäkihyppyasennossa telkkarin edessä. Wii Fit on toiminut arvokkaana kipinänä liikkumiseen ja painon hallitsemiseen.

Tarkka tasapainolauta ei kuitenkaan anna armoa. Kokeilujaksolle ikävästi sattunut vappu aiheutti masentavan piikin painokäyrässä ylöspäin. Peli tivasi syytä moiselle, saarnasi tunnustuksen myötä pelaajalle terveysvinkkejä ja jätti vielä ikävän muistutuksen nähtäväksi oman BMI-käyrän yhteyteen (katso alin kuva).

Keksintönä tasapainolauta ansaitsee täyden kympin. Pelikokoelman moitteena voidaan mainita kaikkien pelien ja harjoitteiden avautumisen kohtuullisen vähäisen tuntimäärän jälkeen (noin 6 tuntia). Verkon kautta ladattaville lisäominaisuuksille Wii Fit voisi olla täydellinen kohde, sillä sen sisältämät harjoitteet ja pelit eivät todennäköisesti veisi Wiin tallennustilasta kovinkaan suurta osaa. Toivottavasti joku Nintendossa miettii samaa.

Wii Fit on laadukas kokonaisuus, vaikka sen pelien pitkäikäisyyttä on tässä vaiheessa vaikea ennustaa. Tasapainolaudan hurjimmat mahdollisuudet ovat sen sijaan nähtävillä vasta tulevaisuudessa.

Galleria: 

Kommentit

Nintendolle täytyy hattua nostaa hyvästä ideasta, johon voisi periaatteessa myös itse tarttua.

Vaikuttaa onnistuneelta projektilta. Hatun nosto täältä!

"Varsinkin kun Mii-hahmo pyöristyi mittauksen jälkeen häiritsevästi" <-- Haha ja pientä psykologista sodankäyntiäkin harrastetaan :D. Noh, se on oikein se!

Kyllä. Mielestäni PARASTA mitä Nintendo on koskaan keksinyt. IMHO. Ihan tämän takia voisi Wii & Fit eksyä kotiin. Nyt ensimmäistä kertaa vakavan harkinnan alla.
Toki saisi toisetkin valmistajan tuoda omat balanssilautansa ja fittinsä, niin saisi hikoilla HD-tahtiin. ^_^

IDEA: Achievement - Drop 50kg!

Pirun hyvä peli, ainoa harmitus on, että olen joutunut laittamaan väliaikaisesti Mariokartin "hyllylle". Hiki päässä on tullut harjoiteltua joka ilta ilmestymisestä, vielä kun saisi tuota syömispuolta tervehdytetyksi. Sisältöä olisi tietysti voinut olla vähän enemmänkin, mutta eiköhän tuo tulevaisuudessa korjaannu.

Tosi fiksu veto Nintendolta. Ja kävinpä tuon itsekin kotiin hakemassa. Muutenkin kun oli tarkoitus pudottaa hieman painoa kesään mennessä, niin tän kanssa siitä tulee vielä kivempaa. Eikä tarvi aina merkitä paperille edistymistä. Tosin WiiFitin on minun tapauksessani vain lähinnä treenata keskikroppaa ja liikkuvuutta muiden treenien ohella.

Foorumin puolella oli linkki artikkeliin jossa tätä kokeili joku personal trainer tai vastaava. Olen samaa mieltä hänen kanssaan, tässä on myös paljon harjoitteita, jotka yksin kotona tehtynä ilman, että joku tarkistaisi esim ryhtiä, jotka voivat aiheuttaa mmm. kipua väärässä paikassa tms. Joogaa en ole harrastanut, ja kun noita tein ekalla kerralla niin kyllä niistä osa meni väärin, huomasin sen itsekin kun osaan kiinnittää huomiota mm. lantiokorin asentoon. Pitää noi "opetusvideot" katsoa huolella.

eilen äiti ja siskot painostivat ostamaan tätä kyseistä "peliä", sanoin, että en todellakaan ole ostamassa mitään wii fittiä vaikka rahaa löytyisikin. tämän arvostelun seurauksena saatan jopa ostaa kyseisen tuotteen.

se vaan on jotain niin koomista nähdä koko perhe pelaamassa wiitä. viimeksi näin kävi kun toin wiin siskolle joululahjaksi. eipä siinä jääny itelle oikein aikaa pelata kun porukat vaan pelas wii sportsia 24/7 =)

Huh, oli kyllä hyvä arvostelu. Tämän hankkimistahan pitää ruveta ihan tosissaan harkitsemaan, vaikka liikuttua tulee kyllä muutenkin. Ei kai pieni lisäliikunta Wii Fitin parissa ainakaan pahaa tee:).

Tämä kun tulisi X0 saavutuksien kera niin johan alkaisin hikoilemaan saavutusten puolesta.

Tilt.tv:n jutussa oli yksi tämän hankkimista vahvasti puoltava seikka: Eva Wahlström (ihq).

Mutta oikeasti: tässä on ilmeisesti otettu aika paljon vaikutteita pilateksesta, jossa panostetaan hirveästi oikeaan seisontaan, ryhtiin ja tasapainoon. Nuo ovat erittäin olennaisia perusasioita ihan perusliikkuvuuden kannalta, mutta todella hankalia havaita normaalien harjoitteiden yhteydessä. Wii Fit saattaa siis tuoda ihan uudenlaisen työkalun ammattiurheilijoiden pakkiin. Ainakin Wahlström kertoi tasapainonsa parantuneen Wii Fitin käyttämisen seurauksena.

Kiinnostaa oikeastaan aika pirusti.

perse ylös sohvasta ja puntille, 100x tehokkaampaa kun jonkun nunzakin heiluttelu

Hauskahan tämä on kun mikä. Salilla tulee käytyä silti, mutta shockin news oli kuinka huono tasapaino voi nuorella miehellä olla. Tasapaino kondikseen videopelillä. Unelmaa.

Kyllä tää on ainakin mulle antanut lisätietoa omasta kehosta ja paljon. Mukava tieto, että esim. tasapaino on liian takakenoinen ja peli kertoo myös mitä haittoja siitä on.

Xbox ja Xbox360 saivat tänään uuden pikkuveljen Wiin ja Wii sai heti avukseen Fitin. Olen oikeastaan naureskellut koko Wiille, kunnes tuli Fit. Ja nyt loppui nauru ja Wii Fit toi erittäin loistavan kuntolaitteen kotiin ja päivän testauksella voin sanoa, että treeni ei ole koskaan ollut näin hauskaa.

5 Tähteä minulta!

menkää mielummin treenaa ulos pääsee vähän raittiiseen ilmaan ja ei käy kukkarolle, 100 euroo tälläsestä huhhuh

hmph entä sillo ku ulkona on paukku pakkanen nii meetsä sillo ulos? en mä ainakaan. Mä pelaan fittiä

Fitti on hieno peli koska se on omanlaisensa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi