Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

plague-inc-evolved

Zombeja, possunuhaa ja muita kauheuksia

Plague Inc on ihastuttanut miljoonia pelaajia mobiililaitteilla jo vuodesta 2012. Nyt se on raivannut tiensä laajennettuna versiona Xbox Onelle. Pelin idea on yksinkertainen ja toteutus varsin viihdyttävä. Tarkoituksena on sairastuttaa ja tuhota koko ihmiskunta.

Sairas maailma

Aluksi valittavana on vain yksi taudinaiheuttaja. Muut avautuvat sitä mukaa, kun on läpäissyt edellisen. Vaihtoehtoina ovat muun muassa bakteeri, virus, sieni, parasiitti sekä joukko muita. Yksi hauskimmista on aivoihin kiinnittyvä mato, jonka avulla voi jopa hallita ihmismieltä. Leviämistavat ja oireet vaihtelevat, joten jokainen pelikerta on erilainen. Myös valtioilla on heikkouksia ja vahvuuksia, joilla on merkitystä. Esimerkkinä saarivaltiot, joita voi olla todella hankala tartuttaa.

Pelialueena toimii maailman kartta, josta valitaan aloitusmaa. Maahan ilmestyy tartunnan merkiksi punaisia pisteitä, jotka lisääntyvät sitä mukaa kun sairaus leviää. Infektoituneiden määrän kasvaessa ruudulle ponnahtaa suuria kuplia, joita puhkaisemalla saa käyttöönsä DNA-pisteitä. Pisteitä käytetään oman taudin kehittämiseen lisäämällä leviämistapoja sekä oireita. Suurin osa ajasta menee odotellessa infektion leviämistä, mutta onneksi aikaa voi nopeuttaa.

Kilpajuoksu

Ihmiskunnan tartuttaminen on jatkuvaa tasapainoilua. Tauti täytyy saada leviämään ensin tarpeeksi laajalle ennen kuin tappavat oireet iskevät. Joskus voi käydä niin, että kaikki infektoituneet kerkeävät kuolla liian aikaisin ja tauti häviää. Liian rankat oireet myös kiinnittävät huomiota ja ihmiset pistävät hanttiin sulkemalla lentokenttiä ja satamia sekä kehittämällä parannuskeinoa. Parhaimmillaan vastalääkkeen keksiminen voi olla vain päivän päässä, kun lopullinen tuho koittaa.

Myös maailman mullistukset on huomioitu hyvin, ja ruudun yläaidassa oleva uutisikkuna kertoo ajankohtaisista tapahtumista. Osa on pelaajan kannalta turhaa tietoa, mutta esimerkiksi tavallista suurempi lintujen kevätmuutto voi osoittautua ratkaisevan tärkeäksi tiedoksi taudin leviämisen kannalta.

Sairasta viihdettä

Pääpelin lisäksi pelattavana on erilaisia teemallisia skenaarioita, joissa pääsee kuoleman sijaan levittämään myös onnellisuutta. Kolmannessa pelimuodossa kilpaillaan nopeimmasta maailman tuhoon käytetystä ajasta muiden pelaajien kanssa. Kehittäjä on luvannut lisää sisältöä ilmaisten päivitysten mukana, ja esimerkiksi Apinoiden planeetta -teemainen paketti on jo tuloillaan.

Plague Inc: Evolvedin idea kuulostaa hirvittävältä, mutta kyseessä on humoristinen ja erittäin koukuttava peli. Xbox-tilin Gamerscorea kasvattavat saavutukset on koottu suorastaan nerokkaasti. Ne kannustavat kokeilemaan erilaisia tapoja hävittää ihmiskunta sekä keksimään oireista hauskoja komboja. Esimerkiksi yskä ja oksentaminen on varsin mielenkiintoinen yhdistelmä. Lisäksi maailman tuhoamisen ohessa voi myös sivistää itseään. Maita klikkailemalla avautuu tietoruutu, jossa on sairastumistilaston lisäksi perustietoja maasta.

Huonoja puolia on vaikea keksiä. Oikeastaan ainoa häiritsevä tekijä on pieni toiston tunne muutamien taudinaiheuttajien kohdalla. Myös ihmiskunnan epätoivolla ja tuskalla voisi irrotella vielä enemmän, kun kerran ollaan maailmaa tuhoamassa. Tällaisenaankin Plague Inc: Evolved on todella palkitseva kokemus.

Kirjaudu kommentoidaksesi