Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Niko Lähteenmäen blogi

Maailman aukeamisesta saatiin jälleen yksi konkreettinen esimerkki, kun suomalainen The Finnish Game Awards järjestettiin etävuoden jälkeen hybriditapahtumana Neogamesin ja Suomen Pelikehittäjät ry:n toimesta. Koronapandemiatilanteen vuoksi gaalassa ei ollut lehdistöä paikalla, mutta KonsoliFIN oli sen sijaan virallisissa valvojaisissa haistelemassa tunnelmia.

Juhlapaikka sijaitsi Supercellin upouusissa tiloissa ”puukaupungissa” Helsingin Jätkäsaaressa. Paikan päälle kutsutut 100 henkilöä koostuivat lähes pelkästään pelitalojen ihmisistä, joten muiden alojen väkeä ei paikalla juuri ollut. Hauskana erikoisuutena pukuihin ja hienoihin asuihin sonnustautunut juhlaväki jätti kirjaimellisesti kengät eteiseen, sillä pukukoodiin kuului sukkasillaan hengailu.

Supercellin Ilkka Paananen oli gaalan alkajaisiksi KooPee Hiltusen juttusilla. (Kuva: Neogames)

Kuka vakuutti, kuka jäi nuolemaan näppejään?

Vuosi 2020 oli kotimaisten pelien saralla sikäli mielenkiintoinen, ettei isoja konsolijulkaisuja ilmestynyt ensimmäisenä pandemiavuonna käytännössä lainkaan, joten pienemmät nimikkeet saivat tilaa loistaa. Ehdokaslistan voit tarkastaa täältä.

Palkintoja jaettiin kaikkiaan viidessä eri kategoriassa. Nolla Gamesin Noita nappasi niistä kaksi, kun se voitti sekä vuoden konsoli-/PC-pelipalkinnon että vuoden suomalainen peli -pystin. Vuoden mobiilipeli -palkinnon pokkasi Metacore Gamesin Merge Mansion, kun taas vuoden luova saavutus -palkinnon (creative achievement) saajaksi valikoitui Action Squad Studiosin Iron Danger. Vuoden tulokkaaksi valittiin tamperelainen Boom Corp.

Vapaaehtoisvoimin pyörivä IGDA Finland jakaa vuosittain myös pari erikoispystiä. Vuoden vapaaehtoiseksi valittiin tällä kertaa Joni Finne, joka on ollut järjestön hallituksessa vuodesta 2018 lähtien. Elämäntyöpalkinnon sai tänä vuonna Natasha Skult, joka tunnetaan kenties parhaiten MiTale-studion perustajana ja toimitusjohtajana. Hän on myös toiminut IGDA:n hallituksessa huhtikuusta 2020 lähtien.

Juontajilla oli ilo ylimmillään. (Kuva: Neogames)

Ihkut valvojaiset Ihkussa

Pelitalojen ohella myös kotimainen mediaväki kokoontui yhteen seuraamaan gaalaa livestriimin välityksellä Neogamesin YouTube-kanavalta. Virallisissa valvojaisissa helsinkiläisessä Bar Ihkussa oli paikalla muun muassa Pelaaja-lehden Panu Saarenoja ja päätoimittaja Johanna Puustinen, V2.fi:n päätoimittaja Manu Pärssinen, Alma Talentin tietotekniikkajournalisti Jori Virtanen sekä pitkään digijournalismissa vaikuttanut Ilta-Sanomien Henrik Kärkkäinen, jonka monet muistavat kenties parhaiten vuoden 2020 Suuren Journalistipalkinnon voittajana Vastaamo–tietovuoto-jutun tiimoilta. KonsoliFINiä oli edustamassa allekirjoittanut sekä kaikkien moderaattoreiden isä ja äiti eli Tuomas Tonteri. Illan isäntänä puolestaan toimi Visionistin Jiri Koivuniemi ja Jerry Kurunen.

Valvojaiset olivat tapahtumana kaiken kaikkiaan todella mukavat. Kaikesta paistoi se, että jengi suorastaan nautti jälleennäkemisestä, sillä korona-aikana ei tällaisia istujaisia ole voinut järjestää. Itsehän en ole koskaan ollut edes DigiExpoilla, joten pääsin ensimmäistä kertaa vaihtamaan ajatuksia alan ihmisten kanssa. Vaikka en ollut näitä ihmisiä koskaan tavannutkaan, tuntui olo jotenkin kotoisalta. Todella virkistävä kokemus!

(Ei kuvassa esiintyvä) Noita vei kaksi pokaalia.

Mitä jäi käteen?

Tuntuu siltä, että vain Suomessa osataan järjestää näin sympaattisia ja aitoja tapahtumia. Gaalassa kuultiin vanhaa kunnon rallienglantia ja nähtiin hillittyä sisällä kuplivaa iloa, pieniä teknisiä ongelmia sekä palkitun puhe rustattuna tavalliselle, kymmeneen kertaan taitellulle A4-paperille. Palkintojenjakotilaisuus myös päättyi etuajassa, mikä kielii siitä, ettei lavalla pidetty muutenkaan kovinkaan pitkiä puheita. Neogames-pomo KooPee Hiltusen haastattelut olivat nekin sangen ytimekkäitä.

Livestriimillä on tätä kirjoittaessa vasta noin tuhat katselukertaa, mutta toivon todella, että mahdollisimman moni sen katsastaisi, sillä hymy nousee väkisinkin huulille tapahtumaa seuratessa. Itse aion katsoa show’n tulevinakin vuosina, oli se sitten paikan päällä tai etänä.

Entäpä ilta Ihkussa? Lämminhenkisiä ihmisiä, mielenkiintoisia keskusteluita ja kenties vähän oluttakin. Harmitti lähteä viimeisellä bussilla Tuusulaan. Olisihan sitä voinut jäädä pitemmäksikin aikaa.

Kirjaudu kommentoidaksesi