Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords

Mukana kulkevat, pikaiseen pelaamiseen mainiosti soveltuvat kämmenpelikoneet ovat aina olleet otollinen alusta pienille älypähkinöille. Harvoin kuitenkaan ilmestyy pulmapelejä, jotka herättävät kiinnostusta kuten Puzzle Quest: Challenge of the Warlords. Eihän sitä nyt joka päivä pääse puzzle-pelissä valtaamaan kaupunkeja, nuijimaan örkkejä ja pelastamaan koko valtakuntaa suurelta pahalta.

Varoitus: Tämä tuote aiheuttaa riippuvuutta

Puzzle Questin perusidea on sama kuin esimerkiksi hävyttömän suositussa Bejeweled-älypelissä. 8 kertaa 8 ruutua kooltaan oleva ruudukko on täynnä erivärisiä palikoita, joista tulee muodostaa yhdellä siirrolla kolmen, neljän tai viiden samanvärisen mittaisia suoria. Yksinkertaisuus on usein hyve, mutta siinä missä muilta älypeleiltä menee tässä kohtaa palikat väärään kurkkuun, Puzzle Quest lyö lisää kierroksia koneeseen. Tämän takia lienee syytä käydä pelin säännöt pikaisesti läpi.

Puzzle Questissa pelataan aina vastusta vastaan, ja pelin voittaa se kumpi saa vähennettyä vastuksen elämäpisteet nollille. Elämäpisteiden vähentämiseen tavallisin tapa on yhdistää ruudukossa olevia pääkallosymboleita. Toinen keino on hyödyntää pelin taikajärjestelmää, johon virtaa saa keltaisista, sinisistä, punaisista sekä vihreistä palikoista. Lilan väriset tähdet puolestaan nostattavat pelaajan kehittymiseen tarvittavia kokemuspisteitä ja kultakolikot tuovat lisää rahaa kassaan. Taikajärjestelmässä riittää valinnanvaraa, sillä manavoimia voi hyödyntää aina alkaen yksinkertaisista parannustaioista ja päätyen suoranaiseen peliruudukon sekoittamiseen. Kultaa pääsee hyödyntämään hahmon varustuksen sekä linnoitustensa parantamiseksi. Muutamia muitakin jippoja on mahdutettu pakettiin, joten Puzzle Quest on jo pelkän pelattavuutensa ansiosta älypelien ystäville suositeltava tuttavuus.

Taikuudella on suuri rooli, ja usein ottelut ratkeavatkin sen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Kun tavallisella pääkallokombolla saa vahingoitettua vihollista vain muutamalla elämäpisteellä, aiheuttaa kunnon taiat moninkertaisesti tämän määrän aihetta päänsärkyyn. Myös oikeilla varusteilla on vaikutusta menestykseen, mutta pitkälti pelit ratkaistaan kuitenkin puhtaasti pelilaudalla. Vaikka Bejeweledin kaltaisissa peleissä on aina oma roolinsa myös tuurilla, Puzzle Questissa voi oikeasti pärjätä myös taidolla. Tekoälykin pelaa ainakin suurimman osan ajasta rehellisesti, vaikka välillä hävittyään haluaa syyttää kaikkea muuta kuin itseään. Kummallistahan se on, kun taiottuasi taian joka aiheuttaa vahinkoa vastustajalle joka kerta kun saat lisävuoron, noita maagisia neljän kiven yhdistelmiä ei vaan tule mistään. Paitsi kun taikasi vaikutus lakkaa. Pienestä marmatuksesta huolimatta ei kuitenkaan voi puhua peli-ilon pilaajasta.

Pelattavana on kuitenkin tavallisia älypelejä laajempi yksinpelitila, eli aidolla juonella varustettu tarinatila. Pelaaja aloittaa ritarioppilaana, joka tempaistaan keskelle valtakuntaa uhkaavaa kriisiä, kun pimeyden voimat hyökyvät rajojen yli. Tarinaa kuljetetaan pitkin valtakunnan karttaa erilaisten tavoitteiden perässä, ja pelattavaa riittääkin 150 tehtävän verran. Pelkkää putkimaista juonen perässä etenemistä on maustettu vapaavalintaisilla sivutehtävillä. Pelin pikkupuzzleilla on onnistuttu tuomaan pientä vaihtelua ja täten Puzzle Questin parissa viihtyy helpommin myös pitkiä aikajaksoja. ”Yksi puzzle vielä” on hyvin tyypillinen ilmiö Puzzle Questin äärelle jymähtäneiden keskuudessa. Teitä on varoitettu.

Tosin pitkäkestoinen käyttö saattaa pidentää ikää

Puzzle Quest on niin mainio paketti ollakseen pelkkä älypeli, että tekisi mieli nauraa. Upea pelattavuus on kuorrutettu kauniilla 2D-grafiikalla, jonka värikkyys pääsee PSP:n näytöllä oikeuksiinsa. Jopa kliseisyyteen asti on toistettava, miten hiottu kokonaisuus on käsillä. Kun grafiikka toimii ja on sen lisäksi kaunista katseltavaa, niin pelatessa ei jää kaipaamaan muka hienoja 3D-kikkailuja vaan nauttii joka hetkestä. Toisaalta äänipuolelta pelissä ei ole ihmeempää kehuttavaa. Toimintaa säestää fantasiateemainen musiikki, joka yllätyksekseni ei alkanut ainakaan vielä testiaikana edes ärsyttämään, mikä lienee jo jonkin sortin saavutus. PSP-versiossa mukana on myös kahden pelaajan langaton moninpeli, joskin nettipelit jäävät vielä haaveeksi.

Puzzle Quest vaikuttaa massiiviselta pienen budjetin peliltä, joka osaa ilahduttaa ja josta on helppo nauttia. Vaikka kyseessä on pelkkä älypeli, tarjoilee se yllättävän monimutkaista pelattavaa, mutta sopii silti myös lyhyempikestoiseksi huviksi. Kunhan muistaa vahtia kelloa, sillä pelin pariin saattaa uppoutua pidemmäksi aikaa kuin on tarkoitus. Puzzle Quest: Challenge of the Warlords on vuoden 2007 älypelien kuningas. Ongelmanratkaisujen ystäville kyseessä on takuuvarmaa hupia, mutta jos genre ei muuten uppoa, niin tuskin tämäkään tekee poikkeusta.

Galleria: 

Kommentit

Nappiin osuva arvostelu. Kävin eilen ostamassa kyseisen pelin ja oli niin addiktiivinen kuin arvostelussa tuli ilmi. Pelasin kuusi tuntia putkeen tätä peliä. Tosin kaverini eivät tajua tällaisia pelejä. Pitää jatkaa pelaamista...

Tämähän on ilmeisesti vastaava kuin Xbox360:n Live Arcadessa?
Loistava peli silläkin, mutta pääsee varmaan paremmin oikeuksiinsa juurikin käsikonsolilla.

noose01: Täysin sama peli, mitä nyt Live Arcade -versiossa on verkkopeli mukana. Testasin sen samanaikaisesti PSP-version kanssa, tunnelmat oheisen linkin takana (teksti melkein samaa, kun sama peli kuitenkin kyseessä)

http://www.konsolifin.net/juttu.php?site=xbox&id=116

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi