Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Mitä teet, Microsoft?

Viime aikojen uutiset Project Gotham -kehittäjä Bizarren menosta Activisionille ja Halon luoneen Bungien itsenäistymisestä pistävät miettimään, millaista strategiaa Microsoftin peliosasto tulevaisuuden varalle kaavailee.

Lionheadin hankinnasta huolimatta Microsoftin fyysinen peliosasto tai peliosaston aktiivisen tiedollisen omaisuuden määrä ei ole viime vuosina paisunut, vaan projekteja on lakkautettu ja studioita suljettu enemmän kuin niitä on tullut tilalle -- tai siltä ainakin tuntuu. Monet Xbox 360:n yksinoikeuspelit on hankittu joko muilta kustantajilta väliaikaisten sopimusten kautta tai sopimalla jonkin itsenäisen pelitalon kanssa tietyn pelin tai sarjan julkaisusta. Varsinainen työvoima, joka pelejä tekee, on siis suurelta osin ollut Microsoftin ulkopuolella.

Vaikka strategia voi periaatteessa olla toimiva ja kannattava, siihen liittyy kuitenkin riskinsä, kuten Bizarren siirtyminen Microsoftin ulottumattomiin Activisionille. Samalla Microsoftille ja sen konsoleille ei pääse muodostumaan pysyvää identiteettiä, kun konsolin omat sarjat vaihtuvat tai vaihtavat tekijää. Spekulaatioissa on mielenkiintoista maistella jopa sellaista ajatusta, että Xbox 360 olisi jäämässä Microsoftin viimeiseksi konsoliksi ja seuraavassa sukupolvessa yhtiö pyrkisi panostamaan enemmän Windowsin peliominaisuuksiin ja Live-palveluihin.

Pitää muistaa, ettei konsolibisnes ole ollut Microsoftille mitään muuta kuin pohjaton rahareikä, vaikka kohtuullista menestystä onkin tullut joillain muilla mittareilla mitattuna. Mahdollisen vetäytymisen valossa Microsoftin ei välttämättä tarvitsisi olla tavallista kolmannen osapuolen pelijulkaisijaa ahkerampi oman kehitystallinsa rakentamisessa. Esimerkkinä voisi toimia vaikka Nokia, joka jo aiemmin hylkäsi flopanneen N-Gagensa ja keskittyy nyt kehittämään verkkopalveluita, jotka pelipuhelimessa olivat ehkä niitä parhaimpia ominaisuuksia. Kun nyt eivät sellaisia suunnitelmia maalailisi, että Turn 10 hoitaisi ajopelit ja Rare kaikki muut. :/

Kirjaudu kommentoidaksesi