Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Sonylle ensimmäinen voitto oikeustaistelussa hakkereita vastaan

Sony saavutti tänään ensimmäisen voittonsa oikeussalissa taistelussaan PS3:n tietoturvan murtajia vastaan.

Tänään annetussa päätöksessä oikeusistuin San Fransiscossa myöntyi Sonyn vaatimukseen kieltää Georg "geohot" Hotzia levittämästä mitään tietoa ja työkaluja liittyen PS3:n suojausten kiertämiseen.

Annettu tuomio määrää lisäksi Hotzin luovuttamaan kaikki asiaan liittyvät hänen hallussaan olevat tietokoneet ja tallennusvälineet Sonyn asianajotoimiston haltuun tutkittavaksi.

Tuomarin päätöksen mukaan kanne tullaan käsittelemään Kaliforniassa Sonyn vaatimusten mukaisesti. Hotzin edustajat pyrkivätkin kaatamaan asian Hotzin New Jerseyssä sijaitsevaan kotipaikkaan vedoten.

Päätöksen perusteluissa sanotaan Sonyn esittäneen riittävästi todisteita vastaajien rikkeistä DCMA-lakia vastaan ja todetaan kiellon sekä takavarikon olevan myös yleisen edun mukaista.

Kielto on voimassa oikeudenkäynnin alkuun asti. Varsinaisen oikeudenkäynnin ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Galleria: 

Kommentit

Ja näin gehotti antaa tutkittavaksi väärän pelikoneen sekä tietokoneen...

"This is a court of law, young man, not a court of justice."
- Oliver Wendell Holmes, Jr.

"myöntyi Sonyn vaatimukseen kieltää Georg "geohot" Hotzia levittämästä mitään tietoa ja työkaluja liittyen PS3:n suojausten kiertämiseen"

Eikö tuo nyt ole jo hieman myöhäistä?

Huomattuaan edellisen täysjärkisyyden, Sony osti paremman tuomarin.

Voi että kun on säälittävää seurattavaa.

Raattis: Sama tuomari Susan Illston on ollut tässä asiassa koko ajan. Tuomarin mukaan Sonyn esiin tuomat todisteet antoivat perusteet ko. päätökselle, ja puolestaan geohotin tiimin vasta-argumentit eivät olleet riittäviä.

Olihan jo aikakin.

Get some!

Turhaa, niin turhaa. Samalla kuitenkin Espanjassa tuomioistuin on todennut kaikenlaisen Jailbreak -toiminnan lailliseksi, ja jopa vaati Sonya maksamaan korvauksia.
USA:ssa lienee kyseessä epäselvän tilanteen jäädyttäminen, kunnes lopullinen ratkaisu on kaikille selvä.

Ja oli se mikä hyvänsä, se on turha. Jatkossa sama tapahtuu sitten vain inkognito kuten tapana oli ennen.
Julkisuuden kirouksia nämä tällaiset, ja tavallaan oikein että GH saa tästä näpeilleen.

Hyvä.

Tarinan opetus. Älä ala rokkitähdeksi, vaan pysy maan alla, kuten itäblokin hakkerigurut.

Hieno juttu että Sony kerrankin voitti, sillä minusta geohotin toiminta on väärin, piraattipelejä tai ei.

Exectan sanoin: "Hyvä."

Perhana sentään teitä firmapalvonnan sokaisemia jugendeja.

Mitään "hyvää" tässä ei todellakaan ole, vaan täysin naurettava ja tarpeeton prosessi, joka kusee henkilön omistusoikeuden päälle. Luuletteko todella, että mikään osapuoli ylipäätään hyötyy tästä millään tavalla, kun Sonyn juristien vaatimukset ovat, että GeoHot "poistaisi ohjeet Internetistä"?

Ja katsos, tällä välin Sony pistää vieläkin paremmaksi: http://www.examiner.com/video-game-news-in-national/3-56-firmware-update...

Uskomatonta, että joku pitää tätä hyvänä juttuna. Siis joku hemmetin korporaatio saa määrätä mitä konsolillasi teet, jopa offlinessa. Ottakaa ihmiset nyt järki käteen.

Niin, offlinessakaan et saa pelata piraattipelejä.. eikun siis backupeja.

Jalot ihmisoikeuksien ja ilmaisuvapauden puolustajat voisivat ensin keskittyä vaikka linkistä löytyviin epäkohtiin ennemmin kuin oikeuteen kopioida pelejä: http://www.amnesty.fi/mita-sina-voit-tehda

Mielenkiintoista, miten nyt sinäkin, hartzu, tunnetusti hyvin liberaalisti kopiointisuojauksiin suhtautuvana soitat välittömästi toista viulua, kun Sony näyttää suunnan.

Geohot sietääkin joutua vastuuseen mielestäni. Itseäni ei asia muuten haittaisi paskanvertaa, sillä en oikeastaan vastusta piratismia, mutta kiitos hakkerien jotka ovat pilanneet COD:t täysin asia kyllä koskee minuakin. Sony saisi luoda jonkunlaisen eston, joka estäisi modattujen konsolien pääsyn nettipeleihin. Sen jälkeen ei itseäni ainakaan kiinnostaisi mitä modaajat ym. tekevät.

Darkkis: Tällainen estohan on ollut olemassa aikojen alusta saakka. Kyse on siitä, miten tunnistetaan PSN:n käyttöehtoja rikkova konsoli riittävän varmasti. Jos yksikin oikeasti täysin syytön konsoli räpsähtää bannivasaran alle, se on varsin paha juttu. Eli kuten sananlasku - jota ei ole tarkoitettukaan otettavaksi kirjaimellisesti - sanoo: "Mieluummin kymmenen syyllistä vapautetaan kuin yksi syytön tuomitaan."

(Itse asiassa hutilyöntejä on saattanut jo tapahtuakin Black Ops -bannivasaran heilahduksessa. Pelin kotisivujen foorumilla moni vakuuttelee syyttömyyttään ja ihmettelee saamaansa estoa: http://www.callofduty.com/board/viewtopic.php?f=72&t=411270)

Joohanh: En pidä alkuunkaan tuollaisesta "taas siellä Sonya vaan suositaan" -vihjailusta. Tästä asiasta on puhuttu jo niin monta kertaa aiemminkin.

Hauskaa, että Joohanh heitti kommentin: Perhana sentään teitä firmapalvonnan sokaisemia jugendeja.

Etpä olisi nähnyt asiassa mitään pahaa, jos kysessä olisi ollut Microsoft...
Hakkereille ja piraatetlle kaikki paha vaan niskaan. Homebrewiä varten on halpoja ja tehokkaista mini-pc:itä, jotka kyllä ajaa kaiken videotoisto ja emukäytön paremmin, kuin Boxi,Wii, tai Ps3. Piratismi on se HB-scenen suurin vaikutin. Takuulla suurin osa täälläkin HB käyttöään puolustelevista omaa kiintolevyn täynnä peli-imageja. Backuppeja toki. Alkuperäiset on vaan hävinneet johonkin. Olisiko kellarissa ydinsotaa suojassa?

"Jos yksikin oikeasti täysin syytön konsoli räpsähtää bannivasaran alle, se on varsin paha juttu."

On, mutta taas kerran: Kiitos geodouchen ja kumppaneiden, niin myös joku "syytön" saattaa saada nekkuunsa tässä sotkussa. Toisaalta moni antaa hakkereiden ja heidän lampaittensa toimia ahkerina beta-testaajina tässä ja kerää sitten mahd. marjat myöhemmin ilmaiseksi (ei tosin ilman riskejä silloinkaan). Tätä PS3:n "vapautusta" moni haluaa ja jonkinlainen hinta siitä nyt maksetaan - tavalla tai toisella. Syyllinen ei ole Sony.

spineshank: "Etpä olisi nähnyt asiassa mitään pahaa, jos kysessä olisi ollut Microsoft..."

Todellisuutesi on minun toimieni osalta niin typerryttävän kieroutunut, etten tiedä, onko vastaaminen mielekästä, mutta vastaan silti: totta helvetissä olisin nähnyt. Piraatit ja online-huijarit ovat saastaa, syöpää, mutta tässä ei ole nyt kyse siitä, kuten varmasti ymmärrät.

On toki totta, että suojauksien aukominen avaa konsolin piratismille, mutta siinä vaiheessa mennään vikaan, kun piratismista syytetään joitain muita henkilöitä, kuin sen harjoittajia.

Mitä tulee tuohon ainaiseen homebrewin vähättelyyn, niin kyllä sitä jengiä ihan oikeasti on, jotka eivät harrasta piratismia ihan deontologisen moraalin takia, kuten minä. PSP:nkin aukaisin iloisesti pandora batteryllä, mutta varastanut en koskaan.

TT-2k: "En pidä alkuunkaan tuollaisesta "taas siellä Sonya vaan suositaan" -vihjailusta. Tästä asiasta on puhuttu jo niin monta kertaa aiemminkin".

Ymmärrän toki, enkä itsekään siitä ollenkaan pidä. Tässä ristiriita nyt vain oli sen verran räikeä, eikä ylimielinen referenssiviesti auttanut asiaa.

Cobretti: "Syyllinen ei ole Sony."

No voi itku sentään, henkesikin varmaan antaisit tämän jalon prinssin puolesta!

Joohanh: Pelipiratismia olen vastustanut aina. Se ei ole ristiriidassa sen kanssa, että vastustan DRM:ää, joka haittaa pelinsä tai muun sisällön laillisesti ostavia asiakkaita.

PS3:n suojaukset eivät estä tai hankaloita laitteen tai pelien käyttöä millään tavalla. Niiden kierto puolestaan on aiheuttanut pelkkää vahinkoa, joka voi lopulta johtaa siihen, että konsolipeleihinkin tulee älyttömiä DRM-aktivointeja. Kiitos "backup"-poikien.

hartzu: "PS3:n suojaukset eivät estä tai hankaloita laitteen tai pelien käyttöä millään tavalla. Niiden kierto puolestaan on aiheuttanut pelkkää vahinkoa, joka voi lopulta johtaa siihen, että konsolipeleihinkin tulee älyttömiä DRM-aktivointeja. Kiitos "backup"-poikien."

Hyvin argumentoitu. Niinkin vahvasti, että hautaan tämän kyseenalaistukseni.

Jos kuitenkin vastustat DRM:ää, edustat ideologiaa siitä, ettei käyttäjän kokemusta ostetusta tuotteestaan tulisi rajoittaa. Tätähän Sony on nyt OtherOS:n poiston, 3rd party-ohjainten blokkaamisen ja tällaisen lähinnä neuvostoaikoja muistuttavan täysin futiilin oikeudenkäynnin kanssa harrastanut olan takaa. Miksi Sonyn toimet ovat hyväksyttäviä?

OtherOS lähti sekin geohotin avustukselle, enkä asialle hurrannut, sillä minulla oli Linux asennettuna konsoliin. Ilman geohotin ja muiden pätemisen tarvetta OtherOS olisi ehkä vieläkin virallisen firmiksen osa. Kaveri on saanut aikaan pelkkää vahinkoa PS3-maailmassa.

3rd party -laitteiden suhteen Sony on ainakin konsolimaailmassa todellinen vapauden airut, toisin kuin ne kaksi muuta. Ohjaimia kyllä näkyy kauppojen hyllyillä muiltakin kuin Sonyltä.

Oikeudenkäynnin tarkoitus on oman tulkintani mukaan lyödä loppu julkiselle suojausten kiertokeinojen- ja työkalujen levittämiselle. Ainakaan vielä Sony ei ole haastanut Hotzia tai muitakaan esim. tekijänoikeusrikkomuksista tai vaatinut korvauksia.

Jos herra Hotz olisi tosissaan kiinnostunut tietoturvan parissa työskentelystä, hän olisi kertonut havaintonsa ensin Sonylle ja työskennellyt heidän kanssa asian korjaamiseksi, ja ehkäpä saanut duunin siinä sivussa. Ainakin kredibiliteetti olisi kunnossa muiden alalla toimijoiden joukossa, mutta nyt palkaksi jäi haaste oikeuteen ja Win7 puhelin sekä pirapoikien ikuinen ihailu. Wuppiduu.

"OtherOS lähti sekin geohotin avustukselle, enkä asialle hurrannut, sillä minulla oli Linux asennettuna konsoliin. Ilman geohotin ja muiden pätemisen tarvetta OtherOS olisi ehkä vieläkin virallisen firmiksen osa. Kaveri on saanut aikaan pelkkää vahinkoa PS3-maailmassa."

Eihän tämä ole perustelu millekään. OtherOS:n poistoon saattoi vaikuttaa GeoHotin toimet, mutta sen poisto jo maksetuista tuotteista ei käy päinsä.

"3rd party -laitteiden suhteen Sony on ainakin konsolimaailmassa todellinen vapauden airut, toisin kuin ne kaksi muuta. Ohjaimia kyllä näkyy kauppojen hyllyillä muiltakin kuin Sonyltä."

Mutta entä sitten, kun kauppojen hyllyiltä ostetut ohjaimet eivät toimikaan? Jälleen kyse samasta asiasta, eli kuluttajan jo maksaman tuotteen rajoittamisesta tai ohjaimen oston tapauksessa täydellisestä mitätöinnistä.

"Oikeudenkäynnin tarkoitus on oman tulkintani mukaan lyödä loppu julkiselle suojausten kiertokeinojen- ja työkalujen levittämiselle. Ainakaan vielä Sony ei ole haastanut Hotzia tai muitakaan esim. tekijänoikeusrikkomuksista tai vaatinut korvauksia."

Ja tämä tarkoitus on tosiaan oikein toteutuskelpoinen, vai mitä? Koko prosessi ei tule muuttamaan kerta kaikkiaan mitään, tapahtui mitä tapahtui.

"Jos herra Hotz olisi tosissaan kiinnostunut tietoturvan parissa työskentelystä, hän olisi kertonut havaintonsa ensin Sonylle ja työskennellyt heidän kanssa asian korjaamiseksi, ja ehkäpä saanut duunin siinä sivussa. Ainakin kredibiliteetti olisi kunnossa muiden alalla toimijoiden joukossa, mutta nyt palkaksi jäi haaste oikeuteen ja Win7 puhelin sekä pirapoikien ikuinen ihailu. Wuppiduu."

En kiistä, etteivätkö Hotzin motiivit ja viimeaikainen rokkistara-paistattelu olisi vähintään kyseenalaista, mutta eipä sekään mitään Sonyn taholta oikeuta.

Hienoa!

Hienoa Jeesustelua suojausten kiertämisestä ja tekijänoikeuksista... Ilmeisesti nämä jotka mielellään vievät yhdhen hakkerin roviolle eivät itse koskaan ole ripanneet DVD leveyä, ladanneet musiikkia, elokuvia tai ohjelmia netistä. Aivan sama tilanne onko kysessä peli, musiikki tai ohjelmien piratisointi.

Nuvi:

Se on sitten kiva kun jotkut näistä hakkereista pilaa täydellisesti toisten ihmisten peli ilot, modaamalla vaikka moninpelit täysin. Lisäksi pelien tekeminen maksaa nykyisin niin paljon että myyntien pitää olla kovia että peli kannattaa taloudellisesti. Eli jos joku hyvä uusi pelisarja tulee ja kaikki vaan piratoi sen, niin silloin ei yleensä tehdä jatkoosia enään kun peli on flopannut.

Mutta täytyy sanoa että olin aika ihmeissään kun luin sen aikaisemman uutisen missä Microsoftin porukka periaatteessa sanoi: "Hakkerointi on siistiä, tässä palkintosi.". :3

(Semi-OT)

Jo tässä on ero:

1) Lainaat kaverilta CD:n ja poltat sen itselle tai rippaat kovalevylle.

2) Lainaat kaverilta CD:n ja poltat sen itselle tai rippaat kovalevylle. JA vielä laitat ripatun levyn vertaisverkkoon kaikkien muidenkin saataville.

Erinäisen materiaalin kaikille avoin jakaminen ja levittäminen netissä on se pääongelma - ei se, että polttaa kaverin CD:n tai leffan omaan käyttöön. Pelimaailmassa tulee sitten vielä näitä online-hakkerointeja ja muita ongelmia mukaan.

(Semi-OT loppuu)

Nämä hakkerit eivät tee näitä asioita pelkästään omaksi ilokseen (vaikka oma ego ja maineen tavoittelu niitä pääosin ohjaavatkin), vaan kaikki on reposteltava ja levitettävä kaikkien nähtäville. Hakkerit ovat pelimaailman syöpä.

Mä en vaan ymmärrä, mikä tässä uutisessa on niin väärää. Jos ymmärtäisin, niin pitäsköhän mun taas mennä vähäks aikaa Xbugsin viekkuun leikkii marttyrii...?

Cobretti: Onnistuit juuri kirjallisesti todistamaan, ettei sinulla ole pienintäkään käsitystä siitä, mistä tässä on kyse.

Cobretti: CD:n lainaaminen kaverilta ja sen kopioiminen itselle on täysin sallittua ja laillista. Sen takia maksamme kasettimaksua kaikista tyhjistä tallennusmedioista Teostolle. Kopioidun sisällön jakaminen verkossa taas on laitonta.

Pelin ja tietokoneohjelmien kopiointi puolestaan ei ole laillista, eikä "tehokkaiden" suojausten kiertäminen muunkaan sisällön kopioimiseksi.

Ero oman DVD/CD levyn kopiomisen ja pelin kopioimisen välillä on selkeä. Ostamastasi DVD/CD-levystä voi olla tarve tehdä kopio sisällön siirtämiseksi MP3-soittimeen, tietokoneelle tai vaikka PSP:lle. Pelien kopioimiseen ei ole käytännössä mitään aitoa tarvetta.

Sony oikeustoimet ovat jo saaneet jotain aikaan, sillä murtokoodia levittäneet tahot ovat saaneet ilmoituksen DMCA-rikkeestä, ja esim. geohotin sivustoa peilannut yliopisto otti sivut alas. Samoin lähdekoodeja hostanneet git-repositoryt on suljettu. Selkeä erävoitto Sonylle, sillä hax-meno on ajettu maanalle. Tieto ei netistä tietysti mihinkään katoa, mutta sen saaminen ei ole enää niin helppoa asiasta mitään tietämättömille.

"Kopioidun sisällä jakaminen verkossa taas on laitonta."

Se juuri oli pointtini ja viittasi lähinnä tuohon Nuvin kommenttiin siitä, että "jokainen meistä on joskus ripannut levyn" yms. Meni siis vähän sinänsä aiheen ulkopuolelle, myönnetään..

Se, mitä ihmiset tekevät omassa asunnossaan erinäisillä laitteillaan ja medioillaan on paljolti heidän oma asiansa, mutta esim. nämä PS3-hakkerit eivät ole jättäneet asioita sinne vaan tuoneet ne julkisuuteen. Sonylla on täysi oikeus vastata tähän omilla keinoillaan. Kyllä tällä tapauksella tulee olemaan vaikutusta hakkereihin ja "isoon kuvaan", vaikka nörtit forumeilla muuta hokevatkin. Kokonaan niitä hakkereita ja piraatteja ei tosin saada kuriin millään..

Joohanh, eikö se jeesustelu voisi jo loppua joohan?
Miksi puolustella kaveria, joka on mahdollistanut monen vitsauksen pelaajille? En ota tässä nyt kantaa piratismiin, itseäni koskettaa enemmän esim. moninpeleihin saapuvat huijarit, jotka pilaavat peli-iloa normikäyttäjiltä. Olisi rasittavaa alkaa samaan rumbaan, kuin PS2:n aikoihin jolloin PSN:ssä oli paljolti huijareita (silloinhan oli joku huijaus levy olemassa). Ainoa keino saada nämä veijarit kiinni oli nauhoittaa peliä ja lähettää raporttia SCEE:lle. Se oli tylsää, turhaa ja ärsyttävää.

Sinun agendasi tuntuu täällä olevan ajaa Sony suuren Pelsepuupin maineeseen. Ainakin omalla kohdallani fanaattinen ristiretkesi saa sinut naurunalaiseksi. Valitettavasti. Naurettavinta on se, että myönsit jo aiemmin, että asennoitumisesi olisi täysin erilaista jos kyseessä olisi oma suosikkikonsolisi...

Ennen kuin taas puolustelet Geohottia, niin mietippä asiaa näin. Huutaisitko kaverin puolesta jos kyseessä olisi pankkiryöstö? En minä pankkia ryöstänyt, minä vain tein välineet hälytysjärjestelmän alasajoon. En minä pankkia ryöstänyt, minä vain aukaisin ryöstäjille ovet joka paikkaan... aika tekopyhää eikös.

En tiedä, onko tämä noitavaino oikeutettu, mutta sen tiedän, että Geohot teki hemmetin paskamaisen teon meidän PS3-pelaajien kannalta... yrittää kaveri urpoilla mitä tahansa puolustuksekseen.

pziuz, vaikka panoksesi viestieni lukemiseen selvisi viimeistään täydellisestä virhetulkinnastasi viestistäni numero 4, niin vastaan kuitenkin.

"Miksi puolustella kaveria, joka on mahdollistanut monen vitsauksen pelaajille?"

En minä tässä GeoHotia itseään mitenkään puolusta, parempi, että olisi jättänyt suojaukset murtamatta. Tällaiset näytösoikeudenkäynnit ovat kuitenkin vielä tuomittavampia kuin Hotzin aikaisemmat temppuilut koskaan.

"Ennen kuin taas puolustelet Geohottia, niin mietippä asiaa näin. Huutaisitko kaverin puolesta jos kyseessä olisi pankkiryöstö? En minä pankkia ryöstänyt, minä vain tein välineet hälytysjärjestelmän alasajoon. En minä pankkia ryöstänyt, minä vain aukaisin ryöstäjille ovet joka paikkaan... aika tekopyhää eikös."

Vertauksesi on täydellisen arvoton. Syytätkö pankkiryöstöstä sen mahdollistaneiden työkalujen valmistajia?

"En tiedä, onko tämä noitavaino oikeutettu, mutta sen tiedän, että Geohot teki hemmetin paskamaisen teon meidän PS3-pelaajien kannalta... yrittää kaveri urpoilla mitä tahansa puolustuksekseen."

Teki teki, mutta kuten itsekin huomasit, ei se mitään oikeuta.

"En kiistä, etteivätkö Hotzin motiivit ja viimeaikainen rokkistara-paistattelu olisi vähintään kyseenalaista, mutta eipä sekään mitään Sonyn taholta oikeuta."

Kyllä mä näkisin, että yhtiöllä siinä missä yksityishenkilölläkin, on oikeus puolustaa itseään oikeusteitse, jos kokee oikeuksiaan loukatun. Tietenkin yrityksellä on paremmat mahdollisuudet käydä oikeutta kuin yhdellä henkilöllä, mikä on paskamainen juttu, mutta mille ei oikein mahda mitään. Oikeus kuitenkin sitten lopulta päättää, oliko Sonyn oikeusjuttu ollut perusteltu vai ei. Jos oikeus tuomitsee jutun geohotin hyväksi, niin varmaan hän saa myös asiaankuuluvat vahingonkorvaukset prosessista.

"Kyllä mä näkisin, että yhtiöllä siinä missä yksityishenkilölläkin, on oikeus puolustaa itseään oikeusteitse, jos kokee oikeuksiaan loukatun."

Teoriassa kyllä, mutta millä motiiveilla? Käytännön tasolla on kuitenkin selvää, ettei lakituvassa tapahdu oikeus suinkaan aina.

"Teoriassa kyllä, mutta millä motiiveilla?"

Motiivin pitää olla jokin muu kuin pelkästään toisen vahingoittaminen. Sonyn jo toteutuneet vaatimukset koskien mm. tuota tiedonlevitystä kertovat minulle, että tällä oikeustaistelulla oikeasti pyritään johonkin ihan konkreettiseenkin.

Itse kuitenkin ilmeisesti pidät tätä perusteettomana "näytösoikeudenkäyntinä". Näytösoikeudenkäynnistä puhuminen on vaikeaa, koska se riippuu niin paljon näkökulmasta. Ainakin Suomen oikeusjärjestelmässä on ihan järjestelmän sisällä aseita tällaisia oikeudenkäyntejä vastaan. Luulisin että jenkkilässäkin on ja Hotzin lakimiehet voivat näitä aseita käyttää, jos sellaiseen on perustetta.

Tässä on tavallaan kaksi hieman eri asiaa, jotka osalla menevät vähän liikaakin sekaisin forumeilla (toki ne osin menevät myös limittäin, mutta silti)..

1) Sonyn oikeudelliset toimet Geohotia vastaan, eli tämä väliaikainen päätös, tuleva mahdollinen oikeudenkäynti yms.

2) Hakkereiden toimet taustalla (CFW, homebrew, etc) ja sitten taas Sonyn firmispäivitykset ym tietoturvaan liittyvät toimenpiteet (mitä ne nyt ovatkaan, mehän tiedetään luultavasti vain pieni osa).

Kuten Hartzu viisaana miehenä tuossa jo spekuloikin, niin ekassa tapauksessa Sony ehkäpä yrittää luoda jotain isompaa esimerkkiä tai jopa (ennakko?)tapausta, jolla luotaisiin uusia pelisääntöjä tähän hakkeri/kopiosuojauksien kiertotyökalujen levitys/ym maailmaan. Se, miten jutussa lopulta käy on ainakin mulle mysteeri (en tunne lakia tarpeeksi hyvin, varsinkaan Jenkkilän) ja ehkä homma kaatuu jossain vaiheessa ennen kuin kunnolla alkaakaan - mutta kyllä tällä varmasti jotain merkitystä tulee olemaan (vähän samoin kuin Napster, Piratebay, ym säädöillä aikoinaan). Ei kai se niin voi mennä, että jos on tarpeeksi fiksu ja nero, niin saa purkaa kaikki suojaukset ja vielä levittää niitä vapaasti? Se "julkinen levittäminen" kai tässä on se peruskysymys (ei se liity siihen mitä "omalla laitteellaan voi tehdä" tai siihen, että "Sony poisti OS:n").

Kakkosessa taas Sony käy omaa keskitettyä taisteluaan sen suhteen, ettei PS3:sta tehdä jotain hakkereiden ja hyväksikäyttävien syöpäläisten temmellyskenttää. Moni jo julistaa forumeilla (ja kaikki tuntuvat uskovan vain hakkereita), "ettei Sony voi tehdä asialle enää mitään" - ja että se on "game over", mutta nyt taas näyttää että jo viimeisin päivitys sai jotain parannusta aikaan (en tosin väitä tietäväni, mikä tilanne on esim. kuukauden päästä).

Juuri nyt näyttää, että PS3 on samalla tiellä kuin 360, eli porukka pääsee kyllä leikkimään homebrew-ohjelmillaan ja jopa *kröhöm* backup-peleillään, mutta onlineen (PSN, online-pelaaminen, trophyt..) ei välttämättä sitten ole asiaa. Tämä taas tarkoittaa, että homma lopulta jää pienemmän porukan harrastukseksi ja suurin osa pelaa ihan normi-PS3:lla niin kuin ennenkin.

stammy: "Motiivin pitää olla jokin muu kuin pelkästään toisen vahingoittaminen. Sonyn jo toteutuneet vaatimukset koskien mm. tuota tiedonlevitystä kertovat minulle, että tällä oikeustaistelulla oikeasti pyritään johonkin ihan konkreettiseenkin."

Pitää niitä vaatimuksia aina suuntaan tai toiseen olla. Sonyn vaatimuksiin on kuulunut mm. se, että Geohot poistaisi kräkkäysohjeet internetistä. Absurdit konstit absurdeihin oikeusjuttuihin.

"Itse kuitenkin ilmeisesti pidät tätä perusteettomana "näytösoikeudenkäyntinä". Näytösoikeudenkäynnistä puhuminen on vaikeaa, koska se riippuu niin paljon näkökulmasta. Ainakin Suomen oikeusjärjestelmässä on ihan järjestelmän sisällä aseita tällaisia oikeudenkäyntejä vastaan. Luulisin että jenkkilässäkin on ja Hotzin lakimiehet voivat näitä aseita käyttää, jos sellaiseen on perustetta."

Pidän tätä sellaisena oikeudenkäyntinä, joka on tarpeettomuudessaan väärin. Ei laiton, vaan väärin. Ei ole mahdollista ajatella asioita mustavalkoisina tai niin, että "kuka tahansa saa haastaa oikeuteen mistä syystä tahansa". Tuomioistuimen kautta saa ujutettua läpi vaikka mitä ikävää, ja jos Sony onnistuu tekemään ennakkotapauksen, saattaa kaikki kräkkääminen olla vastaavaisuudessa laitonta. Tämä ei toki muuttaisi asioita sinänsä yhtään mihinkään, mutta tekisi touhusta vielä avoimemman moraalisestikin väärille puuhasteluille.

Tilanne on myös rakenteellisesti täysin virheellinen: ei huijaamisesta tai piratismista voi eikä saa syyttää niitä, jotka eivät siihen syyllisty. On aivan yhdentekevää, mihin asti tällaisen henkilön toimet ovat moisen mahdollistaneet: jos yhtälöä voidaan käyttää ääritapauksissa, on sitä voitava käyttää myös kaikissa muissakin rakenteellisesti samanlaisissa tilanteissa. Ja tähän sisältyisi vaikkapa työkaluvalmistajan haastaminen oikeuteen tämän työkaluilla suoritetusta pankkiryöstöstä.

Cobretti: "Juuri nyt näyttää, että PS3 on samalla tiellä kuin 360, eli porukka pääsee kyllä leikkimään homebrew-ohjelmillaan ja jopa *kröhöm* backup-peleillään, mutta onlineen (PSN, online-pelaaminen, trophyt..) ei välttämättä sitten ole asiaa. Tämä taas tarkoittaa, että homma lopulta jää pienemmän porukan harrastukseksi ja suurin osa pelaa ihan normi-PS3:lla niin kuin ennenkin."

Hyvä niin. Ei minulla sinänsä mitään suojauksia vastaan ole, kyllä piraatit ja huijarit kiehuttavat sappea väkevästi täälläkin. Toisaalta valmistajat voisivat jo pikkuhiljaa alkaa miettiä, kannattaisiko vain sallia homebrew-käyttö laitteillaan.

Meinasin olla kommentoimatta, mutta kommentoin nyt sitten kuitenkin..

Eli sanon heti alkuun sen että mulle henkilökohtaisesti on aivan sama mitä kukin itse koneellansa tekee...hakkeroiko sen ja ajaa homebrew ohjelmia tai pelaa piraattipelejä. Kunhan nettipelihuijaukset saadaan pois pilaamasta meidän muiden pelejä niin kaikki on mulle ok ja aivan sama loppupeleissä.

Ja luulenpa ettei Sonykaan kauheasti välitä jos yksin pimeässä hakkeroit PS3:sen ja teet sillä mitä teet... etkä ala tietoa levittämään oli motiivisi mitkä tahansa.

Ongelman ydin on siis hyvinkin pitkälti se että Geohot on tietoa julkisesti levittänyt ja avannut mahdollisuuden kaikille tehdä koneella mitä kukin haluaa. Ja fakta on se että useimmat jotka tätä hyödyntävät tulevat piratisoimaan pelejä ja tällöin kun se tapahtuu massoittain niin se alkaa Sonyakin kiinnostaa. Ja vielä tähän lisäksi ne jotka haluavat kiusata muita nettipeleissä huijaamalla...se taas haittaa jo muitakin.

Eli tämän minä henkilökohtaisesti tuomitsen... Nyt kun tieto on julki ja netissä niin tätä ei voida enää estää, mutta toivottavasti Sony saa nettihuijarit kitkettyä tavalla tai toisella.

Joohanh..
Haluan vielä tarjota yhden "vastaavan" esimerkin kuin tuo pankkiryöstä oli..
Mitä jos minä "hakkeroin" sinun kotisi lukon... teen avaimesta miljoona kopiota. Tarkoituksenani vain antaa ihmisille mahdollisuus mennä kotiisi jos he niin päättävät tehdä...
En siis itse mene sinne..en murtaudu kotiisi.. teen vain kopiot avaimesta ja jaan niitä ihmisille ja kerron että tällä pääsee tähän osoitteeseen sisälle. Voit mennä jos haluat, mutta tiedät varmaan että on rikollista murtautua toisen kotiin vaikka sinulla avain olisikin, mutta ei lupaa omistajalta...mutta tee itse päätös asiasta.
Olenko siis täysin syytön...minua ei voida tuomita mistään jos joku tulee ja varastaa kaiken omaisuutesi...? Annoin vain mahdollisuuden muille tehdä rikoksen...en itse varsinaisesti murtautunut kotiisi. Tilanne on kuitenkin melko vastaava, jos haetaan oikean maailman esimerkkiä. Datamaailma tekijänoikeuksineen ei tästä poikkea suuresti... Lait voivat olla ajasta jäljessä, mutta moraali on toinen.. Jenkkien lain ajantasaisuuteen en ota kantaa.

Itse ainakin pitäisin yllä mainitussa tapauksessa itseäni rikoskumppanina jos ei muuta. Joka on kaiketi yhtälailla tuomittavaa.

Jaffaman27: Kotiini murtautujat eivät omistaisi kotiani, pleikkariin murtautujat omistavat laitteensa. Esimerkki ei ole varsinaisesti sama kuin työkaluesimerkki, sillä suora yhteys puuttuu. Parempi tähän olisi vaikka se, että joku kräkkäisi PSN:n serverien admin-salasanat auki ja jakelisi niitä ympäriinsä. Se olisi tuomittavaa.

Jos kuitenkin joku päättäisi esimerkissäsi murtautua kotiini, eikö olisi hölmöä, jos sinut tuomittaisiin tämän henkilön sijaan? Kyllä jokainen on vastuussa omista tekemisistään.

Joohanh
"Tällaiset näytösoikeudenkäynnit ovat kuitenkin vielä tuomittavampia kuin Hotzin aikaisemmat temppuilut koskaan."
Ovat millä asteikolla tuomittavimpia? Näytösoikeudenkäynnit? Näytösbreikkaamiset? Jada jada...

"Vertauksesi on täydellisen arvoton. Syytätkö pankkiryöstöstä sen mahdollistaneiden työkalujen valmistajia?"
Niin, fiksu lukija olisi huomannut etten syytä vasaran tekijää, vaan tampiota joka oven aukaisee. Mutta ihan miten asian haluaa asiayhteydestä huolimatta kääntää.
Ja joo, sinun komenttisi ovat samalla, ruostumattoman teräksen horjumattomalla vakaudella ihan yhtä arvottomia, tai no, naurettavia...

"Teki teki, mutta kuten itsekin huomasit, ei se mitään oikeuta."
Ei, ei ei. En ole missään vaiheessa "huomannut" mitään oikeutuksia (vääntelet taas kirjoituksiani, mikä on mielestäni todella heikkoa ja ala-arvoista) puoleen, jos toiseen. Myönnän sen etten ole juridisesti niin valveutunut että voisin asiantuntevasti asianlaitaa kommentoida (kuten epäilen ettet sinäkään). Tekstissä, minkä kopiot ja eriytit asiayhteydestä (raukkamaisesti)sen, että en halua itse juridista kanttia kommentoida tai käsitellä. Käytännön asiat kuluttajille ovat eri juttuja. Harmi, että tätäkin pitää erikseen selvennellä.
Toivon, että olisit ottanut kantaa kokonaisvaltaisemmin aikasempaan kirjoitukseeni, mutta nyt on tyytyminen tähän.
Omalta osaltani en asiaa näe järkeävänä käsitellä pidemmälle tällä foorumilla, saati osaanottajien kesken. Toivon, että sinä teet samoin.
-pZ

"Toivon, että sinä teet samoin."

Olen aina ihmetellyt näitä juttuja, kun pistetään halventavaa viestiä ja esitetään toivomus, ettei siihen vastata. Jos ei huvita keskustella, älä lähetä viestiä. Minua huvittaa kyllä keskustella asiasta.

"Ovat millä asteikolla tuomittavimpia? Näytösoikeudenkäynnit? Näytösbreikkaamiset? Jada jada..."

Mitä tämänkin pitäisi tarkoittaa? Tuomittavia ihan universaalilla asteikolla, en uskoisi tämän tulkinnassa olevan mitään epäselvää. Mitä oikein tarkoitat "näytösbreikkaamisella"?

"Niin, fiksu lukija olisi huomannut etten syytä vasaran tekijää, vaan tampiota joka oven aukaisee. Mutta ihan miten asian haluaa asiayhteydestä huolimatta kääntää. "

Toivoin, että kirjoittaja olisi huomannut, ettei vertauksellasi ole mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa. Esimerkissäsi subjekti on aktiivisesti mukana rikoksessa, käsittelemässämme tapauksessa ei (Hotz ei osallistu piratismiin, moninpelihuijauksiin et cetera) Täten lähin, mikä vastaa tässä sinun esityksesi ulottuvuudessa tämänkertaista tapausta, olisi juuri työkaluesimerkki (tai joku rakenteellisesti vastaava), jolloin rikoksesta syytetään sitä, joka on sen kausaalisesti tulkittuna mahdollistanut, mutta jolla ei ole mitään tekemistä itse rikoksen kanssa.

"Ja joo, sinun komenttisi ovat samalla, ruostumattoman teräksen horjumattomalla vakaudella ihan yhtä arvottomia, tai no, naurettavia..."

Arvostaisin, jos ujuttaisit jotain substanssiakin näiden täyteherjausten sisälle.

"Ei, ei ei. En ole missään vaiheessa "huomannut" mitään oikeutuksia (vääntelet taas kirjoituksiani, mikä on mielestäni todella heikkoa ja ala-arvoista) puoleen, jos toiseen. Myönnän sen etten ole juridisesti niin valveutunut että voisin asiantuntevasti asianlaitaa kommentoida (kuten epäilen ettet sinäkään). Tekstissä, minkä kopiot ja eriytit asiayhteydestä (raukkamaisesti)sen, että en halua itse juridista kanttia kommentoida tai käsitellä. Käytännön asiat kuluttajille ovat eri juttuja. Harmi, että tätäkin pitää erikseen selvennellä."

Jos olisit katsonut, että Hotzin paskamaisilla teoilla olisi suora oikeutus Sonyn toimiin, et kai olisi epäillyt sitä, onko noitajahti oikeutettua vai ei. Täten itsekin, vaikket sitä nyt syystä tai toisesta tahdo myöntää, ymmärsit sen, ettei Hotzin toimet itsessään varsinaisesti mitään kenenkään taholta oikeuta.

Tässäkin kappaleessasi vedät selvän rajan juridiikan ja käytännön välille, joten katsoisin sinun ymmärtävän sen, minkä minäkin.

"Kotiini murtautujat eivät omistaisi kotiani, pleikkariin murtautujat omistavat laitteensa. Esimerkki ei ole varsinaisesti sama kuin työkaluesimerkki, sillä suora yhteys puuttuu."

Totta tuokin... Ja siihen toiseen kysymykseen: Olisihan se hölmöä jos vain minut tuomittaisiin, mutta jos molemmat tekijät (murtautuja ja sen mahdollistaja) olisivat tiedossa molempien tulisi saada tuomio. Eli tässä tapauksessa Geohot ja yksittäinen piratisoija..

Anyway...vien tuota työkaluajatusta vielä hieman pidemmälle kun siitä pidät:
Eikö mielestäsi ole väärin/tuomittavaa jos yritys x tuottaa työkaluja joita mainostetaan (tai jotka on tehty vain ja ainoastaan siihen) että niillä pääsee Tampereen Osuuspankkiin sisälle ohjeistuksen kera..? Mielestäni työkalun tekijä on myös vastuussa silloin jos tarkoituksellisesti/tietoisesti edesauttaa rikoksen tapahtumista.

Eli myös Geohot on vastuussa piratisoinnin laajamittaisesta mahdollistamisesta PS3:lla, eli täten tuomittavissa rikoksen "avunannosta"... Oman moraalini mukaan. Joten katson että tässä tapauksessa Sony on oikeutettu nostamaan syyte ja mahdollisesti saada Hotzille tuomio tekosistaan.

Tämä siis vain minun moraalini mukaisesti miten asian tulisi mennä..

Kohta lyödään KonsoliFINin kommenttiennätys. Eikö tästä kannattaisi tehdä oma thread? Joohanhin edellinen kommentti ei esimerkiksi enää juurikaan liittynyt uutiseen. (Ei millään pahalla).

Jaffaman27: "Eikö mielestäsi ole väärin/tuomittavaa jos yritys x tuottaa työkaluja joita mainostetaan (tai jotka on tehty vain ja ainoastaan siihen) että niillä pääsee Tampereen Osuuspankkiin sisälle ohjeistuksen kera..? Mielestäni työkalun tekijä on myös vastuussa silloin jos tarkoituksellisesti/tietoisesti edesauttaa rikoksen tapahtumista."

Tapaus on monimutkaisempi. Jos Osuuspankkiin murtautujat tilaisivat firmalta työkalut ja tämä firma tuottaisi ne tietäen, mihin tarkoitukseen ne menevät, niin voitaisiin jo ehkä käytännön tasolla lähteä syyttämään myös firmaa. Tässä tapauksessa kuitenkin PS3:n kräkkäyksestä ei voida vetää suoraa yhteyttä piratismin tai huijauksen edesauttamiseen, sillä laitteiden muokkaus kohdistuu suoraan aina itse kunkin täysin omistamiin laitteisiin, siinä missä tekniikkaa voidaan hyödyntää edelleen sitten jonkun toisen omaisuuden tärvelemiseen tai varastamiseen. Joku henkilö saattaa ryhtyä rikokseen, mutta jos syytämme sitä, joka näyttäisi sen mahdollistaneen, tulisi meidän syyttää kaikkien muidenkin asioiden mahdollistajia.

Jos esimerkiksi henkilö suorittaa murhan aseella, tulisi tämän aseen valmistaja haastaa myös oikeuteen. Sitten kun lähdetään kaivelemaan vielä pidemmälle, tulisi aseluvan myöntänyt poliisi tuoda käräjille yhtä lailla, mahdollistihan tämä omalta osaltaan rikoksen. Kyllähän tämä poliisi tiesi aivan hyvin, että henkilö voisi päästää aseellaan jonkun päiviltä, aivan kuin Hotz tiesi, että joku voisi käyttää jailbreakia piratismiin. Tällaisien kausaalisien vyyhtien kaiveleminen on loputonta ja yhtä kaikki väärin.

Heeler: "Joohanhin edellinen kommentti ei esimerkiksi enää juurikaan liittynyt uutiseen."

Joo, kyllähän nämä aina enemmän tai vähemmän menevät sivupoluille keskustelun edetessä. Minä kuitenkin vastailen mielelläni niin kauan, kuin osallistujia löytyy.

Joohanh: Ja Hotz ei siis TIENNYT että mitä suojauksien avaaminen tarkoittaa? "Ei kräkkäyksestä voida vetää suoraa yhteyttä piratismiin tai huijauksen edesauttamiseen". Syyntakeettomuuteen tai tietämättömyyteen vetoaminen tuskin toimii näinkin menestyneen hakkerin kohdalla.

Kokeile miettiä, mikä on vasaran ensisijainen käyttötarkoitus, entä hammasharjan, pleikkarin? Kaikilla voi tappaa ihmisiä, vaikkei niitä siihen ole suunniteltu. Hakkerikoodin käyttötarkoitus on päivänselvä.

Ja kyllä noita aseenkantolupien myöntäjiä on käräjille kutsuttukin...

Siis sonyllehän riittää haasteen syyksi jo pelkästään se, ettei hotsi pitänyt tietoja itsellään.
Mikäli hotsi olisi hakkeroinut koneensa eikä kertonut siinä muille niin mitään oikeudenkäyntejä ei olisi pidetty eikä mitään suurta haloota olisi tullut. Hotsi olisi samalla saanut käyttää konsoliaan ihan niin kuin itse olisi halunnut olisi se sitten ollut laitonta tai ei.

Ja oikeasti en usko sonyn olevan kovinkaan kiinnostunut suuttuuko joku minimalistinen hbkerho näiden oikeusjuttujen seurauksena. Mikäli sony menettää parin rehellisen ostajan suosion on se huomattavasti pienempi vahinko kuin menettää miljoonia pelitulojen pienentyessä.

Joten olkoon vaikka kuinka teatteria koko oikeudenkäynti, kyllä se hotsi hankki lipun siihen näytökseen omilla teoillaan.

XYU: "Ja Hotz ei siis TIENNYT että mitä suojauksien avaaminen tarkoittaa? "Ei kräkkäyksestä voida vetää suoraa yhteyttä piratismiin tai huijauksen edesauttamiseen". Syyntakeettomuuteen tai tietämättömyyteen vetoaminen tuskin toimii näinkin menestyneen hakkerin kohdalla. "

Toki tiesi, ihan siinä missä aseenkantoluvan myöntänyt poliisikin tietää, mitä kaikkea aseella voi tehdä.

"Kokeile miettiä, mikä on vasaran ensisijainen käyttötarkoitus, entä hammasharjan, pleikkarin? Kaikilla voi tappaa ihmisiä, vaikkei niitä siihen ole suunniteltu. Hakkerikoodin käyttötarkoitus on päivänselvä."

Aivan, olet nähdäkseni asian ytimessä, ainakin kahden ensimmäisen virkkeesi kohdalta. Olet kuitenkin väärässä väittäessäsi hakkerikoodin käyttötarkoitusta toisenlaiseksi tapaukseksi, sillä siihen pätee aivan sama periaate.

"Ja kyllä noita aseenkantolupien myöntäjiä on käräjille kutsuttukin..."

Joka on täysin typerä ja futiili toimi syntipukin etsinnässä. Eipä noista oikeusjutuista myöntäjiä vastaan ole juuri mitään onneksi tullutkaan.

Kiitäjä: "Siis sonyllehän riittää haasteen syyksi jo pelkästään se, ettei hotsi pitänyt tietoja itsellään.
Mikäli hotsi olisi hakkeroinut koneensa eikä kertonut siinä muille niin mitään oikeudenkäyntejä ei olisi pidetty eikä mitään suurta haloota olisi tullut. Hotsi olisi samalla saanut käyttää konsoliaan ihan niin kuin itse olisi halunnut olisi se sitten ollut laitonta tai ei."

Eli enkö siis saa kertoa muille siitä, mitä teen omistamillani tavaroilla? Käytännössähän tiedon levittämisellä oli mahdollisesti ikävätkin seuraukset, ja edelleen olisi ollut parempi, että olisi jättänyt levittämättä, mutta jos lähdemme syyttämään oikeudessa kaikkia muitakin tämän periaatteen mukaan toimineita, niin... tarvitseeko edes keksiä esimerkkiä?

"Ja oikeasti en usko sonyn olevan kovinkaan kiinnostunut suuttuuko joku minimalistinen hbkerho näiden oikeusjuttujen seurauksena. Mikäli sony menettää parin rehellisen ostajan suosion on se huomattavasti pienempi vahinko kuin menettää miljoonia pelitulojen pienentyessä. "

Ihan ensimmäiseksi luulisi nyt olevan jo selvää, ettei Sony tällä tiedon levittämistä mitenkään pysäytä, joten piratismin estäminen tällä prosessilla on turha toivo. Toisekseen vaikka piratismi mahdollistuisikin pleikkarilla, en uskoisi sen vaikuttavan juurikaan varsinaisiin pelimyynteihin; myyhän multiplattareidenkin X360-versiot aina säännönmukaisesti pleikkaripelejä enemmän.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi