Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Square-pomo povaa kuolemaa pelikonsoleille

Kun vielä vuonna 2006 Square Enixin johtaja Yoichi Wada suunnitteli yhtiön kasvusuunnaksi jonkinlaisen pelilaitteen valmistusta, ennustaa hän nyt pelikonsolien kuolemaa kymmenessä vuodessa.

Wadan mukaan fyysinen media ja nykymuotoisen pelikoneet tulevat katoamaan digitaalisen jakelun ja keskusservereiltä pelattavien pelien tieltä. Hän sanoi Sonyn sekä Microsoftin jo valmistautuvan muutokseen ja kolmansien osapuolien Squire Enix mukaanluettuna on seurattava mukana.

– Konsolivalmistajien strategia muuttui joskus vuonna 2005. Aikaisemmin itse laite oli pelialusta, mutta se on nyt siirtynyt verkkoon ja tulee vielä aika, kun laitetta ei enää tarvita, Wada povasi.

– Sen myötä mikä tahansa päätelaite voi toimia alustana, jolla pelata pelejä. Se lisää pelaamisen mahdollisuuksia ja markkinoiden potentiaalinen koko on valtava. Sosiaaliset sekä selainpohjaiset pelit tulevat valtaamaan alaa varsinkin Aasiassa, jossa ei ole suuria konsolimarkkinoita, hän sanoi.

Wadan kertoi, että Square Enix valmistautuu muutokseen lisäämällä sosiaalisten ja selainpohjaisten pelien tuotantoa japanilaisilla studioillaan. Myös ensi vuonna käynnistyvää PS3:n Final Fantasy XIV -massiiviverkkoroolipelin betatestiä tullaan seuraamaan tarkasti.

Galleria: 

Kommentit

Ach, pilvipelaamisen ilot.

Wada tykkää puhua mutta firman meriitit viime aikoina eivät ole olleet varsinaisesti päätähuimaavia.

Ei kiitos minulle. Haluan omistaa pelini fyysisesti.

Konsolit eivät tule kuolemaan pois ennen kuin internetistä tehdään tarpeeksi halpa ja tasapainoinen yhteyksiltään, että siellä pelaaminen olisi edes millään tasolla miellyttävää. Tämä ei tietenkään tule koskaan toteutumaan lukemattomien lakien takia. Eipä minua haittaa, nykyään netissä pelaaminen on muutenkin jäänyt vähemmälle kaikkien peelojen takia.

Ehkä voitaisiin luoda internet-ajokortti, jota ilman ei pääse pelaamaan?

Mutta konsolit voivat muuttua, mutta aina löytyy valtava määrä ihmisiä jotka pitävät kiinni fyysisistä kappaleistaan. Minä olen yksi heistä.

Taas yksi pilvi-ajattellun hurahtanut ennustaja, joka kuvittelee pelejä pelattavan palvelimissa ja videostreamin riittävän alhaisiin pingeihin. Ei toimi FPS- tai autopeleissä.

Konsolien vitsaus on ollut HD-kuva. Se on saavutettu, mutta unohdettu, että kuvan keskimääräisen päivitysnopeuden tulisi pysyä min. 45 fps:ssä, mieluiten 60:ssä. Alempi nopeus vaikuttaa suoraan ohjaamiseen tai lagin tunteeseen. Toinen ongelma, ainakin FPS-peleissä on konsolien padle ohjaustapa, joka ei vain istu näppikseen ja hiireen tottuneelle pelaajalle. Tämä ohjaustapa ei mahdollista esim. FPS peleissä olevaa strafe-bonny hoppingia. Niinpä koska konsoleissa FPS peleissä ei ole haastetta pelihahmon ohjaamisessa on se korvattu mitä ihmeellisemmillä aseilla ja efekteillä. Ts. kenellä suurin pyssy, lipas täynnä - se voittaa.

Itse uskon, että konsolit, erityisesti XBox 360, lähestyy tietokoneita. Niitä voi mahdollisesti jopa päivittääkin ja mahdollisesti jopa kolmannen osapuolen edullisimmilla komponenteilla, esim. muistikorteilla ja peliohjaimilla.. Pelaajia yhdistää verkkopelaaminen ja konsoleissahan tämä kauppa on osattu jo alusta lähtien. Media voidaan ryystää maailmalta, mutta kyllä sen sovelluksen tulee pyöriä omassa raudassa.

Sorry Yoichi Wada, olette täysin hakoteillä ja pilvessä. =)

Samaa mieltä kuin edelliset. Yoichi on unohtanut ruokkia Tamacotchinsa.

"Tämä ohjaustapa ei mahdollista esim. FPS peleissä olevaa strafe-bonny hoppingia."

Tämä on mielestäni nimenomaan plussaa. Pelin immersiota syövät valtavasti nämä delffiini-ihmiset. Itse en esim nauti codien pelaamisesta pc:llä yhtään tämän ja liian suuren pelaajamäärän takia (tällä tarkoitan siis cod4).

Mutta ihan aiheeseen liittyen, enpä usko, että tämä visio tulee vielä vuosikymmeniin toteutumaan.

Itsekin uskon, että tähän ollaan menossa, ei kyllä tosin ihan tämän konsolisukupolven aikana.

Fyysinen peli on paras peli.

Mien ala tämmösee. Pelit peleinä.

Saatteko te ne levyt ja pahvikotelot hautaan mukaan tai jotain? Puhumattakaan muovilaatikosta, jonka sisällä olevat mikrosirut eivät ole toimineet viimeiseen 40 vuoteen.

Sen levyn ja pahvikotelon voi lainata kaverille, ja vastapainoksi kaverilta voi lainata jonkun muun pahvikotelon. Lisäksi itselleen tarpeettomat pelit voi myydä eteenpäin. Tämän estäminenhän on juuri se mihin digi/nettipelien kanssa tähdätään.

Voi olla että tähdätään mainitsemiisi asioihin (enkä suoraan sanottuna näe siinä mitään väärää. Haluat tuotteen, mutta et halua että tekijä saa korvausta työstään?), mutta säästetään siinä samalla luontoakin.

Paha siinä on sitten laittaa hanttiin, kun kaikki pelit julkaistaankin ykskaks netissä. Lisävoittoahan tällä yritetään tavoitella esim. käytettyjen pelien kauppa kitketään kokonaan. En näe tässä mitään väärää näin bisnes mielessä, mutta vittumaistahan tuo on pelaajien kannalta. Uskoisin tämän tapahtuvan pikkuhiljaa (games on demand) ja koko muutos olisi valmiina parin sukupolven päästä.

"Merumeru: Voi olla että tähdätään mainitsemiisi asioihin (enkä suoraan sanottuna näe siinä mitään väärää. Haluat tuotteen, mutta et halua että tekijä saa korvausta työstään?), mutta säästetään siinä samalla luontoakin."

Eiköhän tekijöille ole jokunen euro minunkin lompakostani kilahtanut. Pelkästään XO:lle 86 kokopeliä ja 52 XBLA peliä ostettuna, mahtuuhan tuohon jokunen lainattu/käytettynä ostettu peli, mutta suurin osa on uutena ostettu.

Nythän tuntuu olevan trendinä se, että uutena pelinsä ostava saa ilmaiseksi ladattavaa lisäsisältöä mitä käytetyn ostava ei taasen saa muuten kuin rahalla.

Kyllä se vaan niin on, että se pilvi on pahasti yleistymässä. Wadan puheet ovat yksi todiste siitä.

10 vuotta on toki pitkä aika joten mitä vain ehtii vielä tapahtua. Jokatapauksessa miljoonille riittävät tehot eivät ole ilmaisia ja se tulee näkymään pilven hinnassa (kuullostaapa tuo hassulta, muista silti pitää näpit irti huumeista). Pelikonsolista maksaminen on hauskaa siksi, että siinä tuntee saavansa jonkun hienon laitteen jolla voi pelata vaikka mitä jännää. Jotenkin nuo tehot tulevat vastaisuudessakin kuluttajan maksettavaksi, mutta niin, siitä ei sitten jääkkään käteen mitään sen jälkeen kun kuukausimaksut/pelimaksut on maksettu. Ja pelit tuskin halpenevat tuosta syystä tai pelaaminen ylipäätään.

Ehkä maksujen kasvu palautuu jatkossa siinä, että uusia konemalleja ei tarvitse ostella viidenvuoden välein vaan samalla rahalla pelataan sitten sillä vielä kovemmalla pilvikoneella. Kuitenkin kun kyse on pelifirmoista niin viimeaikaisen kehityksen (rahanhimo) perusteella voi hyvin vahvasti esittää oletuksen siitä kikkaraisesta koirankakasta johon meitä ystävällisesti kehotetaan astumaan.

Minulla ei ole mitään digitaalista jakelua vastaan, kunhan se on halpaa. Esim. Battlefield 1943 tms. arcadepelit menisivät jo täydestä pelistä. Kyllähän se aika helppoa on ladata netistä. Harmikseni kokopelit saa halvemmalla briteistä.

Mutta sitä ei pieni mieleni ymmärrä miten voisin pelata minkään muotoisia pelejä ilman konsolia.

Pienet arcade-pelit ja esimerkiksi PsOne klassikot ovat pelejä joita mieluusti lataan internetistä enkä useimmiten edes jää kaipaamaan sitä fyysistä lisää niitten ykkösten ja nollien lisäksi. Myös PSP-pelien digijakelua olen alkanut sulattamaan pala palalta, sillä kyseessä on kuitenkin käsikonsoli ja en osaa ihan täysiverisenä konsolipelaajan päävehkeenä pitää.

Mutta jos joskus koittaa päivä, kun en voi enää ostaa uutta peliä PlayStation 4:lleni tai Xbox 720:lleni, poltan päreeni ja vaadin oikeutta! Osasyyksi voin tietenkin mainita tämän järkeenkäyvän, kuluttajaa hyödyttävän jälleenmyyntimahdollisuuden poistumisen, mutta se ei saa omaa nestettäni kiehumaan, vaan yksinkertainen keräilemisen tarve.
Pelin mukana on kiva saada jonkinlainen fyysinen, pysyvähkö todiste ostosta.

Lisäksi pelijulkaisijoiden on pakko tiedostaa, että digitaalisessa muodossa pelistä ei voi kiskoa todellakaan lähellekään samaa hintaa kuin fyysisestä pelistä. En ole tähän mennessä maksanut mistään digitaalisesta pelistä yli 10e, enkä tule sitä enempää maksamaankaan ellei ilkeät peliyhtiön sedät sitten pakota.

Pilvipelaamiseen en halua ottaa kantaa, koska en ole perehtynyt asiaan. Mutta kun siitä puhutaan samassa lauseessa fyysisen median katoamisen kanssa, vastustan sitä ihan periaatteen vuoksi! :D

CoD11: Future Warfare suoraan Pilvestä :O

Sen ku näkis. Näyttää olevan ylivoimaisen vaikeaa saada nettipelit toimimaan näillä yksinkertaisillakin ratkaisuilla. Ei ole tainnut olla yhtään julkaisussa moitteettomasti toimivaa verkkopeliä nykykonsoleilla?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi