Howard Phillips Lovecraftin legendaarinen novelli Call of Cthulhu on inspiroinut taiteilijoita ja pelintekijöitä jo vuosikymmenten ajan. Kosmisen kauhun kuninkaan teoksiin perustuvien tuotosten tulvassa ei näy laantumisen merkkejä, ja nyt vuoron saa perinteinen kirja. Ranskalainen taitelija François Baranger, julkaisija Free League Publishing sekä yli 1700 Lovecraft-fania yhdistivät voimansa, ja lopputuloksena syntyi kuvitettu painos tummanpuhuvasta kauhutarinasta.

The Call of Cthulhu - Illustrated by Baranger keräsi rahoituksensa Kickstarter-palvelun kautta. Ruotsalaisen julkaisijan Free League Publishingin alkuperäinen tavoite oli haalia kokoon yhteensä 100 000 kruunua projektia varten, mutta innokkaiden fanien avustuksella he keräsivät 907 743 kruunua. Yhteensä hanketta tuki 1745 henkilöä.

Outoja taruja

Vuonna 1926 kirjoitettu Call of Cthulhu -novelli julkaistiin ensikerran Weird Tales -nimisessä kauhu- ja fantasialehdessä vuonna 1928. Kolmeen kappaleeseen jaettu teos kertoo Francis Wayland Thurstonista, joka tutkiessaan kuolleen isosetänsä jäämistöä löytää esineiden joukosta kammottavan ihmistä, lohikäärmettä ja mustekalaa muistuttavan patsaan. Miehen jatkaessa syventymistä kuolleen sukulaisensa muistiinpanoihin hän huomaa olevansa korviaan myöten sotkeutunut yliluonnollisia olentoja palvovien kulttilaisten maailmaan.

Tarina on taattua Lovecraftia: se etenee paikoittain tuskallisen hitaasti, ja jännittävimmät juonenkäänteet painottuvat kirjan loppupäähän. Teoksessa käytetty englanti on hieman vanhahtavaa ja täten osin vaikeaselkoista, mikä saattaa aiheuttaa pieniä hankaluuksia, jos englanninkielisten tekstien ymmärtäminen sujuu vähän heikommin.

Se on liian iso

Kovakantinen kirja näyttää ulkoisesti todella hyvälaatuiselta, ja heti saatuaan sen himoitseviin sormiinsa huomaa sivujen olevan paksua ja korkeatasoista paperia. Tyylikkäällä tekeleellä on kuitenkin yksi valitettavan negatiivinen puoli. Opus on niin mahtipontisen kokoinen, että se tarvitsee säilytyspaikakseen suurikokoisen kirjahyllyn.

Kuvituksen teokseen on luonut ranskalainen konseptitaiteilija François Baranger, joka on aiemmin työskennellyt esimerkiksi Heavy Rainin ja Beyond: Two Soulsin parissa. Miehen kädenjälki Call of Cthulhussa näyttää aivan huiman hienolta. Lovecraftin kertomuksissa esiintyy usein niin erityisen omituisia olentoja, ettei pienen ihmisen mielikuvitus aina pysty hahmottamaan niitä. Barangerin synkän kiehtovan kuvituksen myötä kauhistuttavat säkeet heräävät kuitenkin henkiin.

Ei unohdeta videopelejä

Julkaisijana toimivan ruotsalainen Free League Publishingin aikaisempiin tuotoksiin kuuluvat pöytäroolipelit, kuten Mutant: Year Zero, Forbidden Lands sekä Tales From the Loop. Naapurimaan lahjan kauhu- ja fantasiagenreille pitää tällä hetkellä kiireisenä Kickstarterissa rahaa keräävä perinteinen roolipeli, skandinaaviseen mytologiaan perustuva Vaesen.

Lovecraftin Cthulhu-mytologiasta inspiraationsa ammentavia pelejä on viime vuosina ilmestynyt kuin kalaihmisiä merenpohjasta. KonsoliFINin arvostelijoiden keskuudessa osa tekeleistä on saanut ihan kiitettäviä arvosanoja, kun taas toiset eivät niinkään. Laadukkaimpien nimikkeiden joukkoon lukeutuvat esimerkiksi viime kesäkuussa ilmestynyt neljän tähden The Sinking City sekä point and click -seikkailu Gibbous: A Cthulhu Adventure.

Kolmen tähden keskinkertaiselle tasolle jäävät Cyaniden kauhuilu Call of Cthulhu ja suomalaisen 10Tonsin shoot ’em up Tesla vs Lovecraft. Kasan pohjalla majailee taktinen strategiapeli Achtung! Cthulhu Tactics yhdellä ainoalla tähdellä.

Ostohousut heti jalkaan

Jos ei aiemmin ole tutustunut Lovecraftin legendaariseen Call of Cthulhu novelliin, niin François Barangerin tyylikkäästi kuvittama versio antaa siihen oivan mahdollisuuden. Noin 30 euron hintaan myytävä teos on myös pakko-ostos intohimoisille Lovecraft-faneille, vaikka ihan vain omaa kirjahyllyä koristamaan.

Galleria: 

Kommentit

Ei mennyt kickstarterissa 1 000 000 rikki eikä sitä viimeistä stretch goal saatu auki

Hupsis, mun moka, korjataan!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi

Lisätiedot: 
Kiitos arvostelukappaleesta Free League Publishingille.