Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Kosmista kauhua, kyyninen kissa ja kirjastonhoitaja

Ehditkö jo luulla Lovecraft-teemaisten pelien tulvan tyrehtyneen? Ehei. Kosmisen kauhun leikkikentälle on vielä lukuisia tulijoita, joista viimeisin on romanialainen studio Stuck in Attic Gibbous: A Cthulhu Adventure -seikkailullaan. Tällä kertaa ei kuitenkaan vaivuta täysin synkän kauhutunnelman valtaan, vaan mukaan on ripoteltu hulvatonta huumoria sekä kyyninen, puhuva kissa.

Yksityisetsivä Don R. Ketype saa tehtäväkseen jäljittää mystisen kirjan, joka myös Necronomiconina tunnetaan. Johtolangat kuljettavat hänet romanialaislähtöisen kirjastonhoitaja Buzz Kerwanin luokse Darkhamiin. Asiat eivät tietenkään suju suunnitellusti, ja räjähtävien tapahtumien seurauksena kirja päätyy Buzzin täriseviin käsiin. Mies lukee pätkän salaperäisestä eepoksesta, ja yllättäen hänen Kitteh-kissansa muuttuu kammottavaksi iljetykseksi: puhuvaksi kissimirriksi. Kukaan ei ole tyytyväinen tähän uuteen tilanteeseen, ja kirjastonhoitaja joutuukin nyt etsimään apua saadakseen kissinsä takaisin entiselleen.

Perinteitä kunnioittaen

Gibbous: A Cthulhu Adventure on perinteinen 2D point and click -seikkailu, jossa käytetään hyödyksi vanhoja hyviä metodeja: Maastosta poimitaan kyytiin tavaroita ja niitä yhdistelemällä saadaan aikaan hyödyllisiä vekottimia, joiden avulla ratkotaan puzzleja. Vastaan tulevat pulmat muuttuvat pelin edetessä koko ajan kinkkisemmiksi, mutta ne eivät missään vaiheessa tunnu älyttömän vaikeilta tai epäloogisilta.

Monet tapahtumapaikoista ja hahmoista saattavat kuulostaa tutuilta Lovecraftin teoksia lukeneiden korviin. Darkhamista alkavassa seikkailussa vieraillaan esimerkiksi Fishmouthissa etsimässä salaperäistä Bob Olmstein -nimistä henkilöä, ja mukana on tietysti tuttuja ja turvallisia lonkerohirviöitä. Gibbouksen hienous piilee kuitenkin siinä, ettei se keskity pelkästään Lovecraftin tarinoihin. Pelissä tutustutaan romanialaisiin tapoihin sekä kansantaruihin ja pienessä sivuroolissa on myös eräs transilvanialainen seivästämiseen mieltynyt suurmieskin.

Matkan aikana pelataan kaikilla kolmella päähahmolla, eli Donilla, Buzzilla ja Kittehillä. Jokaisella heistä on käytössään hieman erilaisia kykyjä. Kolmikon tuittupäisin jäsen, Kitteh-katti saa kuitenkin vähiten aikaa valokeilassa, vaikka kyynisen elukan ohjaksissa olisi viihtynyt enemmänkin.

Hulvatonta huumoria

Musta huumori sulautuu luomuksen tapahtumiin yllättävän hyvin, ja vitsailun kohteeksi joutuvat niin vanhan koulukunnan seikkailupelit kuin nykyaikaisten ihmisten riippuvuus teknologiasta. Ihan kaikkia vitsit eivät ehkä naurata, mutta Gibbouksen hervottoman huumorin luulisi iskevän pelin kohderyhmään, eli perinteisten seikkailupelien ja kosmisen kauhun faneihin.

Eniten ylistäviä kehuja ansaitsee teoksen tyylikäs taide. Käsinmaalatut, erittäin yksityiskohtaiset maisemat näyttävät kerrassaan upeilta. Vahvojen värien täyttämää, eläväistä maailmaa katsoessa herää tunne, että graafiseen toteutukseen on käytetty paljon verta, hikeä ja kyyneliä. Kolmen hengen indie-studiolta näin näyttävä peli on aivan uskomaton aikaansaannos.

Meillä on paljon keskusteltavaa

Dialogia on runsaasti, ja ainainen höpöttäminen alkaa kyllästyttämään varsinkin silloin, kun haluaisi vain päästä ratkomaan kutkuttavia pulmia ja etenemään tarinassa. Onneksi kaikki repliikit ääninäytellään kuitenkin varsin taidokkaasti. Mukaan näyttelijäkaartiin on saatu eräs legendaarinen videopeliääni, sillä vierailevana tähtenä kuullaan The Witcherin äänenä tunnettua Doug Cocklea.

Gibbous: A Cthulhu Adventure on pienen tiimin suurella sydämellä kehittämä indiepeli. Teoksesta huokuu rakkaus seikkailupelejä kohtaan, ja pienimmätkin yksityiskohdat on viimeistelty huolellisesti. Noin kymmenen tuntia kestävä luomus on yksi vuoden positiivisista yllättäjistä, ja voi vain toivoa, että myös suuri yleisö löytää tämän piilotetun helmen.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi