Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

: Luukku 3: Sonyn vuosi 2012

Kunnioitettavaan kuuden vuoden ikään ehtinyt PlayStation 3 on jo ylittänyt suunnitellun elinkaarensa puolivälin. Pelaajan näkökulmasta katsottuna alustan siirtyminen keski-iän kriisin tuolle puolen ei ole onneksi kuitenkaan vaikuttanut ainakaan kielteisesti pelitarjontaan. Jo pitkään kituuttanut käsikonsoli PlayStation Portable saatiin sen sijaan siirrettyä syrjään, kun PS Vita julkaistiin alkuvuodesta myös Euroopassa.

Ristiin rastiin

PSP:n julkaisun yhteydessä hehkutettiin käsi- ja kotikonsolin yhteistoimintaa, mikä kuitenkin jäi vain suurten visioiden ja kauniiden ajatusten asteelle. PS Vitan ja PlayStation 3:n välinen YYA-sopimus on ollut alusta lähtien huomattavasti merkittävämpää kuin edellisen sukupolven yritys. Viime kesän E3-messuilla julkistetut cross-buy, -play ja -save tarjoavat pelaajille lukuisia uusia mahdollisuuksia, vaikka etuudet ovatkin potkaistu käyntiin vasta kuluneen syksyn aikana. Lyhyesti esiteltynä kahdessa jälkimmäisessä cross-termissä kyse on tallennuksen siirtämisestä laitteelta toiselle, jolloin pelaamista voi jatkaa matkan päällä siitä, mihin se kotisohvalla jäi.

Cross-buy-ominaisuudella varustetut pelit myydään kertarysäyksellä molemmille alustoille. Kotikonsoliversion ostamalla pelaaja saa kaupan päälle latauskoodin taskupainokseen, jonka avulla toimintaa voi jatkaa sujuvasti missä vain, milloin vain. Toistaiseksi tärkeimmät palvelua tukeneet julkaisut ovat olleet Motorstorm RC sekä PlayStation All-Stars Battle Royale. Ensi vuonna julkaistavista nimikkeistä etenkin herraskettuvaras Sly Cooperin neljäs seikkailu on yksi merkittävimmistä ristiinpelaamista tukevista julkaisuista.

Vuosi 2013 on PS Vitan kannalta elintärkeä. Japanin ulkopuolella tämän vuoden tammikuussa ilmestynyt laite on jäänyt Sonyn vakuutteluista huolimatta kauas tavoitteista. Tuorein käsikonsoli on jäänyt myyntien osalta jopa edeltäjänsä taakse useina viikkoina, mitä voidaan pitää melkoisena katastrofina. Kolmen miljoonan pelaajan omistajakanta on toistaiseksi häviävän pieni, eikä laadukasta pelitarjontaakaan ole saatu tasaisena virtana. Toivottavasti syksyllä myös käsikonsolilla aloitettu PS Plus -jäsenten palkitseminen kuukausittain jaettavilla ilmaisilla peleillä kääntää kurssia, sillä muutoin PS Vitan elinkaari uhkaa jäädä lyhyeksi.

Kauppapaikalla tapahtuu

Syksyn aikana Sony uudisti PlayStation Storen ulkoasun uuteen uskoon. Päivitystä ei voi kuvailla malliesimerkiksi erinomaisesta toteutuksesta, sillä uudistettu kauppapaikka vaihdettiin suuressa osassa maailmaa takaisin vanhaan malliin heti julkaisupäivänä. Hyytävän kylmässä pohjolassa asustelevat skandinaavit ja suomalaiset ovat kuitenkin saaneet ihastella uutta Storea jo muutaman kuukauden ajan. Se, onko uudistus vienyt verkkomyymälää parempaan suuntaan, onkin sitten ihan toinen asia. Toivottavasti palvelu kehittyy vielä ajan saatossa, jotta lievistä hitaus- ja kankeusongelmista päästäisiin eroon.

Armon vuonna 2012 tapahtuneeksi uudistukseksi voidaan myös laskea PS Plus -jäsenten etuudet. Instant game collection -palvelu laajentui syksyllä koskemaan myös PS Vitan käyttäjiä, joten maksavat asiakkaat saavat nauttia vuoden aikana yhteensä 65 eri pelistä niin koti- kuin taskukonsolillakin. Tänä vuonna tarjolla on ollut hittijulkaisuja aina Red Dead Redemptionista kannettavaan Unchartediin. Tasainen pelitulva on kuitenkin luonut monille pelaajille ensimmäisen maailman ongelman: mistä löytää vapaa-aikaa kaikille näille peleille?

Tämän vuoden viimeisimmäksi maininnan arvoiseksi uudistukseksi on nostettava koko kansan Singstarin siirtyminen free to play -peliksi. Täysin ilmaiseksi karaoken laulaminen ei kuitenkaan muuttunut, sillä rallatettavista biiseistä joutuu nykyisin maksamaan erikseen. Uudistus on silti askel positiiviseen suuntaan, joten bilepelien valtaistuin pysynee vastaisuudessakin tukevasti Singstarin hallussa.

Pukki laittaa nyt sen kuulolaitteen korvaansa, jottei joulusta tule fiaskoa

Pelivuosi 2012 on ollut pelaajille melkoisen laadukas. Tutut monialustajulkaisut ovat palanneet entistä ehompana myös tänä vuonna. Uudistuneet vuosipäivitykset NHL 13, Call of Duty: Black Ops 2, Assassin’s Creed 3, Mass Effect 3 ja kumppanit ovat roikkuneet myyntilistojen huipulla viikosta toiseen. Erästä kotimaista populistipoliitikkoa lainatakseni: ”kyllä kansa tietää”. Laadullinen aspekti on nimittäin ollut kaikissa edellä mainituissa kohdallaan. Monialustapeleistä ainoaksi järjestysnumerottomaksi yllättäjäksi voitaneen laskea Bethesdan julkaisema Dishonored, jonka monipuolinen hiippailu-universumi vetosi moniin.

Sonyn konsoleiden yksinoikeuksien osalta kulunut vuosi ei ole räjäyttänyt pankkeja, vaikka laatujulkaisuja onkin saatu. Koko konsolisukupolven parhaimpien pelien joukkoon luettava Journey onnistui kaappaamaan pelaajat mukaansa sellaisella tavalla, jota kelpaa muistella vielä vuosienkin kuluttua. Taivaltaminen aavikolla ilman syytä, suuntaa ja mahdollisesti jopa seuraa osoitti jälleen kerran, että matka on määränpäätä tärkeämpi. Tosin tällä kertaa myös loppuhuipennus sai pelaajat polvilleen.

Liiketunnistukseen perustuvalle Movelle vuosi jäi melkoiseksi tuhnuksi muutamaa julkaisua lukuun ottamatta. Alkusyksystä julkaistu Sorcery ei onnistunut loihtimaan itseään ikimuistoisten pelien joukkoon. Taikuus oli pop myös vuoden toisessa suuressa Move-julkaisussa, kun Harry Potter -universumia hyödyntänyt Wonderbook ilmiintyi kauppojen hyllyille marraskuussa. Arvostelumenestykseen olisi tarvittu ihmekirjan osalta astetta tujumpaa kirousta ja manausta. Kyseessä voi silti olla yksi joulun ihmeistä, kun puhutaan nuoremmalle yleisölle tarkoitetuista joululahjoista.

Välipäiviä voi viettää myös turpakäräjien parissa, sillä marraskuun lopussa julkaistu PlayStation All-Stars Battle Royale on joulurauhan julistuksesta huolimatta kelpo mäiskettä kinkkua sulatellessa. Sonyn tutuilla hahmoilla käydyt turpakäräjät ovat isolla porukalla viihdyttävää toimintaa niin ennen mayojen ennustamaa maailmanloppua kuin sen jälkeenkin.

Aika kultaa muistot ja kaikki oli muinoin paremmin. Vanhoille homekorville sekä muille nostalgiatrippiä kaipaaville kuluneena vuonna julkaistut HD-päivitetyt versiot ovat tarjonneet mahdollisuuden palata takaisin menneisiin aikoihin. Edellisen sukupolven Ratchet & Clank -trilogian mahdollistama uusintakierros teräväpiirtografiikoilla onnistui viihdyttämään ainakin KonsoliFINin ylläpidon muinaisjäännettä, jryiä, kuten saimme alkukesän podcasteissa kuulla. Tuskinpa rakastetun Jak & Daxterin uusintapainoskaan saa ketään pettymään, mikäli kyseinen julkaisu sattuisi aattoiltana löytymään lahjapapereiden seasta. Muita uusintapainoksia saatiin ainakin Silent Hillistä, Devil May Crystä, Zone of the Endersistä sekä Killzonesta.

Joka vanhoja muistelee, sitä ilotikulla silmään

Vuosi 2012 ei ole ollut PlayStationin kannattajille lainkaan pöllömpi. Laatujulkaisuja on tullut kuin liukuhihnalta, vaikka suurten yksinoikeuksien aika taitaakin olla jo ohi. PS Plus -jäsenten vapaa-aika on kortilla, mutta kyseessähän on vain ja ainoastaan positiivinen ongelma. Itse muistan ennustaneeni viime vuoden lopussa, ettei vuoden kymmenen parhaan pelin joukkoon mahtuisi ensimmäistään järjestysnumerotonta tuotosta. Häkellyttävän Journeyn ansiosta huomaan onneksi olleeni hakoteillä, vaikkakin vain niukasti. Dishonored taistelee myös hyvistä pistesijoista, joten pelaajien joukkoon voi onneksi sanoa vielä mahtuvan kaavoihin kangistumattomiakin.

Vaikka tätäkin vuotta on vielä jäljellä ainakin perinteisen joulustressin ja -kinkun verran, on silti aika suunnata katsetta ensi vuodelle. Lykkääntyneistä tekeleistä on syytä nostaa ainakin alkuvuotta piristävät Tomb Raider ja The Last of Us. Voisinpa melkein luvata syödä hattuni, jollei toukokuun hujakoilla ilmestyvä Grand Theft Auto V ole jättimäinen menestys. PS Vitan kehityskaarta on kiinnostavaa seurata, mutta pian on myös aika kääntää katse Sonyn seuraavaan kotikonsoliin. Toivottakaamme sen tervetulleeksi lisänimellä Orbis tai 4, sillä tuskin on kenellekään väliä. Paineet uudelle raudalle ovat kuitenkin alati kasvamaan päin. Kulunut vuosi on ollut hyvä, mutta ensi vuonna on vielä varaa parantaa, eiköstä vain?

Galleria: 

Kommentit

Ihan passeli pelivuosi, vaikka mitään Heavy Rainin kaltaista tajunnan laajentajaa ei tullutkaan. Pelejä enemmän kuin ehtii pelaamaan ja PSN+ tarjoaa vielä oman lisänsä siihen päälle ilmaisilla peleillään. Voi olla ranttu ja silti ei tarvitse kärsiä kuivista kausista. Verkkopelaajalle kulunut vuosi on ollut antoisa, siitä osaltaan on pitänyt huolen jo silkka DLC:n vyörytys. Entistä enemmän painotetaan sosiaalista pelaamista yksin ja muiden kanssa; Playstation All-Stars Battle Royale, Rachet & Clank:Qforce ja miksei myös Singstar Suomihuiput nyt loppuvuodesta esimerkkeinä. PSVita alkuvuoden väriläiskä, joka odottaa taas uutta tulemistaan seuraavan AAA-vyörytyksen koittaessa.

Huomisesta ei kukaan tiedä, paitsi sen mitä Gamescomissa esittivät. Tekemistä riittää vielä, joten antaa sen seuraavan sukupolven odottaa.

Olisi voinut jättää monialustapelit pois, mutta ihan kiva.

PSVitan ennustukset vuodelle 2013: alkuvuonna tulevat Dead or Alive 5 sekä Soul Sacrifice herättämään japanilaisissa hyvää pöhinää laitteen osalta ja Rockstar Leeds (PSP:n GTA:n kehittäjät) tulee julkaisemaan kehittämänsä pelin nimen E3-messuilla ja syön hattuni ellei se ole GTA Vita loppuvuoden julkaisuksi. Tuohon päälle heitetään vielä 3G versio ovesta ulos keskitytään pelkästään WiFi versioon hintaan 149$ (Suomi-lisineen 179€), niin kyllä Vitasta vielä oiva pelilaite massoille saadaan.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi