Vuonna 2008 tapahtui onnettomuus, joka muutti tanssija Mikael Turtiaisen elämän.

Helsingin Mannerheimintietä suojatietä pitkin ylittäessään Turtiainen jäi raitiovaunun alle, kärsi vakavan aivovamman ja vajosi koomaan. Ennusteet olivat synkkiä, eivätkä lääkärit uskoneet hänen heräävän. Kuin ihmeen kaupalla näin kuitenkin kävi.

Se oli kuitenkin vasta pitkän kuntoutuksen ensimmäinen askel. Kaikki piti aloittaa alusta. Osa harrastuksista osoittautui vaikeiksi tai jopa mahdottomiksi. Yksi niistä oli pelaaminen.

Aikanaan Turtiainen omisti kaikki PlayStation -konsolit ensimmäisestä kolmanteen sukupolveen asti. Onnettomuuden jälkeen asiat kuitenkin muuttuivat.

”Nuorena pelasin paljon erilaisia pelejä PlayStationilla”, Turtiainen kertoo. ”Onnettomuuden jälkeen olen pelannut vain konsolipelejä, joita voi käyttää yhdellä kädellä. Tabletilla pelaan päivittäin.”

Loppuvuodesta 2023 julkaistu PlayStation Access -ohjain haluaa tuoda muutoksen tähän. Liikuntarajoitteisille pelaajille se on lupaus valoisammasta tulevaisuudesta. Esittelytilaisuudessa Turtiaiselle säädettiin ohjaimelle oma profiili, jonka avulla hän pystyy pelaamaan uusinta Spider-Man 2 -peliä yhdellä kädellä.

Mikäli seittisankarin seikkailut ovat tuttuja, tämä on syystäkin vaikuttava saavutus. Nopeatempoinen ja sorminäppäryyttä vaativa toimintapeli on yksi sukupolven inklusiivimmista kokemuksista tähän mennessä.

Yksi isoimmista haasteista esteettömyyden kannalta ovatkin monimutkaiset kontrollit, jotka lähestulkoon kauttaaltaan vaativat kahta kättä. Harva peli on suunniteltu tämän konseptin ulkopuolelle.

Turtiaiselle perinteisen ohjaimen käyttö on kuitenkin hankalaa, eikä sitä pysty käyttämään kuin pienen hetken kerrallaan. Kun kysyn, miltä pelikokemus tuntuu nyt, vastaus on yksinkertaisen ilahtunut: ”Voin taas pelata PlayStation-pelejä!”

PlayStation Access -ohjain on esteettömyyttä edistävä lisälaite, jonka tarkoituksena on antaa kaikille mahdollisuus pelata uuden sukupolven konsolilla. Helposti mukautuva laite voidaan säätää nappeja ja asetuksia myöten jokaiselle yksilöidysti sopivaksi.

KonsoliFINin testissä arvostelijamme kutsuu laitetta merkittäväksi edistysaskeleeksi esteettömyydessä.

Kysyn vielä Turtiaiselta, mitkä ovat hänen lempipelejään. Vastausta ei tarvitse miettiä pitkään.

”Se selviää tulevaisuudessa, kun nyt voin hankkia PlayStationin.”

Kirjaudu kommentoidaksesi

Alustat: