Englanninkielinen jumpscare-termi on kovin kuvaava sana niihin säikähdyksiin, joissa sydän jättää lyönnin väliin ja tekee mieli hypähtää ylös tuolista. Peleissä näitä tilanteita tulee vastaan tuon tuostakin, joten niistähän voisi kasata jonkinmoisen listan. Niistä kamalimmista nimittäin.

Kauhupeleissä säikähtäminen on todennäköisempää kuin muiden genrejen tekeleissä, mutta tähän listaan on valikoitu hetkiä myös muun tyylin peleistä. Oikeastaan vain yhtä listalla olevaan voisi kuvailla kauhuksi. Muut ovat sitäkin yllättävämpiä, sillä näitä kauhunhetkiä ei odottanut kohtaavansa.

5. Super Mario 64

Otetaan ensin käsittelyyn jonkinmoinen klassikko, josta on päästy nauttimaan myös äskettäisen Super Mario 3D All-Stars -kokoelman merkeissä. Kyseessä on Super Mario 64 -tasoloikan Big Boo's Haunt -kentässä majaileva flyygeli, joka näyttää kauempaa katsottuna täysin normaalilta, mutta lähempää katsottaessa se koettaa ahmaista pelaajan ohjastaman viiksivallun kitusiinsa. Kuin kauhuelokuvasta nuoremmille pelaajille. Ja vanhemmillekin.

4. Thief

Synkkä ja tummanpuhuviin maisemiin sijoittuva Thiefin uusiolämmittely ei ole kauhupeli. Olikin sitä suurempi yllätys, kun yksi osanen tarinaa vie Garrett-rosmomme rakennukseen täynnä hallusinaatioita, kummituksentapaisia ja muita kamaluuksia. Jo heti ensimmäinen avaimenreiän läpi tuijottelu saa heikoimmille sisun kaulaan. Itse jätin pelin kesken näiden kauhukohtausten kohdilla, joskin syynä oli enemmänkin pelin aiheuttama yleinen pettynyt fiilis. Vanhoissa Thiefeissä vara parempi?

3. Bioshock Infinite

Äskettäin uusiksi julkaistu Bioshock Infinite ansaitsee paikkansa yhden säikyttelyn ansiosta. Itse muistan tämän tyhjästä ilmestyneen ja savuna ilmaan katoavan vihollisen aiheuttaneen kunnon säikähdyksen, minkä johdosta saatoin ammuskella takaseinään useammankin laakin puhtaan paniikin merkeissä.

2. Prey

Prey, tuo enemmänkin psykologista jännäilyä tarjoileva räiskintä vuodelta 2017. Jos nimikkeen pahinta säikytystä miettii, ei pelinsä kokeneiden varmasti tarvitse miettiä pitkään. Tästä kamaluudesta ei parane kertoa etukäteen sen suurempia, sen verran yllättävä se on. Katso video alta ja järkyty.

1. Batman: Arkham Knight

Ykkössija on omasta mielestäni todella selkeä. Tämä kunnia kuuluu Batman: Arkham Knight -seikkailulle, jossa sarjakuvista tuttu Lepakkomies pyrkii puhdistamaan Gothamia rikollisista. Kyseessä ei ole kauhupeli, joten sen tarjoilema äkkinäinen säikäytys on sitäkin yllättävämpi.

Kyseinen säikytys tapahtuu satunnaisen epäsatunnaisesti, kun sankarimme on kiipeämässä talon katolle. Ja sitten, ilman minkään sortin ennakkovaroitusta, Man-bat-pahis tuo vähemmän kauniin naamataulunsa ruudulle huudon saattelemana. Takuuvarma säikytys!

Menivätkö valinnat metsään, olisiko Black Opsin zombihuutojen pitäny olla edustettuna?

Kommentit

Öö missä Resident Evil 1 ja koira ikkunan läpi :P

Juttuun listattu ne ei-niinkään-kauhupeleissä tapahtuneet kauhun hetket. Sopisi kyllä listalle joka tapauksessa!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi