Muutos vaatii aikaa, ja virheistä opitaan. Siinä kaksi kliseistä elämänohjetta, jotka Xbox on osoittanut oikeiksi tulevan, uuden konsolisukupolven kynnyksellä.

Xbox Onen lanseerauksen aikaan Microsoft karautti suoraan karikkoon. Lehdistötilaisuudessa lauottiin legendaarisia ”TV, Sport, Sport, TV, TV, Call of Duty” -huudahduksia Don Mattrickin toimesta. "Rakastettu" Kinect kuului joka pakettiin, ja julkistusta seurasi myös kohu huhutun jatkuvan internet-yhteyden pakollisuudesta, mikä johti Adam Orthin lähtöön yhtiöstä.

Moni asia on muuttunut vuosien varrella, sillä Xbox Series X:n lähtöaskeleet ovat täysin erilaiset kuin edeltäjänsä. Isokin laiva kääntyy, kunhan malttaa odottaa.

Sinä olet ohjain. En ollut.

Xbox lähtee uuteen konsolisukupolveen (yllättävän) kuluttajaystävällisellä ja avoimuutta vaalivalla lähestymistavalla. Sotiminen kilpakumppanien kanssa on jätetty taustalle, ja kaikki tuntuvat keskittyvän enemmän omaan tekemiseensä – toisiaan kunnioittaen. Phil Spencerin viesti on toki ollut jo pitkään, että Xbox haluaa mahdollistaa pelaamisen laitekannasta ja paikasta riippumatta, mutta silti yhtiön pelaajaa vaaliva asenne jaksaa yllättää. Yksinoikeuspelien (Cuphead, Ori and the Blind Forest) tuominen Nintendolle tuli täysin puskista. Eri alustojen cross-play-tuen salliminen sai PlayStationin näyttämään pahikselta, ja kaikkien Xboxin yksinoikeuspelien ilmestyminen Game Passiin julkaisupäivänä on vain erinomaista palvelua.

Kaikki nämä muutokset kera kekseliään sosiaalisen median tiimin ovat tehneet jättimäisestä firmasta asteen verran inhimillisemmän. Kannattaa oikeasti seurata Xbox Game Passin ja Xboxin virallisia Twitter-tilejä, sillä niiden ylläpitäjät tekevät massasta erottuvaa jälkeä, pilke silmänkulmassa.

Vuotiko joku jotain?

Tällä viikolla uudet Xbox Series -konsolit saivat vihdoin julkaisupäivän. Series S:n hinta yllätti positiivisesti, eikä X-mallikaan maksanut niin paljoa kuin ehdin pelätä. Suomeen rantautuva, Gigantin hoitama Xbox All Access -rahoitusmalli tarjoaa myös helpon tavan hypätä mukaan.

Kun miettii pelaamisen tulevaisuutta, niin Game Pass Ultimaten avulla tarjolla on valmiit pelikatalogit PC:lle, Xboxille ja Androidille xCloudin kautta. Toivottavasti jonain päivänä myös iOS-alustat avautuvat palvelulle, jos Apple vain muuttaa politiikkaansa. Lisäksi Electronic Arts ilmoitti liittävänsä EA Play -kataloginsa Game Passiin loppuvuodesta, joten kaikki tunnetuimmat urheilunimikkeetkin saapuvat pelaajien saataville yhdellä tilauksella. Kuulostaa jopa liian hyvältä.

A Game Too 2 on odotuslistallani.

Kaiken tämän pointti on, että en ikinä olisi uskonut Xboxin avautuvan kaikelle kansalle ja tekevän pelaamista yhtä helposti lähestyttäväksi seitsemän vuotta sitten tapahtuneen kompuroinnin jälkeen. Pitkästä aikaa tuntuu, että kaikille kolmelle laitevalmistajalle on oma tilauksensa, eivätkä firmat yritä vain kopioida toisiaan. En malta odottaa marraskuuta ja uusien konsolien saapumista kauppojen hyllylle.

Mutta sitä ennen: Sony, sinun vuorosi kattaa pöytä.

Kommentit

Tilanne on tosiaan erikoinen. Itse olen pitkän linjan sonylainen ja vielä pidemmän linjan nintendolainen, mutta niin vain XBox on nyt ennakkotilattuna vaikka joskus pidin koko yhtiötä ohimenevänä markkinahäiriönä joka joskus vain häipyisi. Tällä hetkellä Microsoftin paketti tarjoaa käytännössä kaiken.

Iso on ollut muutos ylimielisestä nousukkaasta pelaajien palvelijaksi.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi