Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

MTV Music Generator 3

DJ:n uralle


Erilaisia musiikintekoon tarkoitettuja ohjelmia on markkinoilla lukuisia, mutta ne ovat keskittyneet pääasiassa PC:lle. Codemasters iskee tähän markkinarakoon julkaisemalla MTV Music Generator 3:n Xboxille ja PlayStation 2:lle. Kyseessä ei ole varsinainen peli, vaan lähinnä musiikinteosta kiinnostuneille aloittelijoille – ja miksei hieman kokeneemmillekin harrastajille – tarkoitettu ohjelma. Ominaisuuksiltaan mukavan kattava musiikkigeneraattori kompuroi valitettavasti musiikkitarjonnan rajoittuneisuuteen.


Koko rumba alkaa päävalikosta. Yksinkertainen näkymä tarjoaa valittavaksi viisi vaihtoehtoa: Remixer, Studio, Playlist, Files ja Options, joka sisältää erittäin hyödylliset ohjelman käyttöä opastavat tutorialit. Remixer on ohjelman yksinkertaisin tapa muokata musiikkia. Ensin valitaan haluttu kappale valmiiden kappaleiden listalta ja sitten siirrytään näkymään, jossa voi säätää esimerkiksi kappaleen äänenvoimakkuutta, nopeutta ja musiikin sävyä vaihtelemalla kappaleessa käytettyjen ääninäytteiden (sample) tyyliä. Muokatun kappaleen voi tallentaa musiikkitiedostojen hallintaan tarkoitetun Files-valikon kautta tai operointia voi jatkaa Studioon.


Studion uumeniin


Studio on koko ohjelman tärkein ja tutuimmaksi tuleva näkymä, jossa voi muokata valmista kappaletta ääninäytekohtaisesti tai luoda täysin uuden kappaleen aiemmin valitun valmiin kappaleen mukaan määräytyviä ääniä käyttämällä. Studiossa kappaleet koostetaan 24-raitaiselle taulukolle rumpu-, basso-, melodia- ja vokaaliäänitteitä mieleisellään tavalla asettelemalla.


Mikäli oma luovuus huutaa laajempaa äänitevarastoa kuin mitä valitun kappaleen äänikirjasto tarjoaa, Studiosta voi hypätä SampleBaseen, joka on varsinainen ääninäytteiden kehto. SampleBasessa käyttöönsä voi ladata minkä tahansa ohjelmassa olevan ääninäytteen. Valmiita äänitteitä voi myös muokata ja uusia voi äänittää Xboxin kovalevyllä olevista kappaleista. Jos tämäkään ei vielä riitä, omia melodioita tai rumpukomppeja voi säveltää muutamien eri soittimien avulla nuottikohtaisesti.


Joskus kappaleet vaativat raitakohtaisia muutoksia. Tähän tarkoitukseen Studiossa on Channel-alavalikko, jossa raitoja voi hienosäätää yksitellen erilaisilla säätimillä, kuten äänenvoimakkuus, pan, filtterit ja tehosteet. Hienosäätöä voi jatkaa tekemällä jokaisesta säätimestä dynaamisia eli kappaleen mukaan muuttuvia. Tällä tavoin esimerkiksi jonkin kanavakohtaisen tehosteen saa tietyssä vaiheessa voimistumaan tai vaimenemaan. Koko kappaletta koskevat muutokset tehdään vastaavasti Master-alavalikosta, josta voi säätää esimerkiksi kappaleen nopeutta, bassopainotusta ja kaikua. Syvyyttä ja säätömahdollisuuksia pitäisi löytyä jokaisen pikku DJ:n tarpeisiin.


Levy-yhtiö sanoi ei


Files-valikon kautta tallennetut kappaleet voi soittaa Playlist-valikossa, josta voi rakentaa oman jukeboxinsa aivan kuten Xboxin omasta soittimesta. Myös erilaisia visuaalisia tehosteita tarjotaan musiikin kaveriksi. Vaikka ohjelmalla luotujen kappaleiden soittaminen saman ohjelman sisällä onkin ihan ymmärrettävää, kappaleiden tallennusmahdollisuus Xboxin soittimen ymmärtämään muotoon olisi ollut kätevämpää. Näin omia kappaleita olisi voinut sujuvasti soitella CD-levyiltä ladattujen kappaleiden ohessa tai jopa tiettyjen pelien taustamusiikkeina. MTV Music Generator 3 ei jostain syystä anna soittaa kokonaisia kappaleita Xboxin kovalevyltä, vaikka pieniä pätkiä niistä voikin repiä irti.


Ohjelmalla on muutamia selkeitä puutteita, joista pahin ei niinkään liity sen ominaisuuksiin vaan musiikkitarjontaan. On nimittäin valitettavaa, että peli kattaa vain tyypillistä klubimusiikkia muutamien eri kappaleiden voimin. Snoop Doggin, OutKastin, Sean Paulin ja tuntemattomampien teknoartistien keskellä hieman rankempaa kitaranvingutusta kaipaava itkee verta. Omista kappaleista äänitetyillä ääninäytteillä voi hieman helpottaa pelin rajoittunutta tarjontaa, mutta tämän eteen saa tosissaan tehdä töitä.


Alkuunsa sekava valikkorakenne ja valikoiden hitaanpuoleinen toiminta voivat ärsyttää joitakin käyttäjiä. Jotkut saattavat myös närkästyä pelin yksinkertaiseen ulkoasuun. Toisin kuin Sonyn PS2:lle julkaisema DJ: Decks & FX MTV Music Generator 3 ei sisällä autenttista levarinäkymää, jossa nupikoita pääsisi vääntelemään ikään kuin oikeassa elämässä. Musisointi hoidetaan visuaalisesti köyhissä taulukoissa, joihin ääninäytteitä tai nuotteja asetellaan, ja dynaamisten efektien editorissakin säädetään vain tietyn efektin voimakkuutta kuvaavaa janaa asettamalla pisteitä ruudukkoon.


MTV Club Music Generator 3


Kokonaisuudessaan MTV Music Generator 3 on toimiva musiikinteko-ohjelma, joka tarjoaa yllättävän paljon erilaisia ominaisuuksia. Taitavissa käsissä ohjelmalla syntyy lähes ammattimaista musiikkia. Se on kuitenkin suunnattu hyvin kapealle yleisölle rajoittuneen musiikkitarjontansa takia, mikä laskee arvosanaa. Jos tavanomaista klubimusiikkia olisi pakko päästä konsoleilla luomaan, MTV Music Generator 3 on varmasti pätevä tähän tarkoitukseen, mutta mitään sen ihmeellisempää ohjelmalla ei voi suoralta kädeltä tehdä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi