Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Kokeiltua: Xbox 360:n nopeampi langaton verkkosovitin ja Zune

Toisin kuin muissa tämän sukupolven konsoleissa, Xbox 360:ssä ei vieläkään ole sisäänrakennettua WLAN-vastaanotinta. Ongelma ratkeaa kuitenkin rahalla, ja viime vuoden lopulla kauppojen hyllyille ilmestyi uusi, entistä nopeampi versio Microsoftin virallisesta langattomasta verkkosovittimesta. Näin Xbox 360:stä tulee ensimmäinen konsoli, joka virallisesti tukee jopa 300 Mbps:n siirtonopeudella toimivaa 802.11n-standardia. Uutta on myös tuki WPA2-salaukselle.

Verkkosovittimen aiemman version omistavana käyttöönotto sujui periaatteessa hyvin helposti; vanha mötkylä pois ja uusi tilalle. Edes asetuksiin ei tarvinnut koskea, sillä laite osasi suoraan käyttää vanhemman mallin säätöjä. Sen jälkeen tuli kuitenkin hölmistyttävä hetki: mukana toimitettu ajuri-CD tunnistautui konsolin DVD-asemassa Mixed Media Disciksi, eikä sille voinut tehdä mitään. Pienen pähkäilyn ja selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että verkkosovittimen ajurit kuuluivat edelliseen suurempaan käyttöjärjestelmäpäivitykseen. Käyttäjäystävällisyyden kannalta olisi ollut reilumpaa, jos olisi saanut selkeän ilmoituksen ajurien olemassaolosta. Konsolinsa uutena ostavan kannattaa kuitenkin varautua asentamaan ajurit CD:ltä.

5 gigahertsin taajuudella toimiessaan 802.11n-verkkojen kantama paranee ja häiriöalttius pienenee. Tästä on hyötyä eritoten, jos WLAN-tukiasema sijaitsee kaukana konsolista tai jos alueella on runsaasti 2,4 gigahertsillä operoivia langattomia verkkoja tai laitteita. Testitilanteessa konsoli ja tukiasema olivat eri huoneissa, joita erotti seinän lisäksi suljettu ovi. Tästä huolimatta yhteys vaikutti olevan ihan yhtä hyvä sekä 2,4:n että 5 gigahertsin taajuusalueilla. Parhaan lopputuloksen saa, jos WLAN-tukiaseman voi asettaa toimimaan pelkästään 802.11n-tilassa.

Uusinta 802.11n-standardia tukeva palikka on kasvattanut kylkeensä toisen antennin.

Vaikka uusi verkkosovitin mainostaakin olevansa jopa 7 kertaa nopeampi vanhaan malliin verrattuna, käytännön erot Xbox Live -käytössä jäivät hyvin pieniksi 100/5M-yhteydelläkin. Sen sijaan sisäverkon mediapalvelinyhteys hyötyi nopeudesta. Vanhemmalla 802.11g-standardia käyttäneellä sovittimella kaistanleveys tuli vastaan HD-tasoisen videon bittivirtanopeuden noustessa korkealle. N-verkossa 1080p-materiaalinkin toisto Macbook Prolta konsoliin sujui kuin rasvattu.

N-mallin adapteri palvelee kyllä tarkoitustaan ja tekee sen rivakasti, mutta edellisen version omistajille sitä on vaikea suositella. Noin 80 euron hinta tuntuu varsin suolaiselta myös niistä, jotka vasta ovat harkitsemassa WLAN-palikan ostamista Xbox 360:een. Jos boksiinsa langattoman verkkoyhteyden välttämättä tahtoo, on uudistunut malli hinnastaan huolimatta erinomainen laite.

Zunesta vuokraelokuvat vain nappeja painamalla

Xbox 360:n edellisen käyttöjärjestelmäpäivityksen ainoa uudistus ei suinkaan ollut tuki uudelle WLAN-palikalle. Samalla nimittäin pelkkänä Video Marketplacena aiemmin tunnettu video-osio muutti nimensä Zuneksi ja laajentui täysiveriseksi virtuaaliseksi videovuokraamoksi myös Suomessa.

Zunessa tarjolla on elokuvia niin perinteisellä SD-tarkkuudella kuin 1080p-teräväpiirtoversioina. Audioraidat ovat SD-versioissa pelkkää stereoa, mutta HD-materiaalissa on usein myös Dolby Digital 5.1 -monikanavaäänet. Valitettavasti minkäänlaisia tekstityksiä ei ole tarjolla, ei edes englanniksi. Englannin kuullunymmärtämisen on siis oltava vähintään kohtalaista, ainakin jos ei ole nähnyt kyseistä elokuvaa aiemmin.

Vuokrattavista videoista on tarjolla myös esikatselupätkät, joista osa on suoraan ote elokuvasta ja osa puolestaan pelkkä traileri. Harmittavasti joidenkin HD-elokuvien kohdalla esikatselua ei tarjottu teräväpiirtona, joten todellista kuvanlaatua ei ennakon perusteella voinut päätellä.

Standarditarkkuuden vuokraelokuvien hinnat alkavat 240 MS-pisteestä, ja HD-filmien vuokraus maksaa normaalisti 410 MS-pistettä. Uutuuselokuvasta voi joutua pulittamaan jopa 550 MS-pisteen verran. Reaalimaailman rahayksiköissä puhutaan kuitenkin vain noin 3-6,5 euron hintahaarukasta, joten palvelun hinnoittelu ei merkittävästi eroa normaaleista videovuokraamoista.

Elokuvan voi joko ladata konsolin kiintolevylle kokonaisuudessaan tai katsella niin sanottuna suoratoistona. Valintaa ei pysty vuokratun elokuvan osalta jälkeenpäin enää muuttaa, joten suoratoistoa käytettäessä verkkoyhteyden on syytä toimia luotettavasti. Palvelu tekeekin varmuuden vuoksi erillisen nopeustestin ennen jokaista ostopäätöstä.

Palveluun tutustuttassa valittiin ensin suoratoistona Monty Python -kaartilaisten kasariklassikko Kala nimeltä Wanda. Katselukokemusta häiritsi kolme kappaletta parin sekunnin selittämätöntä katkoa, mutta muutoin tekniikka pelasi hienosti. Nopealla yhteydellä kuvanlaatu nousi 1080p-tarkkuuteen asti muutamassa sekunnissa, ja mainittuja lyhyitä täysstoppeja lukuun ottamatta kuvanlaatu pysyi vallan mainiona alusta loppuun.

Jos elokuvan päättää ladata kokonaisuudessaan, kannattaa siihen varata reilusti aikaa. HD-tarkkuudella videotiedoston koot ylittävät jopa kymmenen gigatavua, joten leffan letkutuksessa kestää aikansa. Maksuvahvistuksen jälkeen alkava vuokra-aika on 14 vuorokautta eikä toistokertojen määrää ole rajoitettu. 24 tunnin katseluaika alkaa siitä hetkestä, kun elokuvan ensimmäisen kerran laittaa pyörimään.

Kokeeksi ladattu Kauhea kankkunen oli 7,2 gigatavua HD-tarkkuudella. Latauksen kokonaiskesto oli noin 1 h 20 min. Katsomaan tosin pääsi jo noin viiden minuutin jälkeen, eli kun datamäärästä oli tullut vähän reilut 2 prosenttia. Asettamalla WLAN-tukiaseman 802.11b/g-yhteensopivasta tilasta pelkkään 11n-moodiin kokonaisen elokuvan siirto sujui jo noin tunnissa. 

Palvelun selvästi heikoin lenkki on vielä tässä vaiheessa tarjonta. Vain reilun 150 elokuvan valikoima ei ole erityisen kattava, ja painottuu parin viimeisen vuosikymmenen aikana julkaistuihin leffoihin. Katalogi kasvaa kuitenkin hiljalleen, ja jos palvelu muuten ottaa tuulta siipiensä alle, on sille helppo povata suosiota. Zune-videovuokraamo sopiikin erityisesti niille, jotka ovat kyllästyneet poistumaan kotoaan ja haluavat katsoa elokuvia silloin, kun heille itselleen parhaiten sopii.

Galleria: 

Kommentit

Sinällään 802.11n mahdollistaa myös 600 Mbps:n yhteysnopeuden, mutta ainakin Airport Extremellä nopeus oli pelkässä 11n-tilassa tasan tarkkaan 300 Mbps. Tuohon vaikuttaa mm. käytettävien antennien määrä, ja ilmeisesti tuon langattoman verkkosovittimen kaksi antennia selittävät "vain" 300 Mbps:n vauhdit.

Oikein hyvä ja selventävä artikkeli.

Minulla menee tuo N-sovitin luultavasti lähiaikoina ostoon jo ihan sen takia, että saan maksimoitua yhteyden laadun prosenteissa. Tällä hetkellä sen on noin 70%, ja pientä latenssia on havaittavissa. Sinänsä aikamoista hienosäätöä varsinkin tähän hintaan, mutta harrastukseen kehtaa panostaa.

Oma N-tukiasema ainakin tukee pelkästään 300mb/s-nopeutta, ja tuokin maksoi jo aika paljon, joten saattaa olla 600mb/s-nopeudella lähettävät asemat melko harvassa. Nyt kuitenkin puhutaan jo sellaisista nopeuksista, joiden pitäisi riittää ihan missä vain.

Zune-artikkelissa pitää lisäillä vähän tietoa:

Leffan alkaminen ladattaessa on kääntäen verrannollinen yhteyden nopeuteen; Tontsan supermiesyhteyksillä leffan voi aloittaa jo kahdessa prosentissa, mutta esimerkiksi allekirjoittaneen neljämegaisella kipuaa luku sinne kuudenkymmenen yli, ennenkuin toistopainike muuttuu harmaasta valkoiseksi. Tässä tietysti kestää useampi tunti.

Full HD- stream on taas ihan käsittämätön yllättäjä, sillä tuo minun 4mb/s-yhteys pyörittää sitä onnistuneesti ja ilman häiriötä, kuten eilen Inglourious Basterdsin kanssa huomasin. Tämän takana oleva tekniikka on minulle vierasta, mutta melkoinen saavutushan tuo on. Ja kuvanlaatu on ihan oikeasti myös Full HD:ta, tosin ehkä pienine eroineen verrattuna Blu-Ray-formaattiin. Standarditarkkuus ajaa myös asiansa yllättävän hyvin.
Kuvanlaatua voi tarkkailla toiston aikana tietoruudusta, jossa näkyy dynaaminen Full HD-palkki.

Leffatarjonnasta olen sinänsä eri mieltä, sillä mielestäni alkukankeuksien jälkeen palveluun ollaan saatu tänne Suomenkin (!) puolelle ihan laatuelokuvia, eikä yhtään sen myöhempään kuin muissakaan vuokraamoissa. Tarjonnasta löytyi ainakin uusimmista eilen se Inglourious Basterds, Public Enemies, Hangover, Watchmen yms... mistään "second hand" materiaalista ei enää voida puhua, vaikka toki tarjonnan koko voisi olla suurempi.

Joohanh: Pitää muistaa erottaa kaksi käsitettä toisistaan: resoluutio ja bitrate. Hitaallakin yhteydellä resoluutio voi olla vaikka mitä, mutta bitratea pitää silloin pudottaa reilusti. Pelkkä 1080p ei siis takaa hyvälaatuista kuvaa, jos bitrate on kovin matala. Kuvassa on tuolloin paljon pikseleitä, mutta raskaasti pakattuna tai kuvainformaatiota on ihan raa'asti kadotettu.

Jos elokuvan kuitenkin lataa, ei bitrate luonnollisestikaan enää riipu yhteyden nopeudesta. Silti esim. Blu-ray-levyllä oleva versio on ainakin näennäisesti parempilaatuinen vielä selkeästi suuremman bitratensa ansiosta (vrt. esim. 128 kbps:n ja 256 kbps audiotiedosto). Jos en väärin laskenut, tuon Hangoverin keskimääräinen bitrate Zunessa on hieman alle 10 Mbps (sis. audion). BD-versiossa videon bitrate on ~16,5 Mbps (+1,375 Mbps HD-audioraitaa). Se on sitten jo eri asia, kuka sen eron käytännössä huomaa. :)

Tarjonnasta sen verran, että kieltämättä uutuuselokuvat tulevat tuonne hyvin nopeasti. Se ei vielä ole selvinnyt, päivittyykö valikoima jotenkin säännöllisesti vai silloin tällöin ripotellen.

Ymmärrän kyllä, kun selvensit tuon jo jossain vaiheessa allekirjoittaneelle foorumilla. :)

Mutta eikös matala bitrate ilmene kuvan hajoilemisesta artefakteiksi, ns. pikselöitymisestä? Tuo mielessä olen itse ainakin pitänyt tarkkaa silmää toiston aikana, enkä voi sanoa huomanneeni moista ilmiötä. Ja mikä oikeasti ihmetytti minua kovasti, olikin juuri se, että minun 4M yhteys pystyi tuohon. Tarkkuuden puolesta taas eroja ei Blu-Rayhyn ollut.

Ilmeisesti Zune käyttää kuitenkin dynaamista resoluutiota toiston aikana, sillä itse ainakin huomasin sen pienenevän samalla kun palkki väheni muutamaan kertaan.

Joohanh: Äärimmillään se toki johtaa tuohon pikselöitymiseen, mutta 4 Mbit/s on ihan kelvollinen bitrate 1080p-kuvallekin. Ja Zune tosiaan alkaa pudottaa ihan tarkkuuttakin, jos yhteys välillä vähän yskäisee. Tekniikka siinä taustalla on varsin nerokas, ja siksi sillä pystytään tarjoamaan hyvälaatuista HD-kuvaa hieman hitaammallakin letkulla.

Artikkelissa olennaisinta on huomioida kuva, jossa esitellään kärkipäässä Zunen huikeata tarjontaa: Tähtiporttia.

Paavi: Kuvavalintahan oli täysin sattumanvarainen? ;)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi