Razer Blade 15 -kannettava on juuri sellainen kuin Razerin läppärin odottaakin olevan: todella uljas ja todella kallis. Uskomaton "tulevaisuus on täällä" -fiilis korvaa sen mitä euroissa menettää, mutta Blade 15:sta löytyy myös fundamentaalista parannettavaa.

Tätäkö on elektroniikan seksikkyys

Razerin uutuus läppärimarkkinoilla on Blade 15, josta löytyy parilla eri tavalla varusteltua kokoonpanoa. Testissä oli Advanced-malli OLED 4K -kosketusnäytöllä, NVIDIA GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella, 10th-Gen Intel Core i7-10875H -prosessorilla ja 32 gigatavun keskusmuistilla. Testikappale näyttää ja tuntuu kerrassaan mahtavalta sekä pyörittää pelejä ja ohjelmia tasaisen varmasti. Blade 15 on todella kuuma kapistus, muttei valitettavasti vain ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan.

Razer Blade 15 on hyvinkin merkittävä laite yhtiön kannettavien tietokoneiden suhteellisen lyhyessä historiassa. Blade-sarjan läppärit eivät ole olleet markkinoilla vielä kymmentä vuottakaan. Pääsin muutama vuosi sitten todistamaan Razer Blade Stealthia itse teossa ja se oli todella nätti, mutta kohtuuttoman kuuma ja äänekäs. Samaa voi sanoa tästä tuoreesta seuraajasta. Toisaalta en ole vielä koskaan törmännyt pelikannettavaan, joka olisi tehokas, mutta pysyisi viileänä käytössä. Lähes 2 900 euron hintalapulla toivoisi kuitenkin ihan kaiken olevan kunnossa. Blade 15 polttaa reisiä jo hetken World of Warcraft -juoksentelun jälkeen, ja tuulettimet huutavat hyeenan lailla. Itse asiassa sammutin koneen muutamaan otteeseen ylikuumenemisen pelossa, vaikka pelit pyörivätkin koko ajan moitteettomasti.

Kosketus näytöllä, näppäimistöllä ja levyllä

Blade 15:n kaunista harjattua metallirunkoa koristaa valaistu Razerin logo. Kannettava näyttää elegantin kevyeltä, mutta on melkoinen möhkäle käsiteltäessä. Kooltaan 16.99 mm x 235 mm x 355 mm oleva Blade 15 painaa himpun yli kaksi kiloa. Jättimäisestä kosketuslevystä ja futuristisesta kosketusnäytöstä huolimatta hiiri on ehdoton lisävaruste. Kosketuslevyn vaste tuntuu hermostuttavan heikolta, eikä kosketusnäytöllä oikein pelailla. Näppäimistön epämukavuus yllättää myös. Hurmaavasti taustavalaistut näppäimet liikkuvat hämmentävän lyhyen matkan painettaessa, joten näpyttelytuntuma jää todella puhdittomaksi.

Kosketusnäyttö puolestaan toimii sulavasti ja vaivatta. Näyttö reagoi kosketukseen herkästi, muttei tunnu hätiköivältä. Kuitenkin pystyssä olevan näytön näpelöinti tuntuu luonnon vastaiselta ja kaikin puolin oudolta, joten ominaisuus luultavasti jäisi itsellä vähäiselle käytölle. Genshin Impactin tai WoWin pelaaminen ei luonnistunut kosketusnäyttöä hyödyntämällä sen paremmin kuin Battlefield I, joten siinä meni sekin hauskuus, jota odotin kuin merimies laivaa.

Pieni ja pippurinen

Yhtenä huomattavana kannettavan tietokoneen plussana täytyy todeta Blade 15:n sisääntulojen määrä. Oikealta laidalta löytyy niin SD-kortinlukija ja HDMI-portti kuin USB-C-portti ja USB-A-porttikin. Vasemmalla puolestaan on aina kätevä perinteinen 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, toinen USB-C-portti, kaksi USB-A-porttia lisää ja virtalähteen paikka. Eli kaikki mahdolliset tilpehöörit on helppo liittää Blade 15:n kylkeen ilman ruuhkaa.

Suorituskyvyn suhteen Blade 15 on pelkkää timanttia. Pelit pyörivät kevyesti ultra-asetuksilla, ruudunpäivityksen pysyessä tasaisesti yli 60fps:n. Blade 15 ei tutise minkään toiminnon, pelin eikä ohjelmiston edessä: Testasinpa jopa Unitya ja renderöintiä Blenderissä, jotka molemmat olivat iloa ja onnea oman vanhan Asukseni toimintaan verrattuna. Grafiikkasuoritin on niin tehokas, että läppäriltä ei osaa edes odottaa sellaista. Tulevaisuus tuntui todellakin olevan täällä.

Blade 15:n akunkestokaan ei häpeä kilpailijoidensa rinnalla. Täyteen ladattu akku kesti netin selailua ja satunnaista laiskaa YouTuben katselua reilun viiden tunnin verran. Red Dead Redemption 2:a ja The Witcheriä ehti pelata vain vajaan tunnin ennen akun ehtymistä, mikä tuntuu aika normilta peliläppärille.

Kokonaisuutena Razerin Blade 15 on niin sanotusti päheä ja varsin vaikuttava, mutta käyttökokemus muotoutuu lopulta aika epämiellyttäväksi äärimmäisen kuumumisen ja tuulettimien mölyn takia. Pieneen ja jämerään pakettiin on mahdutettu paljon hienouksia, joista jonkun olisi voinut jättää suosiolla poiskin. Vaikkapa sen kosketusnäytön ja akkua vievän valologon ensimmäisinä.

Tekniset tiedot:

Suoritin: 10th-Gen Intel Core i7-10875H

Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 3080 / Intel UHD Graphics

Näyttö: 15.6" OLED 4K, kosketus

Muisti: 32 Gt

Kiintolevy: 1 Tt SSD

Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home

Lisätietoja: Razer.com

Kirjaudu kommentoidaksesi