Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

EA-pomo haluaa lopun konsolisodalle

Electronic Artsin kansainvälisestä julkaisutoiminnasta vastaavan Gerhard Florinin mukaan yhteensopimattomat konsolit tekevät elämästä vaikeampaa niin kehittäjille kuin myös kuluttajille.

"Viiden yhteensopimattoman alustan sijaan haluamme avoimen, standardisoidun alustan mikä olisi paljon helpompaa," hän sanoi. "Emme ole alustauskovaisia, emmekä todellakaan halua yhtä suljettua järjestelmää".

Florin kertoi lisäksi, että netin ja erilaisten televisioon liitettävien lisälaitteiden, kuten digiboksien merkitys tulisi kasvamaan myös peliteollisuudelle, niiden tehojen jatkuvasti kasvaessa. Hän ennustaa, että tulevaisuudessa pelejä pelataan suoraan palvelimilta PC:n ja boksien välityksellä.

"En tarkalleen osaa sanoa, mutta uskoisin, että meillä on erillisiä konsolialustoja enää korkeintaan 15 vuotta. Emme tarvitse PS3:a, Xbox 360:tä tai Wiitä, kun kuluttaja ei edes huomaa, millä alustalla hän pelaa," Florin päätti.

Aikaisemmin yhtenäisen pelialustan puolesta on toitottanut muun muassa Valven armoitettu ohjelmoijasuuruus Gabe Newell (Half-Life).

Galleria: 

Kommentit

"Emme ole alustauskovaisia, emmekä todellakaan halua yhtä suljettua järjestelmää".
Mitä hemmettiä ne sitten haluaa? Sama laitteisto eri valmistajilla eli missä ne erot sitten tulee?? Nimestä?

"Hän ennustaa, että tulevaisuudessa pelejä pelataan suoraan palvelimilta PC:n ja boxien välityksellä."
Boxien välityksellä eli pientä winkkiä mikä tulee olemaan ainoa konsoli muutaman vuoden kuluttua johon EA tuhlaa voimavarojaan..

Korjasin "boksien välityksellä". ;)

Ideanahan olisi, että eri valmistajien laitteistoissa voisi olla eroja (esim. mediaominaisuudet), mutta itse peli puoli toimisi yhtenäisellä tai ainakin yhteensopivalla alustalla.

Minun mielestäni jokaisella konsolivalmistajalla on oikeus ja kohtuus tehdä konsolistaan "erilainen"..Kehitys varmaan menee siihen suuntaan, että ladattavana alkavat pelit toimia ellei ihmeitä tapahtu..Tosin tämähän on enemmän MS:n kehityksen suunta..Eli onkohan "tiedätte, kyllä kuka" saanut EA:n päätä käännettyä MS:n puolelle..
Varmaan sitten kun PC:n ja konsolin erot alkavat olla vieläkin pienempiä kuin nyt niin sitten "alustat" ovat samanlaisia..tai jotain..

Avoimella järjestelmällä Florin viittaa Xbox Livestä ja PS Networkista eroavaan palveluun, sillä nykyiset tukevat pelkästään ko. valmistajan omia tuotteita.

Jos vaivaudut tutustumaan englanninkieliseen lähdeartikkeliin, löydät sieltä alkuperäisen termin: "Florin feels that hardware could take the shape of the increasingly powerful set-top boxes [..]" Tietääkseni "set-top box" viittaa kaikkeen muuhun, kuin Xbox 360 -konsoliin..

Nuo set-topit tunnetaan meillä digibokseina. Muualla maailmassa ne voivat toimia nettiselauksessa, TV-virittimenä, TIVOna, DVD/BD/HD-DVD soittimena, musiikkisoittimena, mediakauppana...

Hei.. Tää alkaa kuulostaa kovin tutulta.

Tämän uutisen myötä muistan taas, miksi vihaan myös EA:ta.

Nopeasti kun ynnäilee, niin viimeisen parin vuoden aikana pelkkiin pelikoneisiin on uponnut rahaa reilut 1500 euroa. 1500 euroa, jotta voisi pelata käytännössä samoja pelejä eri ohjaimin. Hmm, ehkä yhteinen peliformaatti kuten musiikissa CD tai elokuvissa DVD ei olisikaan pahitteeksi; silloin olisi mahdollista panostaa enemmän sisältöön, jonka kuitenkin pitäisi olla ainoa merkityksellinen asia pelaamisessa.

Ideana EA:n pojalla on tietysti lisätienestit. Jos alustat olisivat yhtenäisempiä, ei kuluisi niin paljon rahaa pelien muokkaukseen eri alustoille. Tämä hillo ei tietenkään näkyisi kuluttajien kukkaroissa, vaan EA:n perseenlämmittäjien määrässä. Ehkä pohjalla piilee myös toive pienemmistä rojalteista alustaherroille?

All in all: kyllä nallet pitävät tulevaisuudessakin hunajasta.

Idea kuulostaa hyvältä. Kyllähän mäkin haluasin päästä pelaamaan Haloa, mutta kun se on yksi Xboxin lisenssipeleistä.

Mutta miten olisi käytännössä, jos markkinoilla olisi vain yksi konsoli? Luulen, että pelien hinnat nousisivat nyt olevista korkeista hinnoista vielä korkeampiin hintoihin.

On noita visioita ollut ennenkin, mm. yksi yhtenäinen ja standardi HD-levyformaatti, mutta aina löytyy enemmistön päätöksiin tyytymättömiä yhteistyökyvyttömiä, jotka lähtevät neuvottelupöydästä ovet paukkuen ja ryhtyvät mielummin tyrkyttämään omia yritelmiään. Siksipä onkin vaikea nähdä että konsolirautaankaan tulee ikinä mitään standardia.

EA:lle tottakai sopisi hyvin, että Nintendon, Microsoftin ja Sonyn konsolirauta korvattaisiin EA:n spekseillä ja (sopuhintaisella) lisenssillä valmistetulla raudalla, siitä ei ole epäilystäkään.

Oon kyl iha tyytyväinen nykyisee tilanteesee... Konsolivalmistajien keskinäine kilpailu on yleensä vaa hyvästä.

Miksei microsoft vaan voisi panostaa tietokoneeseen??

"EA it's in the money"

EA voisi kokeilla nyt alkuun vaikka kyhätä oman standartoidun konsolinsa, joka miellyttää meistä (pelaajista) jokaista ja ihmetellä vuoden 2007 mietteitään sitten itsekseen.

En ymmärrä sitä, miksi niin monet pelaajat vastustavat yhden avoimen pelikonsolin mallia. Se olisi erityisesti pelaajien etu, kun voisi säästää rahaa hardware-hankinoissa. Sen lisäksi pelien hinnat alentuisivat ainakin kymmenellä eurolla rojalttimaksujen poistuttua. Yksi hintaa alentava tekijä olisi myös se, ettei pelejä tarvitsi portata alustalta toiselle.

Samapa tuo on silti vastustaako pelaajat mallia vai ei, sillä se on todellisuutta viimeistään kymmenen vuoden päästä. Pelinkehityskustannuksia on vaan alennettava, eikä siihen ole juuri muita teitä kuin yhteisen formaatin luominen. Mielenkiintoista on tosin Nintendon, MS:n ja Sonyn asenne yhteistä formaattia kohtaan. Jokaisella on omat hieman eriävät tavoitteensa, jotka pitäisi muuttaa uuden liiketoimintakonseptin rakenteen myötä.

"En ymmärrä sitä, miksi niin monet pelaajat vastustavat yhden avoimen pelikonsolin mallia. Se olisi erityisesti pelaajien etu, kun voisi säästää rahaa hardware-hankinoissa. Sen lisäksi pelien hinnat alentuisivat ainakin kymmenellä eurolla rojalttimaksujen poistuttua. Yksi hintaa alentava tekijä olisi myös se, ettei pelejä tarvitsi portata alustalta toiselle."
Mieti vähä et kui korkeella hinnat ois ilman eri valmistajien välistä kilpailua.

Jysky_91, tuollaisessa tilanteessa kilpailua olis noin 3-5 kertaa enemmän kun nykyisessä tilanteessa - jopa enemmän.

Jokainen joka vastustaa idea tai ylipäänsä ei näytä ymmärtävän aiheen ideaa, käykääpä lukemassa ketju tällä foorumilla:

http://www.konsolifin.net/bbs/showthread.php?t=42341

EA ei ole ensimmäinen joka tätä on esittänyt, vastaavia lausuntoja on kuultu mm. SK:n ja Valven johtajien suunnalta. Sen sijaan että ajattelee sitä omaa konsoliaan, tässä kannattaa myös ajatella sitä kehittäjää. Paine tulee ensisijaisesti kehittäjien puolelta, ei valmistajien.

Mitä kävisi innovatiivisuudelle jos olisi yksi yleinen standardi. Miten esimerkiksi Wiin kaltainen kone olisi mahdollinen erikoisine ohjaimineen?

Kuulostaa...harvinaisen hirveältä paskalta.

Miksi me tarvitsisimme toisen PC:n? Loppujen lopuksihan tilanne olisi se: mukaan änkeytyisivät vain perinteiset konsolirotat. Tällä hetkellä juuri raudan erilaisuus näyttää jyräävän (Wiwiwiwi).

Myös väitteet hintojen dramaattisesta laskusta ovat oletuksia. Ehkä niin, ehkä ei. Kyllähän kettukehittäjät aina oman kartellinsa löytävät, jos tarvetta on. Asiaan vaikuttavat monet asiat. Silti se voi olla tulevaisuutta, aivan kuten myös aineettomat pelit sekä kolmisilmäiset myyrät.

Ja turha ihmistä on hulluksi nimetä, jos hän ei pidä kehityksen suunnasta. Itse olen kyllä avoin avoimuuteen, jos esim. Scatterin kaikki kauniit sanat toteutuvat. Historia kyllä vain opettaa, että niin harvoin käy.

Pitää löytää tie, jossa plussia on miinuksia enemmän.

Linkitys, Tuohan riippuu hyvin pitkälti siitä miten standardi määritellään. Eipä Guitar Heronkaan kitara, tai SingStarin mikkikään ole standardin mukaisia ohjaimia, mutta hyvin näyttävät toimivan. Mikään ei estä tuomasta Wiimoten kaltaista ohjainta tuolle yhteistä standardia käyttävälle konsolille. Ja kuten nyt Wii on osoittanut, liiketunnistukselle löytyy kysyntää ja joissain peleissä se toimii sairaan hyvin. Vähän vastaava homma, kuin piirtopöydät ja mitä erilaisimmat hiiret ja näppikset tietokoneella.

"Hän ennustaa, että tulevaisuudessa pelejä pelataan suoraan palvelimilta PC:n ja boksien välityksellä."

Eli tulevaisuudessa ei varmaan sitten EA:n pelejä pelata kun niiden serverit ovat mitä ovat toimivuudeltaan..

''Boxien välityksellä eli pientä winkkiä mikä tulee olemaan ainoa konsoli muutaman vuoden kuluttua johon EA tuhlaa voimavarojaan..''

Tai muutaman vuoden päästä samanlainen vitsi kuten Windows 2000.

En näe miten yhteinen alusta voisi olla pelaajille huono asia. Kilpailu ja innovaatiot siirtyisivät vahvemmin pelitalojen huoleksi, joka johtaisi parempiin peleihin.

Jos raudan kehittäminen ei olisi yhtä nopeaa tai monimuotoista kuin nyt, niin ei se ylivoimaisen paljoa haittaisi. Kyllä rauta kuitenkin eteenpäin menisi silloin kun kehittämisen paine kasvaisi riittävästi ja täytyisi siirtyä seuraavaan sukupolveen. Esim. Xbox360:n ja PS3:n erot pelialustoina eivät kuitenkaan ole niin suuret, etteikö niiden tärkeimpiä pelillisiä ominaisuuksia voisi yhdistää yhdeksi koneeksi.

Joonatin kirjoittikin jo sen, mitä minun piti todeta: yhteinen alusta ei vähentäisi ainakaan ohjain-innovaatioita. Nintendo voisi edelleen tuoda markkinoille Wii-kapulan, mutta silloin se toimisikin sen hetken tehokkaimman raudan alla.

Pelikonsolien hintakehitys yhteisen raudan mallissa saattaisi tosin muttua radikaalisti. Vaikkaa rautaa myyviä yhtiöitä olisi entistä enemmän, kukaan tuskin möisi konsoliaan alikatteella. Toisaalta kukaan ei pääsisi rahastamaan raudalla tolkuttoman paljon.

Suurimmiksi esteiksi yhteisen raudan luomiselle näen tällä hetkellä mahdollisen kiistan standardiohjaimesta ja erilaisten nettipalvelujen yhteensovittamisesta.

"Joonatin kirjoittikin jo sen, mitä minun piti todeta: yhteinen alusta ei vähentäisi ainakaan ohjain-innovaatioita. Nintendo voisi edelleen tuoda markkinoille Wii-kapulan, mutta silloin se toimisikin sen hetken tehokkaimman raudan alla.

Pelikonsolien hintakehitys yhteisen raudan mallissa saattaisi tosin muttua radikaalisti. Vaikkaa rautaa myyviä yhtiöitä olisi entistä enemmän, kukaan tuskin möisi konsoliaan alikatteella. Toisaalta kukaan ei pääsisi rahastamaan raudalla tolkuttoman paljon.

Suurimmiksi esteiksi yhteisen raudan luomiselle näen tällä hetkellä mahdollisen kiistan standardiohjaimesta ja erilaisten nettipalvelujen yhteensovittamisesta."

Vähän niinkuin PC-puolellako, jossa on käytetty suunnilleen samanlaisia hiiriä ja näppäimistöjä jo 20 vuotta tai kauemmin? Näppäimistöön on tullut lisää vain täysin turha windows-näppäin ja hiireen rulla ja siihen kehitys onkin pysähtynyt. Voisin edelleen käyttää 15 vuotta vanhaa näppäimistöä ja hiirtä ja nykypelien pelaaminen PC:llä sujuisi hyvin. Onhan noita erityisempiäkin hiiriä ja näppäimistöjä tehty, mutta ei niitä oikeastaan käytetä missään hyväksi. Ylipäätään PC-puolella ei pahemmin innovaatioita ole suuresta valmistajien määrästä huolimatta vaan uudet ideat tulevat PC-puolelle muualta.

Käytännössä jos standardiin on määritelty tietynlainen ohjain, käyttävät yli 95% pelikehittäjistä tätä standardia eivätkä edes yritä tukea kunnolla muita ohjaimia. Erikoisohjaimet jäävät tällöin muutaman pelin kokeiluiksi ja häviävät sitten käytöstä. Ainoana poikkeuksena voisi pitää rattia, mutta sitä ei oikeastaan voi pitää erikoisena ohjaimena. Onhan konsoleillakin ilmestynyt muutama erikoisempi ohjain joka vuosi, mutta harva niitä oikeasti käyttää. Täytyy muistaa, että Wiin ohjain ei ollut edes läheskään ensimmäinen peliohjain, joka käytti liiketunnistusta. MS on tehnyt PC:lle liiketunnistusta tukevan padin jo vuonna 1998, mutta kyseinen ohjain floppasi täydellisesti (saattoi tosin johtua väärästä alustasta). Ja MS sentään mainosti tuotetta todella paljon. Tosin ei MS:n ohjainkaan ollut ensimmäinen, vaan niitä on ollut vielä sitäkin ennen.

Toisaalta hyvänä (ja huonona) puolena laitteen sisällä oleva rauta kehittyisi koko ajan, mutta käytännössä koneet olisivat todellisuudessa PC:tä ja uusien pelien pelaamiseen jouduttaisiin päivittämään konetta silloin tällöin. En todellakaan usko, että raudan toimittajat suostuisivat sellaiseen standardiin, jossa komponenttien pitäisi pysyä yhtä tehokkaina koko ajan. Täytyy tosin myöntää, että raudan kehittyminen on jo useiden komponenttien osalta hiljalleen hidastumassa, joten päivitystahti olisi todennäköisesti jatkossa aiempaa hitaampaa. Tämähän on näkyvissä PC-puolella, jossa koneiden tehokehitys on hidastunut todella paljon.

En sinänsä ole tyrmäämässä standardia täysin, mutta varsinkin ohjaimen määritelmä täytyy miettiä tarkkaan, sillä sitä ohjainta tulee käyttämään lähes kaikki pelit ja pelaajat. Uudenlaiset ohjaimet tuskin saavat minkäänlaista jalansijaa standardin mukaisissa laitteissa. Täytyy myöntää, että pelinkehittäjien ehdottama standardi on vain PC + uusi ohjain, mitään kovin erikoista tässä ei ole.

"Täytyy tosin myöntää, että raudan kehittyminen on jo useiden komponenttien osalta hiljalleen hidastumassa, joten päivitystahti olisi todennäköisesti jatkossa aiempaa hitaampaa. Tämähän on näkyvissä PC-puolella, jossa koneiden tehokehitys on hidastunut todella paljon."

Tähän on pakko sanoa, että tehokehitys PC-puolella ei todellakaan ole hidastunut, päinvastoin moniytimellisyys ja uusi arkkitehtuuriajattelu on tuonut ratkaisun siihen, mistä saadaan lisää tehoja kun transistoreiden ja kellojen määrää ei voida loputtomiin kasvattaa. Samoin näytönohjaimet kehittyvät entistä hurjempaa vauhtia kun koskaan PC:n historiassa.

Olipa yhteinen konsoli tai monta konsolia erikseen, niin PC-maailman kehitysvauhtiin ei ole asiaa, ellei joku konsolivalmistaja ala kohta tarjota mahdollisuutta päivittää näytönohjainta ja prossua. Ja sitähän ei varmasti kukaan halua?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi