Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

FIFA 12

Vuosittain julkaistavia urheilupelejä on aina kritisoitu niiden vähäisistä muutoksista edellisen vuoden versioon verrattuna. EA nappaa härkää sarvista ja tuo kolme suurta muutosta FIFA-sarjan uuteen painokseen. Player Impact -fysiikkamoottori, Precision Dribbling -pallonhallinta ja Tactical Defending -puolustuskontrollit lunastavat mainosmiesten puheet. Peli on muuttunut ja vieläpä parempaan suuntaan.

Uudistus poikineen

Muutokset näkyvät kentällä välittömästi. Varsinkin uusi tapa puolustaa ohjaa peliä selkeästi rauhallisempaan suuntaan. Pelaaja ei voi enää aivottamasti pitää painostusnappia pohjassa ja katsella kuinka puolustaja rynnii automaattisesti riistämään palloa. Pallonriisto on nyt tehtävä itse. Taitava puolustaja seuraa hyökkääjää ja peittää syöttölinjat. Tekoälyn ohjaamia joukkuetovereita voi edelleen käskeä painostamaan pallollista pelaajaa, mutta liika innokkuus usein kostautuu. Puolustavan joukkueen pitää kärsivällisesti odottaa hyökkääjän virhettä ihan niin kuin oikeassakin jalkapallossa.
 
Precision Dribbling -ominaisuus muuttaa tapaa hallita palloa tiukoissa paikoissa. Tarkempi pallonhallinta kytkeytyy automaattisesti päälle, kun vastustaja on iholla kiinni. Sen saa myös halutessaan päälle painamalla vasenta olkanappia. Precision Dribbling ei tarkoita, etteikö pelaajalta saisi palloa pois, vaan se antaa pikemminkin hyökkääjälle lisää mahdollisuuksia. Nopea kääntö, näppärä syöttö tai jopa tarkka laukaus ovat helpompia toteuttaa, kun kosketus palloon ei ole niin kova.

NHL-sarjan tavoin FIFA:sta halutaan tehdä mahdollisimman fysiikkapohjainen. Player Impact -fysiikkamoottori on itse asiassa paremmin toteutettu kuin NHL-sarjan vastaava. Vaikka mukaan mahtuu varsin koomisiakin yhteentörmäyksiä, useimmiten pelaajat törmäilivät toisiinsa aidon tuntuisesti. Horjahdukset, kevyet tönäisyt ja kovat taklaukset saavat pelin tuntumaan astetta realistisemmalta, kun hahmojen reaktiot erilaisiin törmäyksiin ovat vaihtelevia. Itse asiassa mainitttujen kolmen uudistuksen yhteisvaikutus on häkellyttävä: pelin tempo on muuttunut täysin. Nyt puolustaja seuraa ja hyökkääjä yrittää löytää avointa syöttöpaikkaa. Liiallinen innokkuus kummalta tahansa osapuolelta johtaa yleensä pallon menetykseen tai vaihtoehtoisesti potentiaaliseen maalipaikkaan.

Valitettavasti uudistukset toimivat toden teolla vain ihmispelaajaa vastaan. Kaavamainen tekoäly on nimittäin varsin rasittava vastustaja. Välillä tuntuu, että palloa on mahdotonta saada pois. Uusi puolustusmalli vain turhauttaa entistä enemmän. Tekoäly ei nimittäin ota mitään riskejä. Se pyörii keskialueella, peruuttelee tarpeen vaatiessa aina omalle maalille saakka ja hyökkää ennalta arvattavasti. Jokainen peli konetta vastaan on edellisen ottelun toisinto. Koneen ohjaamat joukkuetoverit käyttäytyvät niin ikään liian passiivisesti. Luulisi, että maailmanluokan jalkapalloilijat osaisivat tehdä pystyjuoksuja ja muutenkin aktiivisesti hakea syöttöpaikkaa. Tekoälyä vastaan pelaaminen on liian yksitoikkoista. Muutaman pelin jälkeen oppii millaiset syötöt menevät perille ja milloin kannattaa hakea pystyjuoksuja. Hauskuus ja yllätyksellisyys loistavat poissaolollaan, kun kone katkoo tietyt tilanteet lähes sataprosenttisesti ja kankeat tekoälypuolustajat juoksevat vikkelän hyökkääjän kiinni kerta toisensa jälkeen. Onneksi lähes kaikki tekoälyn – ja samalla koko pelin – huonot puolet kaikkoavat, kun vastaan asettuu ihmispelaaja.

Pelitiloja joka lähtöön

Yhteisöllisyys on päivän sana. Uusi EA Sports Football Club -käyttöliittymä vertailee kaverilistalla keikkuvien pelaajien FIFA-meriitit, kuten nopeimmat maalit, Manager-pelimuodon tienestit ja virtuaalifutarin maalisaldon. Lisäksi se tarjoaa tosielämän otteluihin pohjautuvia haasteita, joissa esimerkiksi pitää nousta kahden maalin tappioasemasta voittoon. Uusia haasteita julkaistaan viikottain. Pelaaja palkitaan haasteiden ja muiden aktiviteettien suorittamisesta roolipeleistä tutuillla tasoilla ja kokemuspisteillä.

EA Sports Football Clubin lisäksi pelimuotoja on tullut muutama lisää ja vanhoja on viilailtu entistä kattavammiksi. Yhteisöllisyys näkyy uusissa pelitiloissa. Friendlies Season on nimensä mukaisesti kausipelimuoto kaverilistalta tutun kasvon kanssa. Kausi kestää 10 ottelua, eikä matsien pelaamiseen ole aikarajoitusta. Head 2 Head Season vie konseptin astetta pidemmälle. Nyt vastustaja voi olla kuka tahansa samassa divisioonassa pelaava. 10 ottelun aikana pitää pystyä keräämään tietty määrä pisteitä noustakseen seuraavalla sarjatasolle. Molemmat uudet kausitilat ovat onnistuneita uudistuksia. Ne tuovat mukavasti lisää tavoitteita verrattuna yksittäisiin otteluihin. Kun mukana ei ole pakottavia aikarajoituksia, ottelut voi pelata omaan tahtiinsa ihan kuin pelaisi yksittäisiä matseja. Homma on vain monin verroin koukuttavampaa.

Suuren suosion saavuttanut Ultimate Team -pelimuoto on nyt ensimmäistä kertaa suoraan levyllä mukana. Maksullisena lisärinä se tuntui allekirjoittaneesta aina hieman irralliselta. Suurimmat fanit sen totta kai ostivat, mutta nyt omaan unelmajoukkueen rakentaminen on kaikkien FIFA-pelaajien ulottuvilla. Manager Moden uudistukset vievät jo ennestään sangen laajaa kokonaisuutta onnistuneesti lähemmäs tosielämän kiekuroita. Mukana on matseja edeltäviä lehdistötilaisuuksia, joissa voi ylistää omaa joukkuetta tai nälviä vastustajaa. Lisäksi oman joukkueen pelaajat muun muassa vaativat lisää peliaikaa ja antavat kiitosta hyvästä manageroinnista.

Suuren urheilujuhlan tuntua

FIFA 12 on audiovisuaalisesti upea kokemus. Vaihtelevat sääolosuhteet, pelaajien sulava liike ja lehtereiltä raikuva yleisön mylvintä luovat tunnelman kiihkeästä jalkapallo-ottelusta. Hulppea sisällön määrä tukee tätä vaikutelmaa. Lukuisat jalkapallosarjat aina Englannin Valioliigasta Italian Serie A:han ovat edustettuina. Mikä parasta, myös useat alemmat sarjatasot pitävät sisällään oikeat joukkueet ja pelaajat.

FIFA 12 onnistuu jälleen viemään virtuaalista jalkapalloa askeleen eteenpäin. Uudistukset kentällä ja pelitiloissa ovat kauttaaltaan onnistuneita. Varsinkin uusi puolustusmalli muokkaa peliä juuri oikeaan rauhallisempaan suuntaan. Kenttätapahtumat vaikuttavat enemmän oikealta jalkapallolta. Vaikka tekoäly kompuroi välillä pahastikin, moninpelinä FIFA 12 on loistava. Valitettavasti pelkäksi yksinpeliksi EA:n uusinta jalkapalloilua ei voi varauksetta suositella. Toisaalta jos jalkapallofaneja löytyy kaveripiiristä tai Liven kaverilistoilta, FIFA 12 on takuuvarma valinta pimenevien syysiltojen piristäjäksi.

Galleria: 

Kommentit

Itse en alleviivaa kyllä ihan tuota tekoäly juttua. Slidereilla olen saanut peliä paremmaksi tuonkin osalta. Omaan makuun parhaimpia urheilupelejä vuosiin yksinpelin osalta offlinessa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi