Seurapelaamista sosiaalisille ja erakoille

Etenkin tämän kevään ja kesän aikana ihmisten tarve huolettomalle hyvän mielen viihteelle on noussut arvoon arvaamattomaan. Lisääntynyt kotona hengailu on monessa perheessä aiheuttanut myös lauta- ja korttipelien comebackin kaappien perukoilta takaisin aktiiviseen käyttöön.

Pakat ja pallot samalla kortilla

Kuin kreivin aikaan Nintendo puristaa aiheesta melkoisen kokoelman Switchin sisuksiin. 51 Worldwide Games sisältää nimensä mukaisesti 51 enemmän tai vähemmän perinteikästä seurapeliä maailmalta – niin ja bonuksena vielä rentoutumiseen tarkoitettua pianon pimputtelua vailla sen suurempaa sisältöä. Kattauksen voi jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: kortti- ja lautapeleihin sekä sekalaisempaan seurakuntaan hassutteluita, johon lukeutuu niin darts-tikkojen heittelyä, kalastusta, keilailua kuin vaikkapa autoradalla kisaamista.


Virtuaalinen korttien tai lautapelien läpsyttely ei ole sen kummoisempaa kuin ruudun ulkopuolellakaan. Kaikki toimii kerrassaan mainiosti joko kosketusnäytön tai näppäimien avulla. Toki huijaaminen, säännöistä nahistelu, sekä raivokkaat nappuloiden heittelyt hävityn matsin päätteeksi jäävät simuloimatta. Tämän voi jokainen ottaa mieltymyksistään riippuen joko negatiivisena tai positiivisena muutoksena.

Toteutuksen laatu vaihtelee luonnollisesti enemmän monimutkaisempaa toteutusta vaativissa lajeissa, kuten golfissa, biljardissa tai tikanheitossa. Suurin huti paljastuu keilauksesta, johon ei saa järkevää tuntumaa ohjaustavasta riippumatta. Varoituksen sanana Switchin Lite -mallin omistajille sanottakoon myös, että ilman liiketunnistusta jotkin ajavietteistä (esimerkiksi darts) muuttuvat hauskahkosta huitelusta tylsäksi ruudun siloitteluksi.

Vain virtuaalivedonlyönti puuttuu

Vaikka mukaan mahtuu muutamia laadullisia notkahteluita, jättää 51 Worldwide Games silti hyvän maun. Laajan valikoiman ohella kiitosta täytyy jakaa käyttöliittymälle. Hieman askeettisesta ulkoasusta huolimatta – tai kenties juuri sen vuoksi – lajien välillä surffaaminen on ripeää ja sulavaa. Erityiskiitos täytyy antaa eksoottisempien tuttavuuksien ohjeistukselle, joka on selkeää mutta myös riittävän yksinkertaista ja ripauksella huumoria höystettyä. Kannattaa kuitenkin huomata, että lokalisoinnin puutteessa englannin täytyy taittua edes auttavasti perusjuttujen sisäistämiseksi.

Yksinkertainen toimivuus ulottuu verkkopuolen toteutukseen saakka. Haun voi suodattaa etsimään ainoastaan omia lempipuuhia, ja samanhenkistä seuraa odotellessa pystyy jatkamaan normaalisti soolona. Yksinäiselle pelurille tarjotaan eri vaikeustasoja sekä tulostauluja mielenkiintoa ylläpitämään. 51 Worldwide Games on kuitenkin ehdottomasti parhaimmillaan kaverin kera saman Switchin äärellä.

51 Worldwide Games on oiva valinta esimerkiksi kesämökin tai asuntoautoreissun iltaviihteeksi sen jälkeen, kun makkarat on poltettu karrelle ja hyttyset vallanneet terassin.

Arvosanan määritteleminen paketille on hieman pulmallista. Suuri osa kattauksesta tarjoillaan ilmaisina selainpeleinä ympäri internetiä. Lisäksi yksittäin pelailtuna lajit eivät jaksa kerrallaan montaa minuuttia viehättää. Kuitenkin tarjontaa ynnätään mukaan sen verran asiallinen määrä, että 51 Worldwide Games on oiva valinta esimerkiksi kesämökin tai asuntoautoreissun iltaviihteeksi sen jälkeen, kun makkarat on poltettu karrelle ja hyttyset vallanneet terassin. Lajivalikoimaa silmäilemällä on helppo tehdä omat johtopäätöksensä, kannattaako muutaman kympin sijoitus kokoelmaan. Teknisestä toteutuksesta hauskuus ei jää kiinni, mikäli parit hutikudit unohtaa laskuista.

51 Worldwide Gamesiin sisältyvät pelit:

Mancala
Dots and Boxes
Yacht Dice
Four-in-a-Row
Hit and Blow
Nine Men's Morris
Hex
Checkers
Hare and Hounds
Gomoku
Dominoes
Chinese Checkers
Ludo
Backgammon
Renegade
Chess
Shogi
Mini Shogi
Hanafuda
Riichi Mahjong
Last Card
Blackjack
Texas Hold'em
President
Sevens
Speed
Matching
War
Takoyaki
Pig's Tail
Golf
Billiards
Bowling
Darts
Carrom
Toy Tennis
Toy Soccer
Toy Curling
Toy Boxing
Toy Baseball
Air Hockey
Slot Cars
Fishing
Battle Tanks
Team Tanks
Shooting Gallery
6-Ball Puzzle
Sliding Puzzle
Mahjong Solitaire
Klondike Solitaire
Spider Solitaire
Piano

Kirjaudu kommentoidaksesi