Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

NHL 2K8

Kädenvääntöä

Electronic Artsin ja 2K Sportsin jääkiekkopelisarjat ovat vuosia vääntäneet kättä paremmuudesta. 2K Sports on viime vuosina ollut muutaman potkun edellä. Pelitalo on onnistuneesti yhdistänyt realismia ja hyvää pelattavuutta, kun taas kilpailija on kärsinyt monista epäonnistuneista ratkaisuista. NHL 2K -sarja on kehittynyt osa osalta. Siksi onkin ikävää huomata, että NHL 2K8 on sarjan ensimmäinen harha-askel pitkään aikaan.

Franchise-muoto on aina ollut 2K-jääkiekkopelien sydän, eikä uusi julkaisu ole poikkeus. Uratila ei sisällä pelkästään satoja otteluita, vaan monimutkaisen kokonaisuuden, jossa pääsee osallistumaan sopimusneuvotteluihin ja tutustumaan NHL-joukkueen toimintaan. Hauskaa riittää kymmenien tuntien ajan, mutta muutama pieni ongelmakin on. Tietokonejoukkueet vaihtavat tähtipelaajiaan turhan hanakasti. Lisäksi valtava määrä tietoa ja tekemistä aiheuttanee aloittelijoille ongelmia, sillä ohjekirja ei pysty selittämään tyhjentävästi kaikkia toimintoja.

Pelimuotoja ei ole muutettu viime vuodesta juuri lainkaan. Minipelit, verkkopeli, kokonaiset kaudet, pudotuspelit ja yksittäiset ottelut ovat kaikki tuttuja 2K7:stä. Lisäksi Live-peli kärsii edelleen alhaisesta ruudunpäivityksestä ja vastaavista pienistä ongelmista. Kokonaisuus ei varsinaisesti kärsi muutosten puutteesta, mutta kehitystä olisi ollut mukava nähdä. Tekijät nähtävästi säästelevät joitain parannuksia ensi vuoden versioon.

Tekoäly ei ole Electronic Artsin NHL 08:n tasolla. Etenkin oman joukkueen tekoälypelikaverit sijoittuvat kummallisesti ja ovat sekä hyökkäys- että puolustuspäässä aivan muualla kuin missä heidän pitäisi olla. Tietokoneen maalinteko on sekin melkoista arpapeliä. Selvistä läpiajoista ei saada kiekkoa sisään ja yhtäkkiä maali syntyykin paljon pienemmästä kulmasta. Tekoälyä ja muita ominaisuuksia saa onneksi säädettyä valikoista, mutta tämäkin on kummallisesti toteutettu. Yhtä osa-aluetta korjaamalla peli muuttaa automaattisesti montaa muuta. Näin pelattavuuden räätälöiminen mieleisekseen on tarpeettoman tuskainen kokemus.

Hyvää ja huonoa

Pelattavuus on mennyt 2K8:ssa huonompaan suuntaan. Laukaukset ja syötöt on siirretty liipaisimiin, mikä tekee kovista laukauksista vaikeita toteuttaa. Turboja on käytössä kaksi, mutta ne eivät kumma kyllä juurikaan eroa toisistaan. Viimeinen kummastuksen aihe on uusi taitotikku, joka on toteutettu Electronic Artsin hengessä. NHL 07:ssä lanseerattu taitotikku oli suurin kehitysaskel jääkiekkopeleissä pitkään aikaan. NHL 2K8:ssa oikeaa tikkua voi hyökkäyspäässä käyttää kiekon liikuttamiseen ja puolustuspäässä mailapeliin. Idea on hyvä, mutta toteutus ontuu. Kiekko karkailee ihmeellisesti ja välillä pelaajasta tuntuukin siltä, että hän on itse mailan varressa maailmanluokan jääkiekkoilijan sijaan. Tikku toimii paremmin kuin 2K7:n kankea harhautusjärjestelmä, mutta NHL 08 vie silti voiton.

NHL 2K8:n pelattavuudessa on onneksi myös paljon hyvää. Kamerakulmat ovat loistavia, maalivahdin ohjaaminen nautittavaa ja kontrollit toimivat oikeaa analogitattia lukuun ottamatta mallikkaasti. Myös kiekon käyttäytymistä on parannettu. Hyvän fysiikan huomaa erityisesti aloituksissa ja ohjaustilanteissa, joissa maila ja kiekko reagoivat toisiinsa realistisen oloisesti. Viimeinen onnistunut lisä ovat ns. supertähtiliikkeet, jotka ovat mahdollisia vain kaikkein taitavimmilla hyökkääjillä. Erikoisharhautukset kannattaa tosin säästää moninpeleihin ja rangaistuslaukauskilpailuihin, sillä tietokoneen sumppupuolustusta vastaan niiden toteuttaminen on sattuman kauppaa.

Osat vaihtuvat

ESPN-lisenssin menettäminen oli 2K-jääkiekkopeleille aikoinaan siunaus, mutta aivan kaikista amerikkalaisbrändin lastentaudeista ei ole päästy eroon. Presentaatio on yhä korkeintaan keskinkertaista. Valikot ovat ärsyttäviä etenkin paljon tietoa sisältävässä uramoodissa. Ottelutkaan eivät näytä kummoisilta NHL 08:aan verrattuna. Animaatioita on parannettu, mutta muuten grafiikka laahaa Electronic Artsin jäljessä. Peli näyttää yhä liian kulmikkaalta Xbox 360:n tehot huomioiden.

Musiikki ja ääniefektit ovat hyvää perustasoa, mutta selostajat ovat luokattomia. Bob Colen ja Harry Nealen kommentaattorityö on mitäänsanomatonta, eikä heillä koskaan ole merkittävää sanottavaa käynnissä olevasta ottelusta. Televisio-otteluihin olennaisesti kuuluvaa hehkutusta jää kaipaamaan, varsinkin kun NHL 08 tarjoaa tällä osa-alueella paljon kekseliäämpää sanailua.

NHL 2K8 ei ole huono jääkiekkopeli, mutta NHL 08 vie tänä vuonna voiton paremmin tasapainossa olevan pelattavuutensa ja runsaampien ominaisuuksiensa ansiosta. Franchise-tila ja erinomainen fysiikka ovat 2K Sportsin pelin parhaimpia puolia, mutta muu peli on ikävän epätasainen. Viime vuoden version asettamien suurten odotusten jälkeen NHL 2K8 jää auttamatta väliinputoajaksi. Toivottavasti sarja palaa seuraavalla yrityksellä huipulle.

Galleria: 

Kommentit

Vai että väliinputoaja, metsään on tämä arvostelu mennyt. Luistelua ja grafiikkaa lukuunottamaata 2k8 ainakin omien tuntemuksien mukaan kepittää 08:sin. Edelleen 08:sissa kiekko ei liiku realistisesti, ja vaikka selostajat ovatkin 08:sissa enemmän innoissaan, paljon vähemmän ne antavat informaatiota kuin 2k8:n selostajat.

Kannattaisiko arvostella uudestaan esim. verkkopelin osalta kun peliin julkaistiin juuri patchi? Ja miten voi väittää että NHL 08:ssa on runsaammin ominaisuuksia?

Ihan oikein on mennyt arvostelu. Taitaa olla piste liikaakin, ainakin demoversio oli täyttä kuraa 08:siin verrattuna.

Juu hyvä arvostelu. En ois kyl antanu 7 enempää...

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi